Malo sam gledao MSFI 9 mogli su napraviti umanjenje iz niza razloga, moguće je i ako samo očekuješ pogoršanje makroekonomskih pokazatelja o čemu se točno radi ne znamo, malo mi je čudno da im pada vrijednost obveznicaako se o toem radi, ako pada kamatna stopa njihov odnos je inverzan kada pada kamatna stopa raste vrijednost obveznicama. Svakako bi trebali napisati u bilješkama o čemu se točno radi, to če objavit kada bude godišnje izvješće sad u drugi mjesec ili da ih kontaktiramo https://www.hpb.hr/hr/kontakt-za-investitore/332
Posts by tiko1
-
-
Pa isto tako ona ne znači previše, svejedno je ili rastao book pa i cijena dionice, ili se isplaćivala dividenda pa cijena opet pala i tako u krug.
U teoriji ne znači u praksi znači, jer fond menager kod nas vole dividendu i drže višu valuaciju tim dionicama cijana cesto padne na ex dividendu fax ali se u pravilu u roku misec dva oporavi
-
Izvještaj vrlo dobar A+,s tendencijom daljnjeg jačanja banke i rasta dobiti.Dividenda fenomenalna,privući će pažnju velikog broja ulagača..
Već sada znamo da i iduće godine slijedi velika dividenda
Zaista fenomenalna vijesti
Da svi su preduvjeti za otključavanje vrijednosti sad tu .Može nas poremetiti neki crni labud, recimo čudne se stvari dešavaju u svijetu financija, dugoročna kamatna stopa je u Americi ponovo počela rasti mimo svake logike, FED utječe na kratkoročnu stopu, Kamala preokreće situaciju ponovo snažno raste po kladionicama, kako se njena ideja u uvođenju poreza na nerealiziranu kapitalni dobit provede u djelo, iako je potpuno suluda, to bi izazvalo totalni crash markera koji bi se i ovde prelio.
-
Iako je trošak osoblja rastao u ovom kvartalu, po ovom članku ne daje velike plače dapače tek je na 16. mjestu po prosječnoj plaći https://forbes.n1info.hr/aktualno/istra…avnog-prosjeka/
-
Kad sam vidio fini rast MREl pokazatelja, pisao sam da nas očekuju lijepi dani vezano za divku, ali nisam očekivao ovako brzo i iznenadilo me iako za dugoročne investitore ove dividende nisu bitne, jer će se vrijednost otključati kad tad, nije ovo još ništa sigurno jer Ce ako isplate ovoliki divku MREl opet bit na knap i tko zna hoće li HNB ovo odobriti po meni se moglo komotno ic sa 40-45% dobiti u divku, al država određuje 30- ili 60 šta mi nema smisla mogu dobit odluku za svaku firmu posebno
-
Oko 19,5 eura
bruto 23,9 €, na račun cca 21 €
Onda sam nešto krivo izračunao, još bolje bit Ce to lijepa božičnica
-
Sve je to ok. međutim kolika će biti dividenda, to mene interesira.
Oko 19,5 eura
-
Moze se nači na stranicama Vlade
-
Da u Americi su mislim promijenili to pravilo ne moraju to iskazivati kao gubitak, jer ionako nema utjecaj na poslovanje niti chase flow ako se drži do dospijeća, inače se dionice vrednuju tako da se diskoniraju novčani tijekovi, a ne po dobiti koja je računovodstvena kategorija također u izvješću je rasla i amortizacija koja nema utjecaj na novčani tok, po meni je daleko važniji podatak rast kapitalizirane isti i MREL pokazatelja zato ovo izvješće smatram dobrim kad drhtava ručice prodaju svoje vjerujem da idemo opet gore
Reklasifikacija imovine se radi upravo radi utjecaja na kapital.
Dioinice se vrednuju po tržišnim cijenama. Njih ne možeš držati do dospijeća.
Obveznice se mogu vrednovati po amortiziranom trošku (ako ih držiš do dospijeća) ili po tržišnim cijenama.
Postojeći portfelj vrijednosnih papira, ukoliko je kupljen u razdoblju niskih (i negativnih u nekim slučajevima) kamatnih stopa opasno je stradao nakon eksplozije inflacije i rasta prinosa (pada cijene obveznica). To je strašan udar na regulatorni kapital kada se ta imovina vrednuje po tržišnoj vrijednosti. Zato se i radila reklasifikacija. Tada se eliminira utjecaj promjene tržišnih cijena na kapital, a imovina u tom portfelju se vodi po amortiziranom trošku i diskontiraju se novčani tijekovi imovine do dospijeća. Razlog reklasifikaciji imovine u obvezničkom portfelju nije toliko zbog utjecaja na RDG, već na kapital. MREL zahtjevi su ih jako skupo koštali jer je tu riječ o izdanju neosiguranog duga (obveznica, depozita) koji služi za eventualni tzv. bail in u slučaju problema. Na to se plaćaju jako visoke pasivne kamate i zato uprava HPB-a i navija da se dobit zadržava i usmjerava u bildanje kapitala umjesto u isplatu dividendi, što i piše u prethodnom njihovom izvješću, no to će ovisiti o vlasniku odnosno državi, a u manjoj mjeri o njima. KAda gledate odluku o isplati dobiti državnih poduzeća, vidjeti ćete da oni imaju obvezu najmanjeg postotka isplate ostvarene dobiti u odnosu na ostale firme u državnom portfelju,
Naravno da udovoljavanje MREl standardima iziskuje troškove, al jednom kad ih ispuniš možeš isplaćivati visoke dividende kao i ZABA a to znači da bi te i tržište trebalo vrednovati kao Zabu odnosno cijenu dionice vjerojatno veću od 600 eura. MREl pokazatelji su sve bolji i HPB je na dobrom putu.
-
Po meni izvješće loše,
Zašto je loše..9 milijuna eura je umanjenje vrijednosti financijske imovine...vjerojatno obveznica, koja je dospjela na naplatu, a koja se vodila po tržišnoj cijeni od prije dvije godine. Kada su promijenili politiku držanja obveznica, od držanje radi trgovanja u držanje do dospijeća.
Da u Americi su mislim promijenili to pravilo ne moraju to iskazivati kao gubitak, jer ionako nema utjecaj na poslovanje niti chase flow ako se drži do dospijeća, inače se dionice vrednuju tako da se diskoniraju novčani tijekovi, a ne po dobiti koja je računovodstvena kategorija također u izvješću je rasla i amortizacija koja nema utjecaj na novčani tok, po meni je daleko važniji podatak rast kapitalizirane isti i MREL pokazatelja zato ovo izvješće smatram dobrim kad drhtava ručice prodaju svoje vjerujem da idemo opet gore
-
Ja imam dionice HPB-a, ali iskreno nisam uopće sretan s izvješćem (gledam konsolidirano izvješće u excelu).
Troškovi radne snage su im rasli za 30% isto kao i operativni troškovi (u samo godinu dana), kamatni rashodi eksplodirali, sveobuhvatna dobit razdoblja im je značajno manja u odnosu na prošlogodišnju, prihodi od naknada i provizija se nisu ni pomaknuli što mi upućuje na činjenicu da svi ti klijenti koje su "pokupili" temeljem akcijske štednje nisu otavarali tekuće račune i ostavljali naknade već samo generirali kamatne rashode i još su im rasle rezervacije. To sve u uvjetima gdje su u ovom razdoblju imali pristup ECB-ovoj stopi od 4% dok su prošle godine imali dobar dio razdoblja značajno niže stope na depozite kod centralne banke:
https://www.ecb.europa.eu/stats/policy_a…l/index.en.html
Uprava se hvali i radi usporedbe s 2021. godinom umjesto s prethodnom
Meni se čini da u svemu tome treba tražiti razlog zašto ZABA "razvaljuje" dok HPB kaska s porastom cijene.
Možda krivo gledam i netko me može ispraviti?
Pogledaj ovaj dokument informacije za investitore tamo piše da su naknade rasle, porasli su i troškovi zaposlenika i administrativni troškovi valjda planiraju širenje, jako me veseli rast MREL pokazatelj i to značajno to znači da je banka sjajno kapitalizirane što znači da nema zapreke za masne dividende i budućnosti mnogo veće od 30% posto dobiti koliko se očekuje ove godine ja sam jako zadovoljan ovim izvješčem
-
Po meni nije tako loše izvješće očekujem oporavak sutra bar na 260
-
-
Ovo sam i očekivao brutalno povećanje plače u javnom sektoru da se prelije u povećanje kredita, jer su ljudi se napokon odlučili si priuštiti nešto što su dugo željeli novi motor, auto ,adaptaciju stana ,vikendicu .. .kako su državne plače prilično sigurne ne očekujem veće probleme u naplati kredita, ovo je još jedan razlog zašto sam u dionici, naravno očekujem sjajno izvješće za zrelu i četvrti kvartal
-
Mogli su, ali nisu evo nas na 274 nadam se da sljedeći tjedan napadamo 290
Ako Fi bude ok, budemo...ako ne bude, eto nas nazad na 250€.
Ja sam klasa optimist
-
Ja na poreznoj nisam imao problema. Priznali su izvod od brokera u god. izvješću u kojem se vidi koliku sam dobio dividendu i koliki sam platio porez u inozemstvu. Pošto sam sveukupno platio više od 12% , dodatni porez nisam morao platiti.
Nisam još trgovao vani ali planiram skupljamo iskustva, više ljudi u toj grupi se javilo da su dobili obavijest od porezne da plate porez na dividendu i da ne priznaju potvrdu brokera https://m.facebook.com/groups/718270681887779/
-
Po TA pokazatelji izgledaju pregrijani.. RSI, Bollinger i dr... mogli bi ga prodavači zakucati na 260....🥴
Mogli su, ali nisu evo nas na 274 nadam se da sljedeći tjedan napadamo 290
-
Ovo je navodno oslikano na vratima riječke porezne uprave
Zadnja slika crvenim slovima kaže čovjek da inzistiraju na tome i da ništa drugo ne priznaju i da se porez mora platiti ponovo ako toga nema
-
Kako čitam na raznim facebook grupama izgleda da porezna ne priznaje potvrde brokera da je plaćen porez na dividende u inozemstvu nego isključivo traži potvrdu porezne uprave zemlje di je plačen porez, kakva su vaša iskustva?
-
Očekivao sam da će tržište jače nagraditi ovo izvješće rast dobit od 7,5% nije mala stvar