evo ja sam si to ovak' zamislil VIAC proročanstvo
ak može Zloćka crtati, mogu i ja!
pa i ja sam multi talentiran ahahah
nek' bude k'o u kamen uklesano, kako kaže Emil
Emile, gdje si? javi se!
evo ja sam si to ovak' zamislil VIAC proročanstvo
ak može Zloćka crtati, mogu i ja!
pa i ja sam multi talentiran ahahah
nek' bude k'o u kamen uklesano, kako kaže Emil
Emile, gdje si? javi se!
nastavak na seriju čuda Amerike...
MRNA ostvari $1.9B prihoda od čega $1.7B od cjepiva protiv Covid-19, nemjerljivo s prošlim kvartalima jer im je ovo prvi pravi prihodonosni kvartal
pojačaju predviđanje prodaje na $19.2B za FY2021, dakle jedno 15x više do kraja godine
no u prvom kvartalu su prodali 'samo' 102 mil doza dok za razdoblje do kraja 2021. planiraju prodaju 800 mil - 1 mlrd doza cjepiva, a samo za 2022. predviđaju kapacitete za do 3 mlrd doza cjepiva (kombinirano vlastita proizvodna traka + zakupljeni kapacitet)
pa ne treba biti lumen i vidjeti o kojoj se ovdje korjenitoj promjeni radi, počevši od toga da su, sirotinja, dobili nekih $190M grantova od države, uglavnom za razvoj ovog cjepiva
a NAŠI unište imunološki zavod, kadrovi koji su i bili stručni nemaju gdje raditi pa odu ili van ili konobare po kafićima
dok će US Govt lijepo uprihoditi puno veću svoticu kroz poreze nego što su 'bacili' na istraživanje
i opet dionica padne u jednom trenutku i (-10%) i to se doda na jučerašnji pad, sad se malo oporavila...
ali zato ovaj LEDS kojeg je okretao kolega BSOD, nakon svih kvartalnih gubitaka, danas raketa
otkrio sam čuda Amerike
Ne znam iskreno šta bi rekao više, AMD na primjer koji ima rekordne rezultate pada ko kruška.
AMD je skup k'o kuga, pogledaj ovdje i klikni na drugi tab, valuation, skuplji je jedino NVDA i moooožda TSM, a recimo MU i AMKR imaju bolju perspektivu rasta EPS za slj. 5 godina
međutim sektor poluvodiča je cijeli down tako da je to - to!
meni ovi Ameri nisu jasni... doduše nije mi bio jasan ni ZSE
dakle: VIAC izbaci najbolji kvartal IKAD, u povijesti!
dionica je cijenom već na koljenima nakon znamo iskrcavanja Archegos Capitala
pogledajte ovdje Press Release za Q1/21, i ovdje ukratko izvješće-prezentaciju
dodali su novih 6 mil pretplatnika, streaming service rast prihoda +60%, prihodi od oglašavanja rast +21
operativni NT od $1.7B, odličan slobodni NT od $1.6B
bilanca, $5.5B keša na računu, uz otplatu dugoročnog duga preko $2.0B
prema ovome je P/E pao na single digit, oko 9.XX
a pazite i ovo: dionički kapital (imovina - obveze) $19.71B naprema $15.37B, to je rast 24,7% u tri mjeseca, a s obzirom da je u prvom kvartalu izdano nešto dionica, onda je tako gledano rast kapitala još uvijek ogromnih 21,7%
to je zato što su uspjeli 'uvaliti' dionice po $85 prije Archegos iskrcaja
u novčanom toku vidljivo je pod proceeds of issuance of stocks da su tako prikupili cca $2.7B, i to je taman razlika između stanja novca na računu u dva kvartala, dakle ispada da su se razdužili za ovih gore pomenutih 2 mlrd dolara iz čistog operativnog NT-a!
svaka čast CFO-u i Upravi!!
a cijena danas? (-3,73%)
ne vjerujem!
jel ja nešto propuštam ili i US tržište pruža ovakve mogućnosti?
evo, našao sam što se tiče Moderne: Waiving Vaccine Patents
kaže:
QuoteModerna already voluntarily waived its patent rights in October, but other manufacturers still aren’t able to use Moderna’s technology without active cooperation from Moderna.
plus što su ugovori o proizvodnji i distribuciji već potpisani na par godina
no investitor vidi vijest i udri po bidu hahah
jučer je bilo zanimljivo... igram dvije-tri earnings play dionice
jedna, PYPL, rasturila i prihode, i zaradu a bogami i povisili očekivanja za FY2021
nju sam lagano skupljao na ovom bezrazložnom padu, nadam se da će brzo prema $300 gdje joj je i mjesto
nije bilo teško za pogoditi jer sam pratio Visu i MC koji su izvještavali ranije i isto su značajno poboljšali rezultate
inače PYPL je više od posrednika u plaćanju, sad s njihovih stranica se reklamira hrpa drugih retail firmi pa očito od tuda toliki prihodi
Venmo App je isto njihov, tu su se ubacili u igru s BTC-om
no druga, MRNA, koji šok... Bidenova administracija kaže da se odriče prava zaštite za cjepiva protiv Covid-19 (patentna prava): video (cnbc.com)
ali ne samo Moderna, i Fajzer (ili Rajfajzen ) je dobio 'po repu', no kasnije se oporavio jer mu to nije jedini prihod
isto i s NVAX i BNTX
jel zna netko više o tome? možda kolega BSOD?
