Jel negdje bas tocno napisano EV - dug u ugovorima, objavama ili su to zaključci sa foruma na temelju slicnih transakcija!
Posts by D_artagnan
-
-
Ja mislim da nema šanse za to. Možda će pokusati, al to je zadnja stvar koju bih ja osobno volio vidjeti kao stvarni scenarij. Ja bih radije Debeljaka za vlasnika nego Bilbiju&Co.
Mogao bi on osobno kupiti, prije no ATPL. Iako bi to imalo određene benefite i za jednu i za drugu firmu (naravno mnogo vise za ATPL), ja za razliku od većine ovdje i dalje smatram da se kod ATPL radi o jednoj dosta netranspranentoj ekipi kojoj su svi ostali dionicari sporedna stavka u njihovoj računici.
Pa debeljak nemoze brodogradiliste voditi a ne da ce kupit 😂
-
Ma cirkus sve skupa 🤣
-
Dobit u kvartalu = pola tržišne kapitalizacije👌
A prije par mjeseci kad je cijena bila 20-30 kn, veća dobit u Q2 od trzišne kapitalizacije
.
Super zaslužili su nakon svih turbulentnih godina
-
Lopovski nema šta. Najviše zbog nemogućnosti sudjelivanja u dokapu.
Da to je najveći problem što su to tako izveli da jednostavno nema riječi kako opisati tu pljačku.
Ali karma je zajebana stvar, pa prije ili kasnije ti se to vrati u životu. Nije sve u novcu, vidjet će jednog dana svi koji su u tome sudjelovali
-
Pa ne mora dokap biti kad si u banani, mozes napravit dokap pa kupiti brod da iskoristis dobro razdoblje, bolje nego uzeti kredit.
Ali onda ide dokap da svi postojeci dionicari ucestvuju, a ne da radis min ulog i namjestis nekom iz vana da pobere vrhnje. A opet ovi postojeci dionicari bi divku, umjesto da se reinvestira u biznis lova 😒
-
Ja danas prodao ATPL, cekam je poslije izvjesca, za koje ocekujem da ce biti tak tak. Cijena je ipak vec porasla 250% od dna, pa i poslovanje treba opravdati tu cijenu.
Hoces sljedecih dana trcat po skupljoj unutra + broker ulaz/izlaz, sta nije pametnije bit na miru i uzivati u razdoblju pred nama u pomorstvu 😀
-
Evo mali info prije izvješća,
izgleda da je AP Libertas 16.04.2021 (prema http://www.hartlandshipping.com/wp-content/upl…-April-2021.pdf)
plovio za 24.500 $ a pošto je to Panamax izgleda da nisu svi bili vezani dugoročnim ugovorima i još je vrijednost za panamax 16.4. bila $19,783 što znači fino iznad prosjeka...
"AP Libertas (75,213-dwt, 2008) fixed delivery retro Tuticorin 16 April for a trip via East coast South America to Singapore-Japan range at $24,500"
To ne mozes znat jer brod moze ici i u podnajam pa da unajmitelj zaradjuje na razlici, a ne vlasnik
Aha, znači uprava je zadovoljna sa 15-20k vozarinom i renta onda brod firmi XYZ iz neke porezne oaze koja je u vlasništvu ekipe iz uprave koja pobere vrhnje i čistu zaradu. Svašta nam pada na pamet a
. Neznam dali to baš tako ide i kako se kontrolira. Iako onaj tko pretače med i prste može polizati fino. I potrošni materijal mogu uzimati od XYZ 2 firme koja je isto u nekoj lokaciji vani u suvlasništvu ekipe sa prstima u medu dapoberu pinku. hehehe
-
Al tvrtka se ne preuzima već se dokapitalizira. Želim reci iako cilj može biti preuzimanje postupak nije isti.
Ovdje se po mojem sudu ciljaju nestrateski investitori tipa fondovi i individualni ulagaci, a otvara se mogućnost i strateškima da ovladaju kompanijom.
Jesi siguran? Ako ekipa koja upravlja i odlučuje vidi šta se sprema kroz 4-5 godina sa vozarinama, onda vidi i da će jako brzo povratiti ulog. Zato su i onemogućili da svi mogu sudjelovati. Vjerovatno će preko XYZ fonda ili firme sa Malte, prebacit tih 50 mil. kn i preuzeti legalno JDPL i pobrati vrhnje
a ostalima će ostaviti mrvice.
Ajde bar nisu toliko pohlepni i bolesni kao ekipa oko DLKV-a. Da misle na dobrobit svih, onda nebi bilo tog ograničenja min. uloga.
-
Ove dokapitalizacije na dlkv, jdpl, .... gdje se postavlja minimalni prag za sudjelovanje su sami lopovluk da se uđe u kompaniju da se pobere sigurna zarada u buducem periodu.
Inače nebi mogli uci kupujuci postojece dionice, jer ih nema na prodaji tolika kolicina. Onda ovako uđu jeftino. Da je normalno i posteno, onda nebi bilo tog ogranicenja. Ako kompaniji treba novi kes za poslovanje dobit ce ga i bez tog ogranicenja.
Ako malih i postojecih nema ili nisu zainteresirani, onda OK, nek uzme onaj tko ima $$$ i zeli. Onako kako je bilo na DLKV kad je bilo po 10 kn dokap 2014.
-
Ocito postoje razlozi sta je zbog toga dovelo od prevelikog duga i kamata do stanja flote koja unatoc tonazi zahtjeva vrlo brzo veliko ulaganje u odrzivost poslovanja na isti nacin odnosno velike kapitalne izdatke jer imaju dva broda koji vrlo brzo moraju umirovit i financirat jos dva nakon da bi ostala na istom sta atlantska ne treba jer nema ni jedan stariji od 12 godina, pa po tome ima mogucnosti da dobit koja nastane dijelom i podjeli s dionicarima u kracoj buducnosti sta nije za zanemarit i bolju priliku da ojacaju bilancu prije upustanja u obnovu flote. Ne treba zanemarit ni smanjenje temeljnog kapitala zbog dokapitalizacije koja ce eto kako izgleda tu premiju prepolovit s obzirom na broj dionica, te utjecaj drzave na upravljanje do sada sve su to rizici koji su bili ozbiljni i sta je dovelo jdpl na nize grane nego atpl, Jdpl je spasilo sta su mu otpisali koliko ono 100mil kuna kredita i sta je refinancira kredit koji je nosio 10% kamate i sta ako prodje ova dokapitalizacija ce se stabilizirat s novcem na kraci rok ali treba gledat da je tu s ovim navedenom jdpl prakticki 150 mil kn vrijednosti promjenjeno, da ne bi bilo da mislim da je on losa investicija dapace iman i ja nesto tih dionica jer smatram da vrijedi vise jer ovih par stvari koliko toliko je stabiliziralo firmu i dalo mogucnost da opstane ali nikad ne bi za jdpl placa premiju u odnosu na atpl, a nesto i tu upravu treba pitat kako je doslo do toga, po meni je najveci uteg za vrijednost jdpl u odnosu na atpl to sta ova prica o tonazi da se odrzi vrlo brzo moraju uc u nove investicije za nove brodove i to je onda pitanje kada dionicari ce moc imat koristi da drustvo zaradjuje za svoje dionicare sta je kod atlantske realniji scenarij, zato uz NAV bi trebalo gledat i malo kakav je cash flow u kracoj buducnosti da se vidi sta dionicari mogu ocekivat za sebe, a ne da bude samo ulaganje da se odrze.
Dokapitalizacija ce brzo otkrit da li jdpl prelazi u ruke onoga sta zna i ima interes ili ne to ce isto bit bitno u kontekstu neke premije, za odnose na trzistu i premije izmedju njih nije smo tonaza bitna sve to treba uzest u obzir jer ka se okrenu vozarine onda nije isto ostat u jdpl ili u atlantskoj, jdpl je rizicniji jer nema niti jedan dugorocni ugovor iako po svemu trentuno je to bolje ali ako se stvari okrenu to je veliki rizik pa bi jdp mogao imati daleko vecu volatilnost u cijeni jer puno vise ovisi o trenutnom stanju koje je inace jako volatilno, zato i kazem neki buduci cash flow je isto bitan, a ne samo trenutno stanje.
ATPL ako se ne dokapitalizira i ne krene obnavljati flotu je isto tako na rok od 5-10 godina mrtva kompanija. Te njihove priče, nismo se dokapitalizirali pa smo očuvali kapital postojećih dioničara su obične gluposti. Jedini razlog zašto se nisu dokapitalizirali je jer nisu mogli (kao ni JDPL nitko nije htio uložiti ni lipe u novi equity zbog grozomornog stanja na tržištu rasutih tereta i prezaduženosti kompanije) i zato što su čuvali vlastita dupeta i vlastite privilegije (kontrolu). Štoviše, za to su čak posegnuli i za "trojanskim konjem" koji ih je štitio, a zamalo i povukao na dno.
A ovi preko bare to redovito rade jel mogu i znaju i zato opstaju. Osim ako ne odigraju preriskantno i sami sebe potpoe. Dakle, ključ ovog biznisa je kontinuirani rad na osuvremenjivanju i povećanju flote i zato se koristi adekvatna poluga odnosno kombinacija valstitog i posuđenog kapitala. Ne ide samo iz zadržanih zarada i duga jer samo iz toga, obzirom na kratkoću uzlaznih i profitablnih ciklusa, nije moguće značajno ekspandirati niti podmlađivati flotu. Za naše bulk brodare bi možda bilo najbolje da se u nekom trenutku interesno ili vlasnički povežu i onda krenu u razvojni ciklus.
Svasta, bas znaš sta ce bit za 5-10-15 godina, najvecu krizu zadnjih 13 godina u pomorstvu su prosli samo tako...
ekipa vec pita kad ce divka i sad bi dokapitalizaciju???
Pa samo neka dobit koje bude reinvestiraju u ono sta im donosi $$$ i nek ostane 1.4 mil dionica, bolje da taj kolac podjelimo na manje dionica 😎
ja po prvi puta u životu ovaj ulog gledam kao investiciju, a ne kao spekulaciju ili trejd. Sad hoće li se neki armagedon desiti ili ne neznam , al ovi rezultati genka od jučer sugeriraju da bi i na atlantskoj moglo biti vatrometa jer će pokazati promjenu trenda
To sam i ja rekao u veljacii, ozujku, ovo se sad ne dira nego uziva u onom sta slijedi 😀
-
Car je ovaj tko je prodao po 99 kn, da smo samo malo prodali po toj cijeni cak bi izasli u debelom plusu 🤣
-
rekao bih da kupuju oni koji su kupovali u dokapu... šta im je malo stati na bid, pokoju kupiti i dignuti si prosjek na 10 kn i par lipa... a onda kad se zaboravi ide iskipavanje po stabilnom bidu.
+12.375% evo skromne dobiti za neke.
Pa budući da su povlašteni mogli sudjelovati u dokapu i imat će 99.5% dionica, bili bi blesavi da nakon šta se sve provede ne napucaju cijenu par puta inzad 10 kn, pa ako netko želi od malenih isprobavat sreću nek kupi. Sigurno neće pustiti da ostane cijena 10 kn.
Ovo je za anale legalne pljačke, sve po zakonu kako su odradili
-
Ali koji lopovluk sa ogranicenjem min. uloga u dokapitalizaciji. Ako cijena ostane x7 na cijenu dokapa, ovi mogu prodati 1/7 i vratili odmah sta su stavili u dokapitalizaciju, bolesno 🤣🤣🤣, a ostatak im trzisno vrijedi 7x vise.
Toga nema ni u zanzibaru sta su smislili
-
Ok, razumijem, smatras da firma ne moze opstati bez dokapa. Ali otkud ti ta procjena vrijednosti od 20 kn? Iz rukava? Ili imas neku analitiku? Ako je tako kako kazes bih onda ocekivao da ju cijenis i puno manje.
20 kuna je iz rukava da.
Ocekujem da ce dokap biti proveden po nominali.
Nema šanse po nominali. Da su to odradili pred godinu ili 2 onda bi i po nominali bi tesko proslo jer su vozarine ubijale poslovanje, sada je to druga priča. Pogotovo sa sveukupnim pogledom u daljinu.
-
I onda nas sistem naplatnih kucica i dalje stvara goleme kolone i cekanja 😒
-
Cilj svakog dokapa je da se spasi firma? Ozbiljno, koliko dugo investirate ?
Sta je i 2006-7-8 recimo na ulpl rađen dokap da se spasi firma ili da se razvija i kupuju novi brodovi? Da nije bio tektonski potres sa vozarinama tko zna gdje bi zavrsila. Uostalom bilo koja djelatnost da je i najbolja i najsigurnija, dovoljno da ti dođe potres, požar, poplava kao u Njemackoj i odes u bankrot. Nema ništa sigurno u životu.
Pa ja bi u svakoj kompaniji bio u dokapu ako se ide u razvoj i investiranje za buduce poslovanje.
-
Pa uplatis 300 mil. Kn i za par godina kad odrade samo dogovrene poslove izvuces ulozeno i imas vlasnistvo firme, sve po zakonu. Di ces bolje.
Realno to su kikiriki novci za normalne kompanije, to je mogao i Mamić sam izvući 😅
-
Skupili bi i od postojecih dionicara da nisu stavili lopovsko ogranicenje kako bi izbacili postojece dionicare iz kompanije.
-
S kojim novcima da kupe JDPL, ajde nek mi netko pojasni? JDPL je jedna jako dugo zanemarivana prica i ne vrijedi razmisljati o tome. Ako im kapne kakva lovica, bolje da kupe kakav polovni bulker dok su vozarine visoke, pa ga stave na spot.
Nego sa čime se inače kupuje? Šta kompanije inače samo svojim kešom kupuju? Ako se ovakve vozarine nastave i uz niske trenutne kamate sve je stvar poslovne odluke.
Iako bi ja isao na sigurno,a ne se izlagati pretjeranom riziku. Ali tko ne riskira ne profitira.
Šteta da jdpl drzava nije prodavala prosle godine da se jeftinije pokupi i pobere vrhnje, ali onda su i vozarine bile neizvjesne, pa vjerovatno ni zainteresiranih nije bilo pretjerano.
Ali na brodarima je najbitnije da se vozarine odrze ovako pa je onda ostalo svejedno, samo treba strpljenja i vremena.