1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. D_artagnan

Posts by D_artagnan

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• D_artagnan
    • October 4, 2021 at 2:16 PM

Tko zna dali možda ovo ide na svjetskoj razini da se uspostavi neki registar stvarnih vlasnika?

Pandorini dokumenti: Putinova navodna ljubavnica ima imovinu od 100 milijuna dolara
    MEĐU državnicima i tajkunima iz novih Pandorinih dokumenata našao se i Vladimir Putin odnosno njegova navodna ljubavnica.
    www.index.hr

Dali se to u biti i može odraditi, nedavno su naše banke krenule sa skupljanjem informacijiama sukladno, bla,bla EU... direktivi od stvarnim vlasnicima i svašta nešto.. Koliko je u biti utopija da se može vidjeti tko je vlasnik neke X kompanije koja ima X % vlasništva u drugoj, trećoj, ... desetoj kompaniji umreženo kroz razne države i fondove, firme

• D_artagnan
    • October 4, 2021 at 1:56 PM

Pa moraju i brokeri zivjet od necega 😀, da je od mog trejdanja odavno bi gace na stapu nosili 😂😂

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• D_artagnan
    • October 4, 2021 at 1:53 PM
    Quote from joe
    Quote from Brunos

A sto se ima puno za komentirati kad vjerojatno svi trljaju ruke -evo novi ATH na 540 s tendencijom skorog napada na 550. Ja ocekujem uoci izvjestaja najkasnije napad na 600.

Heh, ATH je bio daleko od ovog - negdje na 3500kn.

Daleko smo mi od ATH...

Da dođe i na pol toga ja odoh u penziju 😂😂😂,

vozarine mi s cini da ce presisati to razdoblje ko plitak potok sad kad se uskomesaju ovi sta im treba ugljen, to se sve posemerilo, poludilo valjda, kao i vrijeme, iz extrema u extreme

• DRY BULK

• D_artagnan
    • October 4, 2021 at 1:49 PM
    Quote from mitkko
    Quote from StatusQuo

Vidim rasprava se zakuhtala oko nasih miljenica pa da malo i ja ukljucim mozak s nekim svarima o kojima sam ja razmisljao vec prije kad sam usporedjivao.Vec prije sam rekao da Jdpl je volatilnija dionica s tim i dionica s vecim rastom, a i padom kad stvari se okrenu nenadano, iman i nje nesto jer smatram da vrijedi nesto vise da ne ispadne da sad s ovim sta cu sad napisat radim neku kontru jednoj strani pa da krenem malo s nekim drugim stvarima o kojima vidim da se ne prica na drugi nacin, naime vidim stalno se trenutno spominje neka usporedba p/e i sta je jeftinije cak me cudi da eminente kolege podljezu takvim usporedbama bez uzimanja drugih u obzir, prvo nije mi jasno otkad se dvije kompanije iz istog sektora usporedjuju na taj nacin tim parametrom preko zarade nakon poreza kad je opce pravilo da se takve usporedbe rade preko EBITDA kad je zarada u pitanju mislim svi to znate, a odlucili ste to u potpunosti zanemarit i nitko da to spomene bas cudno, a zna se zbog cega se to radi na takav nacin i zbog cega ne mozemo tako usporedjivat iako tema moze bit dulja ali zadrzat cu se na najbitnijem ?.

Sad da malo stavimo u kontekst dosadasnje polugodisnje rezultate cisto radi bolje vizualizacije

JDPL 1H EBITDA 24 538 (dobit 3,3 mil, amortizacija 8,8mil) (godisnja amortizacija cca 17mil)

ATPL 1H EBITDA 106 203 (dobit 45,6 mil, amortizacija 33,6mil)(godisnja amortizacija cca 67mil)

Sad vidljivo za 1H da je Atpl ostvarila 4 puta vecu EBITDA, ako stavimo u kontekst DWT koji je za 3 puta veci od JDPL ocito je da je ostvarila bolju zaradu u tom razdoblju, medjutim gledajuci samo dobit razlika je drasticnija, sad nije ovo razlog zbog cega sam spomenio ovo nego da potegnem ovo pitanje EBITDA i zarade naime do sad je poznato da je JDPL redovitije uskladjivala vrijednost svojih brodova pa sa samim tim i njezina amortizacija se trebala prilagodjavat zadnji put na nize i zato cesce njezina zarada moze predstavljat iskrivljeno gledanje ako se usporedjuju dvije kompanije sta konstantno radite, sta u konkretnom slucaju s obzirom da je JDPL umanjila svoju imovinu nedavnije dovodi do prikazivanja vece dobit od ATPL i zato ta usporedba preko dobiti je iskrivljena, sad kada sam objasnio poantu gdje u startu grijesite idemo na drugi korak.

Naime vidljivo gore u zagradama da je trenutno godisnja amortizacija JDPL 17 mil dok kod ATPL 67 Mil odnosno kod ATPL 4 puta veca za 3 puta vecu flotu po DWT sta vezano za predhodno objasnenje govori da ako usporedjujemo dvije kompanije moramo uzeti u obzir da JDPL usporedno s ATPL ima manju amortizaciju jer je uskladila svoje brodove na nizu vrijednost i sad ako ste mislili da je to sve sta iman rec na to idemo na taj drugi korak druga cinjenica.

Znamo da JDPL ima 15 godina staru flotu knjizenu u vrijednosti 325mil dok ATPL ima 10 godina staru flotu knjizenu u vrijednosti 1,2mlrd, poznato nam je da brod ima svoj vijek trajanja taj vijek se najcesce krece oko 25 godina sad iz toga zakljucujemo da je JDPL neki ostatak uporabe postojecih brodova jos 10 godina dok kod atpl je to jos 15 godina sta iz toga zakljucujemo, kod JDPL 325mil dijeljeno sa 17 dobijemo 19,1 godinu, dok kod ATPL 1,2mlrd dijeljeno 67mil dobijemo 17,9 godina amortizacije, sad iz ovoga je ocito da jos dodatna cinjenica da JDPL i ATPL nemaju istu politiku amortizacije, ATPL po ovome amortizira svoje brodove puno brze nego to radi JDPL i ne radi se o maloj razlici, ako cemo ici usporedjivat da na isti nacin vode amortizaciju prvo s obzirom da je JDPL flota starija 5 godina amortizacijski izracuna bi treba biti 5 godina manje od ATPL, a ne kao u ovom izracunu godinu vise, sta nam to znaci recimo da uzmemo u obzir tih 5 godina manje i stavimo JDPL amortizaciju u kontekst s ATPL znaci oko 12,9 godina na imovinu od 325 dobijemo da bi usporedna amortizacija na godisnjoj bazi bila 25,2mil, a ne 17mil sa trenutno vodjenim knjigovodstvenim stanjem imovine i sad kad na to dodam jos da je JDPL radila umanjenje vrijednosti i da u odnosu na ATPL ima nesto nizu usporedivu vrijednost (ne znam tocno koliko trenutno pretpostavio sam neki postotak) dolazimo vrlo lako da bi godisnja amortizacija kod JDPL trebala bit 30mil + da bi se zarade mogle usporedjivat i sad s obzirom da se ocekuje za 3Q 20mil dobit i prijasnjih 3,3mil u polugodistu dolazimo da je usporediva ocekivana zarada 10,3 mil koju ce JDPL ostvarit pa onda taj P/E nije vise u takvim omjerima kakvim ga prezentirate u korist JDPL, a i ocito je besmisleno na taj nacin usporedjivat vidljivo iz kojih razloga, a i ocito zbog cega se dionice istih sektora nekad trze po razlicitim P/E i da je nekad P/E 4 jeftiniji od P/E 2 barem trenutno jer nije sve tako jednostavno ovo je samo dijelic primjera razlicitog knjizenja, ne ulazim sad u predvidjanja to je za drugu temu, drugi put cu se osvrnut na jos nesto nisam ni ocekiva da ce mi ovo oduzest ovoliko vremena kasno je valjda nisam sta falio siguran sam da ima onih sa budnim ocima koji ce odma skocit ako sam taknuo u osinje gnjezno :P .

Ps. mittko kako si reka neki dan

Kolega, nemoj da sada i tebe moram ispravljati ;)

Display More

Dakle, ako sam te dobro shvatio, ti sugeriras da trebamo gledati omjer EV/EBITDA umjesto P/E, i ok, nacelno se u tome slazemo jer je ova djelatnost kapitalno intenzivna i ta amortizacija u nekim slucajevima moze dosta iskriviti sliku kada se usporedjuju dvije firme.

Ako pogledas moju tablicu projekcije poslovanja JDPL koju sam neki dan postao, mozes vidjeti da obavezno racunam i EBITDU, a iskazao sam i taj omjer EV/EBITDA kao vazan pokazatelj.

