1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Invest

Posts by Invest

• Best buy

• Invest
    • November 17, 2020 at 10:33 AM

Iako je dosta pozitivnih vijestu došlo u zadnje vrijeme (EU poticaju, cjepivo) HR tržište se tek malo gotovo neznatno odlijepilo od dna.

To znači da definitvno nedostaje dobrih izdanja i ulagačkog kapitala.

S obzirom da će u idućem periodu i dalje biti dosta loših vijesti pogotovo s ekonomske strane (udar na BDP je zaista velik te će se tek početi percipirati) očekujem da će biti vremena za ulazak na zeleni vlak, jr on još nije na vidiku, samo povremeni crveno-zeleni bljeskovi.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Invest
    • November 10, 2020 at 11:05 AM

Propustio sam vijest da PBZ odlazi s burze.

Istina da je imao jako mali free float ali ovo je još jedan jak udar na percepciju budućih ulagača.

Sve manje i manje kvalitetnih izdanja.

• Invest
    • November 5, 2020 at 12:50 PM

kod nas se tržište kapitala nikada nije oporavilo od sloma 2008 a ne vidim ni da hoće u skorije vrijeme.

sljedećih par godina očekujem trgovanja na razini tih iz nama istočne duplo veće države.

očekujem daljnje osipanje kvalitetnih kompanija te potencijalno i delistiranje određenih.

sve u svemu, jako loše..

no i dalje postoji par dobrih kompanija čije dionice vrijedi dugoročno imati.

biti trejder na našem tržištu kapitala je ravno samoubojstvu. naravno, pritom mislim na iole ozbiljnije trejdere na ne tzv. burekđžije.

• HT (Hrvatski Telekom d.d.)

• Invest
    • October 29, 2020 at 10:22 AM
    Quote from dionicar

i? kakvo je ukratko ?

ok, ali čak malo lošije od očekivanja. 3.9 % manji prihodi te 17.5% manja dobit.

• ATGR (Atlantic Grupa d.d.)

• Invest
    • October 27, 2020 at 11:02 AM
    Quote from naim
    Quote from Parica

OHO...lijepo, lijepo...lijepo je bit dionicar ATGR-a...

https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…af746e31e98.pdf

Ovime nikoga neće izuti iz cipela. Cijeli niz segmenata prilično stagnira kao i Hrvatska kao najveće trzsite. Iščupali su ih donekle delikatesni namazi i Donat. Zanimljivo je da SPP ljekarne odnosno Pharma ne rade bas dobro odnosno nisu radili u ovoj godini i da su zabiljezliii pad od gotovo 16%.

Da se razumijemo ovo je izuzetno teska godina i ovakvi rezultati su uspjeh (pogotovo jer su prodali nekoliko brendova iz portfolija proizvoda), no iz izvješća se jasno vidi da se potrošnja stanovništva smanjuje. Barem brendirane i skuplje robe. I da su preferencije potrošnje otišle nekim drugim smjerom.

Btw. Obzirom da mi je to za SPP Pharma u najmanju ruku čudno (bilo je prodaja brendova iz portfelja) da je toliko taj SPP pao (a svi znamo da se potrošnja u ljekarnama povećala) moguće da im se potkrala greška u izvjescu ili su ljekarne unutar tog SPP rasle, a pad je bio od prodaje brendova iz tog SPP.

Dobro uočena nelogičnost na SPP Pharma. Dijelom je to zbog dezinvestiranog dijela portfelja, sam bredn Bebi prodan ruskoj Nelt Grupi je prošle godine imao prihod od 11 milijuna eura. U tom dijelu leži ključ te razlike.

U objašnjenju izvješća se navodi kako ljekarnički lanac Farmacia bilježi rast prodaje na 346,6 mil hrk (stranica 15).

No sveukupno mene izuzetno zadovoljava izvješće a imajući na umu kakva je godina u tijeku. S obzirom na izloženost Horeca-i očekivao sam i nešto lošije rezultate.

Izuzetno me veseli značajan pad zaduženosti kompanije. Jednostavno volim nezadužene kompanije :)

Kao da se otvara prostor za novu investiciju (možda Ledo)..

• Invest
    • October 26, 2020 at 9:06 PM

Postupak Uprave ATGR o otkupu dužničkih vrijendosnih papira mi miriše kao na pripremni čin za ulazak u LEDO.

Vjerujem da to neće uraditi samostalno već u koheziji s nekim fondom.

Definitivno su zainteresirani ponuditelj a samo je upitno po kojoj cijeni.

• Invest
    • October 5, 2020 at 3:48 PM
    Quote from Parica

Dok su sve oči uprte u PODR, ATGR priprema teren za preuzimanje LEDA...

https://eho.zse.hr/obavijesti-izd…d48661d0161dc2f

Da, upravo tako to i ja vidim.

U protivnom nema razloga za izdavanjem novih obveznica.

Nije naveden iznos koji bi mogao biti u koliziji sa ponudom za LEDO.

• ADRS (Adris grupa d.d.)

• Invest
    • September 28, 2020 at 3:41 PM
    Quote from Ledica
    Quote from Invest

Za prolivenim mlijekom se ne plače.

AV je kAtastrofalno upravljao situacijom kod propasti Agrokora i neposredno prije toga, ali sad je to završena priča.

Sada se treba okrenuti novim stvarima, CO, Cromaris, Maistra..

Samo da im Marjan ne bude novi kiks.

Kako to mislite katastrofalno je upravljao situacijom kod propasti Agrokora ?

Pa Adris je imao najsigurnije i najbolje osiguranje svojih potraživanja .... u zalogu vrijedne dionice Jamnice .

Prema Stečajnom zakonu oni su bili razlučni vjerovnik koji se namiruje posebno , a ne iz stečajne mase.

I tako je i trebalo biti , ali Ramljak je nekoliko dana prije Božića svečano objavio da sve dionice društava pod izvanrednom upravom vrijede nula kuna . I tako zapečatio sudbinu Adrisa i svih ostalih dioničara .

Nulovanje dionica dioničara svih društava dobrim dijelom dogodilo se upravo zbog Adrisa koji bi im odnio 75% Jamnice , mali dioničari ostalih 25% Jamnice i 52% Leda i ništa vrijednog nebi ostalo za lešinare i borgovce .

Display More

Pa vrlo jednostavno.

Situacija zvana "Agrokor" je trajala duže vremena te se godinama prije toga moglo nanjušiti da tamo nešto ne štima.

To smo mogli i Vi i ja koji nismo top menadžeri kakvim se proziva AV niti vodimo ponajveću kompaniju u RH a niti posuđujemo riskantnim kompanijama milijardu/milijarde eura.

Ne želim biti general poslije bitke ali dajte mi za pravo vjerovanje kako je to bilo vrlo pogrešna odluka koja se nije trebala dogoditi.

Nešto slično kao da danas posudite nekoj firmi milijardu eura ali se upišete u založno vlasničko pravo. Ali realno koliko ono vrijedi ukoliko ta kompanija propadne? Malo plastično ali ne toliko daleko od istine.

Sve u svemu, ispostavilo se kao kriminalno loš upravljački potez i od toga nema bježanja. Tako je kako je.

Sada treba dignuti CO i Cromaris te prilagoditi se u turizmu novonastaloj situaciji.

• Invest
    • September 28, 2020 at 1:28 PM

Za prolivenim mlijekom se ne plače.

AV je kAtastrofalno upravljao situacijom kod propasti Agrokora i neposredno prije toga, ali sad je to završena priča.

Sada se treba okrenuti novim stvarima, CO, Cromaris, Maistra..

Samo da im Marjan ne bude novi kiks.

• Invest
    • September 23, 2020 at 10:08 PM

Podravka nece davati ponudu za Ledo jer tu nema sanse.

Mozda u dogledno vrijeme Pik ili Belje.

Ledo ide strancima.

• Invest
    • September 18, 2020 at 10:59 AM

https://slobodnadalmacija.hr/split/bivsi-ra…m-grupa-1045094

evo noviji članak, od jučer.

Adris je hotel kupio za 324 milijuna kuna u stečajnom postupku. Ali ta zvarzlama nije okončna u potpunosti, bar što se tiče određenih potreažiavanja a na prvom mjestu radnička potraživanja:

"- Dakle, sadašnji vlasnik s bivšima se mora dogovoriti kako isplatiti potraživanja radnicima, a nadam se da će poštivati dogovoreno, a to je još 65 posto naših potraživanja - poručio je Ledenko, koji je kazao da se zbog dugogodišnje agonije osjećaju tužno i bijesno."

Adria Resorts iz sastava Adris grupe još je koncem 2017. godine od austrijske Heta Asset Resolution grupe otkupila potraživanja osigurana hipotekama nad hotelom Marjan, a prethodno je isto učinila i s potraživanjima nad hotelskim aneksima te tražbinama 72 bivša radnika hotela.

Koliko je love za to potrošeno nije u potpunosti jasno?

No ta lova bi trebala biti stvarni trošak uvećana za troškove namirenja stečajnog postupka kao 1 razlučnog vjerovnika iz stečajne mase u koju je došlo 324 milijuna kuna koje je Adris uplatio za otkup hotela. 2 razlučni vjerovnik je postao sam Adris otkupom potraživanja od Hete, dok su potraživanja radnika (a i Adrisova steknuta otkupom potraživanja od 72 ranika ) u 3 redu naplate i ona se zasigurno neće naplatiti. Tako da dio love koju je uplatio sam Adris će i povratiti.

Komplicirano za popratiti ali takav je naš stečajni postupak.

Sumirano, Adrisov trošak jako ugrubo: trošak otkupa od HETE i 72 radnika + troškovi stečajnog postupka. Plus naravno svi upsutni odvjetnički i manpilativni troškovi koji su milijunksi iznosi naravno.

Sve u svemu, Marjan smatrma vrlo kompliciranom pričom te kao mali dioničar adrisa definitvno nisam zadovoljan što je Adris ušao u to.

Jako duga i financijski izdašna investicija..

• Invest
    • September 17, 2020 at 10:14 AM

https://novac.jutarnji.hr/karijere/nakon…snije/10477780/

Za što se Emil priprema, na što cilja?

Ledo, Jamnica, Zvijezda ili nešto drugo?

• Invest
    • September 17, 2020 at 10:12 AM
    Quote from komot
    Quote from Invest

Neće se vratiti ni za 30 godina, a u tom periodu će trebati renovaciju još 2 puta radi prilagodbi kategorizacijama i standardno radi renovacije.

Definitivno su se zaletiti u ovu investiciju, inicijalno su je platili jako puno a sada objekt trebaju u potpunosti rušiti te raditi novi.

Rupa bez dna.

Pa htio sam biti konzervativan u procjeni pa sam napisao minimalno 20. Bliže sam Vašim razmišljanjima. Ja sam razmišljao da je njihova logika da će hotel kao takav u u rohbau fazi, dovršiti približno po projektu arhitekta Rošina. Sama betonska konstrukcija nije mogla u desetak godina toliko propasti da bi trebalo sve rušiti, za iduću sezonu je sve trebalo biti u pogonu. Za godinu i pol se to moglo dovršiti bez problema. No to su samo moja razmišljanja, možda sam u krivu.

To je bilo nešto što sam i ja očekivao, da bi to moglo biti za godinu i po u funkciji.

A ovako će se troškovi učetverostručiti a u funkciji neće biti za 4 godine.

Zaista ne razumijem tu poslovnu odluku.

Pa zar nije bilo bolje uzeti građevinsko zemljište (neizgrađeno) u vlasbništvu RNK Splita u neposrednoj blizini hotela Marjan i napraviti greenfield investiciju. Urbanistički plan tu ionako predviđa izgradnju hotela 5*. Vjerujem da bi RNK u ovom trenutku bio zainteresiran za tolike milijune.

Neovisno, uvijek sam pobornik greenfield investicije. U ovakvom konkretnom slučaju Adris je platio očito isključivo zemljište plus što će morati baciti cca 100 mil hrk za rušenje i nove iskope, a da nisu takli novu ab konstrukciju.

Display More

• Invest
    • September 17, 2020 at 9:37 AM
    Quote from komot

Ulupat će se preko milijarde kuna u ovaj hotel. To se neće za 20 godina vratit. Minimalno 20 godina. Sve manje mi se sviđa model upravljanja. Dobro ću razmislit hoću li ponovo ući ovdje.

Neće se vratiti ni za 30 godina, a u tom periodu će trebati renovaciju još 2 puta radi prilagodbi kategorizacijama i standardno radi renovacije.

Definitivno su se zaletiti u ovu investiciju, inicijalno su je platili jako puno a sada objekt trebaju u potpunosti rušiti te raditi novi.

Rupa bez dna.

• Invest
    • September 4, 2020 at 12:22 PM
    Quote from zlocesti

Često stvari nisu onakve kakvima se čine.

No, svatko od nas razumije trgovanje na svoj način.

Mislim da razumijem na što aludirate i što želite reći.

Ali to vaše razmišljanje je vjerojatno točno ali je zasnovano na trejderskom okviru trgovanja.

To mene ne zanima, mene zanima trgovanje u skladu s vrijednosti.

• Invest
    • September 4, 2020 at 12:05 PM
    Quote from zlocesti

Čitam jutros da je HT u dvije i pol godine otkupio više od milijun vlastitih dionica

Novcem koji je i naš.

I pitam se, gdje bi bila cijena dionice da nisu uveli takvu praksu.

Nekako mislim da ne bi bila niža.

Iza otkupa sigurno postoji nekakav plan, ne čine to jer su dobrotvori.

Molim?

Pa to je de facto jedina pozitivan stvar koju HT radi u zadnjih godinu dana za male dioničare.

• Invest
    • September 3, 2020 at 10:37 AM
    Quote from plavi01

poštovani,

ne kupuje samo trezor dionice nego i skrbnički 3 .... kom

ht poništava svoje dionice a adris nije dao dividendu a dionice dijele samo sebi kao nagradu iako imaju plaču i po 10 000 eura

gdje je u toj firmi poslovni moral/transparentnost neka vele forumaši/dioničari adrisa

da, upravo to je ono što male dioničare najviše smeta jer je to legalni nemoralni način izvlačenja novaca i izbjegavanje podjele malim dioničarima.

Kod HT je to puno čisće i transparentnije na radost velikog i malih dioničara dok je to kod Adrisa ajmee..

• Turističke dionice i perspektive

• Invest
    • September 2, 2020 at 8:59 PM
    Quote from zlocesti

Valamar je imao 5 otvorenih hotela, od dvadeset. Izvještaj od frendice, ljetovala u Poreču.

Da li netko ima drugačiji podatak.

Više je bilo otvorenih hotela, bili su na 60 % otvorenih hotela.

• Invest
    • September 2, 2020 at 8:58 PM

Meni se isto sviđa dionica HT-a čiji sam vlasnik duži niz godina.

Sigurna dividenda, velika likvidnost, stabilna cijena te poništavanje dionica od strane trezora su veliki plus.

Ono što me brine su kontinuiranin pad prihoda već duži niz godina, konkurencija je sve jača te nekako ne vidim daljnjeg prostora za rast, za rast prihoda i dobiti a samim time i za veću dividendu.

Već sljedeće godine očekujem nižu dividendu, možda 6 kn, možda 5 kn.

Pitanje je gdje HT može podići prihode iz operativnog poslovanja?

• Invest
    • September 1, 2020 at 8:48 PM
    Quote from KultLicnosti
    Quote from Invest

Dividendi se nemojte nadati, za to su minorne šanse.

Možda uhvate 50 % noćenja ali nema šanse da uhvate 50 % prihoda s obzirom na smanjenja cijena smještajnih jedinica.

Ne znam što im je s Marjanom u Splitu'

Kad se čita po ovom forumu ispada da netreba očekivati od niti jedne firme divku iduće godine?! :D

A na hotelu Marjan nema vidljivih aktivnosti, prođem pješke obalom jednom tjedno.

Zadnje što se moglo pročitat je da ZG arhitekti rade na (novom) projektu rekonstrukcije.

A to po meni znači da će sigurno tražiti izmjene GUPa. Nema tu nikakve dobiti još par godina.

Display More

Nije točno da se ne treba nadati od nijedne firme, jer su neke firme i ove godine isplaćivale dividende.

Šanse da to napravi Adris su po meni procjenjene na 10 %. Moguće ali vrlo teško.

Za Marjan je jasno da nema dobiti par godina, pa da se sutra krene raditi za prve goste treba pričekati par godina (2). Problem je što ta situacija vlasnički nije čista ni jasna, Adris je preuzeo dobar dio potraživanja ali nisam siguran da je pravno sve čisto.

I neće biti nagodbe ex Agrokora i Adrisa jer za to nema pravnog temelja s obzirom na sprovedenu nagodbu i vjerovničku strukturu.

Da li Adris ima potencijala preuzeti dio ex Agrokora (npr Jamnicu ili slično) mislim da čak ima ali da neće ići tim smjerom.

Vjerujem da će, ako uopće do toga dođe, Nestle, Podravka i Atlantic grupa bitin prvi u redu za uzimanje djelova Agrokora (Ledo, Jamnica).

1. Privacy Policy
  2. Kontakt