ogroman promet ovo jutro ulagači su se baš raspištoljili
Posts by tiko1
-
-
Ako sam dobro primijetio (Jesam li?) zadnje 2-3 godine, niti je ogroman porast cijena dionica u SAD doveo do ogromnog porasta dionica na ZSE, niti je značajan pad dionica u SAD doveo do značajnog pada dionica na ZSE. Tako da trenutačne duboke analize svega mogućega u SAD i usporedbe s "onim" tržištima shvaćam više kao mentalnu rekreaciju.
do 2008 korelacija je bila velika poslje u oporavku nismo ih pratili, sad ima slaba korelacija kada oni padaju mi isto ali dosta slabije naše trzište je dosta plitko i nerazvijeno ono malo građana što je ulagalo dobre se opeklo prvo 2008 posl na Agrokoru, više se para vrti na kladionici na žalost, ali ostaje nada da će se mlađe generacije opismenit, ali se slabo radi u obrazovnom sustavu ja sam završio ekonomski fakultet čak i moji kolege su slabo kužile dionice mozda njih deset posto
-
Jeli kapitalni prestao prodavati pa je cijena malo zivnula, a likvidnost nije neka?
-
Ima u brodogradilistu Split strane radne snage na čekanju koliko hoćeš. Naše ljude ne treba niti više očekivati da se zaposle u proizvodnji.
ADPL je ugovorio hrpu posla za 2025 bit će im izazov naći dovoljno radnika ako ne dignu plače ako dignu plače pada im dobit
-
Koliko vidim upravo traže nove radnike u proizvodnji.
Mjesto rada: Solin, Zagreb - Jankomir
Vjerojatno ne bi zapošljavali nove radnike da nemaju
dovoljno posla, pa ga postojeći radnici ne stižu odraditi.
možda, ali firma ima problem ,jer hrpa ljudi odlazi jako su male plače u proizvodnji, vozač Wolta može daleko više zaradit a kako sam čuo od ljudi koji rade u proizvodnji posao nije lagan da ne kažem u Solinu u doba sezone se može zaradit daleko više pa firme u Splitu studente plaćaju 40 kn po satu za najjednostavnije poslove i sretnu su ako ih nađu
-
izgleda da je panična rasprodaja završila, očekujete li najavu divke u veljači?
-
popravlja se bid, IMHO čeka se da paničari odrede svoje
-
Bid je praktički šupalj. Kako izaći se velikom količinom, a da se ne rasturi cijena?
ima ga na 60 kn 3483 dionica, sljedeća jača kvota je na 35
-
To što ste napisali vrijedi za delististiranje, ali kod istiskivanja vas nitko ništa ne pita niti o ičem glasate, jednostavno vas silom zakona isplate po ponuđenoj cijeni bez da vas išta pitaju.
U tome je i poanta istiskivanja. Delistiranje i istiskivanje nisu isti pojmovi. Delistiranje je samo micanje kompanije s tržišta kapitala, ali i dalje ostajete vlasnici ako ne glasate protiv delistiranja, istiskivanje znači da više niste vlasnici, ali ste isplaćeni za vaš udio.
U slučaju delistiranja možete odabrati da ostanete vlasnici, u slučaju istiskivanje ne možete birati ništa već dobijete pare na račun i više niste vlasnik. I naravno, cijenu kod istiskivanja ne određujete vi, nego onaj tko vas istiskuje.
Za delistiranje je potrebno 75%, a za istiskivanje 95% kapitala.
pa ja sam pisao da delistiranje za istiskivanje dobije pare, ali tko je ulagao u ovu dionicu trebao je biti svjestan toga rizika kad ulaze u ovu dionicu, al opet ne vjerujem da će se skoro to desit
-
Ukoliko dođe do toga, jel može netko pojasnit kako istiskivanje manjih dioničara funkcionira? Banka ponudi svima otkup po prosječnoj cijeni (zadnja 3 mjeseca?) i onda se svatko odluči da li će prodat ili ne? Van toga sve isto samo ne možeš više trgovat na ZSE već kao i sve ostale dionice koje nisu izlistane?
Neće ti niko ponuditi ništa nego ako dođe do delistinga moraš ići na skupštinu i glasati protiv odluke jedino tada imaš pravo na isplatu dionice, pošto je likvidna ide tromjesećni prosjek da nije likvidna bila mi moguća pljačka di oni angažiraju revizora koji procjeni vrijednost, ako ne glasaš protiv te odluke ostaju ti dionice, ali ih možeš prodat preko njuškala i sličnih oglasa
-
Neda mi se sad tražit post, samo sam htio napomenut da sam upozorio na ovaj scenarij jer sam imao inside. Bio sam žestoko popljuvan ovdje i bilo mi je malo žao zbog toga.
