To im je najbolja odluka, neka firma ostane jaka i solventna u ova turbulentna vremena.
I ovako ce biti dosta poreza i prireza od divke 😒
To im je najbolja odluka, neka firma ostane jaka i solventna u ova turbulentna vremena.
I ovako ce biti dosta poreza i prireza od divke 😒
Nije isto novac i nekretnine. Kruške i jabuke. Npr. Za novac ne treba infrastruktura, oporezuje ga inflacija. Nekretnine traže skupu infrastrukturu, imune su na inflaciju.
Ma sve je to povezano, kad kupis ciglu ili bilo sto za kucu platis minimalno na taj novac 25% poreza… pa si oporezovan jos extra samo dok si to napravio.. pa ajmo onda i dalje opetovano oporezovati nekretninu.
Ma, cijena na ZSE nema ama nikakve veze sa divkom i njenim iznosom…
A inače se brodovi prekrcavaju na otvorenom moru na način da mornari dobacuju teret s palube na palubu?
Pa gdje će prekrcavati teret nego u luci? Ili tamo samo idu brodovi kad su “besposleni”…
Baš to htjedoh napisati.. ono šta će nego stojati. jbga poklopilo se da su svi trebutno došli u luke
Ne slazem se sa vama jer je dionicar broj 1 Igor, koji je upoznat sa nacinima kako oploditi svoje ulaganje, njemu je u interesu dignuti cijenu dionice pa mislim da bi cak i ove godine izglasao visu dividendu, ali eto, kao i Perisicu jos #nijevrime.
Taman u isto vrijeme isto mislimo, da i vi ne pijuckate Adzica?
Jedini problem je što je #1 manjina i ne upravlja firmom, te sumnjam da bi većinski dioničari dozvolili da im vrijednost pada zbog upravljanja firmom, a pada upravo zbog toga. Zato su tu mali dioničari koji se trebaju organizirati.
Ono što sam pred koji mjesec naglasio je da obično ljudi koji upravljaju firmama nisu i većinski dioničari ili veći dioničari, a prihodi su druge vrste. Čitaj...... INA plinski biznis. Ne imputiram ništa, samo imam dovoljno godina.
To je svugdje tako, onda nemaš šta raditi u dionicama ako taj rizik želiš izbjeći, a pogotovo u fondovima.
Dokovanje plaća unajmitelj, ugradnju BWTSa vlasnik.
Vi se previše koncentrirati na scrap. To nije tako važan podatak. Kada su vozarine jako visoke vlasnici će stare brodove ostaviti.
Pa Kina je zatvorena već dva mjeseca. Demand iz Kine je slab. Cijena ugljena je visoka zbog rata u Ukrajini.
onda je cijena ugljena "umjetna" jel stvarne količine prevezenog tereta i potražnje za njim u volumenu ne opravdavaju tako visoku cijenu?........problem je nedostatak količina a volumen je manji?.......ili samo pumpanje cijene ugljena zbog straha?.......ma ne štima tu ništa.......
Ne štima puno stvari koje su “umjetno” napumpane, ugljen, plin, struja…. Ocito se ekipa zaigrala, tj. preigrala 😏, kao ovi nasi borci i koji su preprodavali plin od INE
Koliko se plina trosi u RH, u odnosu na kolicinu koja INA izvadi… i recimo koju je prodala ovoj ekipi po 19€?
Sad neka komplet tu proizvodnju usmjere u gospodarstvo po 20€… i sa tim iznosom ce INA zaraditi kao i zadnju godinu, a sprecit ce enormna poskupljenja grijanja, i ovog cirkusanja sto izvode sa cijenom struje, kao poskupili su energenti… kako da ne 😏
Ajde Plenki ako imas mu.a da te vidimo kako ces to provesti… inace mozes izbore raspisati ako si nesposoban kao ministri oko tebe.
Glasao za 20, iako bi se složio i sa NULA, ali da taj iznos ili 40-60 kn/dionici koji bi dali za dividendu usmjere u otkup vlastitih dionica.
To bi nam donjelo svima puno više koristi nego i 60kn divka. Da pokupe sve do 600-700+ kn to je poprilična dividenda
Display MoreDisplay Moretu sam te čekao
treba oživiti promete, obrtaj tih stanova
iako nema službenih evidencija, stanova na tržištu koji zjape prazni je dosta, i to novih da ne mislite da su to samo oni koji su ruševni pa zbog nerješenih odnosa nisu u funkciji
kako znam? evo članak, zadnji popis stanovništva
pa ako poreza na stanove kao imovinu nema, što te priječi da stan stoji prazan? cijene rastu iz dana u dan i mjeseca u mjesec pa ne gubiš
no kad te klepi porez po glavi da vidiš kako će se brzo stanovi naći ili u novom vlasništvu ili kod najmoprimca
i samo tako funkcija poreza na nekretnine postaje poticajna za tržište, ponuda je odjednom veća od potražnje i cijene padaju
znači nije svaki porez nužno zlo
pa u tome i je poanta, ali to bi bio ciljani porez na nekretnine koji bi poticajno djelovao i na investicije i na tržište nekretnina.
u tom smislu nije mi luda ni ideja poreza na štednju iznad 100.000 € po OIB-u u banci, tj. iznad garancije štednih uloga.
al i u jednom i u drugom slučaju, to bi trebale biti stope koje bi te natjerale da mrdneš guzicu, recimo, 5% za početak, dok se ova pasivna ležarina od imovine ne pokrene.
i za takve stvari apsolutno jesam, ali da onda ukidamo sve beskorisne namete, za početak, tj. one koji ne djeluju poticajno na ekonomiju 🤷
i ti bi stvarno drzao lovu u banci u sav sretan placao porez 🤣🤣🤣, ja prvi da imam toliko neaktivnog kapitala u novcu bi izvadio i spremio u sef u banci ili negdje drugdje..
Pa to je stvar porezne da provjerava sa cim si kupio kucu, neku firmu, bilo sta… ovo sto ti govoris nema veze sa logikom, sad ces sve oderati nepravedno samo jedan tip imovine samo da kao sprijecis ove likove???.
Da su ovi bili pametni ovakav iznos love bi im bio negdje na poreznim oazama kao sto rade drugi, nemojmo se zavaravati da toga nema u drugim drzavama, sferama, ali ih je ocito iznenadio brzi porast cijene plina.
Kod nas su zavrtili stotine miliona,, kod amera, rusa se vrte milijarde $$. Sto mislis od kuda toliki oligarsi sa jahtama… to sve treba dobrano regulirati i kontrolirati na svjetskoj razini, da se ne desavaju ovakvi cirkusi sa cijenama energenata, treba svjetska drzavna kontrola u tim tokovima.
Ma nije ni bilo price da bi prva nekretnina bila oporezovana vise nego sto se sada placa komunalana naknada… ali poanta je da to nije dobar smjer za oporezovanje
Ako rentas stan i prijavis poreznoj, placas porez na neki dio tog iznosa nakon odbitka, ako ga rentas turistima, placas uglavnom samo pausal po krevetu i dalje spremis na racun sve sto zaradis sa tim lezajem bez ikakvog daljnjeg placanja poreza.. pa puta 2,3…. N kreveta.
Fantasticno za oprat lovu sa najmanje dodatnog placanja poreza i davanja..
To nećemo znati ako ne uvedemo taj porez jel tako? Drugo, samo kažem da ozbiljna država treba voditi računa o tome i kotistiti porez kao alat. Evo ako vam je svima lakše, onda nek smanje poreze ostale da budu kao paušal po krevetu jedva 10%, nemam ništa protiv, flat stopa, za sve
Po stoti puta: dati jednake šanse svima, ne gledati na taj porez kao na novi porez već u smislu šire porezne reforme, širiš bazu, umanjuješ stope. Po čemu ima smisla porez na kapitalnu dobit, a na nekretnine nema? Naravno da je odgovor jednostavnost prikupljanja i kontrole... Ali tko nam kriv kad nam je porezna uprava nesposobna
Pa jel ti kuzis da porez na kapitalnu dobit i porez na nekretninu ti nije isti porez, istog ranga…. To je kao da kazes ajmo oporezovati na 31.12. Kompletnu trzisnu kapitalizaciju koju imas u dionicama svima, građanima, fondovima, bankama…. ili sve sto imas na racunu u banci… pa ajmo dalje …na svu imovinu.. ali onda ce ekipa sve dignuti sa racuna i staviti u sef, zakopati 🤣🤣😅
Porez na kapitalnu dobit je isto sto i porez na ono sto zaradis sa tom nekretninom…. + onda dalje razlika između kupovne i prodajne cijene nekretnine ako mešetariš sa nekretninama, terenima…
A ima toga, koliko stvari se izveze vani, pa se istim ili drugim kamionom vrati nazad. Pokupis proviziju i idemo dalje… ma i sve ovo na svjetskoj razini, ovo cirkusanje sa cijenama plina, energentata, koja je to samo igra. Nije mi jasno da bas samo tako prolazi danas u 21. Stoljecu gdje se puno toga moze pratiti i imati pregled.
Propao im business plan jer se dogodio rat u Ukrajini. Počela im se slijevat lova kao nekom narko kartelu na što sigurno nisu računali i zato su otkriveni. Ništa tu nije ukradeno, tvrtka je platila porez na dobit, a zarada pripada vlasnicima. Bitan je ugovor koji je potpisan 2000. Kolika je bila cijena plina tada? Krimen "majstora" iz INA-a je povlaštena fiksna cijena u određenom roku za, očigledno, velike ugovorene količine. Ugovor je postao štetan za INA-u kada je cijena enormno narasla. Je li se Ugovor mogao raskinuti? Što bi bilo da je cijena plina ostala ista ili pala. Čiji bi bio gubitak?
da ocito su kemijali da ce pin porasti nesto i da ce zaraditi.. a ono plin im otisao N puta i sad problema kad imas N puta vecu zaradu 🫣🤣🤣🤣, ono kad te trziste jos dodatno posere…
Display MoreI mi se pitamo kako cijene nektretnina divljaju da gro ljudi si ih ne moze priustiti.
Koliko poslova ala ovo sa Inom, ali u manjim iznosima, par miliona se odradi i onda se lova opere preko nekretnina, apartmana, gdje se sve legalno i fino plati za rohbau na kredit sa hipotekom na postojece objekte. Opremanje ide za keš&deri, nakon toga platis pausale, osnovne poreze i vracas kredite laganini od najma objekta siguran da ces sve vratiti uredno jer imas kes sastrane koji ces tako legalizirati kroz 10tak godina 😎
I jos jedna stvar, nemojmo misliti da se to samo desava u HR, uvjeren sam da i u EU ima takvih situacija, nisu ni oni imuni na €€€€
ako se dobro sjećam sve je krenulo u Istri, od g. Jakovčića i u međuvremenu propale HYPO i njezinih ogranaka, prije dvadeset godina
što se napravilo po pitanju sprečavanja takvog 'poslovanja'? ništa
tamo u igru, osim IDS-a, bio je uključen i SDP
ovdje u slučaju INA-e, očito je upleten HDZ
dvije najveće stranke
jel treba porez na nekretnine? prema većini forumaša, ne treba!
samo se vi i dalje čudite...
Ti se uhvatio poreza na nekretnine kao pijan plota. Sta ti je tako maleno razmisljanje da je to nepravedan porez jer oporezujes samo jedan tip imovine 😒.
Vec smo pricali je da to nemoguce posteno provesti, jer jedno je kad ti kupis stan za 100k, a kad uzmes isti stan za 59k a u njega ulozis jos 200k ili vise/manje na uređenje, nema sanse da bude posteno. I dolazis u situaciju da isto oporezujes tamo nekog tko ima 100 kvadrata starine i onoga tko ima top opremu, plocice, kupatilo, kuhinju, grijanje, bazen… i jos sve to ako je kupio za kes koji je provukao tako da mu je XY firma kupila jedno, neka drugo, pa nesto za kes…. E to porezna treba gledati i istraziti, a ne izmisljati poreze za sve i to samo jednu klasu imovine.
I mi se pitamo kako cijene nektretnina divljaju da gro ljudi si ih ne moze priustiti.
Koliko poslova ala ovo sa Inom, ali u manjim iznosima, par miliona se odradi i onda se lova opere preko nekretnina, apartmana, gdje se sve legalno i fino plati za rohbau na kredit sa hipotekom na postojece objekte. Opremanje ide za keš&deri, nakon toga platis pausale, osnovne poreze i vracas kredite laganini od najma objekta siguran da ces sve vratiti uredno jer imas kes sastrane koji ces tako legalizirati kroz 10tak godina 😎
I jos jedna stvar, nemojmo misliti da se to samo desava u HR, uvjeren sam da i u EU ima takvih situacija, nisu ni oni imuni na €€€€
Iako meni i dalje djeluje nevjerovatno da je sve ovo proslo ispod radara nadzornog odbora i mađara…. Ili je to bio neki presutni dogovor mađara da se namire neke strukture ovdje za neke druge ustupke, poslove, netalasanje, cijene goriva…. Preuzimanje neke druge kompanije,? turisticke?
Jedino ih neka karika u lancu zahebala, pa pukla… ili je stvarno profunkcionirala pravna drzava i nadzor 🤔 sto se sve nadam, ali nada je ku…a 😅
Display MoreOvdje je ključno, a to se vidim ne spominje da li je Ina bila jedini dobavljač (a cini se da jest)? Jer da su isto radili s PPD-om ili Eon-om onda treba dokazati da se radilo o zloupotrebi mjesto pravoj i pravodobnoj procjeni, preuzimanju rizika i velikoj zaradi. Takodjer ništa ne znamo o tipovima transakcija (terminske/spot) sa ili bez zaštite i sl.
Ovako, pojednostavljeno gledano kako je do sada prezentirano, igračima je falila koja daska u glavi kad su pomislili da ih nitko neće skužiti? A mislim da im ne fali. Mislim sve je moguće, al zvuci nevjerojatno. Ovdje vjerojatno postoji mnogo dublja priča i vise (sa)učesnika od kojih su ključni povlastena kasta (drzavni poslovi-tajne sluzbe i najviša domaća i Inozemna politika i takva neka kompleksnija shema). Ili je pak “nekome” ovo bilo već dugo dopusteno pa je i ova ekipica rekla, ajmo mi složiti vlastitiu shemu!
Ne znam, al meni se nedavni događaj da je kod jednog našeg plinskog poduzetnika, carina pronašla narukvicu od pola milijuna eura (koja nije prijavljena i oporezivana posebnim porezima) i nakon toga se ništa ne dogodi, (za sada), cini kao uvod u jednu mnogo širu priču ćije je razmjere uopće trenutno teško procijeniti.
A ako svemu na kraju dodamo i nedavni bijeg Ministra financija s čela te insitiucije, a prije njega i Ministra gospodarstva (koji su po funkciji u NO INE odnosno direktno zaduženi za njezinu kontrolu, resorima kojima upravljaju) onda postaje jasnije da se cijela priča već dulje vrijeme valja iza kulisa i da se saniraju posljedice / peru ruke i uklanjaju dokazi.
A opet….
Kad se cita optužnica…. Ispada da su sve radili sami na svoju ruku?!
Problem je kako to nitko u Ini nije davno uočio? A i u MFIN i FINA-i obzirom na baze podataka kojima se tamo manipulira.
A da su lovu samo ostavili u toj firmi i isplacivali pametno kad im je trebalo nitko ih nebi posebno primjetio 😅, a oni si isplate na privatne račune.
Nema informacije kojoj firmi su prodali plin, kako se zove? Ili koje je ta tvrtka dalje prodala plin, to bi bili jako interesantni detalji, da se vidi šira slika 🤔
Ćo sa tim iznosima umjesto na račun umirovljenika, mogli su preuzeti pola ZSE izdanja
A kako znate da i ekipa u nadzornom odboru u tom razdoblju nema prste u pekmezu? Nisu im provjeravali imovinu, ili su bili malo mudriji pa su oprali $$$ preko raznih kombinacija umjesto da su ostavili glupo na racunima.
Kladim se da gro ekipe koja radi u nabavi bilo koje kompanije, … a pogotovo drzavnih institucija ima interesa od toga, sigurno zive od place. 😉
Zato sutite i iskoristite pametno ovo vrijeme. Meni je zao da uprava isto ne iskoristimpriliku i viskom na racunu ne pokupi dionice kad ima priliku po ovim cijenama, hebes divku, apsolutno mi nista ne znaci 😅