1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Invest

Posts by Invest

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• Invest
    • November 29, 2021 at 8:23 PM
    Quote from Paulie
    Quote from KultLicnosti

Očekivana vijest, bilo je pitanje trenutka.

Neznam što je bolje.

a) To što ćemo dobit vrhunsku divku.

b) Ili što katastrofičar kolega Paulie (potajice) umire u zavisti.

Ma, ipak točka a).  :)

Da, izgleda da ovdje neće biti dividende ove godine, što sam upozoravao prije pola godine, a tada me se napadalo. Iskreno mislim da je dionica zbog očekivanja masne dividende previše narasla u kratkom periodu bez ikakvog pozitivnog pomaka u poslovanju, i da će opet na razine 50-60 kuna. P/E omjer je visokih 17-18, a to mi se čini previše s obzirom na ZABA-in potencijal rasta. Dionica je lani bila oko 50 kuna u ovo doba godine, cijena je narasla 10-15 kuna što su 3-4 dividende.

Display More

A koliko je novaca firma odnosno dionica zaradila u proteklih godinu dana? Ukoliko se novci ne isplate kroz dividendu to ne znači da je novac nestao i da ga se ne treba vrednovati kroz cijenu na burzi.

Quote from darac11

"Dečki" godina vam je gotova za mjesec dana! Sljedeće godine bi mogli brutalno brkove omastit (meni bolje tako paše) 😁

Nemojte očekivati brutalne dividende jer se to neće dogoditi. Sljedeće godine očekujem maksimalno 6% na trenutnu vrijednost. A i to je brutalno.

• Invest
    • November 5, 2021 at 8:01 PM

Uopće se ne zabrinjavam i ako ne bude dividende.

Čak se ne bojim ni squeeze outa jer mi je ulaz puno puno niži od sadašnjih cijena, a na 60tak kuna ću opet krenuti u kupovanje.

S obzirom na vlasničke udjele njima sigurno nije problem isplatiti manjinskim dioničarima dividendu.

Moguće da imaju nekakav deal sa Allianzom pa je zato Frano krenuo izlaziti, iako osobno vjerujem da to nije povezano.

Nekako ne vjerujem da će ići u tom smjeru ali sve je moguće.

Realno je vrijednost ove dionice puno veća.

• Inflacija

• Invest
    • October 25, 2021 at 8:28 PM
    Quote from etoimene
    Quote from Invest

Jedino čega se bojim da se povećanje kamatnih stopa ne bi previše dugo odugovlačilo..

Sve bi to bilo divno i krasno da nema politike. Što misliš što će se dogoditi sa javnim dugom ako narastu kamatne stope?

Misliš da postoji neki drugi izbor?

• Inflacija

• Invest
    • October 13, 2021 at 3:57 PM
    Quote from zlocesti

Nema tome davno da je stav nadležnih institucija u sviejtu bio d aje inflacija privremena kratkotrajna pojava

Sada se sve češče čita kako kaću da su procjene bile pogrešne

A jedini lijek za inflaciju, povišenje kamatnih stopa će nas uvesti u recesiju, pa kako god okreneš.. ne valja

Ajde svi koji se u to bolje razumijete, griješim li ?

Povećanje kamatnih stopa niti znači nužno recesiju niti nužno znači nešto loše.

Već predugo traje ovaj nemilosrdan i golemi otkup obveznica što je dovelo kamatne stope do 0, pa čak i u negativu (što je aspolutno besmisleno). Cilj je ispunio sredstvo.

Sada se kolo vraća unatrag, potrebno je samo napraviti balans. Novca je jednostavno previše u optjecaju i to treba zaustaviti. Tržišna inflacija je to napravila prije samih čelnika središnjih banaka koji su dosta često slijepi poput bijelih miševa.

Inflacija se pojavila dosta naglo, a koliko će trajati ovisi o potezima čelnika centralnih banaka. Ukoliko oni brzo i žustro reagiraju, inflatorni učinci će se vrlo brzo stablizirati.

