1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Parica

Posts by Parica

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • September 14, 2021 at 8:19 PM

Ako bude rezanja, a svi su uvjereni da hoce...mali ce dobiti 75% uloga jer su najvjerojatnije zajedno s radnicima upisali max 15mil kn...to cini 15% ukupne alokacije i nece znacajno uzet dio kolaca MF-ovima...

Pa mora izdavatelj mislit i na radnike, nije mu u interesu radnicima dat "mrtvu" dionicu...tako ce "prisilit" MF-ove da ako zele 25% vlasnistva da kupuju na burzi i tako dizu likvidnost i cijenu drustva...

Predvidjam da ce od ukupne alokacije 4/6 ici MF ovima cime ce imat 20% udjela u ukupnom vlasnistvu...OF i ostali kvalificirani ulagatelji ce dobit 1/6 alokacije (5% udjela u drustvu) i mali (+radnici) preostalu 1/6 alokacije...IMHO

• TPNG (tankerska plovidba next generation)

• Parica
    • September 13, 2021 at 7:18 AM
    Quote from Neo

Dolazi 22 milje tona na postojecu flotu od 1 milje sto daje 2.2% kako reče drug Parica. Otkad je 22 na 1 tih 2.2%.

Ajmo ponovo kolega. Kolika je postojeca flota?

Glede tankera, pogresno sam preveo...četvrtina flote je na cca 20g. A i to je ogromno..ima podosta kandidata za scrap.

Indija prestigla 2019g razine kao i US iako je nedavno Indija bila u manjem lockdownu.

Na vasu zalost kolega, ipak je samo tifeler...

Postojeca dry bulk flota je cca. 1.000 mil dwt (1 miljarda dwt)...

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Sve brojke su tocne...pa nisam ih ja izmislio vec mjesecima na dnevnoj razini izlaze slicni clanci...

Savjetujem vam da vise citate i manje drukate...

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • September 12, 2021 at 10:11 PM
    Quote from tollway
    Quote from JosefBeuys

Znam par ljudi koji su istom logikom odlučili ne sudjelovat u INA-i i Ht-u...

nije to kolega ta logika. prava masna kost je bila jedino INA, i tu sam sudjelovao sa 6 paketa! kad su kod ht-a objavili da ide dodatna alokacija dionica u ipo zbog velikog interesa, upisao sam samo jedan.

ne velim da span neće biti dobra priča, ali odbilo me nedovoljno poznavanje branše i rečenica da je cijena duplo veća od ostalih iz sektora.

Ma ta recenica da je cijena duplo veca je potpuni nonsens...

Pa nije isto preuzet drustvo i dokapitalizirat ga...

Kod preuzimanja kupujes equity od vlasnika i njima ide lova a tebi firma, onakva kakva je...ni mrvu bolja nego sto je bila

Kod dokapa lova ide drustvu i postajes (su)vlasnik drustva onakvog kakvo je +love koje si uplatio...velika je razlika

A isto tako, kod preuzimanja uvijek se odbija keš na racunu koji ce u slucaju IPO SPAN-a bit preko 1/3 kapitalizacije drustva...

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Parica
    • September 12, 2021 at 10:01 PM
    Quote from diokidina
    Quote from Manu

Ako će sutra pustiti trgovinu zbog one obavijesti u petak onda se isto tako moglo trgovati i cijeli prošli tjedan. Niti jednu novu informaciju u toj objavi mi nismo dobili.

Informacija od zadnjeg puta da su stopirali dokapitalizaciju, a nova da su je dogodili do daljnjega.

Nista od trgovanja...i dalje je dokap "živ"...IMHO

U obavijesti navode da Uprava zastaje s postupkom dokapitalizacije do daljnjeg, odnosno dok ne revidiraju sve aktivnosti u dosadasnjem postukpu dokapitalizacije i ne provjere utjecaj dokapa na drustvo...to de facto znaci da ponistit dokap jos ne mogu i da traze zakonske rupe u postupku da isto provedu

Smatram da je ovo i dokaz da sjednica NO 02.09. nije bila legitimna sto dodatno potvrdujue cinjenica da ZSE nije objavila Odluke odrzane sjednice na svojim stranicama...

A sto se tice napucavanja cijene...jasno je da ce cijena bit katapultirana odmah u prvoj transakciji na otvaranju...samo je pitanje kad ce pustit trgovanje...

• TPNG (tankerska plovidba next generation)

• Parica
    • September 12, 2021 at 5:12 PM
    Quote from Neo

Prije 1g i kusur hvalilo se Tpng u nebesa kad je bila 60kn, a kudilo Atpl koja je bila 140kn. Dakle za 2.3 dionice Tpng mogli ste kupiti 1 dionicu Atpl.

Al tada je bilo drvlje i kamenje po Atpl. Mene to nije sprijecilo da je istrejdam barem 14-15 puta makar je tada kolega Tin dizao Tpng u nebesa, a za Atpl zvao stecaj. Meni valovi itekako odgovaraju.

Sad je ta ista Atpl 490kn, a Tpng 42kn iliti 12kom Tpng za jednu dionicu Atpl.

Ciklusi se mijenjaju. Velika flota od 22 milje tona dolazi naredne godine i vozarine za Atpl nece jos dugo potrajati visoke. S druge strane starost tankera je preko 20g i narudzbe nikad manje.

Ciklusi dolaze i prolaze i opet ce.

Ajde Neo,

Prestani sr.t.

Bulkovima dolazi 22 milje tona sto na postojecu svjetsku flotu od 1mil dwt cini rast nesto veci od 2% i predvidja se da ce takav rast biti sljedecih par godina

"Intermodal is projecting the dry bulk fleet will grow by “substantially less than 1.5%-2.0%” in the next couple of years, the broker wrote.

Providing firm statistics on the global dry bulk orderbook (see data below), Peter Sand, chief shipping analyst at BIMCO, said today’s 52.65m dwt on order, representing just 5.75% of the extant fleet, was the lowest seen since October 2003."

Dry bulk orderbook at lows not seen since the historic bull run of 2003 to 2008 - Splash247
    The global dry bulk orderbook is experiencing lows not seen since the start of the sector’s greatest ever bull run. Theodore Ntalakos, an S&P broker at Greek…
    splash247.com

S druge strane ocekuje se godisnji rast potraznje za bulk sektorom od 5,10%...

Dry Bulk Shipping Market Eyeing Phenomenal Growth at an 5.10% CAGR by 2027 | Market Research Future (MRFR)
    Key companies profiled include Scorpio Bulkers, Inc (Monaco), Star Bulk Carriers Corporation (Greece), Pacific Basin Shipping Limited. (Hong Kong), Golden...
    www.globenewswire.com

Tako da je objektivno ocekivat daljnji rast vozarina...

Sto se tice "tvojih" tankera:

1. samo u 2020. je flota MR tankera narasla za 3,3%...a potraznja niza nego 2019 i tek se ocekuje u 2022. da dodje do razina 2019. godine...

2. Isto tako, u 2021. se planira isporuka dodatne 4,75% ukupne flote MR tankera...a potraznja niza nego 2019.

3. Prosjecna starost MR tankera je 8,7g i treba jos cca. 20g da dodje do tvojih 20g prosjecne starosti🤣🤣🤣

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

P.s. od proslog tjedna imam i ja ovih dionica, ali iz ciste spekulacije i ocekivanja "zakona spojenih posuda" sa bulkovima

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Parica
    • September 12, 2021 at 4:41 PM

Trenutno mi je ATPL najveca pozicija sa 25% udjela u portfelju...stalno je trejdam, ali pazim da nikad ne bude preko 30%...

Inace sam dosta disperziran i nikad nemam manje od 10 dionica u portfelju...

Najsigurnije se osjecam u ATGR i KODT...tu bi mogao (i mislim da hocu) docekat mirovinu...inace volim i ADPL, ali trenutno ne...

Zadnjih mjesec dana poprilicno sam kupovao OPTE i LKPC...

A cekam i rasplet SPAN-a...

Eh da, ubacio sam i 6% portfelja u TPNG...uskoro ocekujem sezonalni rast vozarina i euforiju/drukanje da krecu tankerasi stopama bulkova i kontenjera...

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • September 12, 2021 at 11:27 AM

Pa meni je isto draze kupovat dionicu sa niskim multiplama...ali nije ovo lista zelja, multiple su kakve jesu i na nama je da odlucimo jel kupujemo ili ne...ja sam odlucio da su meni multiple prihvatljive, sektor potentan, potencijal neogranicen, konkurencija na burzi nikakva (samo ce oni bit IT-evci), a i nadam se vecoj zastupljenosti "price" u medijima (mini euforiji) i vecoj aktivnosti fondova na TK...ko stvorena za 5%-10% portfelja...

A ima i jos nesto...zelim sudjelovat i bit dio "price"

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • September 11, 2021 at 11:18 PM
    Quote from user35
    Quote from Parica

I mene je to kopkalo, ali zdrav razum govori da to ide bas tako...

1. Prodaju se dionice u vlasnistvu drustva, a ne od vlasnika sto znaci da cijeli uplaceni kapital ostaje u drustvu

2. Dok sam razmisljao koju valuaciju kupujem (sudjelovao sam u IPO) isao sam racunat sto bi kupovao na trzistu (na cijeni IPO-a) da ne sudjelujem u IPO-u i tad sam shvatio da to tu istu valuaciju kupujem u IPO-u jer nemoze sudionik IPO kupovat BVPS po 28kn, a ja nakon dva tjedna i knjizenja IPO kupovat BVPS oko 80kn (ili EV/EBITDA po 11 pa na trzsitu po 8)...isto vazi i za sve druge multiple

E sad, kupovat IT firmu u IPO na EV/EBITDA 8, P/E 50, 2 P/BVPS...i uz toliko nisku NPM od 1% koja valjda nize ne moze bit meni je bilo prihvatljivo...isto tako, IT firmama su ljudi najveci kapital...SPAN ima cca. 300 programera, zamisli koji potencijal tu leži...beskonačan, pitanje je samo hoce li se ostvarit...

Zato smatram da je ovo bila "dobra kupnja"...za dva tjedna cemo bit pametniji

Kolega potencijal 300 programera je dobra kada bi i nesto programirali, oni se time ne bave, oni najvecim dijelom prodaju licence microsofta uz marzu od cca 5%???

Znaci ono sto ste vi kupili ima povrat 50 godina ako vam ikada plate ikakvu dividendu, sto su rekli da nece.

Opet kao i drugdje totalna netransparentnost u smislu planova, ocekivanja itd.

Sretno sa tim...

Display More

Slazem se, ali su ipak IT-evci i od njih 300 sigurno ima 30 vrlo dobrih/odlicnih programera...dovoljno za jeba.cki iskorak...imaju dvoznamenkast rast prihoda i nikakvu marzu, nek se malo posloze i mogu do 20 mil kn nakon oporezivanja "bez muke" i bez dodatnih proizvoda...a to je povrat od 20g (P/E 20)...

Nisu jeftini, ali nisu ni (pre)skupi...

Osim financija treba gledat i siru sliku (psihologiju)...

1. SPAN ce bit jedina IT firma na marketu i tko hoce imat IT firmu u portfelju morat ce kupovat SPAN...trebao bi imat iznad prosjecnu potraznju

2. Ocekujem ulazak puno novih ulagaca (radnika i pucanstva) koji znaju samo da je SPAN dobra firma, da je iz IT sektora i da raste...valuacije ne razumiju i niti ih zanimaju...pa 90% (ma i vise) ljudi koji ulazu u crypto nemaju pojma sto je to, koliko vrijedi i kako funkcionira...samo znaju da je dobro...takva su vremena

3. Svim vecim dionicima u procesu ce bit jako bitna cijena dionice nakon IPO-a

-SPAN-u jer ce radnici bit nezadovoljni i osjecat ce se prevarenim ako cijena ide dolje i siguran sam da ce ucinit sve da cijena ide u zeljenom smjeru

