Korekcija se dogada zadnjih par dana, index pada, ali je to trenutno, vjerujem da se sentiment nastavlja.... ravno je 4000 sa intencijom prema 3500 ali sve je to jebeno za sada
Posts by Junak
-
-
Ovih dana sam se malo uhvatio vidit kakve su obveze po brodu bile iz revidiranog izvjesca jer jedino tamo je tocno napisano koliko je po pojedinom brodu kreditno zaduzenje, s obzirom na ove promjene nakon toga 5 brodova je od tada refinancirano po novim uvjetima iako ukupni dug od tada je pao za nekih 9 mil $pa se ukupno zaduzenje vjerovatno nije puno promjenilo osim tih otplata uz to sam za pojedini brod uvrstio njihovu trzisnu vrijednost iz mitkove tablice od 21.7 od cleavesa i razliku duga i trzisne vrijednosti tj sumu te vrijednosti recimo plasticniji NAV samo ako se uzmu brodovi i njihovi dugovi na datum revidiranog izvjesca, dole je biljeska ostalih dugova na taj datum koji nisu pripisani brodovima i vrijednost otplacenih dugova od tog datuma revidiranog i izvjestaja 2Q, jedan razlog zasto sam rekao da je libertas obuhvacen ovim neki dan refinanciranjem je jer jednostavno preostalo kreditno zaduzenje je premalo za pracat i zagreb i otvara prostor dosta vecem zaduzenju kad se vec radi i na taj nacin bi oslobodili jedan brod kredita koji je ujedno i najstariji i dopusta vam jednostavniju prodaju.Za bareboat sam uzeo kao sta smatram da se brodovi moraju otkupit i da je cijena duga jednaka njihovoj konacnoj cijeni koliko ce ih kostat svatko moze po svom nahodjenju taj dio okvirno umanjit koliko smatra da je za njega to realno ili ispravnije
hmmm, ako su svi brodovi na sell & leaseback setupu, sto nebi to trebalo znaciti da im je ikakav dug za brodove koje imaju zapravo nepostojeci, jer ih ne posjeduju? (referiram se na izvjestaj/predikciju od Kvark )
Dali je itkome poznat setup takvih ugovora, posto u strogoj definiciji im i samo ime govori (ali vidim u stvarnosti to nije tako (?!)
-
svako refinanciranje je super, samo da se troskovi smanjuju, pogotovo lihvarske kamate!
Dali itko moze podijeliti informaciju, koliko At. ima brodova u sell and le. back setupu?
-
pa iz trenutne perspektive da. Ali volim ovo usporediti sa npr. cjenom plina prosle godine i danas ili npr. sa ocekivanom cijenom nekretnina u korona krizi i realnom situacijom trenutno.
Uptrend postoji, kao i orderbook koji je trenutno vrlo nizak (sto je i posljedica duplo vecih cijena celika, zeljeza) kao i poplava jeftinog novca.
Ali ovo je posljedica poklapanja dosta stvari koje ce se iznivelirati vrlo brzo a koje se kao skup faktora, nikad nisu dogodili odjednom u isto vrijeme.
Zbog toga je vrlo tesko predvidjeti reakciju trzista (financijskog, brodarskog i opcenito svjetskog) u buducnosti, posto se ovako nesto nikad nije dogodilo. E sada, sto ocekivati... neznam, ali uljuljkati se u nekakvu preveliku sigurnost ja osobno necu...
I da, kojih 35 % mog portfelja je atlantska
-
S dobiti od cca 200 mil.godišnje koliko će imati , mogu za 3 god. otplatiti sve obveze i firma ostaje potpuno čista.
Tako da ne treba više računati nikakve koeficijente i sl. stvari, to vrijeme na brodarima je prošlo, sad se samo računa hoće li dobit biti velika, jako velika ili ekstremno velika.
Kad onim Panamaxima istekne TC (a to je svaki čas), biti će ovo zadnje gore.
Ovaj komentar pobjeduje. Na jednom od najvolatilnijih trzista na svijetu, gdje se doslovno stvari mogu promijeniti u danu, covjek racuna 3 godine mirnog mora, apsolutno uvjeren u to
Samo ako se vidi dali se to ikada u povijesti dogodilo, dolazi se do otreznjenja ove pijanosti optimizmom 🤦
-
Procjene su bile dobre. Forumas broj 6 je dobro to ocjenio ali Kvark ce dodjeliti medalju 👏🍰⚘ nevjerne Tome
vazan graf... ugrabio sam danas jos kojih 75 komada u zadnju sekundu, u kockarskom duhu.
Nego jel itko zna ista o njihovom dugorocnom najmu brodova, vise od 1 godine?
Izvjesce je ok, isli su konzervativno i ne kockajuci se sto jedino i ima smisla za ozbiljnu firmu... i dalje me brinu dugovi ipak...
-
Sto je ovo, neka predikcija ili izvjesce izaslo?
-
Cerp služi samo za zastrašivanje ovdje na forumu kako bi ekipa koja je prodala kupila malo jeftinije.
Slijedeće metoda im je da pišu da treba biti brutalna dobit da opravda ovu cijenu.
To mi je nasmiješnije.
I piskaranja o dugovima koji su inače refinancirani sa znatno boljim kamatama.
I ja bi uzeo još dionica jeftinije ako padne cijena ali ne na način da uzmem nekom malome njegovu "sirotinju"....i to pisanjem koje nije korektno.
Ovo je moje mišljenje.
Evo ti prilike.... javi koliko si pribavio
-
jedina jako losa stvar kod atlantske su njeni katastrofalni krediti i dosad teski dolazak do novca. Plus ce biti i to je tako, medutim na taj plus ce se nakalemit dug glavnice i kamata koji su ogromni. Nadam se da su to uspili reprogramirat na neku normalnu razinu
-
a nista, malo cu podebljati poziciju... postoji neki leverage uzeti sada po 400...
-
Prodao ovo sto sam ima od optime po malo manje od kune vise nego sto cete dobiti.
Prije par mjeseci sam komentirao vamo svoju sumnju u pozitivan razvoj ove situacije (nitko nije procjenjivao ovako nizak otkup) i naisao sam na pljuvacinu valjda 30 ljudi. Pokazalo se da sam bio u pravu.
A za sve koji krive sada Srbe, susjede, HT, Zabu, drzavu i sto ti ja znam koga sto nisu upeterostrucili svoje novce vamo, prestanite, smjesni ste. Otvorite svoje firme i kupujte vi, budite financijski analisti vi i raspolazite sa svojim novcima tako da ga dijelite sakom i kapom itd.... Nesto vrijedi tocno onoliko koliko je kupac spreman za to platiti.
Puno srece u daljnjem ulaganju i nadam se manje naivnosti.
Nitko ne krivi srbe, susjede, nije bitno koliko si prodao i hvala na ponudi imamo već svoje firme nekih 20-tak godina i znamo zbrojit 2 i 2.
haha,
ovo je tvoj post od prije 2-3 sata
´´Ovdje su manjinci ošišani za min 60.000.000 kn. Koliko je to manje poreza za državni proračun (hallo DORH???), koliko je to manje novca koji bi se prelio u potrošnju (halo Porezna???), koliko je to novaca koji bi se vratio na burzu (halo HANFA???). Zar ćemo popušiti priču da je od 3.500 dioničara samo nekoliko njih i to najbližih vatri bilo vidovito jer u ovoj zabunkeriranoj transakciji Kineskim zidom nisu na drugi način mogli doći do insajderskih informacija.
´´
-
Prodao ovo sto sam ima od optime po malo manje od kune vise nego sto cete dobiti.
Prije par mjeseci sam komentirao vamo svoju sumnju u pozitivan razvoj ove situacije (nitko nije procjenjivao ovako nizak otkup) i naisao sam na pljuvacinu valjda 30 ljudi. Pokazalo se da sam bio u pravu.
A za sve koji krive sada Srbe, susjede, HT, Zabu, drzavu i sto ti ja znam koga sto nisu upeterostrucili svoje novce vamo, prestanite, smjesni ste. Otvorite svoje firme i kupujte vi, budite financijski analisti vi i raspolazite sa svojim novcima tako da ga dijelite sakom i kapom itd.... Nesto vrijedi tocno onoliko koliko je kupac spreman za to platiti.
Puno srece u daljnjem ulaganju i nadam se manje naivnosti.
-
puno su molili i puno puta rekli ....... gospodi pomiluj......
imaju i zasto, banda....
-
evo jedan mali info iz najnovije knjige , koliko je CERP (bez)opasan . 12.500 komada je dodjeljeno Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Mislim da su te u sigurnim rukama
Po kojem kljucu su oni dobili ovo od Cerpa? Banda
-
smijurija. Neka institucije rade svoj posao djir, a svi znamo vjerodostojnost i pravicnost nasih "institucija"
-
Eee, veliko pitanje... dokle ovo raste i stovise, ima smisla rasti (BDI je jedno, dionica drugo) s obzirom na zaduzenja firme, trenutni veliki rast Pan/Sup/Han a i istodobni pad Capexa (a treba imati na umu da ostale jedinice prate kretanje Capexa (?) ), skok commoditiesa, ogromne inflacije itd.? Svi indikatori koji se nude su samo poglavlje u knjizi.
prije par miseci, cijena dionice je bila manje od 200 kn, a sada je duplo visa. Dali su promjene zadnjih mjeseci podigle cijenu firme vise od duplo? (a realno kvartal moze biti sa dobiti od circa 30-40 mil kuna). Realno to su vise manje samo ocekivanja
za razumjeti i predvidjeti ovo treba imati veliko znanje i sirinu razmisljanja, nije jednostavno.
Ja sam si postavio cilj prodaje dionice na 420, ali u meduvremenu sam postao greedy i postavljam ga ponovno na 525. Na toj cijeni cu sve prodati
Hipotetski...dode do 520, izade izvjesce sa 40 milja dobiti, bdi je na 3200 sa tendencijom rasta i ti sutra prodajes?
u tom slucaju ne, nisam robot, ali svaki rast nekad mora stati, a racunati da ce nesto u ovom iznimno volatilnom sektoru trajati 2 godine je po meni ludilo. Dovoljno je samo viditi povijest BDIa i onda skuziz da godisnja najveca i najmanja razina su po nekoliko puta udaljene...
ali idemo do 500, 520 pa cemo viditi dalje....
-
Eee, veliko pitanje... dokle ovo raste i stovise, ima smisla rasti (BDI je jedno, dionica drugo) s obzirom na zaduzenja firme, trenutni veliki rast Pan/Sup/Han a i istodobni pad Capexa (a treba imati na umu da ostale jedinice prate kretanje Capexa (?) ), skok commoditiesa, ogromne inflacije itd.? Svi indikatori koji se nude su samo poglavlje u knjizi.
prije par miseci, cijena dionice je bila manje od 200 kn, a sada je duplo visa. Dali su promjene zadnjih mjeseci podigle cijenu firme vise od duplo? (a realno kvartal moze biti sa dobiti od circa 30-40 mil kuna). Realno to su vise manje samo ocekivanja
za razumjeti i predvidjeti ovo treba imati veliko znanje i sirinu razmisljanja, nije jednostavno.
Ja sam si postavio cilj prodaje dionice na 420, ali u meduvremenu sam postao greedy i postavljam ga ponovno na 525. Na toj cijeni cu sve prodati
-
da se pridruzim cestitkama. Samo tako. Ovo i nije nista drugo nego nekakve muljaze (zamisli samo bezobrazluk, ovako to napraviti na ocigled svih), jer kao sto je kolega iznad napisao, mi, mali dionicari bih ih financirali po povoljnijim uvjetima.
P.s. a i ovo da im ´´trebaju novci´´, pa sto nisu govorili da financiraju drzavu sa 2 milijarde kuna, a sad im je prijeko potrebno imati 27 milijuna? Tko je tu lud....
-
ufff, mislio sam uci vamo kao u sigurnu luku, ali ovo je katastrofa. Dobro da nisam napravio tu pogresku. Sve im najbolje, prestajem ove i pratiti...
-
Ok ok, samo neka je mir u kuci.
bolje da su tada prodali nego danas, kad bi dobili circa 10 mil dolara vise za te iste brodove...
Vidim da smetaju cinjenice, pa cu onda sutiti, da mozes staviti te svoje ruzicaste naocale...
Lp
Pa mogao si naucit razliku izmedju jednostavne prodaje necega i sale & lease back s kupoprodajnom opcijom pa bi onda svatio da to sta govoris nema nikakvog smisla
Haha, stvari su poprilicno jednostavne, kad ih tako postavis. Ali i najjednostavnije stvari mogu biti komplicirane, ako ih tako postavljas.
Sukus onoga sto ja govorim je u tome da: da je Atlantska pricekala ili se uspijela odrzati u vlasnistvu ta 2 broda, danas bila u boljoj situaciji nego trenutno. Po izracunu kolega da su handy brodovi danas skuplji 4,5 mil dolara nego prije 6 mjeseci. Dolazim do okvirnog troska i gubitka za Atlantsku od oko 10 mil dolara.
Vrlo je jasno tko je deblji kraj izvuka, ili ce izvuci, a svo vase zamagljivanje vrlo jednostavne stvari to nece promijeniti. Smijesni ste.
I da, ja imam dionice Atlantske, vrlo vjerojatno vise nego vi, i ne, nisam nikakav druker, nego objektini promatrac koji to ne gleda ruzicastim naivnim naocalama. Tako mi se jednostavno vise svida