1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Flight

Posts by Flight

• IGH (Institut IGH d.d.)

• Flight
    • December 15, 2020 at 8:56 AM
    Quote from Marielena
    Quote from alias

Jos jednom. Svatko tko misli da IGH prodaje dionice iz bilo kojeg drugog razloga osim za pokrice trenutnih troskova je potpuno oduzet od stvarnosti. Trial, 7 godina je sad proslo, i ulazimo u osmu, od kad smo ti i ja zapeli raspravljati o IGH-u. Od onda je pao sa 1000kn na 70kn i sad narastao na 140. Ti ces reci da mu se cijena uduplala, a ja da je pao 90%. I znam da si ti zaradio hrpu love na njemu, jer prodajes visoko, a kupujes nisko, ali lovu si mogao bilo gdje drugdje udvostruciti u to vrijeme, bez ikakvog rizika. IGH prezivljava i to je to. A jos veca fora je da ce IGH nadgledati zagreb nakon potresa. Ajme meni, takvih fora se ni bakic ne bi sjetio na svom blogu, kad je izmisljao koju će sve lovu DDJH zaraditi od poslovanja. Jedno cu priznati, a to je da je poslovanje IGH-a trenutno mnogo stabilnije nego je bilo prije nekoliko godina, ali da vrijedi i lipu više od 140kn; nikako. Lova u njemu je mrtav kapital.

Kojih trenutnih troskova? Kako firmu poput IGH mogu spasiti 2 milijuna kuna? Pa taj paket od njih kupi neki srednje veliki investitor?

Znam da dugove ne vracaju i da su prezaduzeni, ali sto ce 2 milijuna kuna promijeniti?

Dva milijuna može značiti smanjenje tereta duga 5, 6 ili 10 milijuna kuna. A 10 ili 15 milijuna za 30 ili 50. Ja mislim da oni to ne prodaju radi smanjenja operativnih troškova, nego ih netko moguće drži za "gušu" i prijeti im da im "slomi vrat". Dugovima firmi tipa IGH, Dalekovod i sličnih se do nekog doba moglo trgovati uz značajan diskont (vjerojatno je to moguće i danas iako pretpostavljam da su se diskonti u međuvremenu smanjili). Kad napišem značajan mislim na 30-40% nominale. U tom smislu ta dva milijuna mogu biti nekakav kolateral za strukturirano financiranje i zatvaranje nečeg, i poslužiti kao haircut.

• Flight
    • December 14, 2020 at 11:42 PM

Kakva garancija posla?

Zašto bi IGH nekome garantirao za nešto? I još to platio 19 milijuna kuna? I tko bi uzeo dionice firme koja ne uspjeva uredno podmirivati dospjele obveze? Te dionice su trenutno skoro pa bezvrijedne sve dok društvo ima dospjelih dugova odnosno dok je prezaduzeno.

Vlastite (trezorske) dionice ne služe trgovini na burzi. ZTD propisuje sto se trezorskim dionicama smije raditi (stjecanje, dodjela i poništavanje). I u kojim situacijama se smije raditi.

Cini se da njima treba neka vrst pokrića za nešto, a nemaju dovoljno likvidnih sredstava, al da bi firma koja neuredno vraća dugove i sa konstantnim zakašnjenjem drzala negdje depozit kao garanciju posla, pogotovo u takvim iznosima je po mojem sudu non-sense.

• KABA (Karlovačka Banka)

• Flight
    • December 14, 2020 at 4:55 PM

Cini se da su sve izglasali kako je bilo predloženo:

https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…14975b69135.pdf

https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…2bbc295e144.pdf

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

• Flight
    • December 14, 2020 at 1:29 PM
    Quote from accountant
    Quote from snupy

