1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Marin83

Posts by Marin83

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Marin83
    • August 6, 2021 at 10:28 PM

U ugostiteljstvu i turizmu je, pak, prošli tjedan u odnosu na isti tjedan pretpandemijske 2019. godine zabilježeno smanjenje broja fiskaliziranih računa za 12 posto, no istodobno je njihova vrijednost porasla za 20 posto.

Rasturamo u turizmu...

Pritom je u trgovini prošli tjedan u odnosu na isti tjedan 2019. godine broj računa ostao isti, ali je njihova vrijednost porasla za osam posto.

U maloprodaji također rasturamo

Usuđujem se reći da ćemo ove godine povratiti sav gubitak BDP-a iz 2020 godine.

• INGR (INGRA d.d.)

• Marin83
    • August 6, 2021 at 10:00 PM
    Quote from Marin83
    Quote from mitkko

Nema to smisla. Nisam racunovodja, ali ovo se kosi sa osnovnom logikom, zato pitam da mi netko pojasni. Jasno mi je da se gubitak iz prijasnjih godina moze prenositi sljedecih 5 godina i onda on moze smanjiti eventualnu buducu dobit, tako da ako su u ovom kvartalu imali 1,7M bruto dobit, to mogu "lomiti" sa prijasnjim gubitkom u recimo tom istom iznosu pa onda imaju porez na dobit 0. Ali nije mi jasno kako porez moze biti negativan, tako da ispada da njima drzava duguje. I jos mi nije jasno kako takav porez moze biti 6 puta veci od osnovice - bruto dobit 1,67M, porez 10M kn.

Jer sada plaćaju predujam poreza na osnovu lanjske godišnje dobiti, ta se lanjska dobit dijeli sa 12, tako da se ponekad dogodi da je država tebi dužna porez, jer si ostvario slabiju kvartalnu dobit, nego predhodne godine i zato imamo negativan porez. Ukratko porez na dobit ne možeti biti negativan, ali negativan može biti predujam poreza.

Dakle, radi se samo o knjiženju potencijalne porezne obveze u bilanci, porez se plati sljedeću godinu na temelju poreznog rješenja.

Da malo bolje elaboriram , oni sada plaćaju predujam poreza na temelju prošlogodišnje dobiti. Ukratko za 1H 2021 su platili više predujma poreza, nego je stvarna porezna obveza za tekuće razdoblje. Ukoliko takvo stanje ostane do kraja godine, država će im taj preplaćeni predujam poreza vratiti, na temelju poreznog rješenja porezne uprave.

I to što bude u poreznom rješenju je konačan porez.

• INGR (INGRA d.d.)

• Marin83
    • August 6, 2021 at 7:58 PM
    Quote from Marin83
    Quote from mitkko

Nema to smisla. Nisam racunovodja, ali ovo se kosi sa osnovnom logikom, zato pitam da mi netko pojasni. Jasno mi je da se gubitak iz prijasnjih godina moze prenositi sljedecih 5 godina i onda on moze smanjiti eventualnu buducu dobit, tako da ako su u ovom kvartalu imali 1,7M bruto dobit, to mogu "lomiti" sa prijasnjim gubitkom u recimo tom istom iznosu pa onda imaju porez na dobit 0. Ali nije mi jasno kako porez moze biti negativan, tako da ispada da njima drzava duguje. I jos mi nije jasno kako takav porez moze biti 6 puta veci od osnovice - bruto dobit 1,67M, porez 10M kn.

Jer sada plaćaju predujam poreza na osnovu lanjske godišnje dobiti, ta se lanjska dobit dijeli sa 12, tako da se ponekad dogodi da je država tebi dužna porez, jer si ostvario slabiju kvartalnu dobit, nego predhodne godine i zato imamo negativan porez. Ukratko porez na dobit ne možeti biti negativan, ali negativan može biti predujam poreza.

Dakle, radi se samo o knjiženju potencijalne porezne obveze u bilanci, porez se plati sljedeću godinu na temelju poreznog rješenja.

Taj negativan predujam poreza se knjiži pod ovom stavkom bilance(nisam 100% siguran):

E) ODGOĐENO PLAĆANJE TROŠKOVA I PRIHOD BUDUĆEGA RAZDOBLJA

• INGR (INGRA d.d.)

• Marin83
    • August 6, 2021 at 7:35 PM
    Quote from mitkko
    Quote from forumas

Pa to tako obično i biva, nekad se ima obveza, a nekad potraživanje za porez.

Budući da je prije obveza bila velika, sada se smanjuje tj.preklapa s prijašnjom obvezom, i tako će biti u sljedećim razdobljima.

• Što smo danas tržili

• Marin83
    • August 6, 2021 at 4:03 PM
    Quote from BudFox
    Quote from tento

Imam dosta tpng, nešto skratio, volio bih da raste, ali mislim da je ovaj puta zloćka u pravu.

Problem sa dionicama kao TPNG je sto mozes izaci iz njih par dana u godini kao danas, a inace mjesecima traje mrcvarenje, ali svatko zna najbolje za sebe. Uglavnom vozarine jos ne rastu, vec su cak i dodatno pale, pa je ovaj porast vise tehnicke naravi, rekli bi nestrpljivci :S .

Da,da to je problem vas bogataša, nema naloga ispod milijun kuna... :)

Usput promet TPNG u H1 2021 je kumulativno kao zadnje 2 ili 3 godine (zaboravio točno).

• Što smo danas tržili

• Marin83
    • August 6, 2021 at 3:50 PM
    Quote from Moller

pa ne vjerujete valjda da će netko nakon ponude 184 prodati za 140 ili da bi netko kupovao ove po 180, to je sada neisplativa rađa

Situacija se brzo promini, oholi postanu krotki, a krotki oholi. Lova zatreba iznenada, uostalom niste nikad imali krivu procjenu?!:)

• Što smo danas tržili

• Marin83
    • August 6, 2021 at 3:46 PM
    Quote from Moller
    Quote from Marin83

Dobro i?? Još cca 3% dionica je ostalo u rukama malih dioničara...

za bid ne trebaju dionice, samo lova a izgleda nitko više ne želi igrati još jedan krug

Kako ne trebaju, a što ćeš kupovat ako nema aska(ponude)??? Vidim ja da su na asku svi klasa optimisti, ali prije i kasnije će im dopizdit pa će biti propsipanja, samo nema nikog da ih dočeka:)

• Što smo danas tržili

• Marin83
    • August 6, 2021 at 3:41 PM
    Quote from Flight
    Quote from Marin83

Zašto na SUKC ne postoji BID??

Pa jer je okončana upravo (pred koji dan odnosno tjedan) javna ponuda.

Dobro i?? Još cca 3% dionica je ostalo u rukama malih dioničara...

• Što smo danas tržili

• Marin83
    • August 6, 2021 at 3:39 PM

Zašto na SUKC ne postoji BID??

• Što smo danas tržili

• Marin83
    • August 6, 2021 at 3:33 PM
    Quote from NaBiduAsku

-100 kom IGH kupljenih po 100 kn. S plaže.

Kako???? Baba sa krafnama dili dionice IGH, za svaku čokoladanu krafnu dobiješ i jednu dionicu IGH???:)

• Što smo danas tržili

• Marin83
    • August 6, 2021 at 3:16 PM

Ovaj sa 2200 dionica na

Quote from Flight
    Quote from zlocesti

Bude :S

Moramo čekati da se nakupi solidan bid.

Žafrkavam se. :S

Mislim da još nema fundamentalnog razloga za strelovit rast cijene

Ma jašta…. To ćeš ti odrediti kad postoji a kad ne postoji razlog…. Svašta

Ono što sam do sada naučio, da zlocesta ima veliki talent. Uvijek donese krivu odluku, bilo za kupnju,bilo za prodaju.:)

• Što smo danas tržili

• Marin83
    • August 6, 2021 at 2:35 PM
    Quote from Moller
    Quote from tento

Kada ne stigneš na vrijeme povisiti nalog, skinulo me na 47,-tpng

bome si ga natovario ;)

mogao si i ovoga po 48 počastiti, netko se baš uzjogunio i samo kupuje 8)

Kad bi barem PBZ krenio istresati opet, pa da zakuca cijenu do 44-45kn da možemo povoljno dokupit...

• Best buy

• Marin83
    • August 5, 2021 at 2:56 PM
    Quote from Philidor

Ne smijem ulagati u JDRN zbog određenog sukoba interesa pa se ne angažiram puno oko analize istoga. Mislim da tko kupi do 14 kuna ima vrlo komforan safety margin na prvi pogled, ali čim nema mjesta za moju zaradu nije mi u fokusu. Ustručavam se od nekakve detaljne analize turistickih kompanija dok se ne riješi pitanje korištenja turističkog zemljišta (poglavito kampova) s RH po novom zakonu i dok se knjigovodstveno ne iskažu obveze koje će nastati. Sve skupa je malo stalo radi korone, ali valjda će se uskoro riješiti ipak su to novci koji bi trebali u državnu blagajnu. Naravno, to će otvoriti i veliki prostor za ulaganje u elitno kampiranje za što svakako postoji potražnja, ali zasad mi je to sve skupa previše nepoznanica da bih investirao nekakav spomena vrijedan iznos vremena ili novaca...

Ma mirovinac zadnjih 12 mjeseci brani cijenu sa nalogom na bidu od 4000 dionica na 13,20kn....radi se kao i kod HIMR o "oročenoj štednji", ali sa velikom kamatnom stopom.

Po meni je samo pitanje dana kada će dignuti nalog na 14 ili možda 15 kn.

bdw Jadran grupa je ostvarila prihode na razini 2019, i to sa ispod 60% noćenja iz 2019. ;)

• Best buy

• Marin83
    • August 5, 2021 at 2:50 PM
    Quote from Marielena

Što mislite o JDRN od turista?

Moje mišljenje je da je to turistička dionica koja ima potencijal za najveći rast, već sam pisao nekoliko puta zašto...imam je dosta i dokupljujem je kad god se netko prospe ispod 14kn. Niti je imam namjeru puno hvaliti, da mi ne dignete cijenu dokupa, nju će krajem 10 mjeseca hvaliti Fi za 3Q.

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• Marin83
    • August 4, 2021 at 12:00 PM

Izgleda da je ask počišćen, a možda je i fatamorgana...:)

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

• Marin83
    • August 4, 2021 at 10:45 AM

Kolegice, čekamo vas ispod 9kn...morate nam dati popust na količinu :)

• Marin83
    • August 4, 2021 at 10:29 AM
    Quote from tizian1

Ovdje postaje jako zanimljivo čitati kako dobit ATPL ne vrijedi a gubitak TPNG vrijedi.

Jasno je svima koji su povodi takvog pisanja. ^^ ^^ ^^ .

Uzeti vrijedne dionice jeftino.

A vrijeme će pokazati tko je bio u pravu, kao i uvijek...

Bold, ako je to tako, što ne pojačate one mršave naloga na bidu na 390kn, em jeftino, em nema interesa, prilika samo takva za vas???

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Marin83
    • August 4, 2021 at 12:38 AM
    Quote from MickeyM
    Quote from tizian1

Brojevi pokazuju da ATPL ima neto dobit na kraju 1. polugodišta od 43 mil. kn.

TPNG ima gubitak u istom razdoblju od 5 mil. kn.

Možemo projicirati da će dobit ATPL na kraju godine biti oko 150 mil.kn.

Za TPNG ne znam.

Tko nam onda i zašto sada ruši cijenu čak ispod 400kn pitam se ja!?

Izgleda da je kolega Neo bio da je 2Q već uračunat u cijenu, zapravo se očekivalo i bolji Fi, zato je cijena i pala sa 440 na 390kn. nervoza i pomalo i agresija pojedinih upisa to potvrđuje, pa se pokušava prodati budućnost koja je ionako neizvjesna i to sa samo pola flote na spotu(koliko sam povata).

I ne znam zašto se povlači paralela sa TPNG, to je firma sa urednom bilancom, nikakvim kamata na dug,te sa dobiti kada vozarine stružu po dnu. Kao da ovo nije dosta, pa TPNG ima firmu majku i mirovince, a koga ima ATPL, IB koji pretače iz šupljega u prazno?!

ATPL se izvukao zadnji tren i to je to(tu ej veliki faktor sreća bila), sada se moraju dosta konsolidirati, neće biti nikavih čuda. Izvukli su se, bez dokapitalizacije i to je VELIKI uspjeh!

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

• Marin83
    • August 4, 2021 at 12:31 AM
    Quote from MickeyM

Turizam cvate kao cvijeće isto što bilo 2019. u proljeće... a Ivana nam ode iz top10, jel tamo ponestalo turizma ili čega?

Ostalo joj je još min 5000 dionica...

• Marin83
    • August 3, 2021 at 4:40 PM
    Quote from 5. Element

Treba pisati Hanfi da istrazi ovog sto je prodao 1 dionicu po 398 kn.

To izlazi i ATPL da uđe u TPNG, tamo dobije 9 dionica TPNG-a.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt