1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Parica

Posts by Parica

• Što smo danas tržili

• Parica
    • October 28, 2021 at 8:54 PM
    Quote from Ledica

Što sam trgovala, trgovala sam.

Danas jedan od rijetkih dana posljednjih mjeseci bez ijedne transakcije.

Ne volim gužvu ni strku, to je ipak za omladince, bravo kolega Parica 👍

Samo sam uživala i čekala izvješća da mi potvrde da sam dobro trgovala, a bome današnja i jesu.

Još dva, tri kapitalca nestrpljivo čekam.🤔, ali već slutim da će i ta biti odlična 😀

Kod mene bila opca mobilizacija...

Neