1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Parica

Posts by Parica

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• Parica
    • July 12, 2022 at 1:16 PM
    Quote from Normani

AZ mirovinski u međuvremenu ispao također iz Top 10 redovne dionice.
    U Top 10 ušao Miro. :)

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Znaci, na 02.06. MF je imao max 2.227 kom redovnih dionica KODT-a...od 31.05. (T-2) protrgovano je 1.323 komada +310 kom danas...racunam da je od protgovanih dionica u navedenom razdoblju njihovih 75% sto znaci da su sa danasnjim danom otpustili cca. 1225 komada i da im je ostalo jos oko 1k komada...

Veci "problem" je KODT2 kod kojeg je u razdoblju od kad je MF ispao iz TOP10 do danas proslo samo 644 kom (s ukljucenim danasnjim danom) sto znaci da imaju jos 2k komada KODT2...tako da kad se i iskrcaju iz redovne cemo morati cekati da masakriraju povlastenu...jer nemoze redovna ici gore dok povlastena roni...

Uf...uf...danas sam dokupio nesto sitno...ozbiljni dokup, prije izvjesca, bi odradio na 1800kn...do tada vise gledam nego sto sudjelujem...

• ATGR (Atlantic Grupa d.d.)

• Parica
    • July 4, 2022 at 1:17 PM
    Quote from vecoki

hvala kolega Parica

ajme šta sam zahrđao sa znanjem, budala izašao sam iz svih pozicija negdje u 11 mjesecu, budući da se najavljivao već tada da će FED drastično dizati kamatne stope. Oportunitetni trošak sa obzirom koje sam dionice imao 6 znamenkasti broj. J...nije mi mozak dobro radio jer sam imao rješavati pitanje zdravlja, pa sam morao se rastereti stresa. Završio sam sa nekim bijednim plusom, platio fini porez, a bavim se uspješno ovim poslom od 2013. A ništa, kada bi zaradio koju sitnu lovicu do kraja godinu bio bih presretan.

Ispričavam se na emotivnom postu

Jedno je sigurno...na burzi (i u zivotu) nista nije sigurno...ono sto danas izgleda kao loš potez za tjedan dana može bit potez života...ringišpil...

P.s. u godinama poput ove nema bogacenja, fokus bi trebao biti na ocuvanju vrijednosti portfelja...IMHO...tako da budite oprezni i cuvajte svoje novce

• ATGR (Atlantic Grupa d.d.)

• Parica
    • July 2, 2022 at 8:18 AM
    Quote from vecoki

poštovane kolege

budući da sam na sve strane sa mozgom i tijelom, može samo netko napisati od kojeg datuma kreće stocksplit?

Nikakvi rokovi nisu definirani vec se u odluci sa GS navedi da ce Uprava i NO poduzeti sve potrebne radnje za podijelu dionica...

Prosle godine CKML je proveo stocksplit...od izglasavanje odluke na GS do pocetka trgovanja sa splitanim dionicama je proslo cca 45 dana (GS je bila 30.08., a prvi dan trgovanja sa splitanim dionicama je bio 11.10.)...nadam se da ce u tom vremenskom okviru i ATGR provest akciju i da ce se sa splitanim dionicama pocet trgovat pocetkom kolovoza...

• ADRS (Adris grupa d.d.)

• Parica
    • June 30, 2022 at 4:14 PM
    Quote from KressoM
    Quote from croman

Jel može netko meni (malom investitoru :)) objasniti razliku između ADRS i ADRS2 dionica.

Jasno mi je da je ADRS2 povlaštena dionica bez prava glasa. Dakle, vlasnik ADRS2 ne može glasati na skupštini.

Ako se ne varam to je jedina razlika?

Što se cijene tiče. ADRS je uvijek nešto skuplja (trenutno 34 kn). Dividenda za obje dionice je uvijek ista.

Za mene, sitnog investitora koji ionako ne planira ostvariti svoja glasačka prava (ne radim to niti na dionicama na kojima imam pravo jer je količina stvarno mala) ispda da je bolje kupovati ADRS2?

Nisam trader, već kupujem dividenduše i to mi je kao neki oblik štednje....

Mene sad zanima, ima li smisla s moje strane kupovati skuplji ADRS?

I da li se može dogoditi neki veći nesrazmjer u cijeni ove dvije dionice?

Može li ADRS2 postati bezvrijedna?

