Ne znam.
Samo pitam
Pa likvidnosti za to zasigurno trenutno nemaju, a da li je mogu kreirati, e za to treba biti mnogo “bliže vatri” da bi se ogrijali.
Ne znam.
Samo pitam
Pa likvidnosti za to zasigurno trenutno nemaju, a da li je mogu kreirati, e za to treba biti mnogo “bliže vatri” da bi se ogrijali.
Nisu oni otpisali dionice nego ne zele talasati. Zato i prodaja toliko traje jer su najprije špekulanti poželjeli kreirati cijenu i uvjete, a onda su se kupci i prodavatelji dogovorili da će to obaviti u 4 oka i odigrati tako da se tržište dovede u neke uobičajene sfere. Ovdje se vjerojatno mnogo dalje otišlo od izbora investicijske banke, al se informacije doziraju da tržišni akteri nemaju pojma sto je i kako je, kao i ako jest, kada je.
A gledaj, nije SKDD platni agent za sve isplate.
Oni koji sami isplaćuju daju takve potvrde na zahtjev, za ostale zahtjeve bi to trebao izdati SKDD.
Krajnje zabavno čitati ovaj članak kad se prisjetim kako me je nekoliko drukera napadalo zadnjih 10-tak dana (najbolji je bio onaj koji je rekao da sam kao lik koji ti ogrebe novi auto) dok sam im pojašnjavao kamo sve vodi i eto ekipa čitajte. Nije baš OPTE-mistično.
https://novac.jutarnji.hr/novac/aktualno…1-gbps-15038610
Pa meni se njegov istup čini bas Opte-mističan. I on najavljuje skoru moguću izmjenu zakona. Kao i to da ne može ništa komentirati i da je njihova strategija tek djelomično pokrivena kroz gradnju gigabitne mreže, sto znaci da nas čeka još nešto. Spominjalo se ulaganje od 230 milijuna eura prije koji tjedan, sad je mreža na 100, a gdje je nestao ostatak?
To sto oni ulazu u gigabitnu mrežu ne znaci da neće i u Optimu. Opcenito takav koordinirani attack na PR iz Telemacha očito nije samo radi ulaganja u mrežu.
Inače, tisuću km optičke mreže košta i do 25 milijuna eura, tako da će tesko ugurati 7000 km optike u 100 milijuna eura. Možda ako to uključuje i Optiminih cca 4000 km koje već postoje i koje treba samo nadograditi.
Sve skupa treba gledati kao na javno lobiranje za promjenu nekih odredbi ZEM-a. Očito se ulazi u posljednju fazu javnog lobiranja.
Display MoreDividenda je sjela.
Al gdje da nadjem neki izvjestaj o isplati dividende? nista nisam dobio od nikog. Pregledavam SKDD al tamo nista nema o tome.
Pregledavam erste brokera takodjer nema nista o dividendi.
tako je bilo i s HT dividendom.
Zna li netko gdje mogu povuc neki izvejstaj o isplati dividende?
jedino sto imam je isplatni obrazac u banci al tamo ne pise da mi je ispaceno xxx kuna po dionici i da imam tolko dionica itd...
Imaš ove neslužbene podatke, al moraš znati koliko si imao na ex-date dionica.
Svi zaboravljamo Zabu sa 37%
Najveći dioničar. E sad, ako će prodavati optiku na metre ili želi u vlasništvu malu kompaniju koja teško ili nikako može sama na tržištu na kojem će ovako ili onako biti prisutna tri operatera, so be it !
Oni i jesu vjerovatno najsvjetlija točka ovdje.....valjda.....jel ovima iz Ht-a ne vjerujem ništa......njima jednokratni prihod ne igra neku preveliku ulogu jel više od toga zarade u jednom kvartalu i oni koliko sam do sada shvatio svoje dionice uopće ne moraju prodati.....nego, gledam sad, dionirar br.2 ja Ht Holding d.o.o......da li je i do sada bilo tako pa nisam ni skužio ili je bilo na HT d.d.?
Tako je već nekoliko godina. Sva ovisna društva su na holdingu.
Al za to im treba barem milijarda kuna za equity. A to može značiti onda i neki dokap, iako to ne mora nuzno biit loše.
Što kažete na mogućnosti da Valamar preuzme Bluesun hotele?
Ma dajte?!
To nešto ozbiljno?
Heta se zove samo "bad bank". I u stvarnosti ona ne podliježe regulatornom okviru poslovnih banaka i upravljanja rizicima odnosno rezerviranja neprihodujućih plasmana, za koji sam vam dao link. Evo, još jednom ću vam ga ovdje postaviti: https://www.hnb.hr/documents/2018…d5-060b5f1054d9
Inače se kupoprodaja plasmana u RH odvija prema ovoj odluci: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzben…0_127_2423.html
A ovdje su vam monetarni pokazatelji za isto: https://www.hnb.hr/documents/2018…1f-5008aadde29b ; otuda možete derivirati neke prosječne cijene za otkupljena/prodana potraživanja.
Ja bih se na vašem mjestu ako hoćete nešto više saznati pozabavio programom Zagrebačke banke koji se zvao Transform 2019. i u sklopu kojeg se radilo na restrukturiranju bilance i načina poslovanja Zagrebačke banke i dijela Unicredit grupe.
Display MoreImate pravo, nigdje se ne spominje da je g. Vujnovac otkupio dug nego da je mogući kupac (Lider)...ali ovdje se toiliko ispisalo o otkupu duga da više ne znam "gdje udaram"...
Ja sam vas pitao gdje je pisalo da je on navodno prodao dug?
Znamo gdje je pisalo da je navodno on kupac.
Je.e lud zbunjenog...
Sto nije jasno u mom prethodnom postu...ocito Vam sadrzaj nije bitan vec samo zelja/interes za ponavljanje rijec dug i vjerovnici...iskreno se nadam da imate neke koristi od toga...
Mozete bit korektni i odgovorit zasto je problem ako je KONSOLIDATOR pod izvanrednom upravom i FORTENOVOM???
Pa nije nikakav problem osim sto iz prethodnih iskustava znamo da se pod palicom Izvanredne uprave može dosta toga rijesavati mimo javnosti, na netransparentan način i da pojedini akteri price oko Dalekovoda imaju ili mogu imati neke interese koje drugi dionici tog procesa možda nemaju.
I bas je meni bitan sadržaj jer ako je netko kupio navodno dug, a nije ga dalje preprodao znaci da je onda taj dug navodno ostao kod njega. On ga drži. Kolokvijalno rečeno. Nemam vam je nikakve posebne motive nego i sam želim shvatiti tko tu koga, na koji način i zašto.
Kolega, nemojte fantazirati. Molim vas.
Inspire nema novce, Pavo ima. Oni su samo upravitelji koji defacto o ničem bitnom ne odlučuju i prodajom odnosno likvidacijom Konsolidatora (te ostale imovine Fonda) oni završavaju priču sa FGS fondom.
Display Morenije Pavo ništa prodavao.
meni se u konačnici jedino čini logičnim da krajnji kupac svih ostataka FGS-ova bude Fond NEK
https://www.mojedionice.com/trg/IzvDionica…=2&idDCar=17926
a tu u porfelju ima dionica firmi koji su Pavi interesantne i di dugove koje je kupovao može mijenjati za dionice tih firmi (LKPC i PTKM), a u portfelju Fonda NEK ima i drugih interesantih stvari kojima se vlasnici FGS-ova mogu namiriri.
jednostavno ne vidim neki drugi način na koji se cijela ova petljavina može raspetljati.
Ma dajte, prestanite vise...kakva petljavina???
Dodje kupac i kupi KONSOLIDATOR, objavi obveznu ponudu za preuzimanje DLKV i gotovo...e sad jel ima kupca to je nesto drugo..
Pa to bi i bilo otprilke tako da Fortenova ne kontrolira equity, a drugo “oko u glavi”, dug. Znaci najprije mora s njima dogovoriti sve sto treba dogovoriti, ako takav kupac naravno postoji.
Ja sam skloniji opciji da je kupac onaj koji kontorlira dug i da njemu nije u interesu bas potrošiti 100 milijuna kuna vise nego sto je potrebno da preuzme i equity. A sad ne znam, možda to njemu ništa ne znaci u životu, pa bude široke ruke. Vidjet ćemo sto će se na kraju dogoditi. Možda se sve i odigra transparentno, no obzirom da je sve manje vremena do početka veljače, a informacija malo, svašta je tu moguće i nemoguce.
Meni se cini scenarij prilično jednostavan i logičan.
Display MoreMa dajte, prestanite vise...kakva petljavina???
Dodje kupac i kupi KONSOLIDATOR, objavi obveznu ponudu za preuzimanje DLKV i gotovo...e sad jel ima kupca to je nesto drugo..
priča ide ovako.
Fond NEK u svom portfelju ima dionice LKPC i PTKM i državne obveznice RH.
https://www.mojedionice.com/trg/IzvDionica…=2&idDCar=17926
vlasnici FGS-ova su Fortenova, mirovinci, CROS i HBOR.
Fond NEK kupuje portfelj FGS-ova (među njima Konsolidatora, koji ima 60% dionica DLKV).
mirovince, CROS i HBOR namiruje u državnim obveznicama RH, a Fortenovu u dionicama PTKM.
kako je Vujnovac kupovao dugove Fortenove i Dalekovoda, kupuje za dugove od Fortenove dionice PTKM, a od Fonda NEK za dugove od DLKV dionice LKPC i PTKM (on je više puta izričito demantirao da ga DLKV ne zanima, a zašto i bi kad na ovaj način može kupiti ono što ga zanima više).
u konačnici, kupac DLKV-a (i dionica i dugova) bi bio Fond NEK koji ima dovoljno imovine da isplati vlasnike FGS-ova i to u imovini koja je njima prihvatljiva.
po meni, to za DLKV uopće ne bi bila loša opcija ukoliko bi država, koja je vlasnik Fonda NEK, pustila sadašnju upravu da u miru radi svoj posao i od DLKV-a ne napravi poligon za uhljebljivanje.
u protivnom, mogli bi za predsjednika NO-a DLKV-a i direktora Konsolidatora imati Popijača
To su gluposti. Kakav NEK? Pa taj fond je vremenski ograničen (iako na dugi rok) i njegova svrha nije to sto pisete. Sto bi on s tolikim equity udjelima? I ovo sto ima je previše. I sto će Pavi manjinski udjeli u PTKM ili zanemariv udjel NEK-a u LKPC? Ionako će mu ga na kraju prodati.
Nije Pavo Vujnovac vise puta demantirao da ga ne zanima Dalekovod nego PPD. I u tome i jest fora. Možda ga čak dugorocno i ne zanima, al ga zanima da uzme novce na njemu. A da ih uzme i posloži i preproda ili napravi bilo sto treće neće sigurno pitati manjinske vlasnike. Pod pretpostavkom da upravo on drži znacajan iznos dugova kupljenih uz diskont on ima vise opcija na raspolaganju da ovlada drustvom. I tu sad na scenu stupaju sve mogućnosti od neuredneog preuzimanja guranjem u stečaj pa do urednog i prethodne ili kasnije dokapitalizacije mijenjanjem (dijela) dugova za vlasnistvo (ako je to potrebno). A čak da ga zaista ništa ne zanima od navedenog, svatko tko će htjeti ovladati Dalekovodom, dakle bilo tko treći, morat će se obratiti najprije njemu i Fortenovi, a ne nekakvom FGS-u, državi i slično. Moguće je da Pavo još drži equity Fortenove koji je kupovao uz diskont i da će ga zamijeniti za nešto, pa i dionice DLKV, al ja ta dva posla ne bih uopće izravno vezao nego bih se držao gornje, jednostavnije strategije po načelu “keep it simple”.
@barbosa
Dajte vi napisite vlastiti scenarij odnosa vjerovnika i vlasnika i nastavno na to model prodaje većinskog paketa dionica Dalekovoda.
Ja sam vas pitao gdje je pisalo da je on navodno prodao dug?
Znamo gdje je pisalo da je navodno on kupac.
Ne znam gdje ste pročitali da je navodno Pavo prodao nekome dug?
Može link neki?
Ma vrlo vjerojatno jedna od spomenutih fizičkih osoba drži cca XXX milijuna kuna dugova kupljenih od najvećih vjerovnika. HBOR nije bio najveći vjerovnik u nagodbi nego:
LISTA (Ključnih) FINANCIJSKIH VJEROVNIKA
Zagrebačka banka 470 milijuna kuna
Unicredit bank Austria 247,5 milijuna kuna
Splitska banka 250,56 milijuna kuna
HBOR 205 milijuna kuna
Hrvatska poštanska banka 70,8 milijuna kuna
Ministarstvo financija 19,66 milijuna kuna
Croatia osiguranje 9,16 milijuna kuna
Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/biznis/banke-c…dio-duga-512847 - http://www.vecernji.hr
Dečki, da se sad prebacite na "maricu", vjerojatno ne bi bili sumnjivi jer bi vam potrošnja električne energije ostala manje-više konstantna!
Ne, oni se ne broje jer je Lex iznad njih. Oni formalno jesu uprava, ali glavnu riječ vodi izvanredni povjerenik dok traje Izvanredna uprava. Laički rečeno, njegova je zadnja, on odlučuje.
Evo, pogledajte recimo Iridu doo koja je ovisno društvo Leda d.d., slična situacija....
Goran Janković, OIB: 77421838690 (Prikaži vezane subjekte) Karlovac, Bartola Kašića 2
| ||
Fabris Peruško, OIB: 22621985989 (Prikaži vezane subjekte) Zagreb, Ulica Stjepana Babonića 95
|
Ili recimo upis društva Eko-Biograd doo koje je bilo ovisno društvo PIK-a Vinkovci dd prije formiranja PIK Vinkovci plus doo
Fabris Peruško, OIB: 22621985989 (Prikaži vezane subjekte) Zagreb, Ulica Stjepana Babonića 95
| |||
Mirela Periškić, OIB: 15383557767 (Prikaži vezane subjekte) Vinkovci, Izidora Kršnjavog 10
|
U društvima gdje postoji NO, Fabris je u NO, a tamo gdje ga nema, tamo je upravi ovisnih i zavisnih društava dok god traje izvanredna uprava.
Ok, a jel se bar isplatilo u smislu povrata inicijalnog ulaganja?
Mislim, oprema se rauba i amortizira, pa je u nekom trenutku treba i zanoviti.