-ZSE , MF-ovi i OIF-i jer je ovo, po meni, najrazvikaniji IPO u zadnjih 10 godina u kojem ce sudjelovat dosta novih ulagaca i moraju ucinit sve sto mogu da ljudi zarade jer to je najbolja reklama za trziste...a jos kad se u racunicu ukljuci stednja i prinosi na nju uspjesan IPO mogao bi biti prekretnica za nase trziste...na svakog novog ulagaca iz IPO-a doci ce 2 nova...i krece pozitivna spirala

Iako je i meni P/E najdrazi parametar ipak mi nije jedini koji koristim u donosenja odluka...niste u redu da ste spomenili samo njega, a ne i minimalnu zaduzenost, sasvim prihvatljivu EV/EBITDA-u i BVPS i dvoznamenkasti rast prihoda..a osim toga taj "visoki'" P/E nije posljedica visoke cijene vec niske profitabilnosti i zarade sto znaci da postoji ogroman potencijal za povecanje neto profitne marze bilo racionalizacijom troskova ili pruzanjem usluga dodatne vrijednosti +kontinuirano povecanje prihoda...

Puno veci problem od "visokog" P/E mi je los prospekt, slaba transparentnost, skrivanje planova za buducnost i rezultata za 2021...to me puno vise brine

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • September 11, 2021 at 8:35 PM
    Quote from Zvjezdani
    Quote from Parica

Pribroji kapitalu jos 100mil iz IPO-a i eto BVPS od 80 kn...

Moram priznati, dao si mi misliti, a čak sam i konzultirao jednog računovođu.

U pravu si, SPAN će tih 100 milijuna uknjižiti kao kapitalnu dobit što će promijeniti BV.

Ali!!!

To je samo dio priče.

Tu postaje važno gledati i dugovnu stranu.

Ukupni dug im je 174 milijuna kuna , tako da kada spojiš lovu od IPO-a i trenutni kapital, nemaju dovoljno za pokriti sve!

Vjerovnici, naročito ako su to banke, su jako sretni sa ovim IPO-om!

Pametnome dosta.

Možda u ovome leži odgovor na pitanje kud će s lovom, što su, eto, nekim čudom ili previdom zaboravili navesti u prospektu. :D

Display More

Koliko se sijecam iz prospekta, neto dug im je 17 mil kn, a EBITDA 30 mil kn tako da im je neto dug/EBITDA 0,5 sto znaci da defacto nisu zaduzeni...

Ne mozes uzimat cijeli dug bez novca i KI...to nema nikakvog smisla, uzmi bilo koju drugu firmu i vidjet ces da nijedna iz tog gledista ne izgleda zdravo...nijedna!

Ovdje dug sigirno nije problem..."samo" ih profitabilnost je.be...

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • September 11, 2021 at 8:29 PM
    Quote from Zvjezdani

Quote from Parica

Po toj logici,

ako prodaš 99,9% firme dobiveni kapital dijeliš sa onih preostalih 0,1% dionica?

Milim da to ne ide baš tako.

I mene je to kopkalo, ali zdrav razum govori da to ide bas tako...

1. Prodaju se dionice u vlasnistvu drustva, a ne od vlasnika sto znaci da cijeli uplaceni kapital ostaje u drustvu

2. Dok sam razmisljao koju valuaciju kupujem (sudjelovao sam u IPO) isao sam racunat sto bi kupovao na trzistu (na cijeni IPO-a) da ne sudjelujem u IPO-u i tad sam shvatio da to tu istu valuaciju kupujem u IPO-u jer nemoze sudionik IPO kupovat BVPS po 28kn, a ja nakon dva tjedna i knjizenja IPO kupovat BVPS oko 80kn (ili EV/EBITDA po 11 pa na trzsitu po 8)...isto vazi i za sve druge multiple

E sad, kupovat IT firmu u IPO na EV/EBITDA 8, P/E 50, 2 P/BVPS...i uz toliko nisku NPM od 1% koja valjda nize ne moze bit meni je bilo prihvatljivo...isto tako, IT firmama su ljudi najveci kapital...SPAN ima cca. 300 programera, zamisli koji potencijal tu leži...beskonačan, pitanje je samo hoce li se ostvarit...

Zato smatram da je ovo bila "dobra kupnja"...za dva tjedna cemo bit pametniji

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • September 11, 2021 at 7:06 PM
    Quote from Zvjezdani

Jesam li ja to dobro izračunao da je BV Spana 28,32 kn, a da on traže (max.) 175 kn u IPO-u, koje će vrlo vjerojatno dobiti?

Kapital = 55.524.000

Broj dionica = 1.960.000

te

da je P/E omjer (pri cijeni od 175 kn) = 46

P = 175

EPS = 3,18

I gledam prospekt i ne mogu vjerovati. Pa gdje im je bilanca?

Moraš ići na njihov web po FI!!!

Display More

• DRY BULK

• Parica
    • September 9, 2021 at 9:28 PM
    Quote from stipe_Cro

Kako točno plin utječe na potražnju za ugljenom?

Zbog visoke cijene plina sve se vise reaktiviraju i koriste postrojenja koja energiju dobivaju iz termalnog ugljena sto posljedicno dovodi do rasta potraznje za ugljenom...

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • September 8, 2021 at 9:09 AM

Proletio sam preko prospekta...na 165kn (na 175kn nisam racunao) kupujemo:

1. EV/EBITDA oko 8 (kad ukljucimo novce iz IPO) - nije skupo

2. P/E oko 50 - nije preskupo, ipak je IT firma

Ono sto me brine:

1. ni rijeci/brojke nisu napisali o 2021. godini, a da je dobro sigurno bi se pohvalili...tako da me taj dio dosta odvraca od sudjelovanja

2. U prospektu navode EPS od 60kn sto nije tocno jer su povecali br. dionica za 10x puta...malo mi je neozbiljno da se vec u prospektu prave grbavi i da nisu stavili neku fusnotu kraj EPS

3. Prilikom prodaje/IPO firma su uvijek usminkava...i sad oni tako usminkanu firmu prodaju po relativno visokim multiplama (P/E 50, EV/EBITDA 8)...a u 2019. su radili s gubitkom

4. Nigdje ne navode na sto planiraju potrosit cca. 90mil kn iz IPO-a

5. Do sada svi IPO koje su provodili privatnici nisu bili profitabilni za ulagatelje u razumnom roku (MGMA, TPNG, ATGR, CIAK) jer su svi prodavali firme po visokim multiplama..kad drzava radi IPO onda je to "druga pisma"

Dobro mi je:

1. Sto im je NPM oko 1% i tu postoji veliki potencijal rasta

2. Ipak je drustvo iz IT industrije, nemaju direktnog konkurenta na nasem TK pa ocekujem povecanu potraznju investitora

3. Ne prodaju vlasnici svoje dionice vec drustvo nudi vlastite dionice...novci iz IPO-a ostaju u drustvu

Jos i dalje ne znam bili sudjelovao...odlucit cu u petak, ali kako stvari stoje mislim da ipak hocu..

Molim da me se ispravi/nadopise ako sam nesto pogresno protumacio ili naveo...tnx

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Parica
    • September 3, 2021 at 2:26 PM
    Quote from Marielena

Ne razumijem zbog cega ne dozvoljavaju trgovanje. Koga time stite?

Pa naravno da neće pustit trgovanje...

Mora se definirati je li dokap prošao ili se ide u novi...dok se to ne riješi ništa od trgovanja...

Pa tko bi lud kupovao dionicu za koju ne zna koliki joj je broj dionica...

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Parica
    • September 3, 2021 at 8:56 AM

Iz cijele ove price jasno je da:

1. Svijedocimo bratoubilackom ratu Uprave vs. NO, odnosno borbi 2 tabora...slicno kao kod PVCM i KRAS samo sto se tamo vodila bitka na TK ovdje u uredima i na tajnim sastancima

2. Je clan NO potvrdio da flota vrijedi 64 mil USD, odnosno da je NAV preko 100 kn/share

3. JDPL vrijedi puno vise od 25kn te ce, u slucaju propasti ovog dokapa, pocetna cijena u ponovljenom dokapu biti veca...ne ocekujem je ispod 40kn

4. Je sad upitna realizacija narudzbi 2+1 broda (nema para iz dokapa)

5. Veliki broj forumasa ne mogu progutat da mittko&co. zarade i da budu nagradjeni za dobru procjenu i hrabrost za sudjelovanje u dokapu vec radje navijaju za TNPL-"ubojicu" malih dionicara...a sve pod krinkom da je to bolje za kompaniju iako dionice nemaju...tuzno

Navijam za male, a zadrani neka idu u klinac..ili plate i pocmu igrati posteno..

• CKML (Čakovečki mlinovi)

• Parica
    • September 2, 2021 at 10:14 PM
    Quote from Brunos
    Quote from Parica

Prihvacen protuprijedlog MF-ova...divka 500kn😉😉😉

Ide stock split, 1dionica u 98 novih...i odluka o otkupu vlastitih dionica na trzistu (za razdoblje 5 godina)...

Divota, bravo za CKML🤟🤟🤟

Meni iz zapisnika sa Glavne skupstine nije jasno KADA ce nastupiti podjela dionica? (1:98). Zna li netko?

Quote from Jure
    Quote from Brunos

Nominalna cijena je napisana 10kn. A trzisna cijena na dan splita ce se umanjiti 98 puta. Tako da nije ni bitno koja je. Dakle na svaku 1 staru dionicu svi dionicari ce imati 98 dionica. Barem sam ja tako shvatio.

Da tako je. jeli netko zna datum splita

Po donesenoj odluci na GS, Uprava je sad dobila suglasnost da krene u proces stock splita, datumi ni rokovi nisu definirani što ima smisla kad trajanje procesa ne ovisi samo o njima jer ide preko SKDD-a i pretpostavljam trgovačkog suda itd...pa uvijek postoji šansa da negdje zapne...

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Parica
    • September 1, 2021 at 5:41 PM
    Quote from tizian1
    Quote from Jure

Koliko sam razumio TNPL nije dala ponudu za preuzimanje cijele emisije dionica u dokapu. To me čudi. Dali to znači da će biti 2 ili više preuzimatelja u dokapu ?

Strani brodar će uzeti sve i faktično preuzeti kompaniju ili će podijeliti dionice ostalima.

Ako su to jedine preostale opcije...kladim se da ce podijelit dionice malima...jer s novim vlasnikom drzava je out i na papiru i u upravljanju dok s ostalim ulagacima je samo na papiru out, ostalo ostaje po starom...

Bas me zanima rasplet...

• Parica
    • August 31, 2021 at 12:08 PM
    Quote from juraj
    Quote from Parica

Ide stock split, 1dionica u 98 novih...i odluka o otkupu vlastitih dionica na trzistu (za razdoblje 5 godina)...

Divota, bravo za CKML🤟🤟🤟

Isplata 500 kn iz zadržane dobiti, sad se vidi koliko je bitna zadržana dobit, nadam se da će Koka krenuti isto tako pa iduće godine isplatiti 200kn dividende jer imaju zadržane dobiti 450kn po dionici.

Ne bih se složio s Vama da je zadržana dobit toliko važna u kontekstu dividende...

Ona samo pokazuje koliko društvo maksimalno zakonski može isplatiti dividendu...svaka firma koja dugoročno ostvaruje dobit ima brutalne kumulirane zadržane dobiti jer se većinom najveći dio godišnje dobiti raspoređuje u zadržanu dobit (npr. ADRS ima 520 kn zadržane dobiti, ATGR 550kn, CKML 4.400 kn...a to su sve firme koje svake godine isplaćuju dividendu) međutim džaba ti sva zadržana dobit ako nemaš keša na računu...iz CF i keša na računu se isplaćuje divka...ta sva zadržana dobit se u aktivi ne vodi pod novac već se s njom financira dug. imovina, zalihe itd… često društva imaju veliku zadržanu dobit, ali malo novca na računu i ustvari uopće nemaju novca za isplatu dividende (ne kažem da je to slučaj kod KOKE, nemam pojma što se tamo događa)

A osim toga, ako društvo i nema zadržanu dobit, može smanjit TK/nominalu i isplatit dioničarima razliku...

Velika zadržana dobit je bitna jer pokazuje da je promatrano društvo profitabilno u dužem razdoblju...i da je najvjerojatnije relativno malo zadužena...IMHO

• Parica
    • August 31, 2021 at 11:28 AM
    Quote from Moller
    Quote from Parica

Divota, bravo za CKML🤟🤟🤟

izgleda mirovinci preuzimaju inicijativu i na kupnji, ne kužim zašto ih sitne, bolje im je otkupljivati veće komade ili oni misle da će više ljudi prodavati kada rasitne

Kod CKML dogadja se "puno lipih stvari"...bar ih ja tako vidim...

1. 2019. su angažirali vanjskog suradnika (INTERCAPITAL) da im odredi vrijednost društva i pomogne u donošenju strateških odluka budućeg razvoja

https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/migrated/news/CKML-1LRXfgjyKywnVDMjeEy2Gw__.pdf

2. Iste godine krenulo je vlasničko preslagivanje i borba za prevlast u kompaniji i prozivke preko medija...meni ovo govori da je kompanija odlučila krenuti nekim "novim putem"

„Lani ste angažirali vanjskog savjetnika i donijeli važne odluke za budući smjer razvoja kompanije. Koji vam je glavni fokus i što možemo očekivati od Čakovečkih mlinova u budućnosti?

Angažirali smo ih jer smo htjeli sagledati ukupni potencijal naše Grupe, vrednovati ga financijski i na temelju toga donijeti odluke o daljnjem razvoju. Prvi korak bio je konsolidacija našeg vlastitog poslovanja jer u sustavu Čakovečkih mlinova posluje sedam kompanija koje ćemo objediniti u dvije i to u dva segmenta: proizvodnji hrane i maloprodaji. Cilj je postići čim veću integraciju, unutarnju efikasnost i bolji zajednički nastup na tržištu. Krajem 90-tih ušli smo u maloprodajni biznis i taj se dio intenzivno razvijao, da bi danas činio 85 posto prihoda cijele Grupe. Tako da je maloprodaja fokus i osnovna djelatnost kojom se bavimo. Nakon konsolidacije planiramo ubrzati širenje postojeće maloprodajne mreže i nove akvizicije.“

Nino Varga: Čakovečki mlinovi su cijelo vrijeme u modu preuzimanja
    Posljednjih godina o Čakovečkim mlinovima govorilo se i u kontekstu potencijalnog preuzimača i potencijalne mete za preuzimanje. Stjepan Varga vodio je na neki…
    lider.media

...pa je došlo do sukoba unutar upravljačko-vlasničkih struja

Čakovečki mlinovi - Bitka za kontrolu nad najvećom međimurskom grupacijom
    Priča o naprasnoj smjeni direktora čakovečkog METTS-a tinja već puna dva tjedna. Branko Grašić bio je gotovo od početka na čelu trgovačke kuće koju su…
    lider.media

...s druge strane došlo je i do jačanja vlasničkog udjela MF-ova

https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/migrated/news/CKML-CKML_7d723cf4-7a7c-4dcd-827f-6d5253fbef23.PDF

3. Stock split, otkup dionica na tržištu i prihvaćanje protuprijedloga o visini dividende jasan je znak da kompanija želi privući investitore i približit se manjim ulagačima čime planira povećati likvidnost, interes i na koncu cijenu dionice...ukratko, cijena dionice im postaje jako važna!

4. Stalno su meta za preuzimanje, koje će se dogoditi kad-tad...možda upravo sve prethodne aktivnosti služe za uljepšavanje mlade i pripremu za buduću prodaju...

Poljaci koji su lani preuzeli Pan-Pek i Studenac ‘zagrizli’ za novu ulagačku priliku
    www.poslovni.hr

Možda sam "fulao ceo futbal", ali tako sam ja povezao aktivnosti zadnjih par godina...sve kritike i potvrde su dobrodošle...

• Parica
    • August 30, 2021 at 6:37 PM

Divota, bravo za CKML🤟🤟🤟

1. Privacy Policy
  2. Kontakt