Dokupilo se sitno TPNG-a po 42 kn
Posts by Marin83
-
-
Neki fetišista očito:) Kažem ja, mnogi zabrijali da se radi o seksu, a ne o trgovanju dionicama.
EDIT:Ups evo ga nervoza pere, ide ispod 42kn, priša,priša za Euronav.
-
Nisu mi jasni ovi što ulete i kupe od cuga 10-15k dionica i to uglavnomu rasponu od 44-48.kn, umjesto da polako akumuliraju dionice u rasponu 40-42kn...ti isti se kasnije i prospu, jer im se ne gleda crveno tjednima ili mjesecima...
-
Tu se dionica već duže vreme "siluje" neracionalnom prodajom od jednog velikog prodavača i x manjih koji su ušli početkom godine i ostali zarobljeni u dionici.
Ovde je u biti igra, iskrcaj se prije negoli se aktivira PBZ skrbnički..iako realno za to nema opravdanog razloga...jer taj račun preko 8 mjeseci nije prodao iole značajniju količinu dionica...
Prokletstvo naše burze, da ti jedan dugouško sa 500 komada zatuče papir.
Sve više mislim da ću pinklec na rame i definitivno van
Kolegice nije ovo seks pa da se treba ulazit i izlazit i to opetovano....kad uđete malo stojte, toplo je unutra.
-
Ovo je netko na silu izašao....moglo se ovo i elegantnije napravit....
-
Pa imaš kalendar dividendi s poviješću iznosa, pa biraj što to je volja. Prošla godina je to malo poremetila, pa to treba uzeti u obzir.
One s min. 3% prinosa ima koliko hoćeš. Samo, moje skromno mišljenje je da je to u ovim uvjetima malo.
Kome je bilo do velikog dividendnog prinosa( dugoročno) trebao je kupovati dionice između 3 i 6 mjeseca lani...da je to napravo sve dividende bi mu bile preko 5 pa do 15%.
-
“
- The United States had historically been the primary destination for Venezuela’s crude oil shipments, and at its peak in 2007, U.S. imports of Venezuela’s crude oil averaged 1.1 million b/d. In January 2019, the United States placed sanctions on Venezuela that prohibited crude oil imports from the country,7 and all U.S. imports of Venezuela’s crude oil ceased in March 2019 (Figure 3).
- In the beginning of 2019, in anticipation of future sanctions, other countries began to wind down imports of Venezuela’s crude oil. In 2019, Venezuela exported primarily to India (321,000 b/d), China (147,000 b/d), and Malaysia (119,000 b/d) (Figure 3).
- In the first half of 2020, exports of Venezuela’s crude oil fell to an average of 500,000 b/d, based on tanker loadings data.
- The United States had been a significant importer of petroleum products from Venezuela (Figure 4), but sanctions resulted in the halt of all petroleum product trade after March 2019 as well.
Znam da su Ameri prestali uvozit naftu iz Venezuele, odnosno da su im uveli embargo, ali to je sasvim nebitno s obzirom da je proizvodnja nafte pala na ispod 500k barela na dan.
Moja poanta je bila da rast potražne za naftom ili rast poizvodnje nafte ne mora nužno značiti da će tankeri imati više posla i da je to dobro za TPNG i vice versa, samo to.
Ima tu puno više faktora koji na to utječu, prvenstveno jel se taj višak proizvedene nafte transportira tankerima ili naftovodima, jel potražnja porasla u neto uvoznicima ili neto izvoznicima itd..također ni identičan porast izvoza destilata ne znači isti efekt na tankere, jer puno veći efekat imaju dulje rute tankera od onih kraćih.
Uostalom da se ne svađamo, evo za SAD podaci izvoza naftnih destilata po mjesecima, pa tko želi može izvlačiti zaključke za sebe:https://www.eia.gov/dnav/pet/pet_m…EX_mbblpd_m.htm
Vidljivo je da je porastao izvoz naftnih derivata iz SAD-a sa 4.9 milijuna barela na dan u veljači 2021 na 5.9 milijuna barela na dan u srpnju.
-
Nisam rekao da svu naftu rafiniraju doma, već da im je politika od 1970-ih da što više nafte rafiniraju doma. Naveo sam kao iznimku Venezuelu, vjerovatno je loše stanje po rafiniranje nafte i u Libiji i Iraku zbog recentih ratova, te onih par subsaharskih članica OPEC-a.
Uostalom masa zemalja ni nemaju rafinerije, te uvoze isključivo naftne derivate.
Što se tiče LPG-a to je ukapljeni naftni plin( produkt rafiniranja), te se još zove propan butan plin ili autoplin.
-
Zamisli vani ekipa ima na raspolaganju ulaganje na nekoliko tisuća dionica. Tu zapravo nemaju blagog pojma u šta ulažu, niti znaju išta o firmama, pick im se uglavnom sastoji ovisno o razvikanosti dionice...
Hebemu meni treba nekoliko mjeseci kopanja i čitanja o svakoj pojedinačnoj dionici da bio iole siguran sa ulaganjem, a sad zamisli ulagat u dionice na burzama sa van engleskog govornog područja, muka isusa pronaći informacije, novinske članke koje možeš razumiti , van službenih objava na burzi.
A apropo američke proizvodnje nafte, rast proizvodnje nafte u SAD-u ne može imati pozitivan učinak na tankere, već negativan, također rast potrošnje nafte u SAD-u kojeg prati rast domaće proizvodnje ,je također neutralan događaj za tankere...rast proizvodnje nafte u neto izvoznicama nafte je pozitivan za tankere, rast proizvodnje nafte u neto uvoznicama je negativan. malo klikere upaliti, ne treba biti stručnjak za shvatiti kako zakoni tržišta funkcioniraju.
A da nisi malo pobrkao usa je jedan od najvecih potrosaca nafte usto je i 4 najveci izvoznik nafte u svijetu pogotovo rafinirane, itekako sta se odvija kod njih utjece.
Znam i na prvu je Nizozemska jedan od najvećih svjetski izvoznik i uvoznik roba,a onda brzo shvatiš da je većina te robe zapravo na provozu kroz Nizozemsku, odnosno Roterdam, te nema nikakve veze sa Nizozemskom.
Zašto ovo navodim, iz razloga jer sam već naveo da Venezuela svu prozivedenu tešku sirovu naftu(ili veći dio) šalje U SAD na rafiniranje i ovu istu šalju nazad, vjerovatno je slično i sa kanadskim uljnim škriljevcom koji se šalje na rafiniranje u SAD i potom vraća u Kanadu, vjerovatno i Meksiko radi slično.
Tako da taj američki izvoz naftni derivata ne znači da ide isključivo tankerima već:In the United States, 70% of crude oil and petroleum products are shipped by pipeline. (23% are by ship, 4% by truck, and 3% by rail) In Canada for natural gas and petroleum products, 97% are shipped by pipeline.
-
Nekidan sam čitao da će visoke cijene plina povećati potražnju za naftom za nekih dodatnih 250-750k barela na dan.
Za kolegicu Marinelu cijena nafte raste kada je potražanja veća od ponude i to traje i traje..što je slučaj zadnjih 12 mjeseci.,a strateške rezerve se lagano troše da bi se ta razlika nadomjestila, jednostavno OPEC će morati povećati proizvodnju, mislim već su i najavili, samo to odgađaju do zadnjeg trena iz očitih razloga...također nevezano za OPEC kvote, Iran lagano povećava proizvodnju nafte:
-samo od početka godine Iran je poveća proizvodnju za nekih 20%, a to je tek početak i to je rast nevezan za OPEC kvote.
Tpng ima clean tankere koji prevoze naftne derivate kao prirodni plin, a ne raw naftu. To prevoze dirty tankeri.
Ne zapravo, cijena nafte je narasla zbog toga jer su zemlje OPECa ogranicile izvoz, a ne zbog veće potražnje za naftom.
Clean tankeri nužno ovise o avioprijevozu.
kažeš prirodni plin je derivat nafte...koliko ja znam derivat nafte je propan-butan plin(plin koji koristiš u plinskim bocama za kuhanje), a prirodni plin je sasvim zaseban energent i nije naftni derivat,već se može naći skupa sa naftom, uglavno se pali na licu mjesta( brojne baklje na naftnim poljima itd).
Glavnina ležišta prirodnog plina se nalazi u zasebnim plinskim poljima i nema veze sa naftom.
Sintetski benzin i dizel se može dobiti iz zemnog plina Fischer-Tropschov postupkom, to su radili Njemci u ww2 jer mi je očajnički trebala nafta, čisto sumnjat da to danas to itko radi, jer je skupo samo tako.
I kakave veze ima što TPNG tankeri prevoze naftne derivate, a ne naftu?!! Kad se kaže potražnja za naftom raste, onda u prevodu to znači da raste potražnja za naftnim derivatima.
Koliko znam od 1970-tih zemlje OPEC-a gledaju da svu proizvedenu naftu rafiniraju u zemlji te izvoze isključivo naftne derivate, iznimka je jedino Venezula koja svu svoju proizvedenu sirovu naftu izveze u SAD, te je potom vrati nazad, jer samo par američkih rafinerija je opremljeno da rafinira njihovu tešku naftu.
-
Pitanja luda nalaze se svuda !
Ono je bio link na 15.10
Otvorite si link, sve piše
Stvar je u tome što ste napisali BTCI 580, a link navodi 550( što znam i sam)...pa me zanimalo odakle vam razlika od 30 poena, jer ste mi djelovali kao ozbiljnija forumašica(i da znate nešto, što ja ne znam u vezi BTCI), ali izgleda da je pretpostavka majka svih zajeba.
-
Opet porast i danas za 30 poena?!..ništa, vi ekipa koja imate na asku naloge ispod 48kn, lipo se u pon. rano dignit i uklonite ih, jer će vas pomest u prvih pola sata.
kako danas kolega!!?? danas je subota! zadnja cifra BCTI 550
Ja sam joj lijepo postavio pitanje "Opet porast i danas za 30 poena?!" odgovor nisam dobio, niti ispravku, ne znam zašto se meni obraćate za tuđe tvrdnje... Kako bilo, najbolje kolegici ide pisanje forumske haiku poezije.