Vjerujem da je vrijeme izliječilo rane!?
Čemu crnjaci, pa rekli su javno da neće
naravno na neće čekaju valjda presudu vrhovnog suda kada se dovoljno spusti dionica na nekih 40 tak kn al globalna situacija je vrlo loša prije par dana je u zadnji čast centralna banka spasila mirovinske fondove od kolapsa al nema besplatnog ručka to če se vratiti kao bumerang ova cijena je preskupa za delistik IMHO
-
HPB/Kapitalni fond d.d.d polako prodaje. Ne znam zašto prodaje, ali činjenica je da prodaje na kapaljku. Kao da hoda po jajima.
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Hvala za info. Izgleda da nema velikog interesa za kupnju.
to je drzavni fond mozda je došla depeša rješite se ulaganja povezanog sa Rusima
-
Zaba još dva dana kupuje dionice, zna li tko koliko su do danas kupili ako nisu ispunili kvotu, možemo li očekivati kakvi rally a nakon toga pad?
-
na asku samo 2838 dionica ne sječam se da je ikad bilo tako malo, desili li se neki black swan event a globalna situacija je vrlo loša moglo bi fino pasti negdi potpore
-
neznam jeli u ovu cijenu uračunato poskupljenje struje i plina mislim da im je trošak struje samo za naše tvornice desetak milja kn a i plina koriste, ako ko zna koliko im je trošak struje bio do sad neka napiše, hvala
-
Cesto se sjetim situacije kad se korona pojavila , pa je u plastika pala na nekih 120ak kuna po dionici . Tada je situacija bila ozbiljnija nego sad , isao je smak svijeta , nitko nezna sta sutra donosi . Ipostavilo se da od smaka nema nista , pa i lockdowni po cijelim svijtu nisu drasticno utjacali na prodaju auta.
Par godina iza , evo nas opet u novoj krizi . sad kazu fali nekih kabela, pa cipova , još malo falit će I krumpira za prozivesti cipi cips ( I tu su cipovi)
Kriza se umjetno stvara , cijene svega rastu kao posljedica QE proteklih godina a prodaje se prica o ratu , veliki reset je pred nama.
Koliko znam , niti jedna tvornica plastike nije unistena u ratu, auta se I dalje proizvode I sve su skuplja, a I krupiri će roditi pa će biti I cipova .... a do tada, promatrajmo što bi rekli optimisti iz optime , sad u mornarskoj obleki.
u korona krizi milim da je pala na 93 ili 97 kn
-
https://tradingeconomics.com/croatia/government-bond-yield
Gledao malo ove srednjoeuropske banke i kako im se kretala cijena posljednjih mjeseci.
Erste, Raiffeisen i Unicredit su se skroz sasule ( najvise zbog Ukrajine ) .
Komercni i Pekao su pale i to znacajno, pa se donekle oporavile.
NLB ima slican pattern ali losiji.
Jedino nasi Zaba i Hpb kao ni "metkom okrznuti"?
Zasto pitam za bondove, odnosno obveznice, pa zato jer pretpostavljam da su nase banke pune drzavnih obveznica, a prinosi na obveznice su zadnje vrijeme snazno porasli, a cijena javnog duga pala.
To se u nekom trenutku mora u knjgama banaka pokazati kao gubitak , odnosno umanjenje vrijednosti.
A onda, ako rast prinosa obveznica znaci rast rizika i vuce za sobom rast kamata , a kamate fiksirane na vecini plasmana( kredita) u bankama, a onda ce ocito i kamatne marze vjerojatno dosta stradati.
Cini mi se da se to vanjska trzista itekako prate i uvazavaju , a kod nas, kao da je sve u najboljem redu.
Dali je zaista ?
da zanimljivo jedan Goldman Sach jedna od najvećih banaka na svijetu se na super precijenjenom Američkom tržištu trzi sa P/E oko 6, koliki je ZABI-in?
-
na dvi blue chip dionice adpl i zaba oko 8.000 kn prometa u skoro sat vremena mozda su fond mangeri već na Uskršnjem odmoru
-
ne kuzim ove što prodaju dan nakon divke pa cijena se u sljedećih 10- tak dana vrati skoro di je bila tako to obično bude
-
agonija sa čipovima ide dalje
Ogromni problemi s nedostatkom čipova, ali i drugih sirovina. Na nove aute neki bi mogli čekati...Iako će 'uska grla' vjerojatno početi popuštati krajem ove godine, to neće biti dovoljno da se zadovolji povećana potražnja za čipovimanet.hr