U ovom trenu lenac oma zadrzane dobiti 120 mil kuna sto se novoga doka tice mislim da ce ici na opciju nabave u 2023 godini kad Lencu isticu svi krediti tj Lenac 2023 bi trebao isplatiti sve kredit bankama bar tako pise u konsolidiranim izvjestajima a do tada imamo jos 2 godine ocekujem da ce Lenac imati sa obzirom na potrebe ugradnje BWT-s naredne 2 godine znatne prihode i dobiti od najmanje 40 mil kuna godisnje plus sto ce imati bar 10mil kuna od staroga narezanog doka 11,Lenac ima i nekretnininu u Rijeci koju cijene na nekih 4-5 mil kuna a ima i trezorskih dionica za koje mogu dobiti neku paru tako da vjerujem da se rabljeni dok moze kupiti za nekih 35mil dolara a da Lenaca ne dovede u pitanje likividnosti istoga.

Hvala snupy, glas razuma napokon!

treba gledati odvojeno, barem u ovom slučaju, zadržanu dobit od novčanog toka

jer prije svega treba to financirati (udarac na NT) a onda se to pomalo kroz amortizaciju rješava kroz godine

s druge strane ako to poveća prihvat težih brodova onda će se novim prihodima kompenzirati taj otpis

čak niti to ne mora biti neki veliki issue jer gleda se tako da se otprilike uzme financiranje na rok na koji se imovina amortizira, takvo je barem pravilo, nećeš dugoročnu imovinu financirati iz kratkoročnih izvora

uopće ne sumnjam u to da će se na ovaj ili onaj način pitanje doka riješiti jer bez toga mogu ključ u bravu staviti

čim koketiraju s idejom dopremanja rabljenog doka s Malte, mislim da su i najbliže toj opciji

IMHO

Display More

A tko to ne razlikuje?

Novčane nedostatke će morati financirati dugom, al pod uvjetom da posao neće rasti odnosno profitabilnost iz osnovnog posla nabavka novog doka i pripadajuća amortizacija utjecat će na pad profita u budućnosti. Uz troškove financiranja te nabavke. Pod pretpostavkom da je postojeći dok izamortiziran odnosno da se novi dok neće sporije amortizirati od postojećeg odnosno nižom stopom.

Quote from snupy

tako je palumbo je ostao bez znatnih kapaciteta na Malti i njemu je prije svega u interesu da se cim prije rijesi pitanje doka jer na kraju krajeva nije ni njemu interesu izgubiti novac tako da bi Lenac mogao kupiti Dok vrlo povoljno pogotovo u ovoj krizi.Nesmijete zaboraviti da Lenac sa morem ima ukupno 670 000m2 remontnog prostora a Malta samo 135 000m2 jer je pola prodano MSC grupaciji,tako da vjerujem da ce Palumbo max. koristiti Lenac jer su na drugim lokacijama podkapacitirani pogotovo kako se gospodarstva EU budu oporavljala tako ce doci do povecanja remonta brodova

Ne treba svakako smetnuti s uma da kad imaš istog vlasnika da on može sam sebi neke stvari "izbalansirati" onako kako njemu paše i pritom ne "zastupati" interes ostalih vlasnika (pogotovo ne manjinskih). Novci od prodaje će na kraju završiti kod istog vlasnika, al na tom putu ne moraju svi imati jednake koristi od tog posla. Ako me razumijete....

• Flight
    • December 14, 2020 at 1:20 PM

Poslovanje Lenca ovisi o brojnim faktorima. Nije nabavka doka presudna. To je donekle cikličan biznis i posao se puno brže odvija nego u tradicionalnim brodogradilištima pa se nazovimo ih "sušne i poplavne" sezone brže izmjenjuju. Kao i u svakom poslu, niti jedan trend ne traje vječno, a pogotovo ne u remontnoj brodogradnji. Trenutno je dobro, a kako će biti, pokazat će vrijeme i navozi škvera.

• Flight
    • December 14, 2020 at 1:11 PM

Možemo se samo nadati. Nabavka i kasnija amortizacija doka će utjecati na profitabilnost i mogućnost isplate dividende u budućnosti.

To je zamjena dotrajalog doka, nije to njihov izbor očito nego nužda. Da bi ostali konkurentni i mogli smjestiti na navoz plovila veća od 100.000 dwt.

Nadajmo se samo da to neće uzrokovati probleme kakve je izazvala prvotna nabavka doka 11 gdje je defacto dok potopio i Lenac.

• Flight
    • December 14, 2020 at 12:46 PM
    Quote from calypso

Nemos vjerovat... Ko za vraga zavrsio u samoizolaciji... A u ponedjeljak Glavna skupstina... Kontaktiro tajnicu uprave i pitao da li postoji mogucnost da se pismeno izjasnim na pitanja na GS, veli ona da Statutom banke to nije predvidjeno, ali da mogu poslati opunomocenika... Ma nemoj, znaci u petak bih ja trebao pronaci nekoga da ode u Karlovac umjesto mene, aj molim te...

Uglavnom, poslo sam im dopis, CCao HANFU, ZSE i odvjetnika i predlozio da se odgodi GS ili da se dionicarima koji su u samoizolaciji/izolaciji dopusti glasanje elektronickim ili pismenim putem... PBZ je to omogucio svojim dionicarima... KABA statut ionako nije napisan u vrijeme pandemije... Sve u svemu, ako mi ne dopuste da se izjasnim protiv delistiranja elektronickim ili pismenim putem, onda cu trazit da se odluke GS poniste jer nisu donesene u skladu sa postojecim pravilnicima/zakonima... Na snazi je zabrana okupljanja vise od 25 ljudi...

i?

Jeste uspjeli opounomiciti koga za GS? I sto se dogodilo?

• Flight
    • December 14, 2020 at 12:42 PM

Da, al zaboravili ste na najavu skore nabavke novog doka. Novi dok poput 11 košta 40-50 milijuna USD. Rabljeni sa dovozom, prilagodbama i popravcima barem 30-tak. Morat će se za to zaduziti pa Jovo nanovo.

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• Flight
    • December 14, 2020 at 11:06 AM
    Quote from Toni
    Quote from Flight

A koji dio tehnologije posjeduje Telel2 pa su ga kupili? I što im znače njihovi korisnici?

Isto što i oni od Optime, donose prihod. I zaradu ako je ima.

Tele2 odnosno Telemach u svemu zaostaje za lokalnom konkurencijom. Sad će kao razvijati mrežu isključivo za mobilne korisnike i razvlačiti optiku od bazne stanice do bazne stanice za njih?

Optima ti je otprilike pola Tele2 (kad se izbiju prihodi od uređaja). Sa za njih većim potencijalom uzimanja tržišta kroz konvergenciju. Bili bi ludi da je barem ne pokušaju kupiti. Naravno, oni uvijek mogu ići protiv tržišta i logike, pitanje je kakav će to konačan rezultat dati.

Oni će pokriti sva tržišta svim uslugama na Balkanu i području bivše Jugoslavije. Ne ostaju oni ovdje za sjeme, oni sve prodaju nekom velikom europskom ili američkom operateru. 100 milijuna eura ih sigurno neće zaustaviti u nastojanju da slože cjelovitu priču "bez rupa" koju će na kraju vjerujem, dobro unovčiti.

Jedino što ti se MTS i BHTEL tako skoro ne prodaju tako i ta logika o jednom krasnom ex-YU paketu ne drži vodu.

Nažalost Optima će do kraja poslužiti HT-u za njegove ciljeve - zaustavljanje konkurencije i izvlačenje novca (pogledaj u godišnjem izvješću koliki udio HT ima kao povezano društvo).

Po pitanju izgradnje optičke mreže pogledajte što se sve dogodilo u 2020 i što je u najavi za 2021. Ima članaka na temu na netu.Ja

Display More

Proces prodaje Optime je najvjerojatnije pri kraju i sad više Optima neće HT-u za ništa poslužiti. To je priča koja se na ovakvim forumima vrti već godinama, al očito se ne ostvaruje.

UG će kupiti ono što se prodaje, a ne ono što se ne prodaje.