-
https://compassmar.com/reports/Compas…et%20Report.pdf
Baltic Exchange Tanker Freight Indices
BDTI Current week Last week Last year
726 680 417
BCTI 580 473 355
Istina je da se ja u tankere razumijem koliko i u pletenje, al' brojke rastu
Opet porast i danas za 30 poena?!..ništa, vi ekipa koja imate na asku naloge ispod 48kn, lipo se u pon. rano dignit i uklonite ih, jer će vas pomest u prvih pola sata.
-
Dobro je netko negdje napisao...... pa mi smo za prosječne korisnike foruma vani skoro pa profesori
Educirani ulagači.
Sve je više ljudi koji se ovime bave posve ozbiljno i znaju puno o mnogo stvari.
Pa ako nam ponekad i promakne suština ne može se reći da nismo informirani
Zamisli vani ekipa ima na raspolaganju ulaganje na nekoliko tisuća dionica. Tu zapravo nemaju blagog pojma u šta ulažu, niti znaju išta o firmama, pick im se uglavnom sastoji ovisno o razvikanosti dionice...
Hebemu meni treba nekoliko mjeseci kopanja i čitanja o svakoj pojedinačnoj dionici da bio iole siguran sa ulaganjem, a sad zamisli ulagat u dionice na burzama sa van engleskog govornog područja, muka isusa pronaći informacije, novinske članke koje možeš razumiti , van službenih objava na burzi.
A apropo američke proizvodnje nafte, rast proizvodnje nafte u SAD-u ne može imati pozitivan učinak na tankere, već negativan, također rast potrošnje nafte u SAD-u kojeg prati rast domaće proizvodnje ,je također neutralan događaj za tankere...rast proizvodnje nafte u neto izvoznicama nafte je pozitivan za tankere, rast proizvodnje nafte u neto uvoznicama je negativan. malo klikere upaliti, ne treba biti stručnjak za shvatiti kako zakoni tržišta funkcioniraju.
-
Nekidan sam čitao da će visoke cijene plina povećati potražnju za naftom za nekih dodatnih 250-750k barela na dan.
Za kolegicu Marinelu cijena nafte raste kada je potražanja veća od ponude i to traje i traje..što je slučaj zadnjih 12 mjeseci.,a strateške rezerve se lagano troše da bi se ta razlika nadomjestila, jednostavno OPEC će morati povećati proizvodnju, mislim već su i najavili, samo to odgađaju do zadnjeg trena iz očitih razloga...također nevezano za OPEC kvote, Iran lagano povećava proizvodnju nafte:
-samo od početka godine Iran je poveća proizvodnju za nekih 20%, a to je tek početak i to je rast nevezan za OPEC kvote.
-
Dok im kod dnevnih operativnih troškova flote ovakvih razlika nema, već se brojevi slažu...
-
Ako sam dobro izračunao ugrubo:
-u 1Q su imali 152 dana prihoda na SPOT-u( dnevna vozarina 10600 dolara)., 1,611 milijuna dolara
-u 2Q su imali 225 dana prihoda na SPOT( pri vozarinama od 14420 dolara).,3,245 milijuna dolara
-u 1Q su imali 362 dana prihoda na ugovoru ( prosječna ugovorena vozarina po radnom danu14430 dolara)., 5,225 ilijuna dolara
-u 2Q su imali 285 dana prihoda na ugovoru (prosječna ugovorena vozarina po radnom danu 14825 dolara).,4,225 milijuna dolara
Operativni podaci flote im se baš ne slažu sa navedenim prihodima brodova u računu dobiti i gubitka.
-
Malo si razmišljam, ova situacija s inflacijom i kreditima s fiksnom kamatnom stopom. Ima li ovdje stručnjaka da malo obrazlože rizike vezane uz navedeno.
Čini mi se da ima dosta kredita s fiksnom kamatom u bankama.
To su krediti sa fiksnom kamatom su na 5 godina ( ne znam jel itko daje na više),a tih prvih 5 godina rata kredita ti je uglavnom sastavljena od kamate 70%, te ostatak glavnice, tako da banka tu bere maksimalni profit, poslije je kamata promjenjiva...tako što se banke tiče rizika nema.
-
guverner Hrvatske narodne banke donosi ODLUKU
O UKIDANJU ODLUKE O PRIVREMENOM OGRANIČENJU RASPODJELA
Predmet Odluke
Članak 1.
Ovom Odlukom ukida se Odluka o privremenom ograničenju raspodjela od 14. siječnja 2021. (»Narodne novine«, br. 4/2021.).
Stupanje na snagu
Članak 2.
Ova Odluka stupa na snagu 1. listopada 2021.
O. br. 239-091/09-21/BV
Zagreb, 27. rujna 2021.
-
Znači u pon. max utorak smo na preko 46-47 kn...