koliko ja shvaćam situaciju, Pfizer i Moderna ionako ne mogu dovoljno sami proizvesti cjepiva koliko ga treba i sad treba gledati i širu sliku, a to je sigurnost i dobrobit čovječanstva u globalu
uostalom spominje se temporary waiver
a osobito ako ćemo se cijepiti svake godine, kao protiv gripe
tako da smatram da je pad cijene bio neopravdan i da će se situacija vratiti 'na staro', uostalom MRNA danas izbacuje izvješće koje će biti, vjerujem, rastur
ako se pokaže rast usera, čak i bez trenutnog rasta EPS, VIAC može lako do $60-$70
usporedba: valuation
dečki, pustite inflaciju, analitičare i Credit Suisse!
za inflaciju, samo po sebi, najbolje je osiguranje kupiti upravo dionice, a evo vidim i gosn Balan i kolege misle isto
analitičari, njima je to posao i moraju nešto pisati komentiranja radi, pa ako inflacija raste, naravno da će pisati da raste i obratno, pišu i komentiraju ono što i ja vidim
što se tiče rasprodaje portfelja Credit Suisse, evo npr. što su dečki prodavali: ViacomCBS share
sutra je ER za VIAC, Comcast neki dan je izbacio lijepo izvješće, a ViacomCBS ima popularni PlutoTV, Paramount+ i odličan sportski paket (NHL, neke europske lige i sl., to su sve novopotpisani/produženi ugovori)
čitam neki dan da ih je i konkurent Hulu 'morao' uključiti u ponudu, neke njihove kanale tipa Comedy Central, MTV, Paramount Network...
osim toga, i dalje se može jahati na valu Oil & Gas, evo ovdje: Energy Sector Weekly, znači tjedno većina dionica od 2%-8% prinosa
vidm da se i Yellenica korigirala, pa danas vraćamo pad od jučer
sretno!
Prodao Pfe. Sutra ćemo vidjeti jesam li uranio
izgleda da jesi, veći prihodi i zarada, pojačali i guidance za 2021.
sad nemoj 'lovit raketu' nego napravi isto s MRNA, ona ima izvještaj kroz dva dana, tamo isto nižu ugovore, dogovaraju širenje kapaciteta s drugim pharmama kojima su slobodne proizvodne trake, cijepljenja će trebati možda i tri doze ove godine, a vjerojatno isti postupak sljedeće godine
$$$
Jedna mi je stvar posve nejasna.
A to je Zaba .
Većinski vlasnik bez prava glasa, a čini se i bez interesa
Da imaju osobnog interesa našli bi načina to riješiti.
Kada se nešto hoće, uvijek se nađe načina. Kada se neće, nađe se isprika.
ZABA nije banka, to vam je vatromet taštine tamo
bivši CEO (Luković) rasprodaje dionice i šeće se po rovinjskim hotelima i zagarebačkim kafićima, ono penzijica
nekim nižim managerčićima je to samo odskočna daska za regiju ili privatan business (nađeš dobrog klijenta i uložiš u kapital vlastite novce)
još kad se mi 'frankeri' naplatimo ostat će samo kostur nekad propulzivne i velike institucije
recimo u web app poslovnog bankarstva nisu uložili cijelu vječnost, uvjerljivo najgori (nefunkcionalno, nepregledno) poslovni e-banking
meni je najbolje od svega kak su napisali, u tobož' zajedničkom obraćanju, da se raduju sljedećoj fazi u njihovim životima
izgleda da je Bill osim na cjepivu protiv Covid-19 radio i na eliksiru mladosti (ako već nema gotov koktel za besmrtnost)
strašno je jak energetski sektor ovih dana
ovaj BTU sam već crtao, onda je ispao iz 'šalice' zbog lošeg ER (ipak je to vuglen )
no evo ga opet u usponu: BTU
naravno i sve ostale dionice energetskog sektora danas divljaju
P/E 6.2, P/B 0.78, EPS 0.9 , neto dobit u prvom kvartalu 14.4 m, ameri na naplati u drugom kvartalu i dionica padne 17%, ljudi bjeze iz dionice da bi vjerojatno ulozili u ddjh jer tamo je krenula renesansa. Svasta se na ovoj nasoj zse ima za vidjeti.
ili OPTE... ovu vrhunsku firmu će HT i ZABA utopiti po multipli od zilijun x Ebitda
sve zbog korisnika (kupaca)
to što su ih u međuvremenu izgubili par postotaka i gube ih iz kvartala u kvartal.... pa kog je to briga!?
dug k'o Grčka + dobar dio duga se skriva pod obvezama dobavljačima
ne mogu izbaciti pozitivni kvartal
smijurija!
Meni je bitno da nema više minusa na manjim kapacitetima. Točno tako kako je PU govorila u proteklim izvještajima. Bitni su Ameri za Lenac, da nas izvuku u teškim vremenima. Vidim da se na brodarima najavljuje oporavak, cijene na većini dionica brodarskih kompanija rastu. Dakle oporavak je krenuo. Odgađani popravci i ugradnje uklj. BWTS i scrubberi će definitivno ići. Turska neće sve moći pokriti pa će se kaskadno veće zarade brodara preliti na više i bolje plaćene zahvate.
Stvarno sam ponosan na to kako je Lenac zadnju godinu, dvije odradio osobito u vrijeme korone. Kad su to preživjeli, mogu sve.
Čekamo nabavku doka. To je još jedan razlog za optimizam jer znači da uprava vjeruje u oporavak tržišta.
Ako cijena i padne ovaj mjesec, kupujem uz diskont.
PRFC?
ajde molim te provjeri unazad 10-ak godina, ne moraš više, koliko su imali imovine na početku i koliko danas
i onda pogledaj čime se bave, i koja im to točno ulaganja stoje na holdu
i izvedi zaključak
Evo zanimljivog članka koji točno pokazuje ono što smo pričali, indeksi visoko dok neke dionice i po 20-30% dolje od prijašnjih razina.
https://realmoney.thestreet.com/investing/stoc…oo&cm_ven=YAHOO
hvala za članak!
kolega BSOD, ako se ne varam, nam je dao link na stockbeep.com
i tamo svaki dan možete svjedočiti upravo ovome što govore u članku: na trending stocks ili unusual volume vrlo često se ponavljaju dionice određenog sektora, i kad počnu skakati na skeneru, skaču često u parovima ili po nekoliko komada odjednom
tako sam skužio da su trending zadnje vrijeme naftne dionice i plin, prije toga su bile kruzeri i avio kompanije, još prije banke i brokeraji...
taj sajt je vrlo dobro mjesto za uočiti takve uzorke
također i za snagu tržišta: neki puta se sve zeleni od prometa, a neki put bude po sat-dva zatišje i nema velikih pomaka i promjena
fondovi ipak i tamo igru vode i kad se kupuje, kupuju se 'buketi' dionica i to se vrlo lako uoči
pratite tu i hvatajte valove jer, kako kažu gore u članku, stock picking nije za svakoga: evo ja sam probao sa AAPL, CNX i X igru koja se zove earnings report
i sve tri su pale unatoč i više nego dobrim rezultatima
to ne znači da u narednim tjednima neće rasti, vjerojatno budu ali bude li strpljenja? eh to često zaboravim, da je u ovoj igri vrijeme u stvari prijatelj
baš su se namjerili... nakon Alibabe, nu opet: China Readies Penalty for Tencent Holding
pa imate film 'Biti John Malkovich'
pa zato Bariče jer je fondovska dionica
kao i pola smeća koje je ostalo na ZSE
prave dionice, poput Peveca, na njima se prvo prikazuju kosturi iz ormara i veliki otpisi
pa se dionica delistira omaškom jer se ne dostavi LEI oznaka, otkupi za kikiriki od uplašenih dioničara i drhtavih ruku
onda se radi dokap po zilijun kuna komad (jer je prvo napravljeno spajanje 1.000.000.000:1)
pa se koliko čujem, opet vraća na burzu
karikiram, ali to je to
1) fondovski kontrolirane dionice, gdje se brani vrijednost a ne znam čemu? i čega?
2) sve ostale dionice koje su igračka interesnim grupama, od političkih stranaka, financijskih lobija ili tzv. 'sindikata', okrupljenih trejdera
3) ostali dionici tržišta kapitala (Hanfa, ZSE...) stoje po strani i glume regulaciju u sinekuri kroz mjesečne nadnice
Jeste li u plusu kada sve sagledate ?
pa moglo bi i bolje al necemo se zalit...
fale na vasi "scallopsi u nizu........."
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.
bravo, Emile!
vidim da si poslušao za naftne dionice, a pazi sad: Goldman: Oil to Hit $80 on Strongest Demand Ever
danas PM objavljuje zaradu i moj CNX
očekujem samo najbolje vijesti, puuuno FCF-a, dobre marže
Ameri su strašni, pogledajte samo zadnje tri velike MCap dionice i njihove zarade: FB, APPL i GOOGL
nije ni čudo da očekuju jaku godinu za dionice, jer otvaranje je tek počelo
strava!