Takvu detaljnu projekciju nisam radio za ATPL, odnosno nisam dugo azurirao tablice pa sam u svom postu (kojemu je tema JDPL) u kontekstu usporedbe JDPL i ATPL spomenuo samo P/E i P/NAV jer su to jednostavni omjeri koje svi razumiju, a pokazatelje za ATPL sam jednostavno usput izracunao na kalkulatoru dok sam pisao taj post. Za bazu sam uzeo konsenzualnu neto dobit koja se spominje na temi ATPL, upravo zato da me se ne bi prozivalo za pristranost. Ako sam nesto u ovome omanuo, slobodno me ispravite.

Ako imas izracunatu projiciranu EBITDU i EV za ATPL molim te da to objavis i pojasnis racunicu, pa cu rado usporediti i te parametre i onda mozemo diskutirati. Takodjer, ova ideja koju si nabacio da je nekada P/E 4 bolji od P/E 2 u ovom slucaju ne drzi vodu, sto cu pojasniti u nastavku.

U svakom slucaju, cinjenica da nisam usporedio EV/EBITDA ove dvije firme ne demantira sve ove ostale tvrdnje koje sam naveo u svom postu. Usporedio sam te dvije firme samo zato da pokazem koliko je JDPL, po mom misljenju neopravdano izuzetno nisko vrednovana, sto ne znaci da je ATPL losa firma ili precjenjena. Dapace, ATPL je odlicna firma i ulaganje u tu firmu ima niz svojih prednost, ali to ovdje sada nije tema. Inace nemam obicaj javno usporedjivati parametre ove dvije firme (ili bilo kojih drugih na nasem trzistu) jer odmah izgleda da pokusavas drukati za svoje ulaganje i blatiti tudje, sto naravno nije slucaj, ili barem ne bi trebao biti, a ljudi su osjetljivi kada im dirnes u ulaganje i eto onda odmah vatra. Onda radije samo drukam za svoje ulaganje, bez da spominjem tudje :)

-----

Sada kada je sve ovo receno, ukazat cu na jednu kljucnu stvar koju si previdio, a sto te onda dovelo do pogresnog zakljucka. Ako sam u krivu, volio da me netko demantira.

Sjeti se MSFI 16... kako se knjize najmovi brodova? Ukupna vrijednost najma se knjizi u imovini, trosak glavnice najma se knjizi kao amortizacija, a kamate u financijske rashode. Dakle, trosak najma povecava amortizaciju i time "umjetno" povecava i EBITDA-u. Trosak najma se do nedavno knjizio normalno pod poslovne rashode i onda nismo imali ove "iskrivljene" EBITDA-e koje se ne mogu samo tako direktno usporediti. ATPL ima najmove brodova dok JDPL nema, i zato EBITDA-e nisu direktno usporedive, odnosno EBITDA od ATPL je prividno bolja. Da bi EBITDA-e bile usporedive morala bi se EBITDA od ATPL reducirati na nacin da se amortizacija umanji za iznos najmova, a poslovni rashodi za isti iznos povecaju.

Manje razlike u EBITDA-i su sigurno radi i manje ili vise fer vrednovana imovina, sto takodjer napravi distorziju, ali to ima bitno manji utjecaj nego najmovi. Ovako napamet znam da su i jedni i drugi imali pretjerano vrednovanu imovinu. Pisem ovo sve na mobu dok sjedim na kavi, nemam pri ruci svoje tablice procjene vrijednosti brodova sa kraja 2020. godine, pogledat cu to naknadno, bas me zanima kolike su bile razlike izmedju trzisne i knjigovodstvene vrijednosti brodova kod jednih i drugih. Postoji mogucnost da je flota bila podjednako relativno vise vrednovana u odnosu na trzisnu vrijednost pa onda ni to vise nije bitno za racunicu.

Display More

Stari svaka cast ako si ti toliko istipkao na mobitelu 😀. Ja mobitel ne prakticiram ni za citanje preveliko

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• D_artagnan
    • October 4, 2021 at 10:38 AM
    Quote from maratonac

Zjev. Dosadno. Probudite me na 600 kn.

e .bga, da si reko tisućica, ajde

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• D_artagnan
    • October 4, 2021 at 10:33 AM

Ma to je kao i u svakoj kompaniji, šta će biti, svašta može. Ono bitno je su kolege fino napisali uz sadašnje vozarine i pogled na barem sljedeću godinu, dvije...

