Opet glupost izbija . Na ZABA-i je već naširoko objašnjeno zašto u sveobuhvatnoj dobiti banke imaju gubitke u 1Q(Dužnički instrumenti po fer vrijednosti kroz ostalu sveobuhvatnu dobit)!
Posts by Marin83
-
-
Hoće li ovo danas ,napokon???? Da vidimo na čemu smo...
-
Ne mogu vjerovati da od Crobex dionica jedino HPB ima potencijal za najmanje 50% rast. Dionica se trži na 0.5 BV prilika kakva se ne propušta.
-
+HPB po 930/935/940 kn
-
izvjestaj stigao. sto kazete?
Ukupna imovina NHB je 9,8 milijardi kuna na 31.3., čak su i ostvarili neto dobit od 3.2 milijuna kuna u 1Q. Ovo je izvaredna situacija. Drago mi je radi onog filozofa.
Također treba napomenuti da u 1Q nije u FI pribojana NHB, već će biti u 2Q. Imamo dosadašnju HNB grupu sa dobiti od 30 miljuna kuna neto dobiti, također ukupni porast imovine HPB grupe (bez NHB) je 893 milijuna kuna. Manja neto dobit je isključivo posljedica jakog pada vrijednosti obveznica u 1Q. Udio loših kredita se smanjio sa 8.4% na 7.9%, povijesno najniža razina.
Sve u svemu izvaredan FI.
EDIT: Kolega mi je gore napisao da nije moguć best case scenario, eto vidite kolega ostalo je svih 1.2 milijarde kuna vlasničkog kapitala. Tako da ne razumijem ove "stručnjake" što danas prodaju:))))
Tako da sad BVPS HPB grupe i službeno iznosi cca 1850kn( uključujući NHB).
-
Ako sad bude oko 15 ja zadovoljan, alo bude prek 20m kn ja prezadovoljan...
Sve iznad 20M je uspjeh.
-
Lagano čišćenje aska HPB-a...
-
Vidim da je HPB dao kredit NHB u iznosu 865 milijuna kuna. Str 114 Fi. Izloženost banke ruskim fizičkim i pravnim osobama iznosi svega 22,5 milijuna kuna.
-
Ajmo se malo igrati brojevima, vlasnički kapital Sberbanke na 31.12.21., 1,2 milijarde kuna( i to sa totalno očišćenom bilancom), HPB kupuje istu za 71 milijun kuna. U best case scenario za jednu kunu koja je dala HPB dobila je 17 kuna nazad, što bi značilo da bi BVPS HPB grupe porastao za nekih 45% sa 1300kn po dionici na nekih 1880kn po dionici.
Što bi značilo da je tržišna vrijednost HPB je tek na 50% BV-a.
Best case scenario ipak nije moguc ier je sigurno napravljena steta banci nakon izvjesca.. pitanje je kolika steta?
U svakom slucaju dobar posao za HPB, koliko dobar to cemo tek vidit…
Imovina banke se nepobitno smanjila, max za iznos koji su nalazio na računu banke. Ali to nije gubitak vlasnika(iako ćemo imati pad ukupne imovine), gubitak ćemo vidit na smanjenom naplatom raznih naknada, a na drugu stranu će i nešto uštedit na prijevremenim razročenjem depozita, kamate su bile nemale 1-2%,a to je razročenjem anulirano.
-
Pa kada novac na računu presuši, banka je u nemogućnosti vršiti daljne isplate....depozit je obveza(liability) banke ( ne vlasnička imovina), a kredit je asset.
Jer za koliko god da su se depoziti smanjili, za toliko su se smanjile i obveze banke.
-
Povlačenjem depozita se smanjuju obveze banke, a ne vlasnički kapital, a u stavci imovina se smanjuje novac na računu. Sberbank nije mogla ispaliti 3 milijarde kuna depozita, jer toliko nisi ni imali sredstava na računu, u najbolju ruku 1,5 milijarda kuna keš na računu, kad se maknu obvezne rezerve pri HNB-u.
-
Koliko 15 ili 30 minuta???
Na 93 je bila tipa 3 min, jedva sam kupio koliko je burza taj dan iza potresa padala. To je bila ludnica...
Po meni je trenutno sve ispod 100kn super kupnja.
-
+HPB po 935 kn
-
Cesto se sjetim situacije kad se korona pojavila , pa je u plastika pala na nekih 120ak kuna po dionici . Tada je situacija bila ozbiljnija nego sad , isao je smak svijeta , nitko nezna sta sutra donosi . Ipostavilo se da od smaka nema nista , pa i lockdowni po cijelim svijtu nisu drasticno utjacali na prodaju auta.
Par godina iza , evo nas opet u novoj krizi . sad kazu fali nekih kabela, pa cipova , još malo falit će I krumpira za prozivesti cipi cips ( I tu su cipovi)
Kriza se umjetno stvara , cijene svega rastu kao posljedica QE proteklih godina a prodaje se prica o ratu , veliki reset je pred nama.
Koliko znam , niti jedna tvornica plastike nije unistena u ratu, auta se I dalje proizvode I sve su skuplja, a I krupiri će roditi pa će biti I cipova .... a do tada, promatrajmo što bi rekli optimisti iz optime , sad u mornarskoj obleki.
u korona krizi milim da je pala na 93 ili 97 kn
Koliko 15 ili 30 minuta???
-
Ja neprodajem dok nebude 1500kn makar čekao još 10 god.Lp
Ajmo se malo igrati brojevima, vlasnički kapital Sberbanke na 31.12.21., 1,2 milijarde kuna( i to sa totalno očišćenom bilancom), HPB kupuje istu za 71 milijun kuna. U best case scenario za jednu kunu koja je dala HPB dobila je 17 kuna nazad, što bi značilo da bi BVPS HPB grupe porastao za nekih 45% sa 1300kn po dionici na nekih 1880kn po dionici.
Što bi značilo da je tržišna vrijednost HPB je tek na 50% BV-a.
-
Kolegice Ivana bilo bi bolje da napišete ponekad koji komentar na neku temu, a ne dijelit stotine dislajkova bezveze...
-
Što se čeka?
Treba vam taj nalog, niže ići kolega...
-
Zašto da stanemo na ovome, ajmo u brojeve ubacit i inflaciju, pa će 1Q završiti u debelom minusu.
-
Mene je izvjesce ugodno iznenadilo...
1. Ostvarena je dobit od 0,5mil kn sto je za mene fantastican rezultat obzirom da sam ocekivao poslovanje s gubitkom
2. Unatoc svim problemima obveze prema bankama smanjene su za 34 mil kn dok su ukupne obveze smanjene za 42mil kn
3. Uz navedeno razduzivanje novac na racunu je povecan za 11mil kn i iznosi 41mil kn
4. CAPEX je samo 20% nizi nego lani i iznosi 9 mil kn
Trenutacni problem mi je Q2 koji ce operativno najvjerojatnije bit ajme majko...a realno, tokom godine, mozemo ocekivati i otpise nekih potrazivanja, vrijednosna uskladjenja imovine i dodatne financijske rashode...gdje mozemo ocekivat visemiljunske racunovodstvene gubitke
Medjutim, utjecaj Q2 i svih potencijalnih racunovodstvenih gubitaka na cijenu ce bit bezbolno apsorbiran ako se uspori (ili zaustavi) trend pada prodaje/registracije novih vozila u EU i(li) ako se dobavni problemi s poluvodicima i sirovinama normaliziraju ili rat prestane...
Dugo pratim, i volim, ADPL i do sada su uvijek izasli jaci, veci i bolji iz bilo koje krize, brzo djeluju i jako su fleksibilni... u padu i rastu sektora imaju bolje rezultate od peer grupe i ne sumnjam da ce tako biti i ovaj put...ne zaboravite i na sve ugovorene poslove prije i za vrijeme ove krize...kako god, vjerujem u firmu, vjerujem u njihov proizvod, a najvise u menadjment
Nakon jucerasnjeg izvjesca kupio sam prvu kolicinu i to kao dugorocnu poziciju u portfelju...
Sretno nam bilo...
Zašto mislite da će gubici u 2Q biti veliki??? ADPL je bar poznat po tome da odmah reže rashode kada kola krenu nizbrdo...ja sam nekako uvjeren da će ADPL u ruskih pogonima održavati samo hladni pogon, te svesti gubitke na minimum minimuma.
Također vidim da će i dalje smanjivati potraživanja prema kupcima, a shodno tome i obveze prema bankama. Mišljenja sam da neisplata dividende će pokriti gubitke firme ove godine.
-
Ipak nije normalno da si toliko izložen obveznicama.
A koliko su to oni nenormalno izloženi obveznicama??? S obzirom da obveznički fondovi ove godine imaju gubitke od minus 5-7% (kad se makne naknada za upravljanje).
Uostalom ako je banka sudjelovala u primarnoj emisiji obveznice, ne postoji način da završi sa gubitkom na toj obveznici pri dospijeću, osim ako je ne proda( dio ili sve) po znatno manjoj cijeni od nominalne, ali ne vidim zašto bi to radila.
Meni je ovo smišno tu neki sitni gubitak od 70 milja kuna, a stotine milijune kuna rezervacija na godišnjoj bazi ignorirate.