1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. migra

Posts by migra

• oporavak burze

• migra
    • May 13, 2021 at 12:10 PM
    Quote from st-brajo

ma vidi.

brodari su odlična priča i u slučaju bilo kakvog sloma, najvjerojatnije će se prvi reflate-ati nazad.

postavlja se pitanje di još staviti pare?

na što rast sirovina i porez na ugljik neće utjecati?

davno je Yuga prošla pa nemam pojma što je tada dobro "kurilo", osim turista su trenutno precjenjeni.

možda prehrana?

al trenutno su samo brodari "jeftini".

sve ovo ostalo je prepupano.

ja sam trenutno u cashu i čekam da se sve ovo malo stiša 🤷

Display More

ako je prije godinu dana crobex bio na 1400 prije 6 mjeseci na 1600 a danas na 1950 tada to nešto govori?

bo je on i na 2250 u nedavnoj prošlosti pa...

pa pogledajmo samo preuzimanja u zadnjih 10 godina i cijene prije i u preuzimanju?

ne govori li to da je generalno zse značajno podcijenjeni market?

18 g sam na marketu,ima nas malo više,neki i duže,tko nije može puno toga iz prošlosti pročitati,kako je to išlo pa...

hoću reći dobre prilike se trebaju pošteno iscijediti,ne treba se zadovoljavati sa mrvicama,

tko si malo želi,nikad neće puno dobiti,nemamo li mi i zadnjih dana praktične primjere?

ne može nam svaki dan netko izmisliti novu ATPL ali zato ako je outlook >10g nevoiđeno pozitivan za sljedećih MIN 2-3g

a moguće i >5 tada oni koji se sile unovčiti svoj "dnevni burek" neka si sami svaki dan nađu drugi.

osobno imam drugi pristup a to je iscijediti dobru priliku što jače prije svega pravovremenim pozicioniranjem.

zar nisam bio nepodnošljivo dosadan? u prezentiranju dokaza na dokaze na dokaze,rekorda na rekorde ,na rekorde i to mjesecima?

tko želi više može i dodatno povečati rizik učešćem kroz povečanje udjela portfelja pojedine dionice ako je outlook iz kategorije once in a lifetime oportunity?

ne pozivam na to,to je jedna od opcija za mene. a svatko zna svoje najbolje.

sloboda izbora je zakon

osobno sam se fukusirao na dry bulk trenutno,ima boljih poznavaoca od mene koji su pozvani dati svoje mišljene koje su to generalno druge bolje prilike + ne komentiram nikad ono što nemam u portfelju iz svojih razloga.

bio sam i ostao aktivni zagovornik PVCM,isto prilika koja se je mogla brzo kapitalizirati po burek obrascu ali bila bi to velika greška.

prinosi su daleko iznad dry bulka trenutno,preko 100% povrat kroz divku(za koji dan još jedna) + dodatno kroz kap prinos još 300%.

ukupno 400% ali na 4 godine pa je to anualiziranih "samo" 100% 8)

za 15 dana skupština sa jednom jako zanimljivom točkom dnevnog reda :/

moglo bi biti interesantno i za sve ZSE investitore ;)

ZSE ima više nego respectabilnih prilika,uvjek ih je bilo i biti će.

ALI i market u cjelini daje solidne prinose kroz crobex,ETF-ove...

očekujem intenziviranje tog trenda u sljedećih godinu dana,zato i pozivam na raspravu ovdje.

rezime neće izostati

• oporavak burze

• migra
    • May 13, 2021 at 11:23 AM
    Quote from st-brajo

generalno, sve što navodiš stoji, ali

"In China, there may be upsetting or stressful news related to rates, debt, loans, currency value, and earnings — some moves may trigger public concern because of being seen as risky or aggressive."

iskreno, nije mi ovo sve skupa drago kad vidim kako vani burze rone.

trenutno je oprez majka mudrosti.

baratamo samo sa izglednošćima kako ih vidimo vlastitim očima,uvijek ima i za i kontra,

nebrojeno puta sam napisao da je market mjesto gdje ima rizika ali često i napomenem da ne postoji apsolutno u ničemu u životu bez rizika.