Ja se uglavnom informiram iz godišnjih izvješća i relevantnih izvora, a ne populističkih i uglavnom plaćenih članaka. A najviše sam zaključujem na osnovu svih dostupnih info.

• Flight
    • December 14, 2020 at 11:03 AM

Njihove televizije funkcioniraju na bazi samoodrživosti i u ponudi su i drugih operatera, al za to se plaća naknada osim za one koje imaju nacionalne koncesije. Al upravo ti gledaš kako je sada, a ne kako će biti. Budućnost je bundlanje content providera i telekom operatera i to je upravo ono što UG pokušava napraviti. Oni gledaju 5-10 godina unaprijed, a tamo očito ne vide Vučića i njegovu mitološku Srbiju gdje se pokušava izkontolirati baš svaki medij, a Šolakovi i Đilasovi mediji su najveći neprijatelji srpstva i sistema. Treba malo dublje sagledati njihove lokalne odnose i donijeti zaključke. Koliko god smo mi u banani, daleko smo od njih po tom pitanju i takvih problema oni u RH nemaju niti će ih imati. Naravno, ako ih sami ne izazovu.

• Flight
    • December 14, 2020 at 10:47 AM

A koji dio tehnologije posjeduje Telel2 pa su ga kupili? I što im znače njihovi korisnici?

Isto što i oni od Optime, donose prihod. I zaradu ako je ima.

Tele2 odnosno Telemach u svemu zaostaje za lokalnom konkurencijom. Sad će kao razvijati mrežu isključivo za mobilne korisnike i razvlačiti optiku od bazne stanice do bazne stanice za njih?

Optima ti je otprilike pola Tele2 (kad se izbiju prihodi od uređaja). Sa za njih većim potencijalom uzimanja tržišta kroz konvergenciju. Bili bi ludi da je barem ne pokušaju kupiti. Naravno, oni uvijek mogu ići protiv tržišta i logike, pitanje je kakav će to konačan rezultat dati.

Oni će pokriti sva tržišta svim uslugama na Balkanu i području bivše Jugoslavije. Ne ostaju oni ovdje za sjeme, oni sve prodaju nekom velikom europskom ili američkom operateru. 100 milijuna eura ih sigurno neće zaustaviti u nastojanju da slože cjelovitu priču "bez rupa" koju će na kraju vjerujem, dobro unovčiti.

• Flight
    • December 14, 2020 at 10:31 AM
    Quote from Toni
    Quote from Flight

A da daš neke argumente ili odgovoriš na vlastito pitanje?

Ne posluje on različito na različitim tržištima. Njima je fiksna (klasična fiksna, prijenos podataka i pay TV) core biznis zajedno sa medijima odnosno produkcijom TV programa. Izlet isključivo u mobilnu telefoniju su napravili jza sada samo u RH (u Sloveniji su kupili TUŠ mobil, al tek nakon sto su tamo već imali Telemach). Pa se otuda da zakljuciti da u RH neće niti zele ostati samo na njoj. Sigurno im korisnici neće pratiti TV programe i medijske servise na mobitelima.

Njima je očito cilj postići konvergentnost svih telekom usluga uz produkciju vlastitog medijskog sadržaja. U RH već imaju Tele2, NovuTv, N1 i još neke manje poznate kanale, i sad im nedostaje baza na kojoj će u duljem roku graditi korisničku bazu i tehnološki edge. Obzirom da je u nas gotovo sve preuzeto Optima se nameće kao vrlo logicna meta.

U Srbiji su kupovali znatno manje operatere od Optime i jako ih skupo plaćali. Gdje god se pojave korisnici i mogućnost proširivanja njihovih medijskih i TV usluga, oni su zainteresirani. I za to postoji mnogo primjera u praksi.

Očito nisi shvatio moj komentar jer sve govoriš u prošlom vremenu. Također ne znam kakva su ti poznavanja rada korporacija, ali fokusi se mijenjaju. Kupnjom u BG i GR ajmo pojednostavljeno reći dobili su puno posla na njihovom restrukturiranju, a koliko znam za exYU akvizicije u 2021 godini spremaju investirati u rebrending u HR i SRB ostalo ostaje na razini redovnog poslovanja. Jednostavno akvizicijski moment za Optimu je prošao i kako je verdi ranije rekao možda ako se ne moraju iskrcati puno. Dokaz ti je jutrošnje trgovanje od jedva više od 6 tisuća kuna (do 10:26).

Pa eto, očito ne znaš. Lokalni dojdeki ti najčešće nisu upućeni u strateške poslove vlasnika.

Ako je akvizicijski momenat prošao, onda će nažalost korisnici morati gledati TV na svojim mobitelima.

• Flight
    • December 14, 2020 at 9:48 AM
    Quote from Toni
    Quote from Kivi

nitko danas nije velikodušan da da više novaca nego šta treba.. ja isto kad kupujem nešto preko njuškala uvijek pokušam srušit cijenu koliko ide.. nekad uspijem nekad ne.. ali u suštini kod pregovaranja je bitno koliko ti nešto stvarno treba.. a izgleda da UG-u Optima treba više nego ovim drugima.. a očekivati da i A1 nije u igri mi se ne čini realnim..

Otkud znamo da im treba? UG posluje različito na različitim tržištima. Možda u vrijeme prije BC Partners takva strategija razvoja bi imala logiku, ali danas se ne bi usudio to tvrditi sa sigurnošću nakon akvizicija u Bugarskoj i Grčkoj.

A da daš neke argumente ili odgovoriš na vlastito pitanje?

Ne posluje on različito na različitim tržištima. Njima je fiksna (klasična fiksna, prijenos podataka i pay TV) core biznis zajedno sa medijima odnosno produkcijom TV programa. Izlet isključivo u mobilnu telefoniju su napravili jza sada samo u RH (u Sloveniji su kupili TUŠ mobil, al tek nakon sto su tamo već imali Telemach). Pa se otuda da zakljuciti da u RH neće niti zele ostati samo na njoj. Sigurno im korisnici neće pratiti TV programe i medijske servise na mobitelima.

Njima je očito cilj postići konvergentnost svih telekom usluga uz produkciju vlastitog medijskog sadržaja. U RH već imaju Tele2, NovuTv, N1 i još neke manje poznate kanale, i sad im nedostaje baza na kojoj će u duljem roku graditi korisničku bazu i tehnološki edge. Obzirom da je u nas gotovo sve preuzeto Optima se nameće kao vrlo logicna meta.

U Srbiji su kupovali znatno manje operatere od Optime i jako ih skupo plaćali. Gdje god se pojave korisnici i mogućnost proširivanja njihovih medijskih i TV usluga, oni su zainteresirani. I za to postoji mnogo primjera u praksi.

• Flight
    • December 12, 2020 at 9:59 AM

Al ona vam je korektno odgovorila. I nema apsolutno nikakve šanse da oni ako se skupština odrzi ne upisu odluke u sudski registar. Na njima je da je odgode ili ne odgode, al onda vi i ostali morate predočiti dokaze o tome kada i zašto niste mogli pristupiti skupštini i glasanju. Jedino zapravo na sto se možete vaditi je okupljanje 25 ili vise ljudi na jednom mjestu. Ako ih toliko bude prisutno.

Za održavanje skupštine na daljinu i slično treba postojati skupštinska odluka ili već usvojena statutarna odredba. Provjerite sto piše u statutu banke na temu glasanja.

• Flight
    • December 11, 2020 at 10:14 AM

Zašto nisu napisali koji broker aranžira i izvodi prodaju. Očito se nekom šteli paket.... iako, nisam siguran da će se usrećiti njime. A možda i neće biti paket nego sipanje po marketu.

Al ako se ne šteli..... i ako ide sipanje, tesko da će ih ta milja i pol kuna spasiti. Ako je tako, onda ne bu dobro.

• Flight
    • December 10, 2020 at 12:49 PM

Pa nije ni cudo da ne kuzite jer ste doletjeli kao padobranac ovdje. Kolega vas je pitao da li ste sigurni da je investicijska banka tek sad angažirana?

Naime, HT i Zagrebačka banka nisu i ne trebaju objaviti povlaštenu informaciju dok god ne smatraju da je s njome upoznato ajmo to tako reci, previše ljudi. Takvo misljenje im je na upit AZTN dala Hanfa. Pa prema tome mi ne znamo da li je investicijska banka angažirana jučer ili prije tri mjeseca. Možda je proces već daleko otišao dalje, a tek sad saznajemo neke obavijesti koje smo možda trebali saznati davno. Al takav postupak prodaje mora štititi prodavatelj i svi uključeni u prodaju. Dok god oni smatraju da nema opasnosti da povlastene informacije cure van, oni mogu neometano dalje analizirati, pregovarati, pa i sklopiti konačan sporazum odnosno kupoprodajni ugovor. Nadam se da ce ovo razjasniti vase nedoumice glede pitanja kolege.

• Flight
    • December 9, 2020 at 10:48 PM

Ma HT vodi igru onako kako njemu paše. Predstavnici HT-a su se mogli bilo sto dogovoriti sa potencijalnim kupcima i pomaknuti proces u vremenski horizont koji je njima odgovarao. HT-u je u vrijeme dostave ponuda cijenom i uvjetima upravljala burza, a ne oni. Zato su vjerojatno i okrenuli pilu naopako i u dogovoru a kupcem stavili proces daleko od ociju javnosti. To je utjecalo na cijenu i sa te strane vise nije bilo pritisaka. Pored toga, Covid je ucinio svoje i prvotni strogi rokovi, postali su ipak fleksibilniji.

Mi možemo sad tu naklapati sto je i kako je bilo, ali činjenica je da se proces nastavio (i da se vjerojatno nije prekidao). Imali su gotovo je sigurno ozbiljan interes od najmanje dva potencijalna kupca, a vjerojatno će jedan od njih na kraju i kupiti Optimu.

• Flight
    • December 9, 2020 at 10:28 PM

Ne mogu oni vise ništa oljuštiti. Sto se oljustilo, oljustilo se. Došlo je vrijeme za pokupit lovu. Toliko.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Flight
    • December 9, 2020 at 10:25 PM

Svaka čast Ibri. Za razliku od lokalnih prodavača magle i pisaca teorija zavjere, on zaista vjeruje u Dalekovod i ulaze novac u dionice firme.

• Flight
    • December 9, 2020 at 10:18 PM
    Quote from Mrcash
    Quote from Jubito

Investicijska banka nema obvezu raspisivati novi, niti postupati po starom natječaju, jer u rješenju AZTN nema nikakve obveze propisane za investicijsku banku, već za HT.

Credit Suisse će radit posao onako kako ga i inače radi, prema svojoj poslovnoj praksi.

Ja ne očekujem da će se prodaja dovršiti ove godine, niti investicijska banka po rješenju AZTN ima zadani rok do kojeg mora prodati Optimu, teoretski je može prodavati godinama!

Kada se prodaja objavi, nakon toga idu traženja suglasnosti od AZTN i HANFE, pa onda zaključenje kupoprodaje i na koncu objava za preuzimanje svih dionica dioničkog društva, a to je po meni još najmanje 6 - 9 mjeseci.

Ima jedna kvaka, u 6 mjesecu 2021 dospijeva sav HTov kredit dan optimi koji je drži na životu . Sta ce se desiti ako se do tada ne proda , a neće kako stvari stoje i kojom brzinom se odvijaju, i sta ako HT pusti sav dospjeli zajam na naplatu?

Pa vjerojatno neće dospjeti. Zato se valjda HT osigurao da mu se u sklopu prodaje vrati zajam.

Ma tu je priča gotova. Ili je pretpostavljam u finalu.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt