Čini se da je to prošlo ispod radara investicijske zajednice, ili je već ugrađeno u sadašnju cijenu.
Čudno.
Što će biti ugrađeno kada su cijene turista iste već 12 mjeseci.
Čini se da je to prošlo ispod radara investicijske zajednice, ili je već ugrađeno u sadašnju cijenu.
Čudno.
Što će biti ugrađeno kada su cijene turista iste već 12 mjeseci.
Ja sam naveo činjenicu bez obzira kako ti to vidiš. Ne znam što bi radili na forumu da već nismo stavili novac. Inače sarkazam ima smisla samo ako je sa stilom a tu ga baš i ne vidim.
Dobro bilo je jošnešto u rezervi u kutiji za bajadere, nekih 200k kuna, sad i to u pon ide na brokerski...nemam više što čekati, fenomenalan rast BDP u 2Q, dvoznamenkasti rast u 3Q kvartalu je gotovo siguran, tako da...
Računam 1/4 ubacit u VLEN, 1/4 u TPNG, 1/4 HPB, te 1/4 u (JDRN i ADRS2 50:50)
Da:), pogotovo kada uzmeš u obzir da smo se od 2009 recesije, oporavljali 7 godina, dok smo dosegli BDP iz 2008, a kod ove recesije iz 2020 će nam trebati cijelih 12 mjeseci da dođemo na razinu od 2019.
![]()
![]()
![]()
![]()
Nije uopće usporedivo, recesija iz 2008. godine je financijske prirode i zato je bila puno duža, a ova lanjska je medicinske prirode. S obzirom da je u Q2 lani sve bilo zaključano, naravno da je rast velik.
Jašta , i kod drugih je bila financijske prirode, pa su se oporavili za godinu, dvi. Zapravo jedina je razlika u kamatnim stopama( što je zapravo politička odluka), kamate su onda pokopale mnoge firme , uključujući i Agrokor, te nabildale javni dug(a ne javna potrošnja). Sada su kamate male i većina firmi je prošla neokrznuta,a državni proračun ima nikad manje kamate na dug, uz nikad veći dug.
Ma to je već uračunato, sad nam je za uračunati rast sljedećeg kvartala od razočaravajućih12% a time i CROBEX 1500.
Da:), pogotovo kada uzmeš u obzir da smo se od 2009 recesije, oporavljali 7 godina, dok smo dosegli BDP iz 2008, a kod ove recesije iz 2020 će nam trebati cijelih 12 mjeseci da dođemo na razinu od 2019.
U nominalnim iznosima smo u 2Q 2021 premašili BDP iz 2Q 2019, a u realnim iznosima smo na 99,4% BDP iz 2Q 2019.
Imamo najveći kvartalni rast BDP-a od 90-tih, a burza regira, kako?!
Evo sam zbrojio broj zaraženih zadnjih 14 dana u Jadranskoj Hrvatskoj, imamo dnevni broj zaraženih od 168 ljudi na dan. Treba biti 190 zaraženih na dan da uđemo u crvenu zonu. Dobro je, izbjegli smo i ovaj tjedan crvenu zonu!
ako mene sjećanje dobro služi, čini mi se da CERP nekako najviše udara po "obalnom pojasu" što po turistima, što po brodarima, e sada da li oni nešto više i koliko znaju ili samo pune nekoga dok je jeftino, e to je pitanje za milijun kuna iliti 150k$
Ja sam se kladio u ADRS, JDRN te HIMR, HIMR je već odradio svoje. Ove tri turističke dionice su mi bile jedine podcijenjene i sa ok bilancom. Recimo jadran grupa je imala prihode u prvo polovici godina na 97% prihoda iz 2019, i to samo sa 2/3 noćenja iz H1 2019. Apropo ADRIS-a MAIS-a je imala izvaredan 2Q.
I pogledajmo sada JDRN imao je 97% prihoda u H1 2021, naspram H1 2019, a cila obala je bila na 50% razine iz 2019, pa sada malo vidi kakav će imati 3Q i kako bi se to moglo odrazit na cijenu...
Kada je u pitanju srpanj i dosadašnji dio kolovoza ove godine u usporedbi s rezultatima iz istog razdoblja 2019. to je oko 85 dolazaka i 87 posto noćenja iz istog razdoblja 2019., odnosno može se reći da se tijekom srpnja i kolovoza ove godine ostvaruje promet od oko 90 posto iz istih mjeseci 2019.", kaže Brnjac.
Vezano za prihode odnosno financijske pokazatelje ove sezone, ministrica prema do sada dostupnim podacima Porezne uprave o fiskaliziranim računima iznosi da je od početka godine do sredine tj. 17. kolovoza u djelatnostima pružanja usluga smještaja, posluživanja hrane i pića te poslovanja turističkih agencija ukupno fiskalizirano računa u vrijednosti nešto višoj od 14,9 milijardi kuna, čime je dostignuta spomenuta razina od 79 posto vrijednosti računa iz istog razdoblja 2019.
U kolovozu i 20 posto veća vrijednost fiskaliziranih računa u turizmu
Samo u kolovozu, do datuma 17.-og, vrijednost tih računa iznosila je gotovo četiri milijarde kuna (3,98 milijarde), čime su ti računi za čak 20 posto premašili vrijednost iz istih dana kolovoza 2019., ističe Brnjac.
I vrijednost fiskaliziranih računa za srpanj i kolovoz tj. od 1. srpnja do 17. kolovoza ove godine veća je, kako dodaje, nego u istom razdoblje srpnja i kolovoza 2019., i to za 9 posto.
Vridnost fiskaliziranih računa povezanih sa turizmom u 7 i 8 mjesecu veći 9% naspram istog razdoblja 2019. A cijena turističkih dionica kao da je uveden lockdown 1.7.21
Zašto plašenje, Mirkec bi izašao, al ne bi po 8,25, ako je moguće drukčije. A do 8,25 kn je imao mogućnost iskrcat preko 22 000 kom.
Još se netko prosipa van TOP 10...
vidim da većina piše o podcjenjenosti HPB, molim Vas da li upućeniji imaju podatke transakcija u regijij po kojoj su P/B vrijednosti išle?
Splitska banka je prodana za 500 milijuna eura, ukupna imovina banke je bila oko 27 milijardi kuna, a vlastiti kapital banke je bio oko 3,7 milijardi kuna,a banka prodana za 3,8 milijardi kuna. Banka veličine HPB-a.
Naravno ova cifra nije 100% sigurna na drugom mjestu se navodi da je banka prodana za 240 milijuna eura manje ,nego je kupljena, a bila je kupljena za milijardu eura.
Koje plašenje na ASK-u sa nalogom od 10000 dionica na 9kn, ne znam tko još ovakve stvari puši...
dijonica je teški recidivist, taman kad se otključa ponono završi u zatvoru.
Problem je samo ako je ne tretiraš kao recidivista, kad joj krene dobro prodaješ(dio), kad joj je krene loše kupuješ. HPB je poput ADRS-a ne možeš falit(nakon pada od 5-10%).
Koje su ovo gluposti čuj pravodobna prodaja dionica...meni ovo pari kao nečiji pokušaj da se sruši cijena dionice,ništa više.. 30 milijuna kuna, vjerovatno je rezervirano više o pola novca, neki 18 milijuna je ove godine za nekakav sudski spor već izdvojeno rezervacija...prdac u prazno...
Lani su pričali kako će moratorij na otplatu kredita razorit HPB, prošao moratorij, ništa se nije dogodilo...
"Banka se ne slaže s presudom te je smatra pogrešnom, zbog čega koristi raspoložive mehanizme pravne zaštite. Nakon što se isti iscrpe, Banka će bez odgode postupiti sukladno konačnom ishodu",
Kako bilo ne radi se o nikakvom kriminalu, kako je par kolega poviše pisalo, zanimljivo kolegama nije smetalo lani kada su velike(privatne) banke žmirile na pranje novca i kad su platile velike kazne za to.
A cuj bio bi blesav ne zaduziti se za 0,01% kamatu, da se svi mi mozemo po toj kamati zaduziti, nebi puno razmisljali 😂😂😂😂
Pogotovo uz inflaciju od 2%.
ništa se nemojte brinuti, ni ministar financija nema više love
https://www.tportal.hr/vijesti/clanak…-posto-20210817
a svejedno se tako slatko smije, ahh da pa neće on vraćati
Nakon današnje aukcije, uz dospijeće 1,23 milijarde kuna trezorskih zapisa, saldo upisanih kunskih trezoraca smanjuje se za 245 milijuna, na 14,19 milijardi kuna.
Kolega čitati dalje od naslova:)
Danas samo crvenilo,a ja bez keša
Nek potraje ovako jos 3-4 tjedna dok ne pocne skola u DE i ludnica za sve 😀
Pitanje je kada (?!)26.8 odemo u crvenu zonu, hoće li to imati ikakvog efekta na nas s obzirom da je cijelo sredozemlje u debelom crvenom.
S obzirom da sam kratak sa kešom na brokerskom...mislio se kupit HPB ili VLEN....kupio VLEN po 8,95 i 9 kn
Zaradili su u prvih 6 mjeseci 2021, 74 kn po dionici, a ti pitaš ovo??? Ovo vrijedi realno već sada 1000kn.
Sve ok. Ali 550 kuna je trenutna cijena koju su kupci spremni platiti, malo je prevelika razlika od tržišne cijene do "realne" cijene.
Možda ne vjeruju u dividendu i privatizaciju.
Ne bih se previše oslanjao na pamet malih investitora, SUKC se lani u ovo doba prodavao ispod 100kn, a znalo se da se prodaje i okvirna cijena...valjda znaš po koliko se prodao.
Isto tako ekipa nikako da shvati da će ogroman rast BDP(dvoznamenkasti) u 2Q I 3Q globalno snažno potaknuti potražnju za naftom.