Vise tipujem na rasprodaju svega.
A ovo ako sto skoci ne bi bilo lose odmah prodati.
Vise tipujem na rasprodaju svega.
A ovo ako sto skoci ne bi bilo lose odmah prodati.
Display MoreDisplay Morest-brajo, da li francuska rivijera prati cijene u Turskoj, ili Italija... I da li će ikada? Neće, pa zašto bi mi?
Samo bez priča tipa njihova usluga nebo naša blato. Zakon ponude i potražnje. Svake godine u Hrvatsku dolazi sve više turista, ne zbog snižavanja cijena. Pravi hoteli su se tek nedavno počeli graditi, noćenja još skuplja i što budemo skuplji to bolje.
Čime su UAE privukli turiste u pustinju, niskim cijenama? Turska im uništila sezonu?
Plus što smo mi između ostaloga auto destinacija, pa mnogima Turska nije uopće opcija bez obzira na cijene.
Jedno pitanje za sve koji uvijek prozivaju fondove jer nešto kupuju i isto tako jer nešto prodaju, može li netko jednom napisati što bi i po kojim cijenama trebali kupiti i nisu li bili prozivani i jer ne pokreću burzu kao što to fondovi rade vani? Dakle umjesto nikada ništa ne valja, što bi trebali kupiti, po kojoj cijeni i po kojoj bi trebali prodati kako indeksi ne bi previše porasli (to bi moglo dovesti do eliminacije glavnog aduta svih jadikovki- vani indeksi rastu a kod nas padaju)?
Kako vam (svima koji uvijek kukaju, jer ne raste, jer raste, jer kupuju, jer prodaju) ne dosadi i uspijevate li ne ispilati sami sebe (radite li to profesionalno ili vjerujete da uvijek ima razloga za kuknjavu)?
kolega, što se turizma tiče, uspoređujete neusporedivo, i jedno su želje, a drugo realnosti.
do rata u Siriji, nas nije bilo ni na mapi što se turizma tiče, osim Dubrovnika i Istre, koji su uvijek bili priča za sebe.
inače, turizam u Emiratima je baziran na sajmovima i poslu, a naš na moru i suncu, a ni kontinentalni turizam nam baš i nije na nekoj razini na kojoj bi mogao biti.
bit će zanimljivo kad Turska i Grčka krenu u ofenzivu vidjeti kako će se to odraziti i na nas (izuzev Istre i Dubrovnika koji su stare tradicionalne turističke destinacije).
što se pak indeksa tiče, neka samo prate uobičajene evaluacije, i sve će biti dobro.
kako vidim da to ne rade, imam ih pravo prozivati, kao što imam pravo odabrati i mirovinski fond koji se koliko toliko drži "mojih" principa, a Vi sa svojim novcima radite što hoćete i mislite što hoćete.
Brajo, trebali su kupovati Rivp na 5 kn kao i Bakic, i prodavati ga na 40 kao Bakic i Bilbija. A ne sad braniti na 30 da ne ode na 10. Moze li jednostavnije? A tamo jelte sjede profesionalci...
kad smo se već na temi Virusa toga dotakli, evo i malo pogleda iz njemačke perspektive
Ne znam tocno koja je poanta clanka jer zakljucka u obliku predikcije nema. Bit ce ovako, onako, losije, bolje, uzbudljivo, tralala... Ja i dalje ostajem pri prognozi da ce Merkelica svakako pokusati sprijeciti odlazak barem veceg dijela od nekoliko desetaka milijardi eura koliko Nijemci potrose u inozemstvu svake godine. Isto tako i Kurzic. Ostali tipa Talijani su osiromaseni i nece biti velike vajde od njih. Sezonu generalno ocekujem losiju od ove.
Jako bih volio da se prevarim, ali ne vidim kako bi moglo biti drukcije.
Ma jasno, sve to ima utjecaja.
Ali eto, situacija je tu kakva jest, i zapravo, sto god tko da radio ne krece od nule nego iz zadane pozicije. Tako da iskreno, ne vjerujem bas pretjerano da ce Biden nesto specijalno promijeniti ni oko cega. Prtljat ce po svemu pomalo, ali silnice na svijetu su takve da njegova rijec nije presudna. On je sad samo jedan od nekoliko. I to s dosta manjim mogucnostima djelovanja nego netko tko nema demokraciju, Senat itd.
