1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Flight

Posts by Flight

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Flight
    • May 13, 2021 at 6:09 PM
    Quote from Parica
    Quote from Flight

Mislim da se neki previše bave nebitnim ili manje bitnim podacima kao... tko je i zašto prodao danas ili “jučer” i koji su bili razlozi prodaje i slično. Zašto netko dugoorcno drži dionicu ili je kratkoročni spekulant.... to su neki osobni razlozi i individualne procjene koje nisu previše znacajne za (buduće) poslovanje, strategiju i outlook.

Treba vise poticati informiranje, analizu i misljenje potkrepljeno podacima i analitikom. U tom smislu pohvala ŠParici, Status-quo, Jasku, Mittku, Haviju i “drugarici” Kvark. Ispričavam se ako sam nekog zaboravio i nisam pojedinacno spomenuo....👍

Kolega, prije cca. mjesec dana ste u jednom postu rekli da vjerujete u oporavak bulk sektora, ali ne u obimu kao u 2007., možete li elaborirati zašto...evo prilike da i Vi pridonesete temi...vjerujem da Vaše mišljenje interesira većinu forumaša...

Tnx

Ja sam laik za brodarstvo. Mislim da je ugljen kao energent definitivno “out”, a mislim i da je ekonomija od tog doba “malo evoluirala” prema tehnološkim inovacijama i višem stupnju dodane vrijednosti. Potrebno je manje bazične iinfrastrukture odnosno mislim da Kina kao glavni generator nekdasnje potražnje danas nema tolike potrebe za bulkom u dugom roku. To ne znaci da bulk i vozarine neće snazno rasti, samo mi se cini da taj nesklad između ponude i potražnje brodskog prostora neće imati onu magnitudu koju je imao prije 15-tak godina. To je samo misljenje bez nekih konkretnih argumenata.

Laici bi rekli (prevedeno na njima najsugestivniji jezik): Možda nećemo “vidjeti ATPL” na 3 tisuće kuna, al bi je mogli dočekati na tisuću. Naravno, iz trenutne točke gledanja tesko je to predvidjeti, ali meni ne izgleda nemoguce, u dugom roku.

• Flight
    • May 13, 2021 at 4:49 PM

Mislim da se neki previše bave nebitnim ili manje bitnim podacima kao... tko je i zašto prodao danas ili “jučer” i koji su bili razlozi prodaje i slično. Zašto netko dugoorcno drži dionicu ili je kratkoročni spekulant.... to su neki osobni razlozi i individualne procjene koje nisu previše znacajne za (buduće) poslovanje, strategiju i outlook.

Treba vise poticati informiranje, analizu i misljenje potkrepljeno podacima i analitikom. U tom smislu pohvala ŠParici, Status-quo, Jasku, Mittku, Haviju i “drugarici” Kvark. Ispričavam se ako sam nekog zaboravio i nisam pojedinacno spomenuo....👍

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• Flight
    • May 13, 2021 at 4:44 PM
    Quote from sasab

A moguce je, nisam pratio duze vrijeme. I 150k je lijep broj korisnika, zamisli koliko je to zivkanja i nudenja korisnicima, marketing i sve ostalo..

Znaci, standard izvještavanja su RGU - revenue generated units odnosno broj pojedinačnih usluga kod Poslovnjaka i rezidencijalnih korisnika. Dakle, Optima ima 32.931 pojedinačnih RGU + 2970 korisnika Data usluge kod poslovnih korisnika i 299.752 RGU kod rezidencijalnih korisnika. Ukupno, dakle ima 332.683 RGU i 2970 kiorisnika Date. Koliko je to točno korisnika ne može se izravno utvrditi jer nam javno nije poznat broj korisnika koji koriste samo JGU uslugu, te onih koji koriste dvije odnsono sve tri usluge.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• KRAS (Kraš prehrambena industrija d.d.)

• Flight
    • May 12, 2021 at 11:15 PM

Za one koji žele znati vise.... https://www.rtl.hr/vijesti-hr/pot…ijavili-dorh-u/

• KRAS (Kraš prehrambena industrija d.d.)

• Flight
    • May 12, 2021 at 10:40 PM
    Quote from Manu

Mare prodala dionice Pivcima. S obzirom da nije išlo preko burze i da je od javne ponude prošlo više od godinu dana, moguće da je bila i posebna cijena za nju.

KRAS MESNA INDUSTRIJA BRAĆA PIVAC D.O.O.8,0150.53%803,10853.59%574.22M
    MIKUŠ BEBAN ANA----1,3390.09%957.39K
    VIDAKOVIĆ MARICA----------

A Marica se u zadnjih nekoliko desetljeća na svemu izdašno naplatila, pa je valjda i na dionicama uzela “pfennig vise”.

Jedna crtica.... netko je na Agrokor temi spominjao angazman Ramljaka kao konzultanta za obranu preuzimanja od Pivaca. Pričalo se da je za taj posao Ramo navodno dobio 5-6 milijuna kuna koje su on i Mare kasnije navodno potalili. A rezultat konzultiranja je bio dogovor ispod stola Mare i Pivaca za dokap, kojim je kasnije omogućeno preuzimanje firme preuzimanjem ESOP-a. A Mare i ekipa su se preko mjere naplatili i na ESOP-u.

Zanimljivo je kako je Mare oduvijek preferirala stasite i visoke Dalmatince.... Nadana, pa Ramu, pa onog goluzdravca Bulica. To je očito bila jaca referenca za “omiljenu” kafe-servirku od bilo koje druge reference.

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Flight
    • May 12, 2021 at 8:17 PM
    Quote from diokidina

Ta zemlja vrijedi 1500-2000€, a m2 zgrade na toj lokaciji 3500-4000€.

Sam centar m2 stambene površine je 4500 - 5000€,centar je udaljen par stotina metara zracne linije.

Oni trebaju ovo prodat, i upravni zgradu sagraditi u okolici Splita i ostat ce im jos 50% keša.

Bi oni možda i prodali, al još neće. Sve je to još uvijek višestruko zalozeno kod banaka sa upisanim teretima. Možda bi mogli to napraviti kada bi značajno kapitalno ojačali pa bi vjerovnici maknuli terete s nekretnine. S druge strane, ta zgrada je samo djelomično njihova ostatak je u vlasništvu HZZO i HZMO. Oni su imali zelju prodati tu nekretninu, ali pitanje je sto će država s njome napraviti jer o HZZO i HZMO odlučuje država, a bome još uvijek i o Jadroplovu.

• Flight
    • May 12, 2021 at 5:36 PM
    Quote from JoSko111
    Quote from looserst

Ma samo na otvaranju, zaronila je u 5 min kao i svi. Mozda se varam ali cini mi se da su capeovi malo smanjili minus kroz popodne. 2 dana u podmornici je dosta i bilo bi dobro izroniti sutra :rolleyes:

Da, ovdje na zse bi po običaju moglo ako se zareda jos koji slab dan kataklizma. Kad je rast onda se čeka da se bude siguran, kad je pad onda je bar duplo nego na normalnim burzama.

Ja uopće ne mislim da je tako. Lokalne dionice iz istog sektora kao inozemne su u pravilu manje volatilne u odnosu na indeks.

Mislim, lokalno nema mnogo izbora za investiranje u bulk brodare. Al to sto ima, ako ima pola flote zaključano na “long run”, a polovinu na kratkoročne ugovore (spot) onda takva “roba” defacto ima i ugradjeni automatski stabilizator pa sporije i raste i pada od onih kompanija koje su vise izložene spot vozarinama odnosno opcenito imaju risk profile koji vise naginje preuzimaju rizika odnosno poslovanju po aktualnim i važećim tržišnim uvjetima.

A tu uopće nisam razmatrao lokalne trzisne uvjete vs inozemnih, mogućnost zaštite, shorta ili hedge-a, likividnost, investicijsku klimu i potencijale i stosta drugo.

• Flight
    • May 12, 2021 at 5:14 PM

Nažalost većina ovdašnjih investitora/spekulanata druka po sitno i krupno gore ili dolje. Onaj tko je prodao sad bi jeftinije kupovao, onaj koji drži, on bi da dalje raste bez zadrške. I to je sve uredu. Nažalost, mnogo je spekulanata koji ne vjeruju u dugoročni rast, a i dosadasnji je impuls bio prilično jak pa dosta njih misli da je “to - to”. Sad se vidi nedostatak transparentnosti i analitike oko dionice i opcenito dionica. Jer da netko napravi profesionalnu analizu i napise target 600 s preporukom za sljedećih 6 mjeseci Buy. Bome bi i špekulanti dva put vagnuti prije nego bi igrali na strategiju “nit piskim nit kakim”, dok za to vrijeme “brokera hranim”.

• Flight
    • May 12, 2021 at 1:37 PM
    Quote from 5. Element

Mitkko

Sve je meni jasno sto pisete, i bit ce tih padova, korekcija, nazovite to kako god hocete, nema frke. Medjutim, ono zbog cega ne vjerujem u ostvarenje ovog prvog dijela vaseg grafa su vozarine i FI. Drugi kvartal je bolji od prvog, treci od drugog, a i cetvrti se ima nesto za pitati. Znaci u lipnju i srpnju ocekujem znacajan rast cijene, a ne grebanje po 230-250. Zato taj graf sto ste nacrtali dozivljavam vise kao akademsku studiju nego kao predvidjanje.

Za razliku od većini firmi, brodari imaju taj konstantni dnevni “value driver” u vidu indeksa vozarina. Pa kad stvari idu dobrim smjerom, cijena dionice ima konstantnu snažnu potporu. Mislim da rezultati u tom kontekstu nisu toliko bitni jer ionako ne postoji konsenzus kakvi će biti ili kakvi bi trebali biti, kao ni dostatne informacije odnosno precizne analize. Od strucnjaka. Mi smo svi manje-vise laici i priučeni analitičari za ovaj sektor.

• Flight
    • May 12, 2021 at 1:31 PM
    Quote from DiAbLeRo

I sad bi po Vama, svi trebali prodati na 350 i čekati pad na 265? Kao što su, kako ste nedavno crtali, trebali svi prodati na 215 kao i Vi, pa čekati na možda 190?

Odličan vam je "game plan". :thumbup:

Nije poanta prodati pa kupiti nego ako držiš dugorocno očekuj korekcije i rast unutar dugoročnog uptrenda.

A špekulanti odnosno okolnosti će formirati valove za pad i rast. U dugom roku ako se potvrde ocekivanja da je oporavak dugorocan to ne bi trebalo imati negativne reperkusije na cijenu dionice.

• Flight
    • May 12, 2021 at 12:59 PM
    Quote from renchi
    Quote from Toni

Vidi http://bbzone.hakom.hr/hr-HR/SvjetlovodnaMreza

Idu od zapada do istoka Novog Zagreba. To je nekih 150.000 stanovnika i ništa ne kopaš, samo provlačiš svoju optiku. Rekao bih da je moguće.

Ali oni su rekli u 6 mjeseci još 70 000 korisnika i 4000 km optike. U interview su spomenuli 4000 kilometara optike do kraja 2021,

Ako A 1 ima 14 000 km optike i 500 000 korisnika, a to su napravili kroz cijelo svoje postojanje mene zanima može li telemach ostvariti ovo što spominje -

do kraja godine 2021 4000 km optike i 70 000 korisnika.

A1 je glavninu FTTH mreže i optičke infrastrukture dobio preuzimanjem Bneta, Amisa i Metroneta. Oni sami su možda polovinu svoje mreže sami izgradili.

• Flight
    • May 12, 2021 at 12:44 PM
    Quote from Toni
    Quote from renchi

Verdi, Elon Musk i Hrvatska tj Plenkovic and co ne idu zajedno u recenicu.

Svjesno, a moguce i nesvjesno, otezu s donosenjem ZEM jer je u pitanju kolosalni provincijalizam i neznanje , a jedina ambicija im je da da budu sluzbenici u Bruslju. Oni o nicemu blage veze nemaju. Pa pitaju HT. A ne usude se sami nikakve odluke donositi, jer blage veze nemaju o cemu se ovdje radi, jedino vide da se u UG mozda radi o saveznicima. A mozda i ne. U glavi propuh...

Zanima me mogu li za 6 mjeseci ameri izgraditi 4000 km optike ? Zna li to netko ?

Vidi http://bbzone.hakom.hr/hr-HR/SvjetlovodnaMreza

Idu od zapada do istoka Novog Zagreba. To je nekih 150.000 stanovnika i ništa ne kopaš, samo provlačiš svoju optiku. Rekao bih da je moguće.

Možda u Novom Zagrebu, van njega su truba. Neće oni uspjeti pokriti puno jer nije tu samo položiti kabel nego razvuci FTTH, a to nema šanse išta da naprave u kratkom roku.

Oni su na početku početaka, vezano i na mobilnu infrastrukturu, a pogotovo onu za 5G.

• Flight
    • May 12, 2021 at 12:04 PM
    Quote from renchi

Nemaju TV pakete zato što ZEM još nije u proceduri, naime ipak je ovo Hrvatska.

U intervjuima managementa i uprave Telemacha da se iščitati da u 2 novozagrebačka došli sa optikom kod 7000 korisnika i da imaju u planu do kraja 2021 postati dostupni kod još 70 000 korisnika i imati još 4000 km optike, Plan im je i u slijedećih 5 godine doprijeti do 500 000 korisnika. Govore da će graditi mrežu sa najnovijom NOKIA tehnologijom i u sve to uložiti 230 miliona eura.

U isto vrijeme A1 ima sada 500 000 korisnika i 14 000 km optike.

Moje je pitanje, samo za inženjere i znalce, ako ih ima : može li Telemach izgraditi 4000 kilometara optike do kraja 2021 ? Na koji način može doći do takve infrastruktire do kraja 2021 ? Zašto bi UG gradio optiku za 500 000 građana, ako neće moći distribuirati svoju TV, tj po sadašnjem ZEM vlasnik produkcije ne može biti i distributer.

Pri tome ne mislim da će UG preuzeti Optimu i ne insinuiram, jer situacija je takva da oni neprekidno ponavljaju da će sve graditi sami, ali što će graditi kada neće moći distribuirati ?

Ucjenjuje li Hrvatska UG sa ZEM ? Rade li ovi u vladi svjesno ili nesvejsno na tome da prisile HT i ZABA na prodaju Optime A1 ? A nakon toga će donjeti ZEM kojim bi omogućili izgradnju optike od strane UG.

U tom slučaju ( A 1 i bez ZEM ) će optima ići po manjoj cijeni ( neka barem plate 8 ebitda = dug + kapital ) ,a UG i mi smo izvisili. Barem slijedećih 5 godina, UG ih neće moći stići, a mi ćemo i dalje imati dupol .

A ako će donjeti ZEM , možda bi i UG ponudio cijenu koja bi bila nešto veća i mi bi nešto bolje prošli, a duopol se pretvorio u tržite s 3 konkurenta.

Kako živimo gdje živimo, mislim da je kod nas moguća najgora moguća opcija.

Display More

Ne mogu izgraditi. To su sve spekulacije.... a neke stvari nisu ni logične. UG treba i korisnike i infrastrukturu.Treći je došao, vise nema natrag. Moguće su uvijek razne podjele i opcije, al rokovi su zadani.

A ovo za birokratizam i njihove partikularne ambicije stoji. HT bi preuzeo cijeli Market da može....

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• Flight
    • May 10, 2021 at 9:56 AM

HPB ne udovoljava po niti jednom kriteriju tom popisu. Ne postoji strateški interes RH u HPB, barem ga ja ne vidim.

• Flight
    • May 7, 2021 at 10:29 PM
    Quote from hugh
    Quote from Flight

Pa naravno... nema dosta pa kupuje sve sto se ponudi. Jer zna da će se sve dionice “potrošiti” i da se “sutra” vise neće moći kupiti. Ponestat će ih....

Samo mi nije jasno kako je on to shvatio tek nakon nas.

Ako nije tajna na kojoj ste cijeni vi to shvatili?.......jel onako po vašem pisanju nebi se reklo da je to bilo 91' na 180 kad je vladao strah osim ako niste pisali jedno a radili drugo........

To nije bitno za ovu raspravu. Treba se držati logičnih, a ne wannabe scenarija.

• Flight
    • May 7, 2021 at 10:16 PM
    Quote from migra
    Quote from Flight

Ma da, naravno.... nema ih dovoljno, pa je odlucio dodati još malo....

dali postoji dovoljna količina?

pa tko od nas nebi težio ako bi mogao što većem udjelu vlasništva?

ili same zarade?

nije li se ovdje nudilo u par mjeseci uzeti 100% anualizirano 300-400%

nije li to dovoljan motiv za uzeti još nečeg što već imaš i u velikim količinama?

zašto bi on morao biti ono što mi nismo?

osim nekolicine ali držim da je to samo deklarativno :/

Display More

Pa naravno... nema dosta pa kupuje sve sto se ponudi. Jer zna da će se sve dionice “potrošiti” i da se “sutra” vise neće moći kupiti. Ponestat će ih....

Samo mi nije jasno kako je on to shvatio tek nakon nas.

• Flight
    • May 7, 2021 at 9:56 PM
    Quote from migra
    Quote from hugh

Dobra info.....od suza u očima od sreče nisam ni gledao.......kako god da se okrene je izvrsno .......treba u knjizi pogledat ima li uopće skrbničkih sa tim i/ili večim iznosima a da nisu u top 10.....

jedan od mogućih po meni izglednijih scenarija je:

da je netko kupovao znajući da će mu ih on otkupiti.

zašto?

zato da se nebi znalo da on kupuje,jer nije htio sam sebi dizati cijenu stjecanja,moguće i još nekim drugim prijateljskim "igračima"

ovo je samo moja teorija,tako bi ja napravio da sam na njegovom mjestu.

možda i griješim,nebi bilo....

p.s.

osim ako nebi imao kapitala nekupovina preko posrednika zadnjih mjeseci bila bi mi neočekivana,s obzirom na sve poznato,s obzirom na još bitno bolji outlook od 2017 pa....

dolazi vrijeme za otkrivanje karata čini se....

papirići prelaze u sve čvršće ruke,svakim danom manje onih u drhtavim.

teško da može bolje(fig of sp)

Display More

Ma da, naravno.... nema ih dovoljno, pa je odlucio dodati još malo....

• Birtija

• Flight
    • May 7, 2021 at 9:54 PM
    Quote from Ledica

Ovo nije prvi put da se fatalna međimurska doktorica našla u središtu zbivanja. Rođena je 5. rujna 1973. u Čakovcu. Nakon specijalizacije iz radiologije subspecijalizirala je neuroradiologiju, iz čega ima i europsku diplomu.

Specijalizaciju je počela u Županijskoj bolnici u Čakovcu, gdje je prethodno odradila staž i tri godine u tamošnjoj Hitnoj pomoći. Tamošnji je se nekadašnji kolege sjećaju da bi na tešku prometnu nesreću gdje je trebalo reanimirati unesrećene išla u uskoj minici i sunčanim naočalama zataknutim u kosu. Većina je to smatrala neprimjerenim, dok će njoj bliske osobe reći da je posrijedi tek ljubomora zbog doktoričina dobrog izgleda. Međutim, čakovečki doktori sjećaju je se kao “zločeste i konfliktne”, piše vecernji.hr

Vražja je ta Međimurka ^^

Jedino sto nju drži u žiži javnosti i na položajima je [na]s[klonost] našeg “omiljenog” premijera za njezinom uskom minicom i sunčanim naočalama u kosi.

Voli on da ga “teta Dajen” malo posluhne stetoskopom i izmjeri “turicu” u utegnutoj doktorskoj opravici.

• Flight
    • May 7, 2021 at 9:28 PM

To je neko prebacivanje dionica ili skidanje sa skrbi (margina). Taj dan je protrgovano ukupno 4.233 dionice.

Jedino ako ih je stekao mimo uređenog tržišta.

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• Flight
    • May 7, 2021 at 1:36 PM
    Quote from JoSko111

Sad kad sam vani i gledam sa strane moj zaključak bi bio ovaj:

The Markets Can Remain Irrational Longer Than You Can Remain Solvent

Kako u padu dionice moguće je da i dalje pada, tako i u rastu je moguće da naraste još na pet puta od ovoga.

Dobro I?

Kakve to ima veze sa ATPL ili dionicom ATPL?

1. Privacy Policy
  2. Kontakt