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• D_artagnan
    • October 4, 2021 at 10:29 AM

Heb.m vas šta ste se raspisali o vrijednosti, zaradama,, taman prošli tjedan još prebacivao neke druge pozicije u JDPL ostalo još nešto na pecanju JDPLa i ribe pobjegle :|

Vezzano za dokap, to se vidi da je cijena koja je bila ponuđena u dokapu, smješno niska.

Dobro da nije prošlo za postojeće dioničare, ali šteta za one koji su bili se prijavili, jbga ovaj brutalan rast vozarina je sve poremetio. Sad preostaje lovit na ZSE, netko po 60, netko po 70.. a neodlučni i po 150-200,

• DRY BULK

• D_artagnan
    • October 4, 2021 at 9:11 AM

U svakom slucaju, odlicni su u ATPL, JDPL, a bome i ULPL.... na kraju ce se sve to iznevilirati kroz koju godinu kad $$$$ napune racune, sad neka ce skupiti vie, neka manje 😀

• D_artagnan
    • October 3, 2021 at 2:32 AM

Ni juga se nije oporavila od 91 😂 mogao si izvuci nesto i od ‘41 🤣

• Prilike koje sam propustio na ZSE

• D_artagnan
    • October 1, 2021 at 10:18 PM

Propustio priliku izaci iz dlkv, tj. Nije ni bilo prilike zbog lopovskog poteza uprave, al OK, sve se u zivotu vraća, pa ce tako i njima doci na naplatu to sto su napravili.

• PODR (Podravka d.d.)

• D_artagnan
    • October 1, 2021 at 9:25 PM

A zbog cega AZ fond izlazi? Ima bolju priliku ili jednostavno zeli propustiti imati super kompaniju u portfelju za svoje clanove, među kojima sam i ja sa obaveznim 2. Stupom

• D_artagnan
    • October 1, 2021 at 5:02 PM
    Quote from BudFox
    Quote from Marin83

Pa većina turista je precijenjenja i/ili prezadužnja, možda zato? Svega 2 dionice po meni imaju značajniji potencijal za rast, ovisino kakvi budu rezultati ,a to su ADRS i JDRN, eventualno još ARNT.

Moje mišljenje je da su slijedeći na kojima slijedi bull turisti, pa vi izaberite jedan broj, sigurno (ne)ćete progriješiti :thumbup:.

Nego, jel Adris turist :?:

Pa nisam siguran baš, sezona je prošla, sad ćemo vidjeti rezulate. Slijede 2 kvartala kad ni u super godinama nisu bajna.... tako da turisti tek tamo na proljeće ajmo reći.. a do tada ima interesantnijih prilika. Ja sam turiste prošle godine skoro skroz skratio na neko vrijeme.

• D_artagnan
    • October 1, 2021 at 4:56 PM
    Quote from maratonac

Država bi trebala napravit IPO HEP-a da se sve malo trgne. Novi ulagači, malo entuzijazma kao 2006. i 2007. kad smo imalo IPO INA-e, HT-a, Magme i ATGR. To bi sigurno dalo malo vjetra ovom čemeru i jadu koji imamo na ZSE.

Možda bolje ne, jer je nakon 2008. usljedio hrkljuš, pa bolje laganini, al sigurnije :)

• D_artagnan
    • October 1, 2021 at 4:48 PM
    Quote from maratonac

Vani sve jače zelenilo, a mi glumimo pametnjakoviće....

A pomalo, vrag odnia i prešu, meni je draže da vozarine rastu nego cijena dionice. Ovako imaš vremena još prebacit šta misliš :)

• D_artagnan
    • October 1, 2021 at 2:58 PM
    Quote from mikromakrto

Sretan dan probijanja kote 2000 svima koji slave

Valjda će kota 2.000 danas napokon pasti i ostati u ropotarnici povijesti ^^ , drugi su daleko na ATH vrijednostima jedino crobi čami u mulju godinama, valjda je vrijeme za malo sunca i ovdje 8)

• D_artagnan
    • October 1, 2021 at 10:22 AM

Da nebi maknuo nalog sa prodaje kad se približi milju kn ^^

• D_artagnan
    • September 30, 2021 at 9:39 PM
    Quote from dionicar

D_artagnan to napisano stoji..

ali sto je s onima koji su gurnuti u duznicko ropostvo zbog zivota na visokoj nozi a zapravo uopce nisu bili toliko bogati da bi tako zivjeli?

rkedit za stan u CHF, auto, mobitel najskuplja pretplata, restorani.. i onda ti smanje placu ili jos bolje ostanes bez posla i hop ?!

ko mu kriv kaj je iso zivjeti daleko iznas svojih mogucnosti!

sto bih sada zbog njega ja koji zivim skromnije ( a zivim daleko skromnije sa roditeljima sa 35 godina i vozim auto stariji od 10 godina (nije niti moj osobno) trebao placati skuplje naknade bankama i vece kamate jer je taj "netko" ko je zivio na visokoj nozi gurnut u duznicko ropstvo i jer je banka njemu otpisala dio potrazivanja ?! nenaplativi kredit ?!

Ma ok za te velike ovrhe stanova, mislio sam na situacije kad od 100-200 kn ljudima nabiju ovrhu preko 2.000 kn....

ili kad banke prodaju dugovanja klijenta za 30% a onda ovi dalje kamatare ljude koji uopce nemaju veze sa tim koji su to “otkupili” od banaka. Znaci oni su spremni otpisati 70% tog duga, prodajuci ga drugom, a nisu u stanju se dogovoriti sa klijentom ako je ovaj upao u problem, bolest, gubitak posla, ili vrag zna sta.

Jest da je odgovornost i problem klijenta da nije uzeo zivotno osiguranje kad se uzima kredit za slucaj, nesrece, invalidnosti.... ali i banke su kurc... ako nemaju individualni pristup klijentu

• Što smo danas tržili

• D_artagnan
    • September 30, 2021 at 9:24 PM
    Quote from JosefBeuys

Ja kompletno vani, čekam armagedon. Ostala mi jedna Mdka, pa ako ima zainteresiranih možemo ko Neda Ukraden da se nađemo na pola puta😉

Niš, uđi u ATPL sljedece godine 😉, do tad cu ti ih cuvati

• DRY BULK

• D_artagnan
    • September 30, 2021 at 2:04 PM
    Quote from jasko
    Quote from jasko

Svaka čast tim analitičarima, ali ipak više vjerujem tati Joakimu.

Managing Director & Head of Research at Cleaves Securities

Ranked #1 Shipping Equity Analyst globally by Bloomberg in 2019, 2020 & 2021

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

I Joakim zna pogriješiti... Pogledajte 2021. godinu... Nadam se da će za 2022. i 2023. biti u pravu... :)

Što je najbolje svi bi mi ovdje potpisali da su bile takve vozarine ove godine 😂😂😂, ja sam sa njima se vodio kad sam prebacivao portfelj 🙈

Quote from jasko

Diana Shipping (DSX)
    The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Što je najbolje to su sljedece 3-4 godine 😮😮😮

• D_artagnan
    • September 30, 2021 at 8:23 AM
    Quote from Paulie
    Quote from Marin83

Po podacima HEP-a(koji već neko vrijeme cirkuliraju)u Splitu oko 10000 stanova ima mjerila na kojima nije očitana potrošnja el. energije...dakle netko namjerno drži stanove praznima, što za posljedicu ima visoke cijene kvadrata.

Ukoliko kupim stan imam ga pravo držati praznim. Moje je vlasništvo kao i odijelo koje ne koristim. Ili u najmanju ruku kao i dionica koju ne prodajem.

To je isto kao da kažete da je neka dionica skupa, recimo INA, a ljudi neće da je prodaju jeftinije, odnosno na ono što vi smatrate realnom vrijednošću.

Imas pravo sa imovinom raditi sta te volja da.

Ali mislim da si malo falio fudbal, sto bi se reklo. Za neke stvari treba gledati siru sliku. Svatko bi trebao imati pravo na neke osnovne stvari u zivotu, vodu, hranu, vlastiti dom po nekoj urednoj cijeni da si moze priustiti ako to zeli.

Jos samo fali da zato sto je netko jaci, sposobniji, ima vise €€€ da zauzme vodu i onda naplacuje koliko misli da moze izvuci iz onih kojima to treba. Neke stvari treba bas drzavno urediti, kao i ovrhe i duznicko ropstvo u koje su gurnuti ljudi jer je eto ekipa to tako namjestila. To je bolesno do bola. Meni do dobro, a druge tko ..hebe 😏

1. Privacy Policy
  2. Kontakt