E pa brajo, eto, to si detektirao i to je ok. A sto se tice Kineza, ima i njih dubljeg dzepa, samo treba kalibrirati kako treba.
To sam spomenuo vise kao orijentir gdje gledati jer se bojim da ce drzave EU gledati na svaki nacin da sprijece svoje gradjane, karantenama, sranjima itd. da idu van i trose pare.
Razmaci ne vjerujem da ce vise biti u sezoni. Do tada ce se dobar dio ljudi procijepiti, gledat ce se da se uhvati koja kuna, sterat ce ih u svi u kukuruz... Ipak je popularnost najbitnija.
Da, sto se korone tice, ocekujem da je i ova sezona zesce propala, jos gora nego ova sad, definitivno. Naprosto zato jer ce vlasti u EU na sve nacine onemogucavati da mnogo njihovih ljudi trosi novac drugdje. Po meni, trebalo bi se maksimalno orijentirati prema Kini, placati im avione i sto vec, samo da dodju, ukinuti sve mjere, naprosto pokazati srednji prst Merkelici i njenom epidemioloskom terorizmu. Isto tako i Japan i druge zvati.
tesla nije bas smece..jer tesla nije samo auto elektircni..dolazi IOT i dolaze 5G i svakakve veze koje ce koristiti samovozne aute koji ne proizvide CO2. Sa IOT su bitne i dobro zasticene informacije koje ce mozda korititi i blockchain tehnologije kojima si osiguravaju zastitu od hakiranja...mislim da je nakon corone i rasta tehnologije m RNA za razne bolesti dolazak i IOT i u prvi plan dolaze tehnologije zastite klime i zaustavljanja klimatskih promjena. Tako da i Tesla i Bitcoin nisu bas bezveze rasli. Vratiti ce se optimizam nakon zavrsetka pandemije.
Nikakva kolicina futurizma i megasjajnih ocekivanja ne moze opravdati to da se firma trzi ne na 10 zarada, ne na 20 zarada nego na 30 PRODAJA. Ima cijenu kao da su vec sad svi auti na svijetu elektricni, a on sam ima 60% trzista. I zato JEST smece. Na 15-20 usd bi bio ok, u skladu s rezultatima.
A na BTC koje jedno golemo turbomega NISTA doista ne treba trositi tintu.
Ali ce definitivno, ne stvarajuci usput ali ama bas nikakvu vrijednost niti u robama niti u uslugama, posluziti kao sredstvo transfera golemog bogatstva od onih koji su ga ipak posteno zaradili prema onima koji su se dosjetili sjajnog nacina da im ga oduzmu prevarom.
A o tome se tu radi...
Ako je to, onda nema dileme da je utjecaj katastrofalan, barem na ovo nase trziste. Jedino digitalna smeca poput Tesle i Bitcoina uspijevaju. Ali ajde, krenulo je cijepljenje i nakon sto se cijepi 800k najstarijih stanovnika smrtnosti de facto vise nece biti, osim kod ekstremno nesretnih i rijetkih slucajeva.
Tada ce se i javna percepcija promijeniti, zavladat ce optimizam, a stozeraske aveti poslati u ropotarnicu povijesti.
Mnogi su ovdje polomili zube. A broj dionicara se smanjuje. Sto je svakako dobro za cijenu, ali i kao pokazatelj smjera.
Inace, just FYI:
https://gcaptain.com/global-bulk-shipping-fleet-doomed/
Clanak jest jaaako star, ali sugerira slijedece: pod pravim uvjetima, citaj dobra cijena celika, preko 50 mil DWT dry bulka moze otici u scrap u jednoj godine.
Znaci sasvim je moguce da kod rudace od blizu 200 usd kako se vrtilo 2012 rast dry bulk flote bude NEGATIVAN, i to za 2%.
A onda sagledajte reperkusije na utilizaciju ako trade volume u tona miljama naraste 3% ili vise.
Naredna dva mjeseca se mogu ocekivati skare relativno nevelikih vozarina s jedne te poprilicno visokih cijena rudace i celika s druge strane, sto stimulira scrap, a taj pojacani proces se vec dogadja. A ako rudaca predje 200 usd...
U svakom slucaju, fundamenti za iducu godinu se bildaju, zivi bili pa vidjeli i rezimirali.
Koji se fumdamenti konkretno poboljšavaju?
Pa ono, ponuda i potraznja.
Neki tamo, neznalice valjda, kazu da ce stavljanje pandemije pod kontrolu povecati seaborne dry bulk trade, zbog skupe rudace rastu celik i scrapping, a i orderbook je vrlo tanak i nece jako doprinijeti rastu flote, mozda 1.5% delivery minus scrap, pa i manje. A tona milje bi trebale rasti nekih 3% ili vise, kao pozitivan rizik.
Naravno, procjene variraju od izvora do izvora i mijenjaju se u vremenu.
Zato je za citati, racunati, misliti...
Naredna dva mjeseca se mogu ocekivati skare relativno nevelikih vozarina s jedne te poprilicno visokih cijena rudace i celika s druge strane, sto stimulira scrap, a taj pojacani proces se vec dogadja. A ako rudaca predje 200 usd...
U svakom slucaju, fundamenti za iducu godinu se bildaju, zivi bili pa vidjeli i rezimirali.
Sve najbolje svima,
I bar 11 kuna,
U ponudi da ima!
Mi smo najjaci. Suzbili smo epidemiju imunitetom krda. A neke mjere su na kraju uvedene eto samo da netko ne bi vladajucima zameril kak nis nisu zaprli. Cisto politicki.
Tko god misli suprotno neka se upita kako to da s relativnom kamilicom od ne jako dugih mjera epidemija kod nas vec dva tjedna opada, a u Njemackoj s puno duljim i u zadnje vrijeme puno zescim jos ne postize vrhunac. Jednostavno je prokuzenost nedovoljna. Kad postane veca usporit ce samo od sebe. A onda ce netko reci da je to zbog mjera. Bravo.
Solidna cijena. I ocekivana, zapravo.
Da je na burzi bilo bi vise. Ovako, dobro je i to. Tko je drzao dosad je zaradio.
Sretan Bozic, ekipa! Sve najbolje!
Definitivno skupljanje.
Cim netko daje takve pare za 17 kom, a ima daleko vise znaci da vrijedi.
Drzava je izduvala heben postotak gdp-a.
Zanima me gdje ce to nadoknaditi. I tko ce to biti. Jer kad se digne rampa slijedi jos jedan dobar egzodus mladih. No dobro, valjda nam je tako sudjeno...
kolega
bojim se da u dogledno vrijeme kako stvari stoje sa kojekakvim zatvaranjima diljem europe, neće biti niti normalnog putovanja niti prelaska državnih granica čak i unutar EU, a kamo li nekakvog egzodusa u europu jer to neće biti niti dozvoljeno a niti potrebno. koliko samo ja znam ljudi koji su već sada ili doma ili vani, a ne rade već primaju naknadu sa burze. a nakon što se korona jednom smiri vrlo vjerovatno više neće biti niti potrebni jer ih ćeka otkaz. govorim prvenstveno o uslužnim djelatnostima, ali ni građevina nije daleko. najprije će se zbinjavati njihovi državljani na sve moguće načine. ako gledamo samo zimski turizam od kojeg nema gotovo ništa i masu restorana i kafića diljem europe koji su zatvoreni.... neće se svi najednom otvarati, masa njih će i propasti. koliko će to milijuna radnika "osloboditi"?
Nisam ni mislio da ce to biti sad u ozujku.
Ali kako ce se jace zemlje Europe procijepiti i poceti oporavljati daaaleko prije i brze od nas, to se valjda slazemo, onda ce naprosto ekonomski gradijent odraditi svoje. Da li ce to biti najesen, na zimu ili pak 2022., to ne znam, ali desit ce se sigurno. Jer razvoj tamo ce se zalaufati, a mi cemo drviti u svojim lokalnim dzumbusima.
Kolega mitko, shvatit cete da se ne isplati. Tu ili postoje neki osobni razlozi ili cista iracionalnost, ili nesto trece potpuno nedokucivo. Ali svakako je potpuno silly uhvatiti se Atpl jos tamo od proljeca ili ljeta i drviti po tome.
Display MoreNaravno da su po istim uvjetima te dvije kompanije ugovorile leasing brodova :). I GOGL je napravio sell and lease back 2015. godine, kad je prosjek BDI-a bio najnizi uopce. Bar mislim. Dakle, kad je bilo gusto gusto. A pogledaj uvjete po kojima su dobili lovu i onda mi reci dal smatras da su dobro prošli:
"The vessels are named Golden Beijing, Golden Zhoushan, Golden Magnum, Battersea, Belgravia, Golden Zheijang, Golden Future and KSL China and were built in Korea and China between 2009 and 2013. The total acquisition price will be $272 million, or $34 million average per vessel. The vessels are expected to be delivered to Ship Finance within July 2015, subject to customary closing conditions.
