1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Paulie

Posts by Paulie

• ADRS (Adris grupa d.d.)

• Paulie
    • July 8, 2022 at 2:12 PM
    Quote from rambo_5

NI meni nije sjela dividenda, registriran sam u SKDD, HT-ova je sjedala bez problema. Zna li tko gdje je zapelo?

Adris ne isplaćuje preko SKDD, morate Adrisu poslati podatke, upute su na njihovim web stranicama. Skinite obrazac, popunite ga i pošaljite ga Adrisu.

• Paulie
    • July 8, 2022 at 12:00 PM

I uz tu rastuću dobit i računicu imat ćete P/E u rasponu 13-15 ovisno o kojoj klasi dionica govorimo, što nije prejeftino, niti preskupo, kako sam rekao taman fer vrednovanje. Ne vjerujem da će ostatak CO-a brzo u prodaju, o tome se već dugo priča pa ništa.

Također mislim da je dobar dio tog rasta dobiti inflatorni, a ne organski.

Da se usvoji vaša cijena od 574 kn, P/E bi otišao na 20-tak. Ja vjerujem da Adris toliko ne vrijedi uz ovu upravu. Barem trenutno. Dobit unazad nekoliko godina stagnira, neki faktori jesu bili eksterni, ali to su činjenice.

Ukoliko želite stabilnost ovo je svakako top dionica. Dolje može jedino u slučaju recesije ili opet nekog vanjskog nepredvidivog događaja. Gore definitivno može 10-tak posto u kratkom roku, međutim ovisit će o općoj situaciji na tržištu.

• Paulie
    • July 8, 2022 at 10:39 AM

Mislim da je Adris trenutno prilično fer vrednovan kad se u obzir uzmu svi pokazatelji, a to je book, zarade, (ne)transparentnost (tužba za milijardu u Agrokoru koju nigdje ne spominju), management - poglavito sposobnost upravljanja novcem i nagrađivanje menadžmenta dionicama koje kupuju na burzi, itd.

Ne bih rekao da je Adris precijenjen, ali ni podcijenjen. Vjerujem da će ove godine prihodi rasti, ali će rasti i rashodi zbog inflacije, dobit će vjerojatno biti nešto bolja nego lani.

I slažem se da je Adris super dionica za nekog tko hoće opći mir i dugo godina sjediti u dionici, jer se ovdje ništa loše neće dogoditi. Međutim ovdje nema ni brze zarade.

• Paulie
    • July 8, 2022 at 10:24 AM
    Quote from Lory

Meni nije jasno zašto Adris ne kupuje povlaštene dionice u većem broju.

Moja je logika da bih Adris trebao kupovati povlaštene dionice do cijene 574kn (book value).

Nije dionica samo book value, da li zarade opravdavaju tu cijenu ? Ja bih rekao ne kao dioničar Adrisa.

P/E Adrisa je već sada 20-tak, ovisno da li gledamo redovnu ili povlaštenu dionicu.

Dugovi se vraćaju, hoteli se grade, a dividende isplaćuju iz cash flowa, ne iz book valuea.

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• Paulie
    • July 7, 2022 at 1:51 PM
    Quote from SOUR

Da ne dupliciram sve linkove iznad. Samo ovako bi dodao da su to sasvim male razlike u odnosu koliko je cijena dionica ADPL manja u odnosu na 160 kn ili više.

Nije dionica ovoliko pala zbog pada prodaje koji nije beznačajan, nego zbog rata u Ukrajini i moguće konfiskacije ruskih tvornica. Također je rusko tržište koje je donosilo preko 25% prihoda totalno potonulo. Dioničar sam, ali ovo je realnost.

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Paulie
    • July 6, 2022 at 1:55 PM
    Quote from D_artagnan

Pa zicer je na ovim cijenama kao i sve ostalo u zivotu.

I kuca, stan u kojoj zivis… ili apartmani koje rentamo, moze netragom nestati u nekom potresu, pozaru, olujnom nevremenu, il je slucajno pogodi neki zalutali ili namjerni dron, asteroid pa ti trazi od koda ces naplatit stetu … svasta je moguce

Rizik je neusporedivo manji od onog da bi brodarine mogle dolje. Ovakva usporedba je promašena.

Apropo gospodarstva i ekonomskih ciklusa sad već svi ekonomisti i političari spominju skoru recesiju.

• Paulie
    • July 6, 2022 at 1:41 PM

Nisam zaboravio imovinu nego sam odgovarao kolegi koji je brojio dobit kao da od te dobiti ne treba vraćati goleme dugove i financirati gradnju novih brodova.

ATPL nema stabilnu vrijednost imovine kao npr. hotelijeri, njena imovina je vrlo volatilna jer se vrijednost brodova mijenja kako se mijenjaju i vozarine.

A to znači:

- dugovi sigurno ostaju veliki i nepromjenjivi

- u budućnosti će zaduživanje biti skuplje jer će u svijetu rasti kamatne stope

- u slučaju pada vozarina dolazi do revalorizacije imovine što se već dogodilo prije nekoliko godina kada su prikazali golemi gubitak zbog revalorizacije

Imovina svakako postoji, ali ne treba zanemariti ogromne dugove. Sve treba ukalkulirati i eventualno uložiti, a ne drukati i pričati kroz ružičastu prizmu.

Dugovi plus dva nova broda su 1,2 mlrd kuna keša koja ATPL treba zaraditi u sljedećih nekoliko godina.

Ja opet ponavljam ne tvrdim da je ATPL loša investicija, ali ni ne mislim da je bez rizika. U slučaju recesije brodarine će dolje. Uostalom tko hoće sigurnost ulaže u blue chipove i zadovoljava se manjim prinosom.

Pisao sam prije mjesec dva kada ste crtali rakete na 600, 800, 1200 koji su rizici, pa se od tada dogodio velik pad vozarina i eto ATPL na 400. Ovo je rizičan ciklički sektor, a 90% ljudi na ovoj temi piše kao da se radi o ziceru.

• Paulie
    • July 6, 2022 at 11:43 AM
    Quote from gigic23

lNTERESANTNO

Dobit grupe po revidiranom FI za 2021 godinu iznosi 321,80 kn/dionici

Dobit grupe za 1Q nerevidirano iznosi 67.389.067 kn, što je na 1.381.548 dionica 48,77 kn/dionici

Ajmo to zbrojiti 321,80 + 48,77 = 370,57.

Trenutačna cijena dionice 409 - 370,57 = 38,43 km. 38,43 × 1.381.548 = 53.092.890 kn

Znači tržište kaže da je cijena dionice jednaka zbroju dobiti iz 2021 godine i Q1 + Q2 dobiti ako je ona cca gornjem iznosu.

Sve ostalo ne postoji ne vrijedi ili u slucaju da je dobit veća od 53.092.890 kn vrijedi negativno.

Naravno ovdje treba napomenuti da je ovo dobit grupe, pa tu osim brodova ima i još svačega uključivo i nekih novaca po objavi FI Q1 cca 143 k /dionici.

Iracionalnost i strahovi ukazuju na ekstreme, a pri tome nije nevažno da je i tečaj $ od 01.01 cca +10%. a što slučajno pokriva barem stopu nflacije.

Ahhhhhhh kako je lijepo trgovati na ovakvom tržištu. :) :saint: :thumbup: :!: <3

Display More

Kome ste ostavili dugove u cijeloj ovoj kalkulaciji. Ako išta mrzim na dioničkim forumima onda je to neobjektivno drukanje.

Dugoročne obveze: 691.004.245 HRK
    Kratkoročne obveze: 97.944.288 HRK

Ukupne obveze: 788.948.533 HRK

Dionica: 1.395.520

Dug po dionici: 565 HRK

Gdje je financiranje gradnje dva nova broda u iznosu 460 milijuna HRK ?

Priča s ATPL može otići u oba smjera, s recesijom to može ispasti jako loše, a s novim ciklusom jako dobro. Ja se ne mogu zakuniti da znam što će biti, ali me iznimno nervira kad netko druka kao da ima kristalnu kuglu s ružičastom budućnosti.

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• Paulie
    • July 6, 2022 at 10:53 AM
    Quote from Manu

Već kad ovo vidim sve mi je jasno. To su iznosi dva godišnja proračuna. Da se aktivira i 5% isplata već je veliki problem.

https://www.poslovni.hr/hrvatska/drzav…sporova-4341598

Vjerujem da Marić nije otišao tek tako. Dolaze teške stvari u budućnosti, recesija, euro, te međunarodni sporovi protiv RH, od kojih je najveći Agrokor. A sjetimo se što se zadnji put dogodilo kad je Marić dao otkaz u Agrokoru.

Hrvatska gubi uvjerljivo najviše međunarodnih sporova u usporedbi s drugim EU državama što puno govori o sudstvu i DORH-u. I umjesto da nešto promijene oni nastavljaju raditi po starom.

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• Paulie
    • July 6, 2022 at 7:57 AM

Još jedna u nizu arbitraža koju je Hrvatska izgubila.

Hrvatska izgubila spor protiv MOL-a, platit ćemo milijarde?!
    Ovo je druga arbitraža koju je Hrvatska izgubila od MOL-a. Prva je bila u Švicarskoj koju je pokrenula Vlada Zorana Milanovića 2014. godine kao odgovor na…
    www.24sata.hr

Prema neslužbenim informacijama, Hrvatska će morati platiti između 250 i 300 milijuna dolara (između 1,83 i 2,2 milijarde kuna) s kamatama nakon što je na Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID) izgubila spor protiv MOL-a. MOL je pokrenuo postupak 2013. kada je tužio hrvatsku Vladu jer nije ispoštovala obveze iz glavnog ugovora o plinskom poslovanju i dodataka. MOL je isprva tražio milijardu dolara odštete, odnosno 6,5 milijardi kuna.

• Paulie
    • July 5, 2022 at 10:52 PM
    Quote from KultLicnosti

Ministar Marić dao ostavku Index Vijesti Prije 9 minuta

Zar ne on želi biti upisan zlatnim slovima u povijesti HR kao donositelj ojra?

Ovakve "iznenadne odluke" su rijetko slučajne, nešto se valja iza brda. S obzirom da mu se već zna zamjena, ovo je dogovoreno barem prije mjesec do dva.

• AGROKOR

• Paulie
    • July 5, 2022 at 10:22 PM

Ovo je sve zanimljivije. Da li je povezano sa skorom arbitražnom odlukom ?

Ministar Marić dao ostavku
    MINISTAR Zdravko Marić na vlastiti zahtjev odlazi iz vlade.
    www.index.hr
  • AGROKOR

• Paulie
    • July 5, 2022 at 12:19 PM

AFERA ‘VELIKI AGROKOR’: Ako DORH ne ispita Ismeta Kamala, ključnog vještaka protiv Todorića, Visoki kazneni sud spreman je odbaciti ‘popravljenu’ optužnicu i obustaviti progon

https://www.nacional.hr/afera-veliki-a…u-i-obustaviti/

• AGROKOR

• Paulie
    • June 29, 2022 at 10:01 AM

Izgleda da Ivica Todorić diže ruke od DORH-a i pokreće međunarodne tužbe protiv grupe Borg. Dakle ne radi se o tužbi za naknadu štete, nego o novoj za kriminal protiv grupe Borg.

"Spreman sam na posljednji korak u borbi za istinu vezano uz aferu Agrokor. U svjetlu potpune kontrole DORH-a od strane korumpiranih političkih poluga u Republici Hrvatskoj, odlučio sam: Pokrenuti u kratkom roku postupke u Americi i Velikoj Britaniji protiv članova kriminalne grupe „Borg“, njihovih nalogodavaca, te ruskih banaka SBER i VTB – entiteta pod međunarodnim sankcijama. Isto tako podnijeti ću odštetne zahtjeve u milijardama kuna.

Postupci će biti vođeni od strane afirmiranih bivših javnih tužitelja navedenih država a koji su ZASNOVANI NA VEĆ OBAVLJENIM DETALJNIM PRAVNIM ANALIZAMA dostupne dokumentacije a koja sugerira da su gore navedeni kao udruženi klan stajali iza otimanja privatne imovine i teških kršenja kaznenog prava.

Todorić: Pokrenut ću postupke protiv skupine Borg, njihovih nalogodavaca te ruskih banaka SBER i VTB
    Kako bi se kriminal i korupcija opravdali, vlast već godinama u javnosti plasira užasavajuće neistine, te politički prisiljavala frivolne sudske postupke…
    www.vecernji.hr
  • AGROKOR

• Paulie
    • June 28, 2022 at 8:54 AM

Konzum plus, koji je u prošloj je godini s prihodom od 10,7 milijardi kuna zadržao svoju poziciju najvećeg hrvatskog trgovca. Svakako je najveći lanjski uspjeh Konzuma to što je godinu, po prvi put nakon 2016. godine i kraha Agrokora, okončao s dobiti, koja je iznosila nešto preko 27 milijuna kuna prije oporezivanja.

No, uspjehom se za najveći domaći maloprodajni lanac nikako ne može smatrati to što mu je, u godini u kojoj je maloprodajno tržište raslo po stopi od 12,1 posto, rast prihoda iznosio zapravo skromnih 6,4 posto, što je popriličan zaostatak i za prosječnim rastom (13,57 posto) ostalih trgovaca na malo s liste 1000 najvećih.

Konzumov lanjski rezultat izgleda još i lošije kada ga se usporedi s 2020. godinom. Tada je, zahvaljujući tome što ta kompanija, iz sustava Fortenova grupe, ima najveći broj prodajnih mjesta velikih formata izvan šoping centara, njegov prihod skočio 31 posto, mnogo, mnogo više nego što je u toj godini iznosio prosjek rasta (4,45 posto) ostalih najvećih trgovaca na malo. Tako, ako itko u trgovini može plakati za pandemijskom 2020. godinom i lock downom, onda je to svakako Konzum.

1000 najvećih: I uspjeh i neuspjeh Konzuma
    Ne treba iznenađivati to što je na listi 1000 najvećih tvrtki u Hrvatskoj najviše trgovaca, njih čak 279. No, iz tog podatka ne treba zaključiti da trgovina u…
    lidermedia.hr
  • AGROKOR

• Paulie
    • June 26, 2022 at 9:01 AM

Jučerašnji prilog Al Jazeera - Afera 'Veliki Agrokor': Optužnica ponovo vraćena na sud

• AGROKOR

• Paulie
    • June 26, 2022 at 8:42 AM
    Quote from darac11
    Quote from plavi05

Nakon svega se pitam za što se sudi Gazdu, otkud novci za plaćanje različitih konzultanata kad je Agrokor bio pred stečajem sa 6 kn na računu

Meni nije jasno zašto se ne podigne optužnica za potpisana jamstva, jer su s tim potpisanim jamstvima počinili štetu dioničarima i time prekršili članak zakona (vi znate koji) i moglo bi ih se strpati u zatvor nakon 2 tjedna suđenja.

Vjerojatno zato jer bi time priznali da su jamstva nelegalna i da malim dioničarima ništa nije smjelo biti oduzeto, već su mogli oduzeti samo Agrokorov dio u Ledu, itd.

• AGROKOR

• Paulie
    • June 24, 2022 at 11:20 PM

DORH, odnosno država je tuženik, prema tome moraju se baviti tužbama malih dioničara sve i da ne žele. Da im je došlo 17.000 tužbi morali bi sklopit nagodbu, ali većina ljudi su kukavice ili nezainteresirani.

Ne dam se ja tek tako obeshrabriti kao što mnogi nažalost jesu. Ukoliko je potrebno treba ići i do Europskog suda za ljudska prava.

Arbitražna odluka bi svima koji su tužili trebala otvoriti mnoga vrata, ali treba čekati odluku.

• AGROKOR

• Paulie
    • June 24, 2022 at 10:24 PM

Uspio sam iskopati video gdje je danas Milanović govorio o Agrokoru.

• AGROKOR

• Paulie
    • June 24, 2022 at 10:18 PM
    Quote from zlocesti

https://www.index.hr/vijesti/clanak…sti_najnovije_d

--------Netko je odgovoran za tu minus inteligentnu katastrofu, što se tiče države, naših novaca koji će biti potrošeni na to da bi se Ivicu Todorića strpalo u zatvor nakon što su mu oteli firmu", dodao je. Predsjednik države .

:/

I ne samo Todoriću, nego i malim dioničarima. Predsjednik nakon 4-5 godina konačno govori što se dogodilo.

Quote from plavi05

Samo što je korona virus uništavao cijeli svijet, a Borgovci su uništili Gazdu, mirovince i male dioničare i to bez prava žalbe

Istina, prevarili su sve, ali svi su trebali tužiti. Zamislite da je DORH-u došlo 17.000 tužbi, to bi odjeknulo. Ima dioničara koji su pokrenuli procese i za njih još ova priča nije gotova.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt