Brana u Brazilu je napravila velike nevolje onda, ali da se tako nesto desi sada em je puno manja vjerovatnost jer se ipak sad to vise gleda em je potraznja veca across the board, po svim teretima. Vidis da ukrcavaju kontejnere na ionako prekrcane bulkere.
Posts by 5. Element
-
-
Ajme, svi se dugoročni
Brodari su ciklična djelatnost, za početak
Ovdje na ZSE se dugorocnost mjeri danima, ponekad satima, a rjedje tjednima te ne daj Boze mjesecima ili godinama.
-
Cijene nekretnina rastu i nakon sto se turizam jos zahukta mogle bi jos mnogo vise. Naravno, uvijek je moguc neki crni labud pa da sve padne u vodu. Medjutim, da sam na celu firme napravio bih tako, izgraditi i prodati za par godina kad se zgotovi i bude pravi trenutak.
-
Da, Batalu bi trebalo rijesiti i prodati, za godinu dvije ce nekretnine otici u nebesa. Tad ce biti pravi trenutak za prodaju.
-
Misljenja sam da je Tajvan crvena crta.
Amerika i saveznici su s nuklearnim podmornicama za Australiju poslali poruku da ne diraju Tajvan. Tamo se brani nas nacin zivota, dominacija liberalnog poretka. Ako bi pustili Tajvan kineska komunisticka bagra bi se osokolila i krenula dalje.
Bilo je dosta clanaka na tu temu, ali analiticari se uglavnom slazu s tim da su Kinezi svjesni kako ne mogu zauzeti Tajvan ako ce ga Amerika braniti. I zato nije pitanje moze li Amerika obraniti Tajvan nego hoce li, i ako hoce, koliko dugo ce.
To je ono u sto i Kinezi nisu sigurni, jer su svjesni goleme vaznosti Tajvana za Ameriku, usprkos njihovom odlasku s drugih bojisnica. Tajvan je nesto sasvim drugo.
I ne smiju si dozvoliti pogresnu procjenu. Ako bi krenuli, a ne uspjeli, to bi bila teska blamaza i sasvim moguci raspad sustava kod njih doma.
-
ako budu toliko glupi da ga namjerno naprave dugorocnim, a mislim da sasvim mogucno jesu, ipak su to drzavnoprivredni komunisticki glupani,
kolega, ne bih bio baš siguran u boldano!
kod njih se SVE radi planski, istina. imaju ekonomske ciljeve i projekcije za narednih valjda 20 g kao i sustavno otvaranje socijalističko- komunističke ekonomije i ulazak u kapitalizam na kineski način. nama možda čudno i neobično sa tim partijskim pandžama na biznisima.
ni ja ih osobno ne volim, ali dobro im ide. ipak su u relativno kratkom vremenskom roku postali druga svjetska ekonomija.
Kolega, da su slobodnotrzisna ekonomija i liberalna demokratska drzava narod bi imao daleko vise slobode, bolji standard, a Kina odavno bila prva svjetska sila. I dok to ne postanu nece biti prvi. Nikada. Sigurno. Jer za biti prvi potrebno je jos nesto osim novca i oruzja, potreban je soft power koji s takvim uredjenjem drzave ne mozes imati. Jer je naprosto neprivlacno, odbojno.
Zapamtite, zapadnjacki liberalan sustav je politicki i ekonomski daleko superioran naspram diktatorskog komunistickog. U svim bitnim aspektima zivota i rada.
Ljudi gledaju americke filmove, ne kineske, slusaju sto imaju za reci Trump, Obama, George Clooney, a ne Xi Jingping. Kad je on na telki okrenes kanal.
I jos nesto, da nemaju taj komunizam odavno bi im se Tajvan vratio.
-
Pad kineske proizvodnje celika, ako budu toliko glupi da ga namjerno naprave dugorocnim, a mislim da sasvim mogucno jesu, ipak su to drzavnoprivredni komunisticki glupani, ce rezultirati dugotrajnom visokom cijenom celika sto vec sad daje poticaj otvaranju davno zatvorenih celicana u Americi i EU te drugdje. Rezultat? Mnogo vise tona milja za rudacu.
-
Očekivano.
Promatrajmo dalje...ide to još UP.
Ide up jos nekoliko godina.
-
99.85% imovine na ZSE.
Imam i Pevex koji nije na burzi.
I vani jos 100% u brodarima.
Naprosto to se sad špana.
-
Vjerovatno i dulje. Jer ce jaci oporavak svjetskog GDP-a uslijediti upravo nakon normalizacije svjetske trgovine i kad se smanje inflatorni pritisci.
-
jedino ne kužim, tada je kupovao a sad ništa. vozarine su puno bolje nego onda.
Tada nije imao, a sad ima. Zaokruzena pozicija.
Mislim da je cak neki dogovor tamo da se ne kupuje, nitko od glavnih, nego da sindicirano rijese kad dodje vrijeme. To mi je jedino logicno objasnjenje.
Bilo kakva kupovina sad od strane glavnih bi nabila cijenu preko 1000 kn odmah.
-
Usudio bih se reci da su novi sojevi najveci saveznik dry bulka i kontejnerasa. Zarobljavaju dosta flote, a nikad se vise nece ici u masovna zatvaranja, pa da je ne znam sto. Jer ni ne znam kakvi sojevi nece bas skroz zaobici imunitet od cijepljenja, a jos manje od preboljenja, dolazit ce azurirana cjepiva itd. Uglavnom neko natezanje ce biti jos dugo vremena, a time i tightness supply-a flote.
Tankerima pak dok ne scrapaju jos 10% flote ni dragi Bog ne moze pomoci.
-
Znaci prevara. Ne moze kod nas nista posteno.
-
Nasao sam jedan odlican citat koji, kako mi se cini, se moze reci da vrijedi i za ovu pricu sa nasom najdrazom stecajusom
“Successful investing is having everyone agree with you…later.” - Jim Grant
Vecina ulagaca ce se ukljuciti kasnije, kada i najveci skeptici vide rezultate crno na bijelo, tj. nakon sto cijena vec odradi visestruki rast. Tek tada u pravilu dionica postane zanimljiva sirem pucanstvu. Do sada je cijena od dna porasla vise od 6 puta, a sto je najludje jos uvijek se trzi na malo vise od pola NAV-a, a jos zanimljivije je da je i sami NAV u super jakom i stabilnom trendu rasta
Kolega, uvik kontra... To je to.
Kad ste contrarian investor onda ce se upravo svi sloziti s vama, kasnije. Hehe
-
Neće se sezona produžiti ako bude toplo u desetom mjesecu niti zato što će Hans raditi od kuće, nego ako i samo ako se ljudima ponudi nešto osim "sunce, more, plaža" i "tko to more platit"?
Uvijek me zanimalo koje to druge sadržaje? Sve ostalo ima kod kuće. Kockarnice, bazene, bordele, golf terene, japanske, indijske, kineske restorane... Jedino nema kod kuće toplo more, čak i sunce u njemačkoj predobro grije u kolovozu.
Bas to. Nema bordela.
-
30.08.2021. CT 477,00 495,00 476,00 484,00 485,37 +3,86 % 110 2.261 1.097.424,00 27.08.2021. CT 455,00 466,00 455,00 466,00 461,47 +2,42 % 71 2.349 1.084.003,00 26.08.2021. CT 448,00 456,00 448,00 455,00 452,36 +1,79 % 38 944 427.026,00 Jučer prosječna 485,37...danas 482,48....ne znam čemu panika....svaka čast ako je netko prodao 200 kom na 495...pa dokupio na 480...al ne vidim tu nekakvu zaradu....više razonodu.....BDI iznad 4000 bodova...Q3 faktički gotov još 10 dana što se ugovori i gotovo za Q3...očekuje nas odlično izvješće...ako se ne varam Joakim prognozira napad na BDI od 4600 bodova...prije toga mora biti malo i korekcije....kad krene opet će u 5 dana skočit 20-tak posto....tako to ide.
Nije to razonoda. 1000 kuna svaki dan je lijepa zarada. Problem je samo u tome da to nece ici svaki dan
Prodavati u uptrendu moze biti i opasno jer vam se moze dogoditi da ponovno ulazite skuplje pa tu jedan dan zaradite, drugi gubite. Vise ima smisla pad cijene u uptrendu koristiti za dokup, ako imate casha.
Netko mudar, a taj netko je naravno ja, onomad rece da je tehnicka analiza samoispunjujuce prorocanstvo.
Evo, konkretno, netko je rekao da TA kaze 462, svi gledaju iste grafove i svi znaju da svi drugi gledaju te iste grafove, i onda se brze bolje prodaje sve iznad toga prije nego drugi prodaju, kupci se postavljaju na tih 462 ili malo vise, prodavaci taman poklope i eto cuda, 462 se ostvarilo!! Ili koja kuna lijevo desno.
Cudo!
Mislim da to nisi rekao ti, nego Murphy
Ja mislim da je to ocekivano da se kod svake bivse linije otpora testira trend i da se vidi tko zeli izaci na ovim cijenama.
Onda se tu jos upletu i trejderi i to je to.
Tek nakon toga se moze up.
Ma kakav Mrfi...
Nit se taj bavio s TA nit je bio mudar kao ja.
Nema to veze niti s gapovima niti s icim sto kolege sugeriraju. Gapovi se NE MORAJU popuniti, to je mit, floskula, glupost, cijena ponekad naprosto pregazi i to je to. Prema gore ili prema dolje.
To je cista masovna psihologija i adjustment vlastitih poteza sukladno ocekivanjima od ostalih i prema ostalima.
Nista drugo.
Zato vam kazem, nikakav Mrfi, nije on bio dorastao tome.
-
Netko mudar, a taj netko je naravno ja, onomad rece da je tehnicka analiza samoispunjujuce prorocanstvo.
Evo, konkretno, netko je rekao da TA kaze 462, svi gledaju iste grafove i svi znaju da svi drugi gledaju te iste grafove, i onda se brze bolje prodaje sve iznad toga prije nego drugi prodaju, kupci se postavljaju na tih 462 ili malo vise, prodavaci taman poklope i eto cuda, 462 se ostvarilo!! Ili koja kuna lijevo desno.
Cudo!
-
Samo trejderi strepe od CERP-a. Onaj kome dnevne fluktuacije nisu bitne nego ceka 4 znamenke taj ne strepi.
-
Aug 30, Summer Bank Holiday in UK.
-
Ma ovo je super. Prava konjunktura.
Krize, recesije, to su uzasi. Grozota.
Ovo je prekrasno. Svaki dan sve veci brojevi. Vozarine, zarada, sve.
Predivno.