The vessels will be chartered on time-charter basis to a subsidiary of Golden Ocean for a period of 10 years. The daily base charter rate will be $17,600 during the first seven years, and $14,900 thereafter. In addition, there will be a 33% profit share for revenues above the base rate, calculated and paid on a quarterly basis. Golden Ocean will have a purchase option after year 10 of $112 million enbloc, and if such option is not exercised, Ship Finance will have the option to extend the charters by 3 years at $14,900 per day.
Golden Ocean has also reached agreements with several of its yards to delay the construction of the newbuilding contracts with about 75 months on aggregate basis. This will postpone capital expenditure and possible cash burn on sailing vessels as the market is currently below cash break even."
Dakle, uvjeti su katastrofa. Banka ce im naplacivati po 17.600$ po danu sljedecih 7 godina. Tebi je to malo? Pa prosjek je ovih 6 godina bio puno puno niži. Znaci, totalno gube lovu na ovim brodovima. Jel vi mislite da banke rade sell and lease back da izgube novac?
Ovaj njihov aranžman nije klasični Sell&Leaseback o kojem mi ovdje pričamo, Ovdje su oni prodali brodove i uzeli ih nazad u time-charter (vlasnik daje brod, posadu i pokriva troškove održavanja, a na onome tko je takav brod iznajmio je da pokriva troškove goriva i "cestarinu"), sa mogućnosti otkupa po isteku trajanja najma. Ne vjerujem da je ATPL ušla u takav aranžman. ATPL ima svoju posadu i tehnički menadžment, oni su brodove i prije uvijek uzimali u bareboat charter (one koje su uzimali u charter).
Danas se, kada se radi Sell&Leaseback, brodovi najčešće uzimaju u barebat charter, to je čisti financijski leasing. Vidi u prilogu standardni BIMCO-ov ugovor. Tako su postupili i sa ovim drugim brodom prije nekoliko mjeseci, da se isčitati iz zadnjeg FI.
Dosta je toga ovdje naopačke i ne ide u dobrom smjeru. Od vozarina i tržišta, transparentnosti i PR-a, kretanja cijene dionice, vlasničkih pretumbacija ključnog dionicara...
Bojim se da je situacija u ATPL teža od vaših izbora između lizinga i direktne kupnje jer vi ste očito likvidni i solventni za obje varijante financiranja. Atlantska plovidba nije. Ja se ne bih iznenadio da je njihov realan kapital znatno manji nego je iskazan u knjigama. Pored toga oni su ušli u usko grlo i vremenski cajtnot zbog znacajnih dospjeca kredita u prošloj, ovoj i sljedećoj godini. Cini mi se da oni konstantno pokusavaju gasiti požar i kontrolirati vatru, no koliko dugo će u tome biti uspješni ovisi o dosta čimbenika od kojih na neke ne mogu utjecati, a na neke samo ograničeno. Najjednostavniji izlaz i trenutne situacije je dokapitalizacija i nova uprava. Međutim, upitno je tko bi u ovakvoj situaciji dao i uložio značajnija sredstva u kompaniju i po kojoj cijeni?
Iz spomenutih razloga bio bih oprezan oko vrednovanja ATPL i neupitne neograničenosti njezina poslovanja. Iako gledajuci revizorsko izvješće nije istaknuto takvo misljenje, no nisam posve siguran u knjigovodstvenu vrijednost njihove dugotrajne ilovine i da ona realno odrazava trzisnu vrijednost te imovine.
Ne tvrdim da je ATPL u bajnoj financijskoj situaciji, samo hoću reći da je po meni ovakvo refinanciranje potpuno racionalno i razumljivo.
Kolega,
Ne uvlacite se u rasprave. Nema smisla.
Ovdje je u pitanju neki kompulzivni opsesivni poremecaj, uhvatiti se dugim mjesecima objasnjavati kako Atpl ne valja. A nemati nikakav interes u tome? Ok, tako je, nema frke. Altruizam najveci.
Samo kazem, pustite, just ignore.
Navodno kupovina sa strane s nekog oglasa. U svakom slucaju akumulacija na djelu.