Jedino čega se bojim da se povećanje kamatnih stopa ne bi previše dugo odugovlačilo..

• ATGR (Atlantic Grupa d.d.)

• Invest
    • July 25, 2021 at 12:37 PM
    Quote from hugh

https://www.poslovni.hr/domace/moguc-s…razlozi-4297806

jedni traže, drugi nedaju........

ima li netko info što se točnije događa u atgr oko toga ali i opčenito?......

Sve je pod kontrolom ;)

• Invest
    • June 28, 2021 at 12:03 PM
    Quote from Brunos
    Quote from JosefBeuys

U 9. mjesecu mislim skidaju, imate ranije na ovoj temi negdje spomenuto.

Velika je razlika izmedu skidaju i "imaju pravo razmotriti nove okolnosti". Koliko ja znam nitko nije sluzbeno potvrdivao nikakve datume skidanja zabrane.

Vjerojatno će produžiti aktualne mjere na razini cijele EU do sljedeće godine. A posebno imajući u obzir prodiranje novog soja virusa te prolongiranje djelomičnog statusa quo.

Uglavnom, ove godine ne očekujem dividendu.

Što naravno ne znači da je ovo loša dionica.

• HT (Hrvatski Telekom d.d.)

• Invest
    • April 23, 2021 at 6:55 PM
    Quote from forumas

Još samo 8 radnih dana se ima pravo na 8 kn dividende, a cijena nikako da krene gore.

A vjerojatnost je da će se i nakon isteka prava na nju opet cijena vratiti na ovu razinu, zato čudi da nitko nije htio iskoristiti tih 4-5%.

Pa ako si baš siguran u takav scenarij, a izgleda da jesi, zašto onda ti sam ne digneš kredu i uzmeš brzinski 4-5 %,

Takva logika i nije baš dobra, odnosno malo vjerojatna.

U prethodnom razdoblju je cijena dionice jako potegla na gore, a prihodi su u padu.

Iako imam dionice HT-a, ne očekujem neki rast, dapačem očekujem i laganu malu korekciju cijene.

• CORONA virus

• Invest
    • March 21, 2021 at 7:39 PM
    Quote from Barikb

Dubrovnik je prazan i biti će prazan za Uskrs kao i Poreč. Vidim da ima šprdancije ovdje, ali nisam siguran da ima mjesta za to. Stanje već punih 12 mjeseci nije dobro, a rješenja nema. Cjepljenje ide jako loše. Opaka bolest se širi ljudi umiru i ostaju invalidi. Ukoliko bude u RIVP dokapitalizacija skupština tj. većinski ima sve opcije na stolu. Mali dioničari mogu u takvom scenariju proći lišo, a mogu biti i ošišani. Dug kompanije Valamar raste a prihodi padaju. Slovačka je zabranila turistička putovanja, Srbija preko 5, a Poljska preko 25 tisuća oboljelih. Nadam se da će u ljetno vrijeme biti manje teških slučajeva, ali izgleda da 3. val ugrožava mlađu populaciju u odnosu na 1. i 2. val. Virus je promjenio SVE a najviše turizam i trajat će nažalost zahvaljujući mutacijama dugo i predugo.

Slažem se. Dugo sam smatrao kako je riječ o nečemu prolaznome, te sam smatrao da će sezonma 2021 biti na razini 90% od 2019. Ali realno, ovo je puno gore od svih očekivanja. Vrijeme leti, a situacija se ne popravlja tolikom brzinom. Cijepljenje predugo traje a sve je izglednije da tu utrku s vremenom virus olako dobiva stvarajući nove mutacije. Sasvim je realna opasnost da se u dogledno vrijeme pojavi jedan novi soj virusa koji bi izbjegao kompletan imunološki odgovor stečen putem cjepiva ili putem preboljele bolesti. Onda bi de facto bili skoro pa na početku.

Nadam se da do toga ipak neće doći.

Dugo sam imao značajne uloge u mnogim turističkim dionicama, ali sam u potpunosti izašao iz toga. Ako se situacija drastično popravi, svakako će biti vremena za ulazak u taj sektor ponovno.

Privatno sam također djelomično izložen turizmu kao vlasnik apartmana na odličnoj lokaciji na Jadranu, i ova sezona je u najavi-očajna!

Oprezno, ovdje se mnogi mogu opeći!

• Invest
    • February 24, 2021 at 7:32 PM

Smatram da je u ovim vremenima te uzimajući u obzir sve činjenice i spoznaje, ovo vrlo dobro čak izvrsno izvješće.

I da, imam jako puno ovih dionica pa sam možda subjektivan. Ali nisam druker, jer nemam takvih ambicija.

• Invest
    • January 19, 2021 at 9:23 AM
    Quote from Flight

DT su zanimljive njihove vece operacije. HT nije problematičan u tom smislu jer je konstantno profitabilan, al bi mogao jednom postati. Znaci operacije u Europi reda veličine od Austrije pa na vise su “Here to Stay”, sve ostalo u nekom trenutku ovisno o okolnostima i strategiji može doći pod razmatranje: “to sell”.

Većina ulagaca u HT su uspavani i fokusirani uglavnom na dividendu i poslovanje u Hrvatskoj i ne bilježe promjene koje se zbivaju u svijetu. Osobito promjene u samom DT-u i promjenu u orijentaciji na profitabilne i vece operacije. O tome ne odlučuje lokalna uprava nego ona u Njemačkoj.

Nije direktno usporedivo, ali kad je Anheuser preuzimao americki BUD (piva) prodao je dio lokalnih operacija pod nazivom Starbev koja je zahvaćala pivovare od Češke do Srbije i Rumunjske uključujući I Zagrebačku pivovaru. To je bio zaokret u strategiji prema vecim tržištima i akvizicijama.

Slažem se.

Ali trenutno govorimo o sadašnjosti i stvarima koje su definirane.

Možemo percipirati stvari na razne stvare i predviđati poslovne smjerove i akvizije, ali to je ipak samo nagađanje o kojemu isključivo odlučuje uprava u Njemačkoj, odnosno njihov nadzorni odbor.

Uvjeren sam da HT neće biti predmet prodaje duži niz godina.

• Invest
    • January 19, 2021 at 8:51 AM

DT zasigurno neće prodavati HT.

Pročitajte malo njihove objave. Jedno od strateških ulaganja DT-a je HT.

Ono što oni prodaju je okarakterizirano kao nestrateško ulaganje.

Oni to rade profesionalno i ozbiljno, tamo nema špekulacija.

Vlasnik sam povećeg broja dionica kako DT-a tako i HT-a.

• ADRS (Adris grupa d.d.)

• Invest
    • December 4, 2020 at 1:47 PM
    Quote from Lavrentije
    Quote from harpun

njihov program otkupa je legalno izvlačenje novca iz kompanije

I isplata dividende je isto, pa? Dakle ove i iduce godine nisu smjeli isplatiti dividendu i zaobisli su to buybackom koji je suptilnija metoda stvaranja vrijednosti za dionicare jer dize cijenu dionice bez isplate dividence...

Da ukoliko te iste dionice i ponište.

Ukoliko ih podijele menadžmentu kao što su do sada činili- e to je legalno izvlačenje novaca.

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• Invest
    • December 3, 2020 at 1:13 PM
    Quote from ZSEZSE

Ne kuzim jel ja živim u nekom paralelnom svemiru gdje su svi kafici zatvoreni kao i restorani i gdje je svaki dan sve veći broj oboljelih i umrlih te država isplaćuje dok može naknade.

Recite mi gdje je taj vaš diler jer očigledno meni moj prodaje slabu robu?

28 kn?

Daleko je ovo od vrijednosti s burze.

I dalje predstoji vrlo klimavo vrijeme a pravi ekonomski pokazatelji će se pokazati tek kad ovo sve završi.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Invest
    • November 20, 2020 at 7:01 PM
    Quote from Vule
    Quote from plavi05

Lako je biti general poslije bitke, prije bitke ušao sam u ERNT sa 20% portfelja po cijeni 1.060,00, a sa 50% u ZABA dječiju štednju sa 4% kamata, da sam barem obrnuto.

u svakom slucaju si vrhunski prošao, i budi sretan i uzivaj u zivotu. Nevalja biti pohlepan jer onda ostanes i bez toga sta si imao..ili ono sto svi radimo "zalimo za propustenim prilikama, zaradama" umjesto da uzivamo u dobivenom

e to se zove kvalitetan savjet!

• ADRS (Adris grupa d.d.)

• Invest
    • November 20, 2020 at 6:56 PM
    Quote from LodeRunner

30k komada po 360kn. Zar on zbilja misli rasprodati sav svoj Adris?

koliko je njemu ostalo povlaštenog Adrisa?

definitvno radi veliki pritisak na cijenu.. ali nije loše za one koji su voljni dokupljivati..

• Invest
    • November 20, 2020 at 10:45 AM
    Quote from ZSEZSE
    Quote from Invest

Bez.

U objavi nisu dali iznos fiksne kamatne stope.. baš me zanima kolika je stopa?

Zbog čega izdaju obveznice kada im za trenutnu likvidnost nije potrebno.

Ni Todi nije trebalo.Sjetite se obavijesti na ZSE od Sbera, cijena dionica je tada rasla samo zato jer je to Todi trebalo da ih može dati u zalog.

Ne tvrdim ništa ali sami ste primjetili čemu dug ako se ima novaca?

Ne vidim opravdanog razloga u refinanciranju tekućih obveza kad je očito da tu nema problema.

Potenciram pitanje kamatne stope jer potencijalno tu može biti razlog u uštedi po kamatnim stopama. Iako se ATGR i ranije jako jako povoljno zadužila. Osim ako nije riječ o nekih 0.10 % ili sično.

Jedino logično opravdanje je priprema za novu akviziciju.

Ali 300 milja je malo za nešto konkretno..

• Invest
    • November 19, 2020 at 7:33 PM
    Quote from ZSEZSE
    Quote from StatusQuo

kompanija je dobra to nije upitno vidim da su dug dodatno smanjili, a i uocljivo je da su se zalihe povecale u 3q u odnosu na 2Q sta je inace suprotnog karaktera radi sezone doduse mala je razlika

To sa ili bez ovih 300 mil?

Bez.

U objavi nisu dali iznos fiksne kamatne stope.. baš me zanima kolika je stopa?

Zbog čega izdaju obveznice kada im za trenutnu likvidnost nije potrebno.

• Invest
    • November 19, 2020 at 10:32 AM

Kakav je ovo run na ATGR, tko naveliko kupuje i gura cijenu visoko :)

• Invest
    • November 17, 2020 at 11:28 AM
    Quote from tepra
    Quote from Invest

i onda kažu da nema ulagača odnosno ulagačkog kapitala :)

A čuj, već me vuče želja da prebacim sve iz fondova u ETF-ove... lakše bi bilo određivat na kojim cjenama prodati... nema nikakvih iznenađenja. Prodaš po koliko voliš a ne koliko ti se nametne... transparentnije je...

Baš me zanima kad će naše vrle banke počet sa izbacivanjem svojih.

Pa vjerujem da će uskoro. Jer dosadašnji model je u uskoro 2021 godini prošlo svršeno vrijeme.

• Invest
    • November 17, 2020 at 11:21 AM
    Quote from tepra

Nije ni 10 minuta prošlo a već skoro 2 i pol milijuna prometa... lijepo...

i onda kažu da nema ulagača odnosno ulagačkog kapitala :)

1. Privacy Policy
  2. Kontakt