netko bi mogao od straha,radi sigurnosti ne izlažiti nikad iz kuće ali zabilježeni su slučajevi da je ljudima pao avion na kuću i nisu preživjeli....

znam i napisati da će se sigurno ugasiti sunce za 5mlrd g možda i ranije,da može astereoid,supervulkan,vanzemaljci....

karikiram namjerno ali postoji uvijek 100 izgovora i razloga za učiniti dijametralno suprotno u životu.

ono što nitko nikad nije uspio pobiti niti će po meni uspjeti u budućnosti a to je da su vrhovi tu samo dok ih ne nadmaši novi vrh i da oni koji su strpljivi nikad još nisu niti neće izbjeći zaradu na neki rok pod pretpostavkom divezifikacije ulaganja.

držim da se svi oko toga slažemo,ono oko čega se ne slažem jer svi vidimo svojim očima isto na drugačiji način je koji je trenutak bolji za ulazak ALI

neulazak se je pokazao i pokazat će su u budućnosti kao najlošiji izbor.

predugo to traje i previše njih je do dokazalo da bi....

ako se slažemo da je ulazak mudriji izbor možemo sada više oko tajminga?

zašto je trenutni tajming dobar ili zašto nije dobar?

ili eventualno u čemu je trenutni dobar ili nije dobar?

u čemu je trenutni bolji ili lošiji?

burze vani moraju i roniti jer su na povijesnim vrhuncima,nebi to bila burza da samo raste u beskonačnost,korekcija rasta je neizbježna,nekima i odlična prilika za jeftinije pozicioniranje,sve je to kako je bezboj buta napisano dio zdravog procesa.

ne možemo svaki dan gore,puno važnije je koji je trend?

koji trend možemo očekivati u budućnosti?

na kojim temeljima?

dali su ovo vremena kada treba biti manje ili više pohlepan?

moj stav nije tajna,za sljedećih nekoliko godina vidim odlične prilike za sebe.

nismo ovdje radi ženidbe,udaje već da uzmemo ono što se nudi.

nudilo sei na ZSE u i zadnjih nekoliko mjeseci prinos od >100% praktično anualizirani prinos i od >300%, zar ne?

nudit će se i u budućnosti jer se je baš uvijek i u prošlosti nudilo.

• oporavak burze

• migra
    • May 13, 2021 at 10:48 AM
    Quote from migra

izgledno najveći razlog za oporavak burze je i covid pandemija.

i na ovoj temi dosta je vremena posvećeno tome.

ovo su tektonske promjene.

NO COVID-19 deaths reported in England for first time in a year

bili su predvodnici cijepljenja,rezultati su tu,nije teško predvidjeti da sličan scenarij sa nekom odgodom sljedi i kod nas i u okruženju.

posljedice za ZSE?

dojma sam da neki već neko vrijeme anticipirajući kraj ovakvih razmjera posljedica covida da su već počeli

poduzimati i investitorske aktivnosti sa ciljem pozicioniranje prije drugih.

mudar izbor po mom mišljenju jer će time naplatiti više onima koji će poslije a neizvjesnosti su sada značajno manje čime se časte i goste

sa poboljšanim risk/rewardom.

kretanje crobex indexa u zadnjih nekoliko mjeseci dokazuje ovu tezu.

Display More

China: It is expected that by next year, 900 million to 1 billion people in China will have received the #COVID19 #vaccine, which will meet the standard of achieving herd immunity.

nije samo europa ona koja će riješiti problem covida cijepljenjem u bliskoj budućnosti.

nije sutra ali je to je bitno više od svjetla na kraju tunela pa...

tko želi ostvariti prinos investiranjem mora anticipirati budućnost,u protivnom će mu prinos pred nosom odnjeti "generali budućnosti"

baš kako se to i događa > od godinu dana,još su izgledno godine pred nama pa....

sloboda izbora je zakon.

:)

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• migra
    • May 13, 2021 at 10:10 AM

dokupio po 330,vidim da su se mnogi uključili u trejdanje pa da i ja nešto zatrejdam? :)

kada već nema zainteresiranih :/

nema dovoljno dokaza na dokaze na dokaze što sljedi na dry bulku u godinama pred nama čini se još =O :)

rezime nominalno i anualizirano sljedi po trejderski za danas dokupljeno ;)

pir pozz

• DRY BULK

• migra
    • May 12, 2021 at 11:09 PM
    Quote from gigic23

It also announced the sale of two Chinese 2012 built, Kamsarmax class, vessels at gross sale prices of $22.5M and $22M with scheduled delivery dates within Q2 and Q3 of 2021 respectively.

Impresivno, rast SH se nastavlja i nastavlja...

šta nisu te kineske željezne grdosije po 13,5M$? ;( ^^

joj,joj,joj....

toliko tinte i žući proliveno za ništa posebno.

tika taka je nepobijediva a samo nemudri je uzimaju za protivnika. :/

:saint:

a evo i doprinoseće materije (kamilice) za laku noć ili dobro jutro ovisno o životnom ritmu.

Iron ore prices have surged to a new record high, up $4.20 or 1.8% to US$233.10 per tonne (CFR Tianjin port).

Files

image_2021-05-12_232308.png 83.94 kB – 0 Downloads
  • oporavak burze

• migra
    • May 12, 2021 at 10:29 PM
    Quote from migra

bili su predvodnici cijepljenja,rezultati su tu,nije teško predvidjeti da sličan scenarij sa nekom odgodom sljedi i kod nas i u okruženju.

posljedice za ZSE?

dojma sam da neki već neko vrijeme anticipirajući kraj ovakvih razmjera posljedica covida da su već počeli

mudar izbor po mom mišljenju jer će time naplatiti više onima koji će poslije a neizvjesnosti su sada značajno manje čime se časte i goste

Display More

covid situacija u europi se značajno poboljšava,trend je sada obečavajući.

cijepljenje očito daje rezultate,tempo cijepljenja je u velikom usponu,dolazi ljeto kada će se virus sporije širiti,najesen će biti velika večina onih koji žele,spadaju u rizične skupine biti cijepljena što značajno smanjuje mogućnost pandemije koja bi utjecala na gospodarstvo i ekonomiju.

na nivou EU su dogovorene covid propusnice što će biti vrlo važno za zemlje kako HR koja značajno ovisi o turizmu.

čini se da nas ipak očekuje solidna turistička sezona,držim da će biti izgledno bolja od prošle.

temelj za to vidim u izgledno bitno boljoj posezoni.

u 2020 je i sezona završila prije a posezona je bila čista nula.

sa boljom turističkom sezonom ,te još važnije sa velikom izglednošću da će turistička 2022 biti normalna realno je za očekivati

pojačani val općeg optimizma koji će domino efektom pokrenuti i ostale sektore.

veliki optimizam ili mali optimizam nebi trebao biti od važnosti onima kojima se nudi da se pozicioniraju prije drugih i po samoj inerciji ostvare prinose koji će biti više ili manje ali vrlo izgledno značajno veći od onih na "štednji"

štediše su puno toga propustile u zadnjih 6 mjeseci jer nisu htjeli preuzeti male rizike od prosinca kada se znalo i da cijepivo dolazi i da kreće povijesno stimuliranje ekonomija svijeta.

bilo bi nemudro i dalje se siliti na pesimizam za kojeg nije vrijeme i neće biti još min nekoliko godina.

projekcije EU komisije prognoziraju HR rast bdp za 2022 još veći nego za 2021.

mnogo toga upučuje da nije vrijeme za štednju već za investiranje.

rijetko sam griješio,živi bili....

rezime nikad nije i neće izostati.

Files

ScreenShot005.jpg 20.62 kB – 0 Downloads
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• migra
    • May 12, 2021 at 2:40 PM

bilo je jako puno vremena i prilike(količine) da se prihvate dokazi na dakaze na dokaze....u siječnju,veljači,ožujku.....

ako smo investitori znači po onome što će vrlo izgledno sljediti pred nama tada nebi trebali ni razmatrati prodaju u 2021pa ni 2022,predlažem malo kolegijalnosti da i oni koji vole puno uskakati ,iskakati da i oni sebi priskrbe malo radosti ?

oni si žele "malo" pa....

nije to tako velika žrtva nas investitora a biti će nas još više zadovoljnih.

plus možda mogu i za nas učiniti pravu stvar,omogučiti nam da dokupimo malo jeftinije? :/

p.s.

DA,pobjeglo je i nama koji smo se dobro nakrcali,a trebalo si je napraviti WIN-WIN?

svi ga navodne žele a malo tko ga uzima kada se nudi,kada je vrištalo,ma urlalo,kada je bilo nacrtano...?

usprkos zvjezdanom outlooku sada je problem jer je odmaklo od dna,na dnu gotovo nitko neće...?

uvijek je dobro vrijeme za kukanje a ima li kada dobro vrijeme za kupiti na brdovitom balkanu?

:/ :saint:

• DRY BULK

• migra
    • May 11, 2021 at 11:24 PM

https://energy.economictimes.indiatimes.com/news/coal/chin…africa/65165471

Chinese investors plan $10-billion metallurgical complex in South Africa

kina žestoko grabi ugljen iz S Africa + žestoko investira u nove izvore

australija 5500 nm

S. africa 8800 nm

extra tonmilja ko salate

dry bulk će jako lajkati ;)

margine kineskih čeličana ne ostavljaju prostor za špekulaciju na smanjenje proizvodnje.

Files

image_2021-05-11_215844.png 59.32 kB – 0 Downloads image_2021-05-11_230834.png 55.75 kB – 0 Downloads
  • DRY BULK

• migra
    • May 11, 2021 at 9:53 PM

Most-active CBOT soybeans top $16 per bushel for the first time since Sept. 2012. That is the 9th "handle" the contract has seen within the past year ($8-$16).

Files

image_2021-05-11_215319.png 308.58 kB – 0 Downloads
  • oporavak burze

• migra
    • May 11, 2021 at 9:34 PM

prioritetno sam imao u uvidu tih 250 mlrd-ica što oročenih,zakopanih,ušivenih....

znamo koji je profil tih "investitora",njih neće privući udjeli države kolikogod bili atraktivni.

ono što njih može privući je "narodna dionica" a tek tada bi im moglo postati interesantno i nešto od ostalog.

s obzirom da je na kolekciju rolexa otišla večina obiteljskog srebra ono što je još ostalo je hep i neke stvari koje nebi ni najhrabriji prevalili preko usta niti pri 3 promila u zraku :/

teško je politiku izbjeći i pri kuhanju a kamoli pri investiranju?

hep bi mogao biti vrijedan žrtve za vladajuće fotelje na sljedećim parlamentarnih izborima :/

formira se nova snaga koja bi mogla natjerati hdz i sdp u koaliciju :)

evo i prije izbora čini se da je njihova pobjeda gotova stvar u ZG.

bila bi i da hdz i sdp predizborno kaoliraju?tektonika?

držim da bi se lako moglo preliti na nacionalnu razinu ,ide to respectabilnim trendom koji ubrzava.

a večini ljudi je stvarno više previše,dolazi i novo glasačko tijelo,staro koje puši natezanje na temu partizani i ustaše postaje sve malobrojnije.

predviđam tektonske političke promjene na brdovitom balkanu.

u tim okolnostima hep bi mogao biti prihvatljiva žrtva?

neizbježni žrtveni janjac radi preuzvišenog cilja?

za pokušaj kupnje glasača morao bi ići i neki poticaj :/

mene ne interesira prioritetno taj diskont,već da se što veći broj ljudi uključi i da se popularizira investiranje u vrijednosne papire jer

250 mlrd-ica trune i drži se daleko od marketa.

realno je očekivati da se barem 10-tak aktivira u godinama pred nama.

posljedice bi bile sve samo ne "ništa posebno" :saint:

• DRY BULK

• migra
    • May 11, 2021 at 3:40 PM
    Quote from D_artagnan
    Quote from maratonac

Pazi ovo: učetverostručenje trenutnih vozarina... brrrrr

Baš brrr... mislim da ni najoptimističniji među nama, a bome ni IB 2016. kad je ulazio nije vjerovao da se mogu ponoviti vozarine iz 2007.??

Ali eto nikad ne reci nikad očito. Kao što nije bilo za vjerovati da vozarine mogu baš toliko nisko pasti i toliko godina se zadržavati na razinama koje ozbiljno nagrizaju svima poslovanje.

Što se mene tiče, mjenjao bi takav veliki rast vozarina da ostanu samo ovakve koliko su sada, koliko je i kriza trajala godina 8) 8) 8)

a stavio bi ruku u vatra da neće biti vozarine i približno kao 2007 i da neće trajati godinama ?:/

ima li tko da bi :?:

pustimo sad što nebi smjelo,nije ni u siječnju smjelo,nije ni danas.... šta ne?

imamo mi malo više bijelih miševa koji upozoravaju,nemojte se iznenaditi ,ne postoji nemoguće pozitivan senarij šta ne?

hoće li ostati bijeli ili ne....

rezime po investitorski

p.s.

to što večina danas smatra senzacijom,ako se odvrti par mjeseci nazad može se pročitati da su neki tvrdili da neće biti senzacija ako.... šta ne?

čak su opetovano ponavljali argumente i dokaze na dokaze zašto nebi bila senzacija....

nije to bilo iz graha ili na žgance....

hoću reći opet nas ima dosta sljepih pored zdravih očiju,biće da to tako mora biti

i biće da je dobro da je tako :/

• DRY BULK

• migra
    • May 11, 2021 at 2:22 PM
    Quote from NaBiduAsku
    Quote from jasko

Route Description Size Value ($) Change

BCI timecharter 5 T/C routes 180000 42031 -339

BPI timecharter 5 T/C routes 82500 27740 614

BSI timecharter 10 T/C routes 58328 24699 320

BHSI timecharter 7 T/C routes 38200 22010 352

BDI INDEX 3254 +14

Display More

panamaxi opet plusara. bio sam uvjeren da će danas BDI malo zaroniti kad ono... :)

Display More

pa kako će braća drugačije nego po bratski?

uvjeren sam da neće to veliki brat zaboraviti

vrlo uskoro uzvratit će on sa kamatama ;)

p.s.

veliki brat se još nije ni pošteno zagrijao,treba pričekati da i sunce malo jače zagrije :saint:

• DRY BULK

• migra
    • May 11, 2021 at 2:08 PM
    Quote from StatusQuo

Komentar iz Safebulk prezentacije za novogradnje

Loukas Barmparis

There is no next-generation ship available. A lot of stories appearing in the press about what will be the fuel for the next 10 years or 20 years, no one knows. Definitely, on tankers, on containers, there are a few options being proposed by the shipyards, which really, we don’t need to know which is the medium-term or the long-term or the short-term. For ourselves, we cannot do anything more at this stage than go for Phase 3 newbuilding whenever it’s available. Otherwise, we will concentrate on very more than second-hand ships, but under 5 years old. That will be very close to – on the upper part of Phase 2 designs. There is nothing we can do at the moment because really no one knows if this ship will be LNG powered, if it will be hydrogen, if it will be ammonia. No one has an idea. And the yards – and this is maybe a good point for trade markets. The yards, they are not really interested to develop such designs for bulkers. So at the moment, they concentrate on big container ships that they have big consumptions or VLCCs or bigger ships. And they don’t bother yet to develop designs for bulkers for the next phase of decarbonization. Basically, you have to remember that the yards like ship owners. They have been losing money for a number of years. And first of all, they have to do the change on the bigger ships. They have better levels and new contract levels, and thereafter, they will bother. So I think it will be very difficult to have new buildings with new designs for bulkers proposed by the yards this year. If at all we get it, it will be next year at the earliest. So the delivery of bulkers with different fuels, all these things should not be available before 2025 delivery. So we have to be patient. If we can find reasonable price with good delivery date newbuild of Phase 3, we may consider. If we don’t find, we will go for very young ships in replacement of our older ships.

ovo je važno i moćno,apostrofirano i ovdje da već i vrapci pjevaju....

izrazito velika neizvjesnost,željezna grdosija treba,traži plan za min 20 g unaprijed a situacija je takva da se još ništa nezna sa sigurnošću.

lijepo je još jednom pročitati od onih koji donose odluke da je u tim okolnostima SH prvo mjesto izbora,to će izrazito blagonaklono djelovati na jačinu ali i možda još važinje na dužinu trajanja bulla na dry bulku.

svaki kvartal više pri kraju nosi dodatnu košaru punu zlatnih jaja više....

i zato ovaj puta imamo razloga za dodatni optimizam,još kada na to dodamo EEXI i još svašta nešto :?:

graškići znoja neizbježni i kod party ekipe na palubi a tek....

• DRY BULK

• migra
    • May 11, 2021 at 2:00 PM

neviđeno u povijest praćenja u zadnjih 34g :/ 

realno je za pretpostaviti da cijena nije problem ali svejedno NEMA.

a kad "nema" za dry bulk je jedan scenar bitno izgledniji šta ne?

koji?:/ ?(   :/  

Bottlenecks: factory wait times for production materials grew to 79 days in April, longest in history back to 1987 as per ISM

• oporavak burze

• migra
    • May 11, 2021 at 1:29 PM
    Quote from maratonac

Još kad bi država pripremila neki IPO za iduću godinu, doista bi moglo perje letit kao 2007. godine.

potpisujem za IPO

koji su potencijalni ,izgledni kandidati?

• oporavak burze

• migra
    • May 11, 2021 at 12:29 PM

posljedice za ZSE?

• DRY BULK

• migra
    • May 11, 2021 at 12:06 PM
    Quote from jasko

The lack of scrap metal has pushed the demolition prices higher across the board.

Scrap tanker prices surging, despite lockdowns and oxygen shortages.

Brokers and cash buyers say Pakistan is paying $550 per ldt and upwards.

Elderly vessels are selling for previously "unthinkable" scrap prices as deliveries continue.

• DRY BULK

• migra
    • May 11, 2021 at 11:10 AM
    Quote from jasko

Breakwave Dry Bulk Shipping Report 05.11.2021

https://static1.squarespace.com/static/5a4d1d2…2021+Report.pdf

to je taj "setup" iz snova

coal -30%y/y

steel -20% y/Y

demand nikad jači u 11god,zalihe vrlo nisko a vozarine nikad višlje u 11 god,sa odskočnom točkom iz snova

I sada tek treba pojačati tempo uvoza ;)

može li bolje,nije li prepohlepno tražiti više od ovog :?:

OK ista pitanja je,nekolicina nas postavljala i u siječnju...

ispostavilo se da je tadašnje prepohlepno traženje kolača preko kruha ispostavilo bolne oportunitetne račune :/

tu smo da pratimo i rezimiramo,eventualno međurezimiramo nekad...

• DRY BULK

• migra
    • May 11, 2021 at 10:52 AM

sve se slaže kao naručeno za party ekipu na palubi,nema naznaka prekida trenda .

iz jednog zastoja u drugi a sve popračeno rekordnim količinama

setup iz snova ;)

očekujem grand finale za ovu godinu kada se sve spoji u superoluju kolovoz-rujan

bti će vrlo izgledno vatromet za paty ekipu o kojem će se duuugo...

time will tell

p.s.

izgledno najbolje rješenje otići što ranije na more,da brže prođe vrijeme do vatrometa :/ 8)

...For shipping, it was nevertheless good news as it disrupted some traditional trade flows and contributed to congestion, first around the US ports in the Gulf and then off the Brazilian coast, as the Chinese buyers kept up their purchases despite the delays....

https://www.breakwaveadvisors.com/insights/2021/…dow-of-iron-ore

• DRY BULK

• migra
    • May 11, 2021 at 10:20 AM

nastavak na nedavnu priču na temu coal

China's thermal coal futures contract on the Zhengzhou Commodity Exchange, for Sept delivery, gains nearly 4.5% to jump above 900 yuan/tonne and hit a new record high of 904 yuan/tonne.

ljeto će brzo a bez klime je prilično neudobno,neugodno,...

a može i frižider ostat bez struje i još svašta nešto :/

traži se željezna grdosija viška ako netko zna di ima,nek javi kinezima,plačaju odlično,može i unaprijed,može i u shitcoinu po izboru...

Image

1. Privacy Policy
  2. Kontakt