1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Flight

Posts by Flight

• IGH (Institut IGH d.d.)

• Flight
    • April 13, 2021 at 7:08 AM
    Quote from mikromakrto

Najmanji je problem što nemaju svoju zgradu/ured. Puno veće i jače firme rade u unajmljenim prostorima. Ako su im njihove nekretnine bile mrtvi kapital kojim su pokrili (dio) dugovanja, super.

Uostalom, sve je to mlaćenje prazne slame dok oni ili revizor ne napišu što se stvarno dogodilo i koji su efekti toga.

A nije to bas tako malen problem jer može značajno utjecati na poslovni odnosno knjigovodstveni rezultat. Jer pitanje je po kojoj se cijeni u knjigama vodila određena imovina i kako je ona evidentirana pod dug i sad razdužena. Taj nesrazmjer može povećavati i smanjivati poziciju neto duga, ali i značajno utjecati na neto profitabilnost. I on obzirom da je nastao u tekućoj godini, neće se vidjeti na prošlogodišnjim rezultatima nego tek na ovogodišnjim. Možda tek bude spomenut i djelomično opisan u “Događajima nakon datuma bilance” u revidiranom izvjescu.

Pored toga, kada se u situaciji prezaduženosti smanji imovinska pozicija dužnika, to njemu može još vise otezati pristup financiranju i kreditu (a da ne spominjem novonastali trošak financiranja najma). Konačno, to nije problem njihova izbora nego očito pritiska ili prisile vjerovnika i u tom smislu jasno je da takvo otuđenje imovine ne ide u prilog povećanju stabilnosti kompanije, a vjerojatno ni poboljšanja položaja i sigurnosti dionicara u njoj.

• Flight
    • April 13, 2021 at 7:00 AM
    Quote from titulus

Ne znam kako firma koja je zaposlila 100 stručnjaka u zadnje vrijeme, firma koja projektira po cijelom svijetu i otvara urede intenzivno u zadnje vrijeme u tom svijetu, firma koja je lider u regiji svoje branše i uskoro bez dugova a opet u sektoru na kojem se temelji oporavak ... Očito se pripremaju za propast ;(

A gdje su točno ti navodni “stručnjaci” zaposleni? Oni uvijek navode koliko su ljudi zaposlili. A ne piše se koliko je ljudi u isto vrijeme otišlo iz firme..... ne budi lijen pa ja išao provjeriti u konsolidirana izvješća koliko je bilo zaposleno radnika na zadnji datum u godini od 2011. godine do konca 2020. godine. Ovo je taj niz broja zaposlenih: 1105, 900, 746, 654, 589, 522, 588, 599, 597, 544.

Naravno, moguće je da se znatno mijenjao predmet obuhvata konsolidacije i da neka društva su sad u drugačijem odnosu (vlasnickom/poslovnom/interesnom sa maticom) no bez obzira na moguće statusne promjene, rasta broja zaposlenih naprosto nema.

• Flight
    • April 12, 2021 at 12:29 PM

Čini mi se da ste vi moguće dobar stručnjak za to čime ste se bavili, ali ne tako dobar za razumijevanje kompleksnosti situacije oko IGH. I da svoje vrijednosne sudove temeljite na nečemu što u IGH odavno ne postoji. Nažalost, oni koji vode firmu nikako ne nalaze ni prostora ni vremena da dioničarima pojasne što točno znači naplata vjerovnika imovinom i kako će se dosadašnje neispunjavanje PS obveza u propisanom vremenskom roku odraziti na trenutno i buduće poslovanje firme. Za takve stvari svakako bi trebalo otići i na skupštinu i odgovornima postaviti konkretna pitanja uz sugestiju da će njihovi odgovori biti uneseni u skupštinski zapisnik (što oni nedvojbeno ionako znaju) odnosno da ukoliko ne odgovore na skupštini na navedena pitanja, to učine putem burze u razumnom roku.

Dakle, ja mislim da treba prije svega smanjiti dojmove i doživljaje i malo dublje zagrebati ispod površine da se barem pokuša shvatiti gdje je danas IGH i kamo ide. I u kontekstu toga ono najvažnije, koji je sadašnji i (procjena) kakav bi mogao biti budući položaj manjinskih dioničara u ovoj priči. To je po mojem skromnom sudu najvažnije pitanje ili pitanja na koje svaki dioničar mora odgovoriti ponaosob.

• Flight
    • April 12, 2021 at 12:05 PM

PILAPILA

Pa očito vas zanima moje "kašnjenje", pa sam samo "urarskom metaforom" htio vam indirektno priopćiti da ne morate brinuti za nečije vrijeme i raspologanje njime. Nije IGH jedina dionica ovog svijeta da bi se netko morao pretjerano brinuti da će negdje "zakasniti".

Ja vas opetovano pozivam da kad izađu revidirana izvješća, stručno i profesionalno komentirate što u tim izvješćima bude pisalo. To je smisao foruma, a ne rasprava o tome koliko je tko i kada dobio dividende. Vjerujem da za to postoji prikladnija tema. Također, za početak bih vas zamolio da krenete s procjenom prihoda i operativne profitabilnosti IGH u prošloj godini da vidimo kako je firma prema vašem mišljenju, (nekoga tko je toliko dugo u dionici, kako sami tvrdite) pa da steknemo dojam koliko je firma u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu, prema vašem mišljenju (mogla) napredovati ili napredovala (te da li uopće jest). Te kako je to poslovanje i plaćanje dugova imovinom (aktiviranje razlučnih i ostalih prava i PIK naplata dugova) utjecala na razduživanje kao i u kojoj mjeri. To bi po mojem skromnom sudu bio kamen temeljac na kojem bi se isplatilo graditi nekakvu suvislu priču, a ne na fotografiji i zahvali jednih drugima, nekolicine kavopija koji su ugodno ćaskali jednog lijepog popodneva u Bagdadu ili negdje drugdje, možda i o lijepom vremenu i/ili hobijima i/ili vlastitim razbibrigama u slobodno vrijeme. Sad naravno malo karikiram, al vi kao iskusan pojedinac koji je toliko puno ulagao i uzimao velike dividende, razumjet ćete s kojom namjerom i svrhom.

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• Flight
    • April 12, 2021 at 11:50 AM

Pa opet razvodnjavate priču nečime što nema veze s temom i nebitno je za raspravu o IGH. Što sam ja kupovao ili nisam te jesam li zaradio ili nisam nažalost ostat će samo između mene i poreznih službi, a sumnjam da bi to ikome sa strane uopće i bilo zanimljivo. Osobno mislim da nisam ulagački wunderkind, al znam zaraditi za kruh i režije.

Nisam siguran da ste u pravu kad kažete da kasnim jer sam upravo iz tog razloga posljednjih godina nabavio više ručnih urica koje su prilično precizne u radu, a neke od njih su i Swiss Cronograph (C.O.S.C.) certificirane upravo da bi se izbjeglo kašnjenje.

Opet smo se nažalost udaljili od teme (zahvaljujući ponajviše činjenicom da neki od nas ma koliko se udaljili od ogledala, naprosto "ne stanu u nj.") i mislim da time čak i kršimo neka pravila foruma.

• Flight
    • April 12, 2021 at 11:40 AM

Zaista ne znam hoću li zakasniti jer mi to iz trenutne pozicije nije ni bitno. Mislim da takva FOMO spika trenutno može biti zanimljiva samo onima lakovjernima i onima koji špekuliraju na brzu zaradu. Al čak i da zakasnim jednom kada više podataka bude dostupno široj javnosti, mislim da je bolje "kasniti" na takav način nego 5 ili 10 godina uraniti i čekati nešto što se očito ne događa. I dovesti sam sebe u situaciju fantaziranja i povlačenja drugih za rukav.

Kad ste vi toliko uvjereni u svoju "pravovremenost" i "vidovitost", pa podijelite onda s nama ta vlastita saznanja i procjene temeljem kojih vi očekujete da će se u dogledno vrijeme poboljšati položaj manjinskih dioničara IGH. Al s nečim konkretnijim od LinkedIn obavijesti (na kojoj je par ljudi iz IGH popilo kavu i ugodno ćaskalo o mogućnostima za nešto?!) i poslovima pojedinačne vrijednosti par milijuna kuna koji svakako imaju svoju težinu za uobičajeno poslovanje, ali ne i za rješavanje nagomilanih višegodišnjih dubioza i problema.

