1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. 5. Element

Posts by 5. Element

• DRY BULK

• 5. Element
    • November 10, 2021 at 6:07 PM
    Quote from mitkko

Odlican clanak - pregled situacije na trzistu.

https://www.breakwaveadvisors.com/insights/2021/…-whats-going-on

Quote from 5. Element

Znaci imamo sto? Kineski komunisticki retardi su ugasili proizvodnju celika i spustili cijenu rudace. Vauuuu!!! Koja inteligencija. To moze i moja baba.

A uspjeli su i postici da ugljena imaju za nekoliko dana pred zestoku zimu. Isto sjajno.

Stednja je jako dobra stvar, kao sto vidimo. Pa umjesto cumur po 50 usd kupuju po 150 do 200. Neka, neka.

Mogu oni srusiti cijenu cega god zele, nema spora, ali ne ceteris paribus, da sve ostane isto, odnosno bez troskova po sebe.

I jos nesto? To sve radi cistog neba za Olimpijadu? Koja tastina!?! Eeee, to je kao da je Kerum narucio snijeg u Splitu za Bozic. Vrhunski.

Izgleda da na kraju ipak nije bilo oportuno kladiti se protiv Kine.

Display More

Ja sam svoju okladu stavio na 200ak kuna, tako da je zasad savrseno isplativo bilo uci u Atpl. Zasad. Mozda bude i vise. A mozda i ne.

Ono sto meni nije jasno je zasto smatrate da sam se kladio "protiv Kine". Ja sam se kladio na zdravu pamet. Da nisu valjda toliki retardi da idu rusiti cijene sirovina pucajuci sebi u nogu. Promasaj. Zapravo su ozbiljno veci debili od onog sto sam mislio.

Jos jednom: nitko, ali nitko ne moze raditi sto hoce bez da plati cijenu. Sto se i pokazalo.

Prigasili su veliku industriju. Ili ce ju pokrenuti uz porast rudace preko 200 usd ili ce trzisni udio otici drugdje.

I jedno i drugo ce rezultirati porastom vozarina.

A ja nisam trejder. Vec sam rekao da izlazim kad dodje period za izlazak. Jos nije dosao.

• DRY BULK

• 5. Element
    • November 10, 2021 at 4:30 PM

Znaci imamo sto? Kineski komunisticki retardi su ugasili proizvodnju celika i spustili cijenu rudace. Vauuuu!!! Koja inteligencija. To moze i moja baba.

A uspjeli su i postici da ugljena imaju za nekoliko dana pred zestoku zimu. Isto sjajno.

Stednja je jako dobra stvar, kao sto vidimo. Pa umjesto cumur po 50 usd kupuju po 150 do 200. Neka, neka.

Mogu oni srusiti cijenu cega god zele, nema spora, ali ne ceteris paribus, da sve ostane isto, odnosno bez troskova po sebe.

I jos nesto? To sve radi cistog neba za Olimpijadu? Koja tastina!?! Eeee, to je kao da je Kerum narucio snijeg u Splitu za Bozic. Vrhunski.

• CORONA virus

• 5. Element
    • November 10, 2021 at 7:22 AM
    Quote from zlocesti

Slažem se sa iznešenim, da cijepljenje pruža lažnu sigurnost i da je besmisleno inzistiranje na Covid povrdama i izuzeće od testiranja za cijepljene.

Kod stomatologa bi svi trebali ići sa negativnim testom, jer on u uvjetima aerosola radi iznad naših ustiju.

Bilo bi uljudno, i humano.

Trenutno je najjednostavniji način da izbjegnete pridržavanje ikakvih mjera da se zarazite i prebolite bolest, pa kome je tako jednostavnije. samo naprijed !

Valjalo bi dakako požuriti, dok ima još ijednog slobodnog kreveta u bolnicama, jer i tamo će se tražiti krevet više.

Ovo je pošast, a čini mi se da je sustav zakazao. Mjere ili kasne, ili su nedovoljne, ili su neprikladne trenutku, ili su diskriminacijske, ili su upitne učinkovitosti.

Nejasan mi je i cilj mjera . Spriječiti širenje zaraze ? Usporiti širenje zaraze ? Sačuvati bolnički sustav od urušavanja ?

Al' da je s nama lako, nije. Svaka glava svoje misli, pa i da je Zemlja ravna.

Od sutra se bavim nečim drugim :S

Uzmi kist, naslikaj život i zakorači u njega. Tako će biti od sutra, moji jadni žifci više ne mogu ovo izdržati, a i ne moraju.

Bilo kuda, korona svuda. evo joj friška figa :)

Display More

Upravo ste sad rekli ono sto ne dolazi u obzir: testiranje za odlazak kod zubara.

Po tom kriteriju mozete traziti testiranje za poljubac, za razgovor s doktorom, odlazak u ducan i sl. Uvijek i zauvijek, za sve.

Korona je tu. Ostat ce. Ali mjere i sve povezano s njom moraju otici.

• CORONA virus

• 5. Element
    • November 9, 2021 at 8:54 PM
    Quote from zlocesti

U potpunosti se slažem sa napisanim.

I neka mi Svi oproste, nisam antiprotivna, ali cirkus sa ukidanjem samoizolacije cijepljenima i covid potvrde... pa to nije i neće umanjiti broj oboljelih... to nije preventivna epidemiološka mjera

Ona daje lažan osjećaj sigurnosti.

I samo se čini da se nešto čini.

Još uvijek držim da je cijepljenje mjera koja spašava živote.

Al' da se cijepljeni zaposlenici ne testiraju na ulazu u bolnički sustav... to su.... nema pristojne riječi za to

Na koncu je završni dojam da se radi na stvaranju kolektivnog imuniteta.

Sve skupa kaos, i nije čudno da ljudi nemaju povjerenja u sustav. Nadležne. Struku koja je marginalizirana i jedino čisti nered počinjen na svim razinama

Bog nam pomogao.

Display More

A sto se konkretno slazete?

S tim da se vjecito zivi pod korona mjerama? Testiranje svaka 3 dana? Svaki dan? Kovid odijela svi?

Da se testiram kad idem kod zubara? U opcinu? Na katastar? Ili kod moje doktorice jer me boli trbuh? Ili glava?

Dokle? Zauvijek ako treba?

E pa gospodjo draga ja se s tim NE slazem. To je terorizam, cisto silovanje radi profita. A sve i da nije, s nekim rizicima se naprosto mora zivjeti, da bi zivljenje bilo zivot, a ne zivotarenje.

• CORONA virus

• 5. Element
    • November 5, 2021 at 9:09 PM

Izgleda da su cjepiva, sva, naprosto losa. Ako cjepivo ne sprecava zarazu, u korijenu, skroz, vec mozes i oboliti, pa i umrijeti, onda je to naprosto los biotehnicki proizvod.

• DRY BULK

• 5. Element
    • November 5, 2021 at 8:08 PM
    Quote from 5. Element

Mislim da je nemoguce da su natukli od 2 starih do novih 20 dana zaliha ugljena.

Pa uzmite cistu racunicu:

Trose 11 mil t dnevno, prosjek, oko 4 mlrd t godisnje.

20 dana bi bilo oko 220 mil t zaliha. Razlika od 2 do 20 je oko 200 mil t.

Ako kopaju 12, a kure 11, ustede 1 mil t na dan.

Znaci trebalo bi im 200 dana za to.

Sa stednjom od 2 mil t, imali bi to za 100 dana. A to nemaju.

Ako ubacis 28 mil t uvoza, u ovih mjesec dana, opet nisu nigdje ni blizu da doguraju da 20 dana.

Znaci patka da spuste cijenu.

Realno je da imaju oko 5 dana rezerve.

Bit ce gusto... Zima ide. Potrosnja raste.

Display More

I postoje dva velika problema s njihovim ugljenom:

1. Metalurski ugljen skoro ni nemaju. Znaci gotovo sve je uvoz.

2. Termalni ugljen im je uglavnom znatno losiji od australskog te nesto od indonezanskog. I zato cim mogu uvoze cisci da se ne podave bas skroz.

Tako da ne bih pretjerano strahovao za to.

• DRY BULK

• 5. Element
    • November 5, 2021 at 3:53 PM

Mislim da je nemoguce da su natukli od 2 starih do novih 20 dana zaliha ugljena.

Pa uzmite cistu racunicu:

Trose 11 mil t dnevno, prosjek, oko 4 mlrd t godisnje.

20 dana bi bilo oko 220 mil t zaliha. Razlika od 2 do 20 je oko 200 mil t.

Ako kopaju 12, a kure 11, ustede 1 mil t na dan.

Znaci trebalo bi im 200 dana za to.

Sa stednjom od 2 mil t, imali bi to za 100 dana. A to nemaju.

Ako ubacis 28 mil t uvoza, u ovih mjesec dana, opet nisu nigdje ni blizu da doguraju da 20 dana.

Znaci patka da spuste cijenu.

Realno je da imaju oko 5 dana rezerve.

Bit ce gusto... Zima ide. Potrosnja raste.

• DRY BULK

• 5. Element
    • November 5, 2021 at 3:03 PM
    Quote from BorisZagreb
    Quote from brajakica

U utorak sam dokupila na 370 zahvaljujuci panici koju su pojedinci izazivali.

Zalihe ugljena kina i indija low do very low a zima pred vratima.

Vrlo aktivni su u komentiranju oni koji su prodali.

Zivi bili pa vidjeli koliko su tocne teze da je vec zavrsila zima koja ce poceti za mjesec dana.

Isto vrijedi za tezu da je je bilo bolje prodati.

Neki to pisu od 250, mozda ce ispasti i u pravu ali na:

Nikad nizi orderbook i postcovid oporavak demanda,na congestion, na EEXI, carbon tax osobno ne prodajem i mogu samo dokupiti.

Kina ce radi jakog usporavanja GDPa morati pojacati infrasrtukturne investicije.

Sa 1.1. Pocinje nova sezona narucivanja iron ore + biti ce prazna skladista celika.

I dalje je outlook da ce 4Q biti bolji od 3Q isa ovom korekcijom vozarina.

I dalje je outlook da ce 1Q biti bolji od 1Q 2021.

I dalje je rast na vrijednosti brodova za atpl 100-200kn po dionici.

I dalje je dobit za 2021 > 100 kn po dipnici.

I dalje je projekcija dobiti za 2022 > 100 kn po dionici.

Display More

Odakle skidate informaciju da su u Kini zalihe low?

https://goodwordnews.com/chinese-state-…rned-to-normal/

Display More

Procitajte zadnju recenicu.

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• 5. Element
    • November 5, 2021 at 12:03 PM
    Quote from stefek

Navodno troše oko 8M dnevno, a rudare preko 11.

To ne moze biti tocno.

Kad bi trosili u prosjeku 8 mil t ispalo bi oko 3 mlrd t za godinu. A znamo da trose vrlo blizu 4.

Zato jos i uvoze. Jer kad bi obrnuto bilo tocno onda bi i debelo izvozili.

• DRY BULK

• 5. Element
    • November 4, 2021 at 10:08 PM
    Quote from mitkko
    Quote from stipe_Cro

Mitkko, svaka tebi čast ali margini su definitivno mogli uzrokovati ovo, npr. više njih.
    Pad je bio značajan i nagao.

Zapravo, više je faktora, netko je spomenuo paničare i ekipu koja preko 10 godina čeka na kapitalizaciju.

Ali slažem se da nema govora o manipulaciji i prizivanju Hanfe.

Teoretski je sve moguće, ali praktično vjerujem da to ovdje nije slučaj.

Ma us..li se svi. Krenulo dolje i bilo je drzi gace.

Jos bar da se i brodovlasnici malo ukakaju i krenu slati u rezaliste.

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• 5. Element
    • November 4, 2021 at 3:22 PM

Uvode se Covid potvrde za kafice u HR.

Rezultat: pad dionice firme ciji brodovi voze u Kini i Indoneziji.

• DRY BULK

• 5. Element
    • November 4, 2021 at 3:02 PM
    Quote from Milijarder
    Quote from Marielena

Pa to sam odmah i pretpostavila da ce ovo umjetno ogranicavanje proizvodnje od strane komunisticke partije na kraju dovesti do povecanja demanda. Slican utjecaj kao zagusenje luka. Kao da je planska ekonomija ikada funkcionirala.

Planska ili dogovorna ekonomija je u nekim situacijama mnogo efikasnija od tržišne, kojoj je cilj samo stvaranje dobiti. 8o

Planska ekonomija je nakon 45. godine od zemlje seljaka stvorila industrijaliziranu državu, koju su novopečeni opančari, nakon 91. zatukli i pretvorili u prah i pepeo! :cursing:

A Kina i njen rast BDP-a, iz godine u godinu, je dokaz kako to ide! :D

A zamislite da nas je okupirao Truman.

Da li bi to bilo bolje ili losije?

• 5. Element
    • November 4, 2021 at 11:29 AM
    Quote from fond300
    Quote from tin

Moja prognoza je da u slučaju pozitivnih futuresa i pozitive vani sljedeća tri dana ide natrag barem na 475 kn....samo prognoza i ništa više.

Pa da dodam da je Mittko napisao da je otpor tu u zoni 470-480

Ista kota je u kratkom vremenu bila i potpora i prolazno vrijeme i otpor. Tako da je to besmisleno promatrati kad imas ovakve swingove.

• 5. Element
    • November 3, 2021 at 8:10 PM
    Quote from Marielena

Brodari su i vani podcijenjeni u odnosu na npr tehnoloski sektor. To je zbog rizicnosti i volatilnosti.

Atpl dobro prati brodare vani. Ima kasno paljenje/gasenje, ali na kraju se to sve iskorigira.

Npr. DSX se i danas i jucer vrti na nekih 4.50-4.70$. Ja sam i "predvidjela" da ce se Atpl odbiti na 490 ili 450 kuna pa su mi se kasnije neki kolege smijali. I dalje mislim da je ovo danas ujutro bila neutemeljena panika. Naravno i prilika za one hrabre i u cashu.

Quote from Marin83

BDI pada od 7.10...i još danas 10%,a i bez današnjeg pada, dionica jutros bila na 355kn.

Da vise ne spamamo temu.

Burza anticipira buduce dogadjaje.

Cijena Atpl ovisi o buducem kretanju Baltic dry indexa.

Ja sam na drugoj temi pozvala kolege da iznesu svoje vidjenje(fundamentalno, tehnicko) buduceg kretanja BDIa.

Display More

Sto je najbolje, tehnoloski sektor je zapravo rizicniji. Promjena u nekom softveru, neki koncept, neka glupost za koju nikad nisi cuo, posalju tehnoloskog giganta u ropotarnicu. Jedino se Microsoft jos drzi od svih velikih od prije 20ak godina.

• 5. Element
    • November 3, 2021 at 7:08 PM

BDI je najbitniji i dionica ga prati, linearno, eksponencijalno, svakako... Ali ono sto mi je bez veze je to da je razina preniska. Trebalo bi biti P/E oko 10 barem. A ne 4.

• 5. Element
    • November 3, 2021 at 3:15 PM

Puno ljudi je prodalo sa zaradom, a puno i s njima prihvatljivim gubitkom. Mislim da nema tu nekih margina. Moguce je da ima, ali kad razmislim, kolega je u pravu, tko bi dao margin kredit s Atpl kao kolateralom?

• 5. Element
    • November 3, 2021 at 2:56 PM
    Quote from Mrcash

da mi je netko pričao kako je ovaj scenarij moguć prije tjedan dana rekao bih niti u snovima . No eto ipak, netko se našao sa više desetaka tisuća komada, al da je nadrealno , e to jest . Još me više čudi kako je market ovoliku količinu progutao, svaka čast kesoljupcima.

Navodno nije prodaja jednog ili dva velika dionicara nego panicna rasprodaja malih. E sad, vidjet cemo uskoro.

• Što smo danas tržili

• 5. Element
    • November 3, 2021 at 12:19 PM
    Quote from Milijarder
    Quote from Ledica

Nisam ništa kupovala ni prodavala, ali ipak ode jedan auto vise klase, rekla bi kolegica Ivana 7,samo ona vozi uglavnom u suprotnom smjeru. 😂

Užasan dan 🥵

Bogami otišao i meni, ali u zadnjih sat vremena, su mi vratili Fiću. :)

Bogami i meni tako.

Srecom ne ovisim o tome.

Necemo gladovati.

• 5. Element
    • November 3, 2021 at 10:21 AM
    Quote from MickeyM

jesu svi ovi kupovali na 180kn kada im je sada 370kn prihvatljivo?

Nisu.

Vecina je kupovala na 400-500 i sad prodaje u panicnom strahu s "prihvatljivim" gubitkom.

Metodom daj sto das.

Ja sam usao na 207 prosjek i ne volim naravno gledati ovo i nisam ocekivao takav zaokret prema dolje, barem ne tako brzo, ali ne micem se prije 2022 ujesen ili 2023. Porez ne placam. Bok.

Inace, nisu mi nikad bili jasni ljudi koji ulazu na burzi, a boje se. Cemu strah? Ili ako se bojis zasto ulazes? Idi bavi se s necim drugim.

• 5. Element
    • November 3, 2021 at 9:14 AM

Outlook je i dalje pozitivan.

Jedino je paluba cisca. :)

1. Privacy Policy
  2. Kontakt