Display More

Sve štio si napisao je točno i razmišljanje ti je ispravno. ADRS ima smisla kupovati samo ako misliš špekulitati s nekom borbom za glasove kada onda redovna dionica nešto ode na veću razliku u odnosu na povlaštenu. Ali za dugoročnog investitora, kada se ista firma nudi po različitoj cijeni, svakako je logičnije kupovati jeftinije...

A ne samo da ADRS2 ne može postat bezvrijedna (u odnosu na ADRS) već u nekom scenariju čak se povlaštene mogu i pretvoriti u redovne!

Display More

Sjedi 5...

Ali niste napomenuli glavnu razliku (bitnu za nas male) da kod potencijalne ponude za preuzimanje kupac je obvezan otkupit samo redovne dionice (ADRS) dok za povlastene moze i ne mora dat ponudu...

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

• Parica
    • June 30, 2022 at 11:09 AM

A sto reci...tuga

Quote from pikolito

mislim da me se nije do kraja shvatilo, ovo je logička arbitraža, manje vrijedi dionica sada sa zadržanom dobiti nego što bi vrijedila na ex dividend day :D :D :D ...pa nije se ta lova ukrala, ako se uskratila isplata, učinilo se to prije svega sebi. Kako nije nitko jučer reagirao, gs je bila u 13:00, zar je moguće da nitko nije bio, pa moglo se tu na arbitraži zaraditi!? Stvarno je ovaj market maksimalno neefikasan, njegova najveća(jedina? :D ) prednost.

Ako pogledate broj prisutnig glasackih prava/dionica na GS i usporedite sa brojem dionica vecinskog vlasnik...shvatit cete da je na GS uz vecinskog bilo samo oko 700 glasackih prava/dionica...

Tuzan odaziv, tuzna odluka...

Nevjerojatno...pa prije mjesec dana je NO (predstavnik vecinskog) prihvatio prijedlog o isplati dividende...bas uzas

• Što smo danas tržili

• Parica
    • June 21, 2022 at 12:15 PM
    Quote from amerikanec

Prodao Rivp i ajmo na palubu Atpl😉

Heh...

Ja skratio 100kom ATPL i dokupio RIVP...

I jedne i druge imam poprilcno...

Sretno nam bilo kolega😀😀😀

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Parica
    • June 20, 2022 at 10:48 PM

Upomoc...znanje je moc...

Moze li mi netko objasnit zasto u izvjestaju o novcanom toku stavka "Trosak kamata" (cca 55mil kn) povecava CF,a kasnije ima stavka "Placena kamata" (cca. 64 mil kn) koja smanjuje CF...ispada da se te dvije stavke medjusobno suceljavaju i da je odljev za kamate cca 9 mil kn sto mi nema nikakvog smisla...

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• Parica
    • June 15, 2022 at 2:48 PM
    Quote from Parica
    Quote from Yieldchaser

Sjetim se Charlieja Mungera i što on misli o EBITDA...

Jedino što je bitno je neto dobit. Sve ostalo su brojke koje ne uključuju realne izdatke. Ideja da ni amortizacija nije 'stvarni' rashod ne igra ni kod HTa, da bi igrala kod RIVPa. Možda griješim dušu, ali tako ja to vidim.

Istina je na pola, imho...bez neto dobiti nema divke...ali nijedno preuzimanje na burzi (niti privatno sto sam vidio) nije se temeljilo na neto dobiti. Uvijek, ali bas uvijek se koristi EBITDA, CF, keš na računu, dug itd...neto dobit se niti ne spominje...

Evo kako "dišu" vani...

Why Marriott, Hilton and Hyatt say hotel prices are only going up
    Hotel room prices have surged alongside a growing demand for travel, and hotel chains see no decline in the future as travelers seem willing to pay high prices.
    www.cnbc.com

Cisto za info, i marriott i hilton se (i nakon potopa vani) trze na vecoj pretpandemijskoj cijeni...P/E im je 32 (marriott) odnosno 43 (hilton)...

Vecina smjestajnih kapaciteta nije u njihovom vlasnistvu pa se Marriott trzi na P/BV 28, a Hilton ima negativan kapital (ili je neka pogreska)...

Uglavnom, u odnosu na ove divove, nasi turisti su djabe...

• Parica
    • June 14, 2022 at 11:28 AM
    Quote from Yieldchaser
    Quote from Parica

Ocekujem da rast prihoda (popunjenosti+cijena nocenja) kompenzira pad profitabilnosti i da EBITDA na kraju godine bude 15% veca nego 2019. kad je iznosila cca.750 mil kn...

I dalje sam siguran u odlicnu sezonu i bolji financijski rezultat nego u 2019...

P.s. vec u Q12022 je smanjen gubitak EBITDA-e za 20mil kn nego u Q12019

Sjetim se Charlieja Mungera i što on misli o EBITDA...

Jedino što je bitno je neto dobit. Sve ostalo su brojke koje ne uključuju realne izdatke. Ideja da ni amortizacija nije 'stvarni' rashod ne igra ni kod HTa, da bi igrala kod RIVPa. Možda griješim dušu, ali tako ja to vidim.

Istina je na pola, imho...bez neto dobiti nema divke...ali nijedno preuzimanje na burzi (niti privatno sto sam vidio) nije se temeljilo na neto dobiti. Uvijek, ali bas uvijek se koristi EBITDA, CF, keš na računu, dug itd...neto dobit se niti ne spominje...

• Parica
    • June 14, 2022 at 9:59 AM

Ocekujem da rast prihoda (popunjenosti+cijena nocenja) kompenzira pad profitabilnosti i da EBITDA na kraju godine bude 15% veca nego 2019. kad je iznosila cca.750 mil kn...

I dalje sam siguran u odlicnu sezonu i bolji financijski rezultat nego u 2019...

P.s. vec u Q12022 je smanjen gubitak EBITDA-e za 20mil kn nego u Q12019

• Kako kupiti knjigu dioničara

• Parica
    • June 11, 2022 at 7:08 PM
    Quote from Marin83
    Quote from Parica

PAZI!!!

Nemoj placat mobilnim bankarstvom jer cekas 48h da ti proknjize uplatu i isporuce knjigu...plati karticom i odmah dobijes knjigu...

Hmmm ovo uopće nije točno...i kad platiš karticom treba im da proknjiže cca 48h, a knjigu dobijem odmah ...problem kod platnog naloga je druge naravi, a to je ako ga zadaš poslije 16h, on će se provest tek sljedeće jutro ili ako je vikend tek u ponediljak ujutro.

Ovo je zato jer kartičarske kuće rade int. transakcije 24/7,a banke samo pon-pet 8-16h, naravno ako ti je račun u istoj banci kao i SKDD onda se internet plaćanje provodi trenutno. Druga solucija je "instant SEPA plaćanje" platnim nalogom, ali ovu uslugu zasada podržavaju samo 3 banke, PBZ, HPB i Partner banka, ne znam što drugi čekaju. Šteta s obzirom da se radi o usluzi koja je aktiva 24/7/365, a novac sjeda na račun primatelja u par sekunda.

EDIT: Datum kojeg izabereš za knjigu dionice je stanje od dva dana prije, dakle knjiga od 08.06.22, prikazuje stanje u 16h na dan 06.06.22.

Ja sam uzeo 2x knjigu preko mobilnog bankarstva i cekao sam uvijek minimalno 48h...zadnji put je narucena i placena 17.02. (cetvrtak), a isporucena je 21.02.

Evo prepiske i kod kupnje prve knjige...

Ili mislis da sam fotoshopirao ove privatne poruke...

• Kako kupiti knjigu dioničara

• Parica
    • June 9, 2022 at 8:38 PM
    Quote from jasko
    Quote from Philidor

Pozdrav, htio bih kupiti knjigu dioničara za jedan d.d., a što nikad prije nisam radio. Molim za savjet iskusnijih kolega kako to čim jednostavnije učiniti, pokušao sam preko portala e-Ulagatelj ali nisam se baš snašao...

Izvještaji - Naruči - Odabir vrste izvještaja - Vrijednosni papir - Uplatiš 125 kuna i to je to...

PAZI!!!

Nemoj placat mobilnim bankarstvom jer cekas 48h da ti proknjize uplatu i isporuce knjigu...plati karticom i odmah dobijes knjigu...

• Parica
    • June 6, 2022 at 9:17 PM

Sve po planu..letit ce perje...ova cijena postaje no brainer...imho

PROGNOZE ODLIČNE SEZONE SE OSTVARUJU Vikend u Rovinju za 80 % nadmašio rekordnu 2019.
    Da je pred Hrvatskom odlična turistička sezona dokazuje i protekli vikend koji je, barem kada je o Rovinju riječ, prema broju gostiju uvelike nadmašio i sa...
    istrain.hr

• Parica
    • June 6, 2022 at 7:44 AM

Bio za vikend u Valamar Bellevue Rabac...teta na recepciji mi kaze da su ovaj tjedan bili na 67% popunjenosti (800 gostiju od 1.200 max kapaciteta) i da ovaj vikend ocekuju 1000 gostiju...da nikad nije bila ovakva ludnica u lipnju...a cijena nocenja nije ispod 280 Eur...

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• Parica
    • June 6, 2022 at 7:32 AM
    Quote from Vule
    Quote from deny_09

Da bili tko drugi prodaje raumio bih, da co jeku trebaju novci. Ali mirovinac taj unistava nase mirovine ne mogu to razumijeti, ibzirom da vecu kplicinu uopce nije lako skupiti. Ovoje dionica za sva vremena, HŽV....😉

zasto bi ovo bio los potez, pogledajte cijenu zadnje 3 godine i vidjet cete da je trenutak za prodaju ako imas velike kolicine.. nemoze firma u nedogled raasti a ocito oni misle da je maximum postognut ili da ce nekakav duzi pad ili stagnacija a mozda imaju bolju priliku ili im treba para a vamo su ostvarili zacrtano..

KODT je posljednji negativni kvartal (ne godinu!!!) imao 1998. godine...jos malo i doci ce do 120 pozitivnih kartala zaredom (30 godina)...mislim i da su posljednjih 15g-20g isplatili i dividendu... predvidjanja za sljedece desetljece u sektoru du brutalna...

Na cijelom TK (ma ni u drzavi) ne postoji takvo drustvo...a najludje od svega je sto su trenutno fundamentalno nikad jeftiniji...

I zato smatram da je ovo samo jos jedno "prodavanje na dnu"...tako tpicno za nase MF-oveovo...bas me zanima koji papir planiraju kupiti s novcem od KODT-a, koliko ce dignut cijenu tog papira, po kojim fundamentima ce uci i koliku div yield ocekuje...a super bi bilo i da objave risk/reward parametre...

• Parica
    • June 3, 2022 at 12:53 PM

Evo sto Knjiga kaze...

Nazalost, pogreskom sam kupio Knjigu na 02.06.2021. pa rasprodaja posljednja 3 dana nije ukljucena (a bas sam budala🙈🙈🙈)...

Isto tako, usporedba je radjena sa knjigom iz 07.01.2022. pa je tesko bit pametan i precizan...

1. Nitko iz top50 nije izasao skroz iz pozicije; neki su kratili neki dokupljivali, ali i dalje su svi tu...

2. Glavni kupci su PBZ CO OMF (+400k kom) i skrbnicki iz TOP10 (9. PBZ skrbnicki) + 267k kom

3. Glavni prodavaci su ino institucionalni ulagaci (ukupno su pokratili 350 k komada)...ali i dalje su svi tu, jos nitko nije skroz izasao...

4. Smatram da su rasprodaju zadnja 3 dana (400k komada) odradili...ili STATE STREET BANK BOSTON koja je od sijecnja do lipnja skratila 109k kom (sa 493 k kom na 385k kom) sto znaci da je u zadnja 3 dana izasla skroz ili joj je sitno ostalo...ili THE BANK OF NY koja je od sijecnja skratila 21k kom i ostalo joj je 742k kom (bez zadnja 3 dana kad je proslo 395k kom)...

Po trgovanju jucer i danas rekao bih da je rasprodaja gotova i da je banka iz Bostona van...bar se nadam da je tako😀😀😀

Eto, to je to...ako netko zeli knjigu nek se javi na pp

• TPNG (tankerska plovidba next generation)

• Parica
    • June 1, 2022 at 4:28 PM
    Quote from brajakica
    Quote from Parica

Hvala kolegice...

Samo pazite na brod ZOILO...u veljaci 2020 je ugovoren na 2+1 godinu sto nazalost znaci da postoji velika vjerojatnost da do svibnja 2023. vozi po 15,7 k USD/d...

https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/19794

U FI 1Q 2022 stoji da je Zoilo:

Na SPOTU od svibnja 2021.

Lapsus...Vinjerac je u pitanju

• TPNG (tankerska plovidba next generation)

• Parica
    • June 1, 2022 at 10:04 AM
    Quote from brajakica
    Quote from Lukasenko

Ako se ne varam za tri broda im u 5 mjesecu istiću ugovori a nisu jos objavili po koliko će sad voziti. Zadnje kaj su objavili je jedan brod po 16 tis. $ prije nekih dva mjeseca. Možda bi trnoružica krenula surfati kako vani surfaju da počnu zarađivati na rastu cijene.

TC

dalmacija 16(19)k

Vukovar 17k

SPOT

Po wk 21 MR avg vozarinama:

Zoilo USG - CHILE $56k

Pag USG-UKC/UKC-USAC$51k

Velebit USG- CBS $48k

Vinjerac USG-CBS $48k

Ovo su okvirne vozarine po istim ili slicnim rutama i mogu nesto ali ne znacajno odstupati.

Slicne vozarine traju min 8 tjedana.

Wk 14 =38.000$

Wk 15 =48.000$

Wk 16 =27.000$

Wk 17 =27.000$

Wk 18 =38.000$

Wk 19 =41.000$

Wk 20 =38.000$

Wk 21 =44.000$

https://crweber.com/research/

koji ce TCE za tpng proizaci iz ovih vozarina?

Najslicnija od svih sestara produktasica

PXS (pyxis tankers) ima TCE za 77% 2Q dana = $27.500

Isto ima dva MR tankera na TC, tri MR su im na spotu.

Promatrajmo 8)

Display More

Hvala kolegice...

Samo pazite na brod ZOILO...u veljaci 2020 je ugovoren na 2+1 godinu sto nazalost znaci da postoji velika vjerojatnost da do svibnja 2023. vozi po 15,7 k USD/d...

Obavijesti izdavatelja - EHO

• Parica
    • June 1, 2022 at 9:43 AM
    Quote from tollway

ako nekoga baš zanima..... nije to bilo tako davno, niti tri godine. a nije to niti jednostavna matematika doći do cijene u mogućoj prodaji. ima na onom forumu doktorskih disertacija za očekivanu cijenu LRH prije službene objave o prodaji. ako se ne varam većina je očekivala cijenu od 6-6,5 kilo kuna uračunavajuči u nju sve i svašta. i zemljište i funkcionalnu i imovinu van funkcije. a ne može se reći da nije bilo i odličnih poznavatelja turističkog biznisa.

ako se ne varam ponovno, konačna cijena se svela na ebitda. a masa dioničara razočarana i zbunjena.

svakako vrijedi pročitati ponovo, može se mnogo toga naučiti. i na kraju konca usporediti sa lanjskom prodajom SUKC.

Quote from havi

sukc je bio cini mi se cca 11-12 ebitda

Lrh zaboravio

Ovo su cinjenice...

1. LRH i HUPZ su prodane po 10,5 EV/EBITDA; SUKC nemam pojma (odokativno bi rekao preko 12)

2. ARNT, HMST i HIMR su prodane za vrijednost i potencijal lokacije/zemljista/hotela odnosno EV/EBITDA se nije koristila pri preuzimanju; hocu reci da svako preuzimanje ima svoju pricu

3. RIVP se trenutno trzi na 8 EV/EVITDA iz 2019. godine, odnosno 9 EV/EBITDA iz 2021. godine...posto ove sezone ocekujem barem 15% vecu EBITDA-u nego 2019. skloniji sam pri izracunu koristit ocekivanu ovogodisnju EBITDA-u (870 mil kn) sto znaci da se dionica trenutno trzi na forward 7 EV/EBITDA, odnosno pri 10,5 EV/EBITDA cijena bi bila 57kn...

Moj target price je 41kn na kraju ove sezone sto bi uz ocekivanu EBITDA od 880 mil kn dalo multiplu od 8,3 EV/EBITDA...nista pretjerano, imho

Treba naglasti da je 10,5 EV/EBITDA po kojoj je prodana LRH i HUPZ ustvari donja granica koja se moze ocekivat u potencijalnom preuzimanju jer su i LRH i HUPZ imale svaka svoje "probleme" (vlasnicku strukturu, ogranicenu lokaciju, neobnovljene hotele)...

Kako god, trenutna cijena mi je prihvatljiva, ali ovo bacanje papira zadnjih dana me destimuliralo u dokupu...pa trgovanje samo pasivno promatram...za sad...

• Parica
    • May 26, 2022 at 10:41 AM
    Quote from LodeRunner

Mene samo zanima jesmo li identificirali tko to vec danima baca po bidu.

Jel to samo Ledica, mozda Parica ili zapravo CERP?

Ja kupujem...

1. Privacy Policy
  2. Kontakt