• Flight
    • April 12, 2021 at 10:28 AM

Pa kome sam ja rekao ili sugerirao da ulaže ili ne ulaže bilo kada i bilo gdje?

Činjenica je da se na forumima, prema mojem osobnom mišljenju, zavarava javnost kojekakvim "pozitivama", a nikad ili gotovo nikad se kritički ne raspravlja o situaciji ili mogućim scenarijima koje dioničari realno mogu očekivati.

Što se mene tiče vi i ostali koji isto ili slično razmišljaju ili misle da su jako dobro upoznati sa situacijom i smjerom kretanja poslovanja, možete i preuzeti firmu ako želite, to je vaš izbor i vaša procjena. Ja ne tvrdim niti da sam u pravu, al neke stvari mogu i "znam" "pročitati" o čemu ili o kojima većina ulagača uopće ne vodi računa. Dok se ne vidi do koje mjere su se uspjeli razdužiti i što to znači ili može značiti za imovinu, kapital i opstojnost firme, ja na IGH mogu gledati kao na manju ili veću spekulaciju, a ne na firmu uz koju bi osobno dugoročno vezao značajniju sumu vlastitog novca. I na takvo mišljenje imam pravo i mogu ga izraziti ovdje u skladu s pravilima foruma. A što vi radite i što ćete raditi sa svojim dionicama i hoćete li izgubiti ili zaraditi, sasvim sigurno nije predmet mog pisanja, a još manje interesa. U tom smislu samo mogu poslati molbu da se okanite ovakve rasprave i raspravljate konstruktivno, argumentima, a ne "vijestima" i svojim navodno velikim "ulagačkim iskustvom". To uopće nije predmet rasprave.

• Flight
    • April 12, 2021 at 9:52 AM

A što će IGH firma u Iraku? Pardon ured.

Osim da netko drugi pobire vrhnje, a IGH daje radnju snagu, reference i iskustvo. Općenito, način poslovanja IGH je uglavnom bio ustrojen na način da se kroz kompleksnu mrežu povezanih društava novac izvlačio na nekim "drugim adresama". Još od "uzoritog" koji je preko Andrisa i Jadringa i sličnih SPV-ova podugovarao poslove i usmjeravao profite u svoj džep. IGH je poslujući na takav način odnosno Matica, služila uglavnom za kontrolu takvih rabota odnosno imovine i dugova. No, kako uprava očito više ne kontrolira postupanja vjerovnika zbog neplaćanja i nepridržavanja rokova PS nagodbe, pitanje je što će na kraju ostati ako (i kad) vjerovnici pokupe svu ključnu imovinu za djelomično ili potpuno namirenje dugova. Dokap, a ni davno planirani obujam poslova se nikad nije dogodio pa u tom svjetlu bit će zanimljivo vidjeti koliko je još imovine ostalo za naplatu dospjelih dugova kad izađe revidirano izvješće odnosno što će revizor napisati u mišljenju vezanom na vremensku neograničenost poslovanja.

Zato sve te navodno pozitivne i dobre vijesti o iskoracima i ugovorenim poslovima treba uvijek iščitavati cum grano salis. Mene ne bi iznenadilo da se na kraju cijele ove epopeje IGH, nakon što "poplaća obveze", raspadne na više cjelina i podijeli među sivom eminencijom firme ili da naprosto isti ti pojedinci i skupine oko tih dijelova pokrenu nove biznise s istim ljudima. Jer čini mi se da osim know-how-a, iskustva i referenci, kako je krenulo, neće mnogo ostati.

• Flight
    • April 12, 2021 at 8:24 AM

A jel znaš ti kako oni zapravo vraćaju te dugove?

