Vidim neki tek otkrivaju kompaniju...neka, neka.
Prvu kupnju dionica ove kompanije sam ostvario 15.12.2010. i žao mi je svake dionice koju sam u međuvremenu prodao (i dalje mi je među najvećim pozicijama u portfelju).
Siguran sam da će jednako 'prolaziti ispod radara' i za 10 godina, dok god su pod kapom matice koja privlači svu pozornost.
Tiha voda brege dere...i neka dere...
Posts by Clicker
-
-
----------------Boy Plunger is the first full-length biography of the legendary share trader, Jesse Livermore, the most successful stock and commodities trader in the history of the stock market.
He became famous in the summer of 1929 when most people believed that the American stock market would continue to rise forever as Wall Street was enjoyed an eight-year winning run. Jesse Livermore started a process that would see him sell $450 million of shares short inside a four week period. As he had forecast, the three black' days, Thursday 24th October, Monday 28th October and Tuesday 29th October, saw the market drop dramatically and in a week Wall Street lost $30 billion of value. Livermore made nearly $100 million and overnight became one of the richest men in the world. It remains, adjusted for inflation, the most money ever made by any individual in a period of seven days.------------------
Preporuka za lektiru
https://www.amazon.com/Reminiscences-…e/dp/0471770884
Ima već neko vrijeme da sam čitao ovu knjigu, inspiriranu likom i djelom Jessea Livermorea. Preporučam... -
Vani:10% ATCO-PD preferred
10% GSL-PB preferred
7% NMM
5% ZVTG u Sloveniji
3% PANL
2% INSW-PA preferred
Domaće:
6% HPB
2% DLKV-O-302A4% HMDN-R-A, VIDU-R-A, HDUZ-R-A
Keš 51%
Rješio se rudara na vrijeme, nažalost prerano izašao iz Gaz, dodao brodare i hpb, pojačao preferede, izašao iz nlb što također nisam trebao.
Uvijek sam previše defanzivan, što mi je velika mana, keša uvijek držim previše. Netko bi rekao da sam izvrsno zaradio, ali ako ubrojimo ovu strašnu inflaciju te tolike propuštene prilike, slabo je to.
Zasada ostaje samo žaljenje za propuštenim milijunima koje je trebalo zaraditi od kovida do danas jer tko nije plašljiv kao ja sigurno ih je zaradio.
Nekako stalno mi se čini da medo izlazi iz pećine...
Stanley Druckenmiller: “The greatest investors make large concentrated bets where they have a lot of conviction”The investing legend tells us whether we are in another tech bubble, the appeal of Bitcoin, what makes a great investor and morethehustle.coOn knowing when to sell
Stanley Druckenmiller:The other thing to me [that makes a good investor] is you have to know how and when to take a loss. I’ve been in business since 1976 as a money manager.
I’ve never used the stop loss. Not once. It’s the dumbest concept I’ve ever heard. [If a stock goes down 15%] I’m automatically out.
But I’ve also never hung onto a security if the reason I bought it has changed. That’s when you need to sell.If I buy X security for A, B, C, and D reasons and those reasons are no longer valid, [I sell].
Whether I have a loss or a gain, that stock doesn’t know whether you have a loss or a gain.
You know, it is not important. Your ego is not what this is about. What this is about is you’re making money.
So, if I have a thesis and it doesn’t bear out — which happens often with me, I’m often wrong — just get out and move on.
Because I said earlier: if you’re using the most disciplined approach, you can find something else. There’s no reason to hang on to any security where you don’t have great conviction. -
Čudi me kako netko ovdje postavlja pitanja "gdje je novac?" To bih očekivao od nekog sa znanjem financija naučenim u pizzeriji.
jesi li pogledala koje FI Varteksa u zadnjih 15 godina?
Pa sada, kada je bloger investirao u varteks i to velike novce, isto je citao financijska izvjesca i nije naucio finacije u pizzeriji. Zar ne ?
Pa se pitam, kada je investirao i svojom upravom usao u varteks sto su te uprave nasle.
A zasto je investirao kada je citao financijska izvjesca i uocio netragom nestajanje suspstance ?
Inace financijska izvjesca na ZSE su i poznata kao vjerodostojna i puna informacija, kao i na Agrokoru. Zar ne ?
I dalje je meni enigma sve to. I gdje su novci i zasto su neki koji su investirali unatoc FI ipak investirali. Puno je novaca 800 miliona kuna. Inace nova kolekcija 2021/ 22 je odlicna .
Bloger je popušio jer je krivo procijenio, nije to prvi puta da mu se dogodilo. Događa se i mnogima drugima, bez obzira na financijski background u znanju.
Društvo već dva desetljeća jedva ostvaruje pozitivnu EBITDA, a kamoli neto rezultat.
Gdje je nestala vrijednost i konkretne brojke možeš pogledati u izvještajima Varteksa iz prošlosti, kao i u dokumentaciji iz predstečajne nagodbe.
Tako ćeš vidjeti da novca (cash stavka u bilanci) nikad nisu imali više od 11M (2003.),
da je 2011. došlo do revalorizacije vrijednosti imovine,
da je godinu i pol kasnije došlo do nestanka velike vrijednosti iz bilance zbog predstečajne nagodbe (nekretnine su bile jedina vrijednost očito),
da cijelo proteklo desetljeće (zapravo dva desetljeća) kompaniji padaju prihodi uz negativnu operativnu dobit gotovo svake godine,
što se vidi i kroz nemogućnost generiranja cash flowa itd.
Možda bi uspjeh i došao kroz razvoj maloprodaje (sumnjam), no pandemija je došla u skroz krivom trenutku.
Previše nadanja, premalo uspjeha -
Saponia svojih 52,9% u knjigama vodi po 80M HRK, dakle 151M za cijelu Marasku.
Teško mi je zamisliti da su dobili toliki iznos, tako da vjerujem da će biti otpisa vrijednosti. Non-cash opterećenje u RDG-u, ali što je tu je... -
Zar se nitko nije pitao gdje je nestala imovina u vrijednoati od 800 miliona kuna ? Kako to da je bloger usao u dionicu tek kada je sva imovina nestala i kada je usao u dionicu uveo svoje racunovodstvo koje na opetovano inzistiranje pojedinih dionicara NIJE istrazilo gdje je 800 miliona kuna od Varteksa nestalo. Mali zadatak, svi se raspitujte gdje je Varteksova imovina ? Zasto su blogeri hvalili Koščeca ?
Popapala predstečajna...primjer Muller zgrade na Trgu bana Jelačića
-
Nakon bitke svi smo generali.
Rado bih znala koliko je bilo vizionara koji su držali papir od 280 kn do sadašnjih 800 kn
Poznajem samo jednog.
U svakom slučaju, čestitke svim malim dioničarima na spoznaji i strpljenju.
Kupovao od 2011. do 2014, s prosjekom ulaska od 182 HRK.
Kupio davno, držao dugo jer to je ZSE, u međuvremenu mi je bilo žao prodavati (iako jesam skratio sitno) jer znaš da postoji skrivena vrijednost...strpljenje je ključ, a tržište mogu samo čekati da odreagira.
Slično mi je bilo i sa KOKA-R-A pa sam nedavno (prerano) izašao iz pozicije, htjedući napokon se osloboditi te dionice.
Prošlo je 10g da sam na ZSE...prilike uvijek postoje, no dok god je likvidnost slaba (kakva je sad već godinama) uvijek se čekati na 'otključavanje' vrijednosti. -
Odakle je graf ?
Dobra grafika.
Blo bi ga lijepo opet kupovati na 1680
Ne izgleda beznadno ?
Da li je netko istražio što je obećavajuće za kupiti, osim EV, u svjetlu zelene orjentacije i obnovljivih izvora energije ?
Da mogu, kupila bih Ford i General Motors i zaboravila na njih
BP i Shell? ☺️
-
ekipa, moja preporuka je da se krenemo fokusirati na biotech/small pharma.
Pfizer i ostatak big pharme sad se zbog korone prilično nakesao i u situaciji kad je novac prejeftin čini mi se da će sad na meti biti nove akvizicije prije nego isplata neke silne divke.
bilo da dobro da svi skupa malo istražimo tko je pred vratima FDA odobrenja i slično, a da ima neki dobar lijek za široku primjenu.
tu obično bude odličan payout i nema rizika di će S&P, Nasdaq i slično.
i, naravno, sektor transporta (brodari i slično).
ajmo svi baciti malo domaće zadaće i baciti koji dobar ticker.
@alias vrati se doma.
ovdi bi nam i tvoje mišljenje dobro došlo
Možda HGEN - Humanigen?
“Humanigen, Inc. (Nasdaq: HGEN) (“Humanigen”), a clinical-stage biopharmaceutical company focused on preventing and treating an immune hyper-response called ‘cytokine storm’ with its lead drug candidate, lenzilumab, today announced positive topline results from its Phase 3 clinical trial evaluating the efficacy and safety of lenzilumab in patients hospitalized with COVID-19. Trial results showed that patients who received lenzilumab and other treatments, including steroids and/or remdesivir, had a 54% greater relative likelihood of survival without the need for IMV compared with patients receiving placebo and other treatments. These results are statistically significant.”
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Malo pomalo rast...
Jako dobri rezultati u kombinaciji sa remdesivirom u borbi protiv COVID-a:
https://www.medrxiv.org/content/10.110…5.01.21256470v1
Sve veci udjel u XBI ETF, za mene spekulativna pozicija sa, vjerujem, high return potencijalom
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. -
još će Pavao Vujnovac ispasti grobar hrvatskog tržišta kapitala 🤔
-
Auuu JMIA
Znam da se spominjala ovdje...
Bome ju je tržište nagradilo za slabe rezultate. Ima netko da ju prati, što se tu dogodilo
Vidim da je pad počeo davno prije ER za kvartal. Pa ne vrijedi četvrtinu koliko je jednom bila
Ima tko?
Losa kompanija...u doba nikad boljih uvjeta za ecommerce, oni nisu sposobni ostvariti rast vrijedan paznje. Zali boze para
-
Saponia svojih 52% udjela u Maraski, u knjigama vodi po 80M kuna.
Kupoprodajnu cijenu ocekujem na razini 110-130M (za cijelu kompaniju), naravno, ako uopce prodaju...tako da ocekujem jednokratni otpis u izvjescu.
A ovo da se pripremaju za prodaju cijele grupacije, mozda, no to je manje bitno. Za male dionicare je bitno da se otkljuca vrijednost kompanije, sto ce biti moguce protekom vremena i jacanjem povjerenja ulagaca da su ovako uspjesne brojke doista i odrzive.
Sto se tice inflacije, sve proizvodne kompanije ceka val inflacije ciji ce se teret preliti na potrosace...
-
Uz keš na računu plus keš od prodaje MRSK...mogli bi uči u neku akviziciju koja bi dala dodatnu vrijednost kompaniji...vidjet će mo za koliko će se prodati MRSK....sve iznad 180 mil.kn je po meni odlično...
Sve iznad 100mil za cijelu Marasku bi bilo odlicno
-
ekipa, moja preporuka je da se krenemo fokusirati na biotech/small pharma.
Pfizer i ostatak big pharme sad se zbog korone prilično nakesao i u situaciji kad je novac prejeftin čini mi se da će sad na meti biti nove akvizicije prije nego isplata neke silne divke.
bilo da dobro da svi skupa malo istražimo tko je pred vratima FDA odobrenja i slično, a da ima neki dobar lijek za široku primjenu.
tu obično bude odličan payout i nema rizika di će S&P, Nasdaq i slično.
i, naravno, sektor transporta (brodari i slično).
ajmo svi baciti malo domaće zadaće i baciti koji dobar ticker.
@alias vrati se doma.
ovdi bi nam i tvoje mišljenje dobro došlo
Možda HGEN - Humanigen?
“Humanigen, Inc. (Nasdaq: HGEN) (“Humanigen”), a clinical-stage biopharmaceutical company focused on preventing and treating an immune hyper-response called ‘cytokine storm’ with its lead drug candidate, lenzilumab, today announced positive topline results from its Phase 3 clinical trial evaluating the efficacy and safety of lenzilumab in patients hospitalized with COVID-19. Trial results showed that patients who received lenzilumab and other treatments, including steroids and/or remdesivir, had a 54% greater relative likelihood of survival without the need for IMV compared with patients receiving placebo and other treatments. These results are statistically significant.”
-
ova adpl je čudo od dionice,jedini problem je do kad će Boban izlaziti čim stane dionica ide na 200 kn za početak.
Boban je najmanji problem...da nije njega, ne bi bilo ovakvog današnjeg AD Plastika
-
za one malo sklonije riziku i većem ali brzom povratu: AI Stock
dva dana ga baca na skenerima za neuobičajenu količinu i rast cijene
ne pitajte za fundamente jer su čisti shit, nemaju prihoda i gomilaju gubitke, u ranoj su fazi
na investorplace.com ima nekih članaka o njima
Uf, long term itekako na radaru...
Prihodi u FY20 ~$157M. Total addressable market (TAM) 2024. iznosi $271B., 2020. $174B
Jaka imena među klijentima: 3M, AstraZeneca, iz oil & gaas Royal Dutch Shell, Baker Hughes, vojna Raytheon, US air Force, zatim Enel, pa francuski Engie
Osnivač je Thomas Siebel, autor knjige Digital Transformation: https://www.amazon.com/Digital-Transf…n/dp/1948122480
1983. se pridružio Oracleu, 1993. pokrenuo vlastitu kompaniju Siebel Systems (CRM), koju je prodao Oracleu 2006.
Link na S-1 obrazac, prijavni za IPO kompanije: https://www.sec.gov/Archives/edgar…8/c3ais-1a2.htm
We provide three primary families of software solutions:
•The C3 AI Suite, our core technology, is a comprehensive application development and runtime environment that is designed to allow our customers to rapidly design, develop, and deploy Enterprise AI applications of any type.
•C3 AI Applications, built using the C3 AI Suite, include a large and growing family of industry-specific and application-specific turnkey AI solutions that can be immediately installed and deployed.
•C3.ai Ex Machina, our no-code solution that provides secure, easy access to analysis-ready data, and enables business analysts without data science training to rapidly perform data science tasks such as building, configuring, and training AI models.
Sve "data oriented" ima veliki potencijal u idućem razdoblju (data as a fuel) i takve će kompanije u idućem razdoblju imati premiju zbog visokih očekivanja.
Drugi je par rukava da je sve SaaS visoko vrednovano, vjerojatno neopravdano za mnoge... -
...o tome možemo pričati kad krenu s robotizacijom proizvodnje i kad i ako krenu s upotrebom AI u poslovanju.
AI u poslovanju? Jel to isto kao i Clippy u MS Office?
Ili je to ono kad otpustis sve radnike i upravu jel sto ce ti oni kad imas robote i "AI" u upravi?
To ti je ono što ti omogući brže i kvalitetnije donošenje odluka, smanjivanje troškova gdje su nepotrebni i potencijalno povećanje prihoda gdje je ono moguće, a da ljudsko oko i pamet nisu primijetili da je moguće...
Nove tehnologije donose više posla, samo različite vrste i kvalitete...i dakako veću produktivnost.Živimo u vremena ogromnog napretka i iskreno se nadam da će što više hrvatskih kompanija implementirati moderne tech sustave koji će im drastično povećati produktivnost, a time i mogućnost širenja i daljnjeg zapošljavanja ljudi... 💪
Primjer BMW-a u Kini:
"Industry 4.0 technologies are embedded throughout production in New Plant Dadong. With its state-of-the-art equipment and highly digitalized production processes, the new plant is a model for innovative and sustainable production. Thanks to 3D computer simulation (“Digital Twin” technology), a complete digital version of the production system is available for testing and adjusting the manufacturing process. This results in more efficient production preparation and enhanced precision. For instance, the utilization of this technology in the press shop ensures aluminum – which is three times more difficult to press than steel – is pressed to a very high level and at a precision of 0.02mm. It also optimizes production efficiency and quality in the state-of-the-art body shop, where the automation rate is up to 95%.Big Data is a noteworthy feature of the production process at New Plant Dadong. Every single BMW 5 Series Li is linked by its vehicle identification number to the individual components and operations and machines involved in its production. This Internet of Things architecture, combined with automated data analysis, improves quality management and brings “Zero Defect” production a step closer to reality."
-
Saponia 2.0 zato što društvo digitalizira poslovanje
...o tome možemo pričati kad krenu s robotizacijom proizvodnje i kad i ako krenu s upotrebom AI u poslovanju.
Ovo je nešto što je davno trebalo biti uvedeno i svakako je dobrodošlo, ali ne treba mistificirati -
Nisam siguran da možemo tek tako projicirati brojke, kad se kvartali razlikuju po uspjehu i 2020. je godina po maržama (EBITDA, EBIT, NPM) bila iznimna.
Oni u budućem razdoblju tek trebaju potvrditi da mogu održati marže na ovim ili neznatno nižim razinama i drugi trend kojeg želim vidjeti kao dioničar jest stabilan rast prihoda.
Potvrde li prošlogodišnje brojke, siguran sam da će povjerenje investitora značajno ojačati što će se vidjeti i na cijeni dionice.Nije tu kvaka samo u poslovnim rezultatima nego u značajnoj relativnoj podcijenjenosti. To će se, nadam se, uskoro i vidjeti ako manji dio imovine u prodaji dostigne cijenu vecu od očekivane.
Slažem se i zato vrlo skoro očekujem ~800kn.
Za daljnji rast prema P/E 10x (npr), vjerujem da ćemo čekati potvrdu kroz kvartalne rezultate
-
SAPN mi opako pristiže OPTE po prinosu, a tek se zalijeće...
Kolika je podcijenjenost dionice, mozemo vidjeti i ako recimo prognoziramo konzervativno 20 miliona kuna dobiti u svakom od slijedeca 2 kvartala (prošla 2 kvartala je svaki bio sa 28 miliona kuna dobiti).
Tada bi nakon izvještaja za Q2 (tamo negdje krajem 7. mjeseca) dobit po dionici bila oko 140 kuna.
Netko je pitao sta ce se dogoditi u slijedeca 2 kvartala.... eto to...
Nisam siguran da možemo tek tako projicirati brojke, kad se kvartali razlikuju po uspjehu i 2020. je godina po maržama (EBITDA, EBIT, NPM) bila iznimna.
Oni u budućem razdoblju tek trebaju potvrditi da mogu održati marže na ovim ili neznatno nižim razinama i drugi trend kojeg želim vidjeti kao dioničar jest stabilan rast prihoda.
Potvrde li prošlogodišnje brojke, siguran sam da će povjerenje investitora značajno ojačati što će se vidjeti i na cijeni dionice.