Zavrsila je JP pa evo mojeg razmisljanja...
1. Cijena, prometi te velicina i broj kupovnih naloga su katastrofa u ovih par dana nakon ponude...ovakvom stanju se nije nadao ni najveci pesimist...moguce da ce isplata u JP popravit stvar, ali ovo je uzas za imatelje, mrtva dionica...
2. Ako je tocno da je TNPL na 64% to znaci da ce na svakoj GS imati preko 75% glasova i da imaju apsolutnu kontrolu nad firmom...sanse da se preostali mali okupe u udrugu i skupe 25% su snovi...to je cca 520k komada...nema sanse..zaboravite na tu opciju
3. Ako planiraju napast JDPL mogli bi ATPL iskoristit kao primjer sto ce se dogodit dionicarima JDPL-a ako ostanu, sto znaci da bi mogli vrsit pritisak da cijena ostane nisko...
4. Do sada se ATPL trzila oko ili iznad prosjeka peer grupe (koliko god neki tvrdili suprotno), a sad, obzirom na udio TNPL-a i njihov odnos prema malima u proslosti, ce se trgovat s debelim diskontom u odnosu na peer grupu...hocu reci, moze cijena rasti, ali ce rasti znatno sporije od ino brodara...pa tko ce uci s ozbiljnom lovom u ovako volatilan sektor i s vecinskim koji te u bilo kojem trenu moze oderat...gotovo je, nece ovdje biti vise ozbiljnih investitora pa cak ni velikih spekulanata...
5. TNPL vise nema obveze za Javnu ponudu i IB im moze prodat bilo kad po bilo kojoj cijeni i to malima nista vise ne znaci niti jamci...
6. Misljenja sam da TNPL zeli 100%, ali obzirom da vec imaju potpunu kontrolu nad firmom vise od 53,6 EUR od njih zaboravite (na burzi moguce da bude)...ocekujem da vrse pritisak na cijenu prema dolje i da tokom godine, u nekom trenu, daju dobrovoljnu ponudu po 53,6 EUR koja ce obzirom na u tom trenu trzisnu cijenu bit s premijom...i to ce bit zadnja sansa malima da odu...onaj tko ostane bit ce vjecno zarobljen u delistiranoj dionici sa min 60% diskonta od fer cijene...i u nekom trenu squeezan po najnizoj mogucoj cijeni...
Iskreno, nadam se da sam u krivu jer imam drage ljude koji su ostali umutra i volio bi, zbog njih i TK, da ATPL i dalje bude Kraljica...ali mislim da su sanse minimalne...
Sretno moreplovcima...