1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Flight

Posts by Flight

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• Flight
    • March 29, 2021 at 8:05 PM

Pa to nisu povlastene informacije. O tome se pisalo u medijima. Mislim da je lebowski htio naglasiti da se već i kod posrednika odnosno prodajnog osoblja zna da je Optima na prodaju, a moguće i da je prodana i da se čekaju regulatorne i druge okolnosti kada će to postati sluzbeno.

“Muž uvijek dozna posjednji”.... pa zašto to ne bi bili i skeptični forumasi?

• AGROKOR

• Flight
    • March 29, 2021 at 7:20 PM
    Quote from Paulie

Pa prije nego nešto napišete bar provjerite fakte koristeći Google :D

Najveća je tražbina ona Adris Grupe od milijardu kuna, a osigurana je zalogom na dionicama Jamnice i Konzum

https://hrportfolio.hr/vijesti/kompan…i-jamnicu-50947

Pa ne bih hrportfolio uzimao kao pouzdan izvor. Znam da su držali Jamnicu odnosno kljucna jamstva, al mislim da su imali i dio Leda. Al to je ionako iz trenutne perspektive namire bilo čime, trećerazredni podatak.

• AGROKOR

• Flight
    • March 29, 2021 at 7:11 PM
    Quote from Paulie

A gdje je u svemu ovome Adris ? Je li oni ikog tuže ili čekaju da se Jamnica proda ?

A sto oni imaju s Jamnicom?

Koliko se ja sjećam. oni su imali i zalog nad dionicama Leda. Iako ni blizu toliko zancajan iznos kao nad dionicama Jamnice.

To bi trebalo pitati Upravu i NO na redovitoj Goavnoj skupštini Adrisa.

• Rasprodaja kompanija Fortenova grupe (Agrokor)

• Flight
    • March 29, 2021 at 7:08 PM

Da, mislim da si nešto pobrkala. Nije bilo likvidacije ni smanjenja kapitala jer su ga dospjele i obveze po jamstvima premašile iznosom.

Ja ti kažem da se vlasnici od firme mogu namiriti podjelom unesenog odnosno dostupnog (cjelovitog ili dijela) kapitala. Dividenda ima drugu namjenu i odnosi se na podjelu dijela dobiti od redovitog poslovanja. Insolventnost i likvidacija nisu uobičajeni poslovni nego uglavnom izvanredni događaji.

• Flight
    • March 29, 2021 at 6:59 PM

Ne, mogu i podjelom kapitala (likvidacija) odnsono njegovim smanjenjem, nakon podmirenja svih obveza uz poziv i obavijest vjerovnicima za mogućnost naplate njihovih tražbina. Upravo iz tog razloga jamstva se mogu naplacivati do visine temeljnog kapitala. Ne kuzim kakve tu veze ima odluka vlasnika o isplati dobiti?! Zato kažem da si nešto pobrkala.

• Flight
    • March 29, 2021 at 6:40 PM
    Quote from Toni

A tko će ovo sad preuzeti? UG?

https://www.index.hr/vijesti/clanak…io/2264793.aspx

Ne, jer je UG na tržištima gdje je PPF, već otprije prisutan, pa zbog postojeće koncentracije i tržišnog natjecanja ne smije preuzimati velike operacije.

Al PPF nije jedan čovjek, pa ne mislim da će iznenadna smrt osnivača i većinskog vlasnika utjecati značajno u srednjem roku na strategiju fondova odnosno grupe.

• Flight
    • March 29, 2021 at 6:38 PM
    Quote from Ledica
    Quote from mikromakrto

U niti jednoj situaciji ondašnji dioničari Leda ne bi mogli zaraditi niti kunu.

Ledo je, zbog sve isprepletenosti unutar Agrokora, bio u govnima i trebao je sa svima drugim u stečaj.

To bi, po meni, bilo poštenije nego ovo što se odigralo, ali financijski bi završilo isto za tadašnje dioničare.

Ako si založio ili jamčio za svoj kredit nečim sto nije tvoje to onda nije tvoj problem nego u problemu su oni ( vjerovnici ) koji su prihvatili takav zalog ili jamstvo u slučaju da ne možeš vratiti dug .

Uprave društva su zaključile ugovore o milijardama jamstava za kredite Agrokora , ali uz ugrađena ograničenja , a ta ograničenja prema zakonskim odredbama dovode do situacije da se po danim jamstvima vjerovnici mogu naplatiti samo do visine dividende ( ako je glavna skupština izglasa ) koja pripada Agrokoru.

Tako je to uvijek i svugdje osim u RH gdje se po narudžbi pišu zakoni i gdje Nagodba vjerovnika ima jaču snagu i u suprotnosti je i s odredbama Ustava .

Jamstva su bila u stvari bezvrijedna , to je i IT puno puta naglasio , ali Nagodba vjerovnika ih je učinila valjanim .

Nagodba je je zakon iznad svih zakona .

Neda mi se vise objašnjavati pa sam zalijepila dio jednog svog posta. Shvatite kolega da je Ledo izvrsno zarađivao i njegovi dioničari su trebali biti bogati ljudi, zadržane dobiti preko milijardu kuna koje su posuđene Agrokoru, a Ramljak stornirao potraživanje Leda tako da Ledo nije bio vjerovnik u Nagodbi , a Marica iz Kraša je bila.Znaci , potraživanje Kraša prema Agrokoru i Konzumu je valjano, potraživanje Leda prema Agrokoru se brisalo. Zašto ? Pa Agrokor je bio samo jedan od dioničara Leda kao i ja samo sto je on imao veći udio od mene. A prema Ustavu i zakonima svi dioničari imaju jednaka prava i ne smije biti diskriminiran ni on koji posjeduje jednu jedinu dionicu društva . Osim ako ekipa iz Borga napise zakon po kome to vise nije tako.

A Šeksov kum sa Ustavnog suda kaže da nema uvjeta ni dovoljno čvrstih argumenata da se preispituje ustavnost Lex Agrokora.

I tako, vuk pojeo magare.

Display More

Kakve dividende?! Ti si ovdje nešto pobrkala.

• Flight
    • March 29, 2021 at 2:16 PM

Čisti Equity. Dakle, nema EV. Goli biznis.

Keša ionako nisu imali, a dugova je bilo. Odnosno bili su u net-debt poziciji.

• Flight
    • March 29, 2021 at 2:00 PM
    Quote from tin

https://novac.jutarnji.hr/novac/aktualno…l-eura-15061644

Ode LEDO za lijepu lovu...

A onda pišu "znalci" kako su Kraš, Saponija, pa i Podravka i ATGR skupi...

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Flight
    • March 29, 2021 at 12:20 PM

Da sutra indeks okrene imat ćeš sve ove dionice koje su danas kupovane ispod 20. Al nije u tome point.

Point je u tome da ako se dokapitalizacija dogodi i bude po nominali onda treba trenutni NAV dijeliti s tim novim brojem dionica, a ne postojećim. To je u neku ruku “worst case scenario” pogotovo za špekulante. Al to je jedina razumna procjena i to pokazuje iz perspektive preuzimanja rizika koliki je “downside” za dioničare. Sve ostalo je sitno ili krupnije navlačenje u stilu “trčanja štafete”. Odnosno nije, ako se dokap odgodi, a postojeći oporavak se pretvori u dugoročni ciklus rasta vozarina.

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• Flight
    • March 29, 2021 at 12:03 PM

Pa dobro, ti onda podmetni sić i čekaj, al nemoj se iznenaditi ako na kraju ipak “ostaneš žedan”.

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Flight
    • March 29, 2021 at 11:54 AM
    Quote from looserst
    Quote from Flight

Država ni nema namjeru dugorocno ostati većinski vlasnik nakon sanacije i dokapitalizacije odnosno prodaje ili ulaska strateškog partnera. Ionako je kod EK tražila iznimku da može provesti proces restrukturiranja. I izdala obimna državna jamstva na teret kojih je očito i otpisan dio kreditnih obveza.

A sad, da li se to nekome i kome namješta, to je tesko reci. No, činjenica je da uz ove vlasnike i ovu upravu Jadroplov nema dugorocnu budućnost bez obzira na trenutni smjer vozarina. Kratkoročno je naravno moguće svašta.

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/…oplova-20180503

Kratkoročno, dugoročno, budućnost...a znamo li mi da je trenutni cycle kratkoročan? Čak i ultra loša uprava (šta JDPL uprava svakako je) trenutno zarađuje a ako ovo potraje...možda i ima dugoroćnu budućnost? Ili bar dok opet ne spale novce, tamo 2034 negdje? ;)

Nemaju oni sto spaljivati jer oni novca za akumulaciju nemaju, kao ni za podmalđiavnje ni proširivanje flote. Oni su spalili i ono sto nemaju odnosno nisu imali. Jel ne znam kako drugačije tumačiti oprost dijela duga.

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Flight
    • March 29, 2021 at 9:49 AM

Država ni nema namjeru dugorocno ostati većinski vlasnik nakon sanacije i dokapitalizacije odnosno prodaje ili ulaska strateškog partnera. Ionako je kod EK tražila iznimku da može provesti proces restrukturiranja. I izdala obimna državna jamstva na teret kojih je očito i otpisan dio kreditnih obveza.

A sad, da li se to nekome i kome namješta, to je tesko reci. No, činjenica je da uz ove vlasnike i ovu upravu Jadroplov nema dugorocnu budućnost bez obzira na trenutni smjer vozarina. Kratkoročno je naravno moguće svašta.

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/…oplova-20180503

• SAPN (SAPONIA d.d.)

• Flight
    • March 28, 2021 at 9:31 PM

Dakle, prihodi se knjize na principu fakturirane, a ne naplaćene realizacije. Čim roba napusti tvornicu se fakturira i knjizi u prihode.

To sto ti misliš potpuno je nebitno jer si već pokazao da ne znaš misliti odnosno da tendeciozno pišeš napamet.. Jasno je da su uz rast poslovnih prihoda smanjili i poslovne rashode (na matici; dok su grupno gledano poslovni rashodi padali brže od poslovnih prihoda). Dakle, utjecali su na rast operativne i neto marže. I značajno su smanjili pritom zaduženost i neto dug jer su imali dobar novčani tok iz poslovnih odnosno operativnih aktivnosti.

Pa barem procitaj interview i proslogodisnje financijsko izvješće i ne pisi napamet.

• SAPN (SAPONIA d.d.)

• Flight
    • March 27, 2021 at 10:15 PM
    Quote from lebowski

U sutrašnjem (nedjelja) Večernjaku je intervju s Mrčelom.

Jel se zna povod, ili "onako"?

• Flight
    • March 27, 2021 at 10:05 PM
    Quote from Jubito

Kad neće zloćka meni, onda ću ja zloći !

Primjer 1.

na bazi nominalne vrijednosti dionice, tj. 10 kn/dionica sa uključenim zajmom:

dionice ZABA - 256.258.530,00 kn

dionice HT - 120.901.900,00 kn

zajam HT-a = 200.000.000,00 kn

HT je u Pozivu na podnošenje ponude za stjecanje dionica društva OPTIMA TELEKOM d.d. ugradio obvezu da će se osigurati da Društvo u potpunosti isplati sve zajmove koje je dobilo od HT-a, ne vidim razlog zašto bi od toga odustali u daljnjem postupku.

https://www.t.ht.hr/webresources/t…enje_ponuda.pdf

vrijednost dionica HT-a + zajam HT-a = 320.901.900,00 kn

ukupno dionice HT + zajam HT-a + dionice ZABA = 577.160.430,00 kn

ukupno za sve dionice + zajam = 694.432.640,00 + 200.000.000,00kn = 894.432.640,00 kn

EBITDA OPTE za 2020. = 127.851.000,00 kn

894.432.640,00 / 127.851.000,00 kn = 6,995 tj. ispada 7 x EBITDA

UKUPNA VRIJEDNOST TRANSAKCIJE SA VRAĆENIM ZAJMOM HT-u = 894.432.640,00 kn

Dakle priča o tome kako ZABA ima veći udio u kolaču od HT-a (ne govorim o vlasničkom nego novčanom udjelu) ne pije baš vodu jer HT ima veću vrijednost koju mora dobiti prilikom prodaje Optime nego ZABA.

Display More

Ali HT nakon srpnja nema kontrolni paket kojim može inicirati prodaju društva. Zaba uz privolu ostalih dioničara, uključujući i manjinske to može sama. Do srpnja igru vodi HT, a nakon nje Zaba. Dug i vlasništvo ne mogu se zbrajati na ovakav način. Dug ima rok dospijeća, a vlasništvo odnosno dionice nemaju. Vrijednost firme čine zbroj vrijednosti dugova i equitya. Kako vrijednost dugova znamo, očito je nepoznanica vrijednost equitya, a equity dok god društvo funkcionira na "on going" principu kontroliraju i vlasništvo i dugove. Na kraju, ako netko refinancira iz ovih ili onih razloga kratkoročni dug HT-a, a firma u sklopu tog aranžmana nije u istome trenutku prodana, taj omjer tko koga ili čega treba ukupno dobiti će se ionako u tome trenutku promijeniti.

• Tehnička analiza - komentari LIVE

• Flight
    • March 27, 2021 at 4:16 PM
    Quote from Marielena
    Quote from Flight

A potencijalni dokap za koji je sve pripremljeno nećeš spomenuti? Samo ‘pro’? Ništa ‘cons’? Njega naravno nema na crtežu, al ako vijest izadje, onda će se “šalica razbiti u x komada. Ako uvjeti dokapa ne budu u skladu s tržištem, a ne znam zašto bi bili ako i sam tvrdiš da je dionica nelikvidna, a shodno tome i cijena manipulativna.

A kako uopće crtati TA za dionicu koja se veliki broj radnih dana uopće ne trguje, a kada se trguje je promet par tisuća kuna?

Zadnjih par dana je izuzetak.

Pa pretpstavka je da će se rastom cijene prometi i interes s jedne i druge strane povećati. Al ja ne bih rastavljao analizu neke dionice na segmente TA i FA i analizu ostalih faktora, jer time gledajuci samo jedan dio “slike” nećemo vidjeti njezinu cjelinu i dobiti dovoljno kvalitetne podatke za primjerenu procjenu. To je otprilike kao kada bi o svijetu koji se nalazi oko nas zaključivali isključivo temeljem onog sto vidimo. Kada vidljivom spektru dodamo zvučni i osjetilni onda obicno dobijemo mnogo bolji pregled i procjenu svijeta oko nas i našeg okruzenja.

• Flight
    • March 27, 2021 at 11:41 AM
    Quote from mitkko
    Quote from Flight

Pa krivo pretpostavljaš. A i pokazuješ jednu losu karakternu crtu, a to je čim ti netko nešto argumentirano nabaci ti se počneš baviti glupostima i kao većina drkaroša ovdje pokusavas “ušutkati” sugovornika sporednim stvarima.

Cime ja to tebe usutkavam? Kako si ono jos tamo pisao, kako ja "crtkaram, a stvarnost me konstantno demantira". :) Ne smetas ti meni, samo ti pisi, i ne brini za moj karakter.

Pa sve si rekao, a time sto “u kraj navlačiš” ekipu, namjerno prešućujući bitno, nema se sto dodati. Da si ozbiljan investitor ne bi se ni bavio, a pogotovo reklamirao lokalni penny stock u koji kako sam kažeš je tesko ući, a još teze izaći (kad dodje do promjene tržišnih uvjeta).

Drugi puta budi fer i navedi i “pros” i “cons”, a ne crtkaraj “sam” analizu na stocku i ne pisi o “trzistu koje odeređuje cijenu”.

• Flight
    • March 27, 2021 at 11:30 AM
    Quote from mitkko
    Quote from Flight
    […]

Moram primijetiti da je ovako pisao jedan moj prijatelj sa starog foruma kojemu su jako smetali moji crtezi, gospon @one :) pretpostavljao sam da si to ti :)

Pa krivo pretpostavljaš. A i pokazuješ jednu losu karakternu crtu, a to je čim ti netko nešto argumentirano nabaci ti se počneš baviti glupostima i kao većina drkaroša ovdje pokusavas “ušutkati” sugovornika sporednim stvarima.

Činjenica je da je kod Jadroplova moguć dokap, je fakat, a ne moja izmišljotina. Dokap za firmu uopće nije losa stvar, al kratkoročno za dioničare i tehničare može značiti promjenu smjera i pad cijene. I to je činjenica o kojoj uz povoljan trend TA, rastuće vozarine i ostalo, treba voditi računa.

• Tehnička analiza - komentari LIVE

• Flight
    • March 27, 2021 at 9:41 AM
    Quote from mitkko
    Quote from Flight

A potencijalni dokap za koji je sve pripremljeno nećeš spomenuti? Samo ‘pro’? Ništa ‘cons’? Njega naravno nema na crtežu, al ako vijest izadje, onda će se “šalica razbiti u x komada. Ako uvjeti dokapa ne budu u skladu s tržištem, a ne znam zašto bi bili ako i sam tvrdiš da je dionica nelikvidna, a shodno tome i cijena manipulativna.

Sada smo na temi TA - komentiramo graf, a graf mi izgleda tako kako sam pokazao, i pro i contra. Ako se šalica i razbije, neće biti prva koja se razbila. Za sada nemam razloga vjerovati da će se razbiti.

Ako znaš nešto o dokapitalizaciji i fundamentima, molim te da to podijeliš s nama na temi JDPL, ja o tome ne znam ništa osim onoga što je uprava objavila. Budući da su se sada vjetrovi promijenili i perspektiva brodara je dobra, ja da sam u upravi ne bih srljao sa dokapitalizacijom. U svakom slučaju, ne znam kakve će uprava donijeti odluke, zato do daljnjega gledam graf i prilike na dry bulk tržištu, i shodno tome trgujem.

Kako si već primijetio, ja sam oportunist koji je spreman riskirati ako je risk/reward povoljan :)

Pa ja isto komentiram jednu od mogućnosti da se uzorak promijeni promjenom bitnih uvjeta na tržištu odnosno u okrilju kompanije. Ti ne bi srljao.... al ti o tome ne odlučuješ. Ti jedino o čemu odlučuješ su tvoji papiri. Onaj tko je potencijalno bio u dealu taj odlučuje i taj vjerojatno neće htjeti dokapitalizirati po većoj nego po manjoj cijeni, a cijenu su podigli sitni špekulanti. Ionako je sve bilo pripremljeno da se dokap napravi po 10 kuna, pa ako će ići onda će vjerojatno ići po toj cijeni. Ako neće onda neće.

No, Jadroplov si ne može dopustiti dočekati sljedeći downturn bez novog kapitala jer ga vjerojatno bez njega vise neće biti. I to treba imati na umu i to crtkarijama nećeš pokazati. Hype je tu i dalje traje, ali aanaliza se ne temelji samo na sbbkbb crtežima nego i stvarnim činjenicama u i oko kompanije. Pogotovo ako su javno dostupne i poznate.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt