Jos jednom. Svatko tko misli da IGH prodaje dionice iz bilo kojeg drugog razloga osim za pokrice trenutnih troskova je potpuno oduzet od stvarnosti. Trial, 7 godina je sad proslo, i ulazimo u osmu, od kad smo ti i ja zapeli raspravljati o IGH-u. Od onda je pao sa 1000kn na 70kn i sad narastao na 140. Ti ces reci da mu se cijena uduplala, a ja da je pao 90%. I znam da si ti zaradio hrpu love na njemu, jer prodajes visoko, a kupujes nisko, ali lovu si mogao bilo gdje drugdje udvostruciti u to vrijeme, bez ikakvog rizika. IGH prezivljava i to je to. A jos veca fora je da ce IGH nadgledati zagreb nakon potresa. Ajme meni, takvih fora se ni bakic ne bi sjetio na svom blogu, kad je izmisljao koju će sve lovu DDJH zaraditi od poslovanja. Jedno cu priznati, a to je da je poslovanje IGH-a trenutno mnogo stabilnije nego je bilo prije nekoliko godina, ali da vrijedi i lipu više od 140kn; nikako. Lova u njemu je mrtav kapital.
Kojih trenutnih troskova? Kako firmu poput IGH mogu spasiti 2 milijuna kuna? Pa taj paket od njih kupi neki srednje veliki investitor?
Znam da dugove ne vracaju i da su prezaduzeni, ali sto ce 2 milijuna kuna promijeniti?
Dva milijuna može značiti smanjenje tereta duga 5, 6 ili 10 milijuna kuna. A 10 ili 15 milijuna za 30 ili 50. Ja mislim da oni to ne prodaju radi smanjenja operativnih troškova, nego ih netko moguće drži za "gušu" i prijeti im da im "slomi vrat". Dugovima firmi tipa IGH, Dalekovod i sličnih se do nekog doba moglo trgovati uz značajan diskont (vjerojatno je to moguće i danas iako pretpostavljam da su se diskonti u međuvremenu smanjili). Kad napišem značajan mislim na 30-40% nominale. U tom smislu ta dva milijuna mogu biti nekakav kolateral za strukturirano financiranje i zatvaranje nečeg, i poslužiti kao haircut.