Ne plaćanjem u novcu nego podijelom imovine odnosno plaćanjem u naturi (Payment in kind), a čak i tako, dvojbeno je sto će vratiti i koliko. B2 im se sam naplatio na ključnoj imovini. Sto drugim riječima znaci da oni zbog neplaćanja i probijanja rokova nisu u poziciji da potpuno kontroliraju te i takve naplate.

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• Flight
    • April 10, 2021 at 12:05 PM

Ne mogu prodati IPTV biznis zasebno već moraju prodati dionice i isključivo dionice Optime. Taj neki novi može prodati IPTV nakon toga zbog regulatornog ograničenja. Ili se to sve može napraviti u sklopu regulatornog nadzora u samom preuzimanju. Ili čak i teoretski mogu podijeliti firmu na dvije pa prodati obje odnosno njihove dionice (uz dopuštenje i nadzor Agencije) sto opet može biti dobro za dioničare ako će se pritom postići viša cijena.

• MDKA (Medika d.d.)

• Flight
    • March 30, 2021 at 6:18 PM
    Quote from harpun

https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/36433

Ad 4) Uprava i Nadzorni odbor predlažu Glavnoj skupštini donošenje slijedeće odluke: Cjelokupna neto dobit Društva u iznosu 60.715.555,10 kn, rasporedit će se u zadržanu dobit.

Pa to je bilo očekivano. Razapeli bi ih u javnosti da na ovu zdravstvenu krizu i situaciju u zdravstvu oni idu isplacivati dobit. A to ne bi bilo ni dobro za dioničare jer u ovakvim situacijama je važnije sačuvati kapital nego štititi partikularne interese vlasnika.

• Flight
    • March 30, 2021 at 6:06 PM

Pa procitaj još jednom. Obzirom da tu postoji trol koji konstantno piskara budalastine, praveći se pametan, a ne razaznaje “konja od krave”, nije ni cudo da ovdje uglavnom čitamo gluaposti.

Nigdje se ne navodi da se radi o prodaji već da se radi o otpuštanju sto je znanto širi pojam i može imati i druge uzroke/razloge. Cijena (zaloga) je vjerojatno navedena namjerno jer je to očito djelovalo i djeluje kao dobar sedativ na nabrijane špekulante.

Ana nije samo manjinska suvlasnica Optima telekoma nego i većinska vlasnica medijske i novinsko izdavačke kuće. A jedno od područja interesa i poslovanja UG-a u susjednim državama su i takvi subjekti.

• Flight
    • March 30, 2021 at 3:58 PM
    Quote from goldfinger
    Quote from Flight

Nije isitina da Ana vise nema dionica. Ana je najvjerojatnije svoje dionice založila za pozajmicu. I nisu predstavnici HT-a u NO dali ostavke nego Zabe.

A na temelju čega ste to zaključili? Priča, činjenica ili osjećaj? I zašto bi to napravila?

Na temelju zdravog razuma i načina na koji je to napravljeno i objavljeno. Ana Hanžeković je u mogucem sukobu interesa i radi toga su dionice prebačene na skrb odnosno vjerojatno založene. Da je prodala, pisalo bi da ih je otuđila ili prodala. To u obavijesti burzi, ne piše.

• Flight
    • March 30, 2021 at 2:43 PM
    Quote from Jubito

U nedostatku tema za raspravu evo malo službenih obavijesti, mislim da nije bilo objavljeno:

Promjene u Nadzornom odboru

Obavijest o imenovanju člana Uprave

Kao i u slučaju teta iz HT-a, ostavka Ane Hanžeković Krznarić na članstvo u Nadzornom odboru djeluje od dana izbora novog člana Nadzornog odbora Društva, iako Ana više nema dionica Optime.

Sve upućuje na to da se očekuju promjene NO, a ne vidim niti jedan drugi logičan razlog osim da se očekuje NO novog vlasnika. 8)

Nije isitina da Ana vise nema dionica. Ana je najvjerojatnije svoje dionice založila za pozajmicu. I nisu predstavnici HT-a u NO dali ostavke nego Zabe.

• MDKA (Medika d.d.)

• Flight
    • March 30, 2021 at 11:04 AM
    Quote from zlocesti

Bravo !!!!

Ima se za sve pa neka se i lijekovi plate

Pa mi ih i plaćamo.

Nije prosječan hrvatski građanin, poreski obveznik kriv što država ne zna upravljati novcem, što i dalje uhljebljuje nove apartčike i simpatizere i ljubitelje vodeće političke opcije i što ti isti ne žele provesti održivu reformu sustava. Građani biraju iste odnosno barem većina njih. Al ja bi na njihovom mjestu izbacio Mediku iz igre, pa neka onda rade s onima koji plaćaju na vrijeme. Mislim, veledrogerijski je biznis sveden na 3-4 firme koje zapravo prikriveno kreditiraju sustav. Kad im paše onda šute, kad je problem onda ga svi moramo "socijalizirati". Zašto bi to bio problem bilo kojeg građanina koji redovito izvršava obveze prema državi i sustavu?

Račune treba plaćati, na svim razinama. A eto, neki ne moraju.... jer drže sve pod kontrolom, od DORH-a, represivnog aparata i policije pa do regulatornih agencija i centralne banke.

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

• Flight
    • March 29, 2021 at 10:20 PM
    Quote from Mirakul

Ovo je godina Lenca.

Mislim da bi ova godina mogla posramiti sve dosadašnje po zaradi...pomalo...vidjet ćemo...za sada rade odlično.

Ako smijem pitati, po čemu si to točno zaključio?

• Flight
    • March 29, 2021 at 10:14 PM
    Quote from Vule

pitanje o kojem se bas ne pise, sta kao neko oce zadrzati dionice?? mogu li one vise vrijediti ili donositi dividendu. i prodati poslje, i trguje li se s njima poslje prodaje? ili to odlucuje buduci vlasnik, moze li poslje ponuditi vecu cijenu za njih od prodaje ili manju?? sto je vjerovatnije?

Nemoj se ljutiti, al pitanja su ti skroz promasena. I jasno pokazuju da ti uopće ne razumijes o čemu pišeš. Prilično je jasno da će se najveća cijena postići u preuzimaju, a ne nakon njega. Al ako imaš dionice ili se odlučiš u međuvremenu za kupnju, svakako ih ostavi nakon preuzimanja pa ćeš nam pisati o tome, da li se isplatilo.

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Flight
    • March 29, 2021 at 9:47 PM
    Quote from harpun

https://www.poslovni.hr/hrvatska/svjet…brodare-4279974

Splitska kompanija već duže vrijeme bavi se restrukturiranjem, a sve to vrijeme aktualni su i planovi vezani uz dokapitalizaciju.

Ma kod JDPL se “ovdje” ništa konkretno ne zna, a ne zna se jer nitko nikada očito ne pohađa skupštine dionicara. Dakle, sljedeći put treba krenuti na Zapadnu obalu u zgradu JDPL i tamo se “on D fejs of D plejs” detaljno informirati.

• OPTE prodaja - kladionica

• Flight
    • March 29, 2021 at 9:44 PM
    Quote from tollway

ljudi ... uz dužno poštovanje prema svima... ali, velika većina vas više nije normalna!! optimistična optima prirasla srcu, pojela mozak! i to još javno priznajete!!! imam "normalnu" količinu, ali koliko bezpodložnih providnih drukova....

oprostite, ali nisam se mogao suzdržati...

admine.... kako ti kažeš!!!

Ja bih ovom prigodom zamolio moderatora da otvori i treću temu uz originalnu i “kladionicu”.... tzv. Molitveni i obredni kutak za skepticare i pogane.... pa da nevjernici, krivovjerci i “znalci” mogu tamo zavedene ovce, vracati na “pravi put”.

Kandidata za “čobane” ima i vise no sto je potrebno, pa bi bilo dobro da se i njima napravi mjesta za prakticiranje vudu i ostalih vradžbina. 😁

• Flight
    • March 29, 2021 at 8:07 PM
    Quote from mitkko

Zivnila trgovina danas. Ovo je najveci promet u zadnje nesto vise od 3 godine.

Pa zar komentiranje prometa odnosno volumena nije za TA temu?! 😁

1. Privacy Policy
  2. Kontakt