1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. accountant

Posts by accountant

• OPTE prodaja - kladionica

• accountant
    • February 12, 2021 at 11:35 AM
    Quote from deny_09

Pokazuje mišiće. Sta ga nije ostavio ako je frajer... ;)

Izleda je je mali miš pobjegao u rupu... :)

nije pobjegao, to je skriveni nalog koji se vidi u (pred)otvaranju

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• accountant
    • February 12, 2021 at 11:30 AM

drugovi pomagajte!

da ne bi bilo nešto gledam krivo...

jučer je dionica TLRY 'vrijedila' duplo dionice APHA ($32.16 naprama $16.88, zaključna)

u skorom mergeru, koji se treba dovršiti u travnju o.g. dogovorena je transakcija da se za svaku dionicu APHA dobije 0,8381 dionice TLRY

ako omjer primjenim danas ispada da trenutno kupujući APHA kupujem TLRY uz diskont jer primjenom koeficijenta ispada da TLRY treba biti na $20.14

ili obratno, krenuvši od cijene TLRY primjenom koeficijenta APHA treba biti na $26.95

jučer su šorteri bili u akciji pa sam milsio da je to to, da prodaju TLRY kako bi ušli u APHA, međutim jednako su padale sve dionice travara pa je povoljniji omjer u korist APHA-e i dalje o(p)stao

sve mi je to novo pa pitam... iako tko se sjeća sličnu smo situaciju imali u RH kad je g. Bakić i ostali koji su imali pameti, kupovali KORF i na taj način u spajanju kupovali dionice RIVP uz diskont

emil

jesi izašao na $1.8 na Castoru ili čekaš dva dolara :)

• accountant
    • February 11, 2021 at 10:00 AM

evo vam još jedna penny stock koju Redditovci vole: Castor Maritime #CTRM

ovdje čak i ima 'mesa', kupuju brodove k'o ludi zadnjih dva, tri mjeseca a koliko sam vidio izgleda da su i vozarine u Dry Bulk segmentu u porastu

ne znam, trebalo bi postaviti pitanje na ATPL, tamo dečki (i cure) to sigurno prate i znaju više

ide li oporavak shippinga?

za svaki slučaj sam uzeo parsto komada, nije neki rizik a ako ode gore... super!

pratit ću vijesti i javljati ako spazim turnaround

brodari su ciklični, mora i njima svanuti sunce

(eto uz VLEN i drugi brodar u portfelju)

• accountant
    • February 11, 2021 at 8:42 AM

što se tiče pot stocks zanimljiv razvoj situacije na dvije od njih nekoliko, iako je jučer SNDL odradio najjače

Redditovci? it's not just Reddit (barrons.com)

vrlo zanimljivo: Aphria becoming the Stock Market's Biggest Merger Arbitrage Play (fool.com)

Tilray shares are worth roughly double those of Aphria. That opens up a potential arbitrage opportunity, as investors should theoretically be able to do the following:

• Sell short 0.8381 shares of Tilray stock and receive about $45 in proceeds, based on recent share prices around $54
    • Buy one share of Aphria for $25 to $26 per share
    • Wait for the merger to happen, at which point the Aphria share will turn into 0.8381 shares of Tilray
    • Close the short position with the newly acquired Tilray stock and pocket the $19 to $20 in cash

• accountant
    • February 10, 2021 at 3:03 PM

pitanje za tehničare: zašto se kaže za neku dionicu, koja je napravila cjenovni gap, da prvo mora popuniti taj gap a nakon toga može još gore?

jel to ljudska priroda (ljudi su po prirodi nestrpljivi i vole kupovati kad dionica raste) pa se onda 'popunjava gap' kad ovi koji nisu stigli prodati, izlaze iz dionice

jel to zato?

• accountant
    • February 10, 2021 at 2:52 PM

emil

Moram priznati da sam razočaran... toliko dionica u tvom portfelju a ovo suho zlato koje sam spomenuo još 23.11. prošle godine nemaš?

pisao sam tada o većpj kupnji jednog insajdera

što se dogodilo do danas evo imate prilike vidjeti, kakva zvijer od dionice! NCTY graf

za utjehu nemam ga ni ja više

općenito, tko misli da bi ipak bolje prošli samo na hold?

umjesto da trejdamo?

ja sam već rekao da miksam otprilike pola-pola ali neke od ovih koje sam izvrtio dnevno, lansirane su u nebo

:/

• accountant
    • February 10, 2021 at 10:21 AM

spominjao sam Chartmill.com pa evo jutrošnje friško stanje, za MCap 10B-200B & Vol(50 SMA) > 20M:

Ticker TA ocjena - Setup

GM 8 - 9

AMD 6 - 8

VALE 8 - 8

PLUG 10 - 7

NIO 10 - 6

F 9 - 6

a od onih koji nisu u milosti:

PFE 0 - 5

NOK 5 - 5

LI 3 - 6

CCL 5 - 6

ET 5 - 6

to naravno ne znači da u dan-dva koja od ovih u nemilosti neće potegnuti ili da se neka od perjanica neće ispuhati

javite mi ako netko drži štogod od gore navedenog kako ste prošli u narednih 10-ak dana

baš da vidim ima li to smisla ili da se ostavim toga

• accountant
    • February 10, 2021 at 10:06 AM
    Quote from BSOD
    Quote from plavac

U zadnjih godinu dana rast burze u redovnom radnom vremenu je nula, sav rast burze se dogodio izvan redovnog radnog vremena, praktički po noći. Znači jučer se burza cijeli dan vrtila na mjestu i sada preko noći je solidno porasla. Ima i graf o tome, ali ne znam koje je objašnjenje tog fenomena.

Fenomen je objašnjiv time da van radnog vremena igru vode retali investitori, pa se igraju na sitnim volumenima i napucavaju cijene.

Vidimo to na level II platformi iza 22h, kada nestane 90% izloženih naloga i onda kreće igranka.

ma ima toga na svim dionicama i u red. vrijeme samo ne kužite

recimo ova plinarska o kojoj sam pisao (CNX), u danu mijenja smijer da nije normalno, čas gore, pa dolje ovisi tko je dohvati taj čas, jel bulls ili bears

onda pogledajte jučer 5-min graf za INTC; ja sam ga upravo gledao u tom trenutku kad je netko počeo prosipati velike količine i postavio nalog na $58 nekoliko desetaka kom za probu, i poklopilo me točno na $58, lijepo se vidi najveća količina i pad na grafu u toj svijećici, nemreš fulat

zatim POLA sam kupovao na razinama &18.5-$19 već dva dana i čekam, nije dugo trebalo: oko 20h jučer veća količina i ne pita za cijenu, nagurao ju je preko $20 u deset minuta (prodao sam prerano, naravno ;( )

i kaj sad? rekli smo da je pregrijano tržište i sad se ne usudim ostajati preko noći u nekim dionicama, pola je barem cash koji onda trejdam

• accountant
    • February 10, 2021 at 7:02 AM

emil

ima više metoda, svaka je dobra ako je dobra priprema i izvedba

npr. Chartmill.com dosta koristim zadnje vrijeme... Na skeneru dionica imaš kolonu 'setup' i kolonu 'TA', sortiraš prvo po 'TA' da su na vrhu 5 zelenih zvjezdica i onda gledaš koje dionice imaju trenutni 'setup' bar žuto, po mogućnosti isto zeleno. To znači da je na njima uočen rastući trend i da se dionica konsolidirala. Uđeš, držiš koliko treba, svaka mi je odradila rast. Je li to do tržišta u kompletu, ne znam. Ili sam jednostavno pogodio? Al meni funkcionira.

Onda možeš trgovati dionice kojima je blizu earnings, kao recimo Uber, Twitter. Ili još bolje kupiš gdje je earnings dobar, a tržište reagiralo padom: tako sam ja odigrao na MU a ovih dana i na AMD.

Ili sektor: tko god je držao dionice med. konoplje, dobro je prošao.

Može se! Dok indexi rastu, više pogodaka nego misseva, kad okrene vjetar brojat ćemo krvna zrnca

Btw CNDT lijepo narastao... funkcionira i hold taktika

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

• accountant
    • February 9, 2021 at 7:30 PM

btw. jel zna netko gdje je Aljoša?

meni je on bio simpa lik ali su se razišli u stajalištima

a ovo za Amere, bilo je u našem tisku (na webu) već, kaj gledate to kod talijana pa prevodite s Google translate hahah

• accountant
    • February 9, 2021 at 7:24 PM
    Quote from zlocesti

Altimmune je lijepo pristojno potegao, i za swing ga vidim do 25 dolara

Ali Bitcoin je dosegnuo vrtoglavih 48 tisuća dolara, i to me zastraši toliko da ne kupujem ni ono što mogu. Sve mi je pec.

To je bezumno, ili je mene vrijeme pregazilo.

a što sam pisao par stranica prije?

BTC, a to nisu moje riječi nego nekih analitičara iz renomiranih banaka, ide do $140k

on nema intrizičnu vrijednost ali se po ponudi i potražnji mogu sagledati stvari

pa kad u kontekst dodaš da je Tesla kupila preko milijardu BTC-a i da će ga primati kao platežno sredstvo... gdje mu je granica?

ograda: nije da ga imam, niti bih ga kupio (BTC), ja sam stara škola, fundamentalist u duši koji se k tome zaljubio u TA analizu, iako ima lijepih priča koje kotiraju na burzi i koje su zadnjih mjeseci imateljima donijeli znatan prinos (npr. MARA, RIOT, BTBT...)

• accountant
    • February 8, 2021 at 1:28 PM
    Quote from Flight
    Quote from accountant

uz dužno poštovanje mislim da ćete se grdno iznenaditi koliko je i dalje podcijenjena

kad izađe GFI uhvatiti ću vremena pa obraditi nove podatke, sad samo neke stvari naglašavam:

• povrat na kapital (ROE) 23% (za usporedbu neke manje banke koje sam neki dan proučavao na US tržištu i koje žive od tog kapitala imaju od 8-16, veće banke su na donjoj granici raspona tipa BofA)
    • EV/Ebitda cca 2.20 (taj pokazatelj znači trž. kapitalizaciju + dug - cash u omjeru sa zaradom prije amortizacije, kamata i poreza) znači da danas ako kupite sve dionice Lenca, uloženo vratite kroz zaradu u 2.2 godine (jer za opremu ste već platili prije, ona se sada samo amortizira pa to ajmo reć ne gledamo)
    • također s <14 kn koliko je danas dionica dobijete i trenutno 3.5 kn novca i novčanih ekvivalenata
    • omjer duga i kapitala je <20 (svojevremeno je Ford stariji govorio da na svaki uloženi svoj dolar uzima dolar tuđeg kapitala), dakle ovo je također snažan pokazatelj da je novčani tok vrlo dobar zadnje vrijeme
    • slobodnog novčanog toka imaju >120 mil kn i to bi se u teoriji moglo isplatiti kao divka da nije razmišljanja o nabavci novog (rabljenog) doka, ali koji bi opet trebao biti većeg kapaciteta pa će donositi i veće prihode

sve u svemu, mogao bih do sutra nabrajati razloge zašto je ovo jedina dionica koju sam zadržao na ZSE

i sve to u povijesno možda i najtežoj recesiji u brodarskom i brodarsko-remontnom biznisu u povijesti potpomognuto epidemijom

vaš

a.

Display More

Ajoj sto si ti svašta tu napiskarao.... al osvrnut ću se samo na isplatu dobiti. Kako mogu teoretski isplatiti 120 milijuna kuna kako ti kažeš u dividendu kad nemaju uopće zadrzane dobiti. Mogli bi isplatiti tekuću dobit. Naime, očito oni dobit prenose u ostale rezerve, iako mi nije jasno zašto. Al knjigovodstveno-pravno gledano oni moraju imati formirane rezerve za isplatu iz zadrzane dobiti koje nemaju. A kada bi isplatili dobit iz ostalih rezervi ne bi mogli isplatiti ni polovinu iznosa kojeg ti navodis.

Drugi način povrata novca ili dijela novca dioničarima bi bio umanjenje odnosno smanjenje kapitala, no oni nemaju toliko kapitala da bi ga smanjivali, a to je i puno zahtjevniji i dugotrajniji proces od isplate dobiti kroz dividendu.

Oni mogu isplatiti dobit i to ovu tekuću, za 2020. godinu, ako tako odluče i to bi otprilike bio maksimum koji bi mogli i teoretski isplatiti.

Display More

ma slažem se u potpunosti s napisanim... ako odeš par desetaka stranica unatrag na temi, vidjeti ćeš da ja em nisam za isplatu dobiti (akontacije dobiti) em zbog nabave novog doka uopće ne držim to realnom opcijom

što se tiče formiranja rezervi ili bilo čega što se tiče kapitalne strane, na GS se svašta da izglasati i s kapitalom se možeš poigrati kako želiš, evo ovdje primjer tablice izvještaja o promjenama kapitala pa vidi što se sve s kapitalom može: promjene kapitala (rrif.hr), dakle bitno je da kapitala ima i da se svake godine dodatno stvara

bilanca je kao vaga: isto kako imovinu možeš pretvarati iz jednog oblika u drugi, iz likvidnog u manje likvidni i obratno, tako je i s kapitalom: uprava (s vlasnicima) odlučuje, GS po potrebi potvrđuje i na trgovačkom sudu se provodi

• accountant
    • February 8, 2021 at 8:49 AM
    Quote from Marielena

...Na ovoj cijeni od 14 kuna nisam sigurna da je dionica fundamentalno podcijenjena, na 7 kuna sam bila sigurna da jest.

uz dužno poštovanje mislim da ćete se grdno iznenaditi koliko je i dalje podcijenjena

kad izađe GFI uhvatiti ću vremena pa obraditi nove podatke, sad samo neke stvari naglašavam:

• povrat na kapital (ROE) 23% (za usporedbu neke manje banke koje sam neki dan proučavao na US tržištu i koje žive od tog kapitala imaju od 8-16, veće banke su na donjoj granici raspona tipa BofA)
    • EV/Ebitda cca 2.20 (taj pokazatelj znači trž. kapitalizaciju + dug - cash u omjeru sa zaradom prije amortizacije, kamata i poreza) znači da danas ako kupite sve dionice Lenca, uloženo vratite kroz zaradu u 2.2 godine (jer za opremu ste već platili prije, ona se sada samo amortizira pa to ajmo reć ne gledamo)
    • također s <14 kn koliko je danas dionica dobijete i trenutno 3.5 kn novca i novčanih ekvivalenata
    • omjer duga i kapitala je <20 (svojevremeno je Ford stariji govorio da na svaki uloženi svoj dolar uzima dolar tuđeg kapitala), dakle ovo je također snažan pokazatelj da je novčani tok vrlo dobar zadnje vrijeme
    • slobodnog novčanog toka imaju >120 mil kn i to bi se u teoriji moglo isplatiti kao divka da nije razmišljanja o nabavci novog (rabljenog) doka, ali koji bi opet trebao biti većeg kapaciteta pa će donositi i veće prihode

sve u svemu, mogao bih do sutra nabrajati razloge zašto je ovo jedina dionica koju sam zadržao na ZSE

i sve to u povijesno možda i najtežoj recesiji u brodarskom i brodarsko-remontnom biznisu u povijesti potpomognuto epidemijom

vaš

a.

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• accountant
    • February 8, 2021 at 8:25 AM

u redu je da je kolega Barikb promijenio mišljenje

zašto ne?

ako vidiš da nešto nije u redu onda je red to i reći

svakako bolje nego da i dalje nastavi hvalospjeve, kako kažete

meni je iskreno žao te silne cigle i betona kojeg su mogli monetizirati, prodati nekom fondu za nekretnine (sell & lease back), ali nisu iako je možda i bila namjera u nekom srednjem roku? sad nešto slično radi Andabak sa Sunce hotelima: prodaš fondu a ovi daju na upravljanje, upravo se spominje Valamar

no sad nakon korone upitna je cijena transakcije

tako sam ja nadobudno zagovarao kao bolju nekretninsku i rentijersku priču ARNT jer je bolje geografsko-politički podijelila te cigle

al je ispalo da korona ne poznaje granice i da su svi u istoj gabuli

dakle čovjek gleda različito situaciju prije godinu, dvije i sada jer zaista i je tako

trenutno ima puno boljih ulaganja od turizma, pa ako ne sell onda bar hold

• accountant
    • February 6, 2021 at 3:40 PM

evo nešto za dugoprugaše... naletio sam na to tražeći na Chartmill.com dionice sa najboljim TA (5 zelenih zvjezdica) i technical setup od barem 4

izbacilo je zanimljivo društvo: CNX Earnings & Results Q4/2020

prirodni plin, vlastiti pipeline, u narednih 6-7 godina namjera im je vratiti dioničarima godišnje $500M ili $3.0B ukupno u FCF-u (ili kroz smanjenje duga ili kroz stock buybacks), za ovu godinu su već ostvarili $356M slobodnog NT-a, a dogodine po planu $425M FCF-a

nakon kupovine vlastitih dionica u Q4/20 upravni odbor je odobrio dodatnih $150M za te svrhe (uk. dostupno $250M)

kažu gore u prezi i ovdje u transkriptu da se ne boje pada cijene plina jer je pad između ostalog uzrokovan i stalnim rezanjima troškova u sektoru, gdje su u velikoj prednosti pred konkurencijom

meni se sviđaju brojke i priča managementa, a evo kome se još sviđa (obratite pažnju da je objava rezultata bila 28.1. i što su ovi napravili sad u tjedan dana):

2021-02-05 - BlackRock Inc. has filed an SC 13G/A form with the Securities and Exchange Commission (SEC) disclosing ownership of 25,986,110 shares of CNX Resources Corporation (US:CNX). This represents 11.6 percent ownership of the company. In their previous filing dated 2021-01-25, BlackRock Inc. had reported owning 4,491,811 shares, indicating an increase of 478.52 percent.

uz potporu društva na strani kupnje, a očito i fondova, te odličnog poslovanja uz oslobađanje enormnih iznosa slobodnog novca, mislim da je ovdje smjer jasan

ovo je na tragu gornjih postova o 'smaku svijeta' koji dolazi: u recesiji ili pandemiji, burze će padati ALI uvijek postoje društva kojima se vrijednost brže vrati na one razine koje odražavaju njihovo poslovanje, bez obzira na propadanja cijene uzrokovane okolnostima na koje ne možemo utjecati

• accountant
    • February 5, 2021 at 8:59 AM

evo još o mogućem Biotech hype: Microcap Biotechs (zerohedge.com)

• accountant
    • February 5, 2021 at 8:31 AM
    Quote from emil

...Jako sam strpljiv pa mogu cak 2-dana bit u papiru :)

A najstrpljiviji sam s dionicama koje imam a ni neznam da ih imam jer sam iz zaboravio prodat :)...

ajme emile jesi me nasmijao, zagrcnuh se i kavu sam pobljuvao po sebi ^^

dva dana (čak) izdržiš u papiru hahah

više izdrži narezani avokado u mojem frižideru nego papir na tvom investicijskom računu

ali si u pravu, kad kupuješ a da ni ne znaš što si kupio jer jednostavno sve raste, onda se treba zapitati koliko je blizu kraj 'igranke'

btw. koji od kolega je preporučio KPTI?

vidi ovo: Reddit Declares #BIOWAR

• Švicarac krediti

• accountant
    • February 5, 2021 at 8:18 AM

komot

tu se slažem s tobom

naime u ovim sudskim postupcima koji će tek uslijediti, dobro će proći i oni koji su dizali kredit za tko-zna-koju po redu kuću ili apartman a ne samo za prvu nekretninu

zašto?

pa zato jer zakon ne poznaje razlike, ako je nešto ništetno i nezakonito onda se jednako primjenjuje na sve, tu nema razlike između socijalnog slučaja i bogatuna jer svi su zapeli u istoj situaciji

naravno da su bankari u početku to htjeli, razdijeliti nas na kategorije pa da mogu reći kome će pomagati a kome ne (u biti ušparati), zamislite to licemjerje da zakuhaš situaciju svojim toksičnim proizvodom a onda bi još određivao za koga je sve toksičan?!

• Švicarac krediti

• accountant
    • February 4, 2021 at 7:24 PM
    Quote from komot

.... Evo i kolega accountant priznaje da je špekulirao, da je gledao u grafove i procijenio da mu se isplati riskirat. Nije bio naivan i mislio da je isti rizik u švicarcima i eurima nego je špekulirao i velika većina isto tako...

opet ti komot kao i ostatak ekipe ovdje 'o kalkuliranom riziku' i špekulaciji

kako sam ja mogao ukalkulirati rizik? ako, ponavljam, je sav rizik ionako bio prebačen na mene!!! od valute, promjene kamate, ulaznih naknada, police osiguranja života i nesretnog slučaja (obje vinkulirane u korist banke) pa do sudužnika i jamaca

dakle gdje ti tu vidiš špekulaciju ako ni nisam mogao kao kreditno nesposoban dignuti u EURima?!

al' sam bio mlad i naivan, žena s trbuhom do zuba... i prvo o čemu misliš tada je gnijezdo, gdje ćeš se skrasiti, a takve ugovore su onda potpisivali SVI

i još jedna stvar, tada je razlika između anuiteta i najma bila par stotina kuna (ne znam kako je danas) i normalno da sam gledao kupiti svoje

opreza radi, gledao sam kretanje tečaja CHF ali ne zbog špekulacije, kako ti tvrdiš, već baš iz opreza

no na kraju se ispostavilo da je sve bilo uzalud

e pa platit će sve do zadnje lipe što su mi ostali dužni (ukrali) i to lijepo sa zateznim kamatama, a molio sam ih da izađu ususret i da sklopimo nagodbu

no njihovi odvjetnici imaju naputke kakve imaju i što se tu može

pa će platit sve (u prijevodu: 50%-80% glavnice podignutog kredita)

• Švicarac krediti

• accountant
    • February 4, 2021 at 12:30 PM
    Quote from harpun

osnova njihove tužbe je da su dvije strane potpisale ugovor, a dio tog ugovora je promjenjiva kamatna stopa a radi čega su onda kamate na te kredite bile niže

na to se nemojte molim više osvrtati jer postoje sudske presude a već i praksa koja vas opovrgava

sudski je pravorijek po tom pitanju: jednostrano promjenjiva kamata i neodrediva glavnica zbog valutne klauzule, dakle neodrediva i ništetna odredba o predmetu (glavnica) i cijeni (kamata) u ugovoru o kreditu

također imate i sudsku presudu da smo pred zakonom svi jednaki: bankar, knjigovođa ili parketar i programer, svi smo potrošači i jednako ne moramo imati pojma o tome što smo potpisali, zato smo tražili sudsku zaštitu i dobili je

dakle na nas se gleda kao na potrošača, a banka je u tom odnosu odgovorni poslovni subjekt s očitim poslovnim interesom

ponavljam: pobjeda Udruge Franak je pobjeda za sve potrošače u zemlji, ne samo za 'frankere'

1. Privacy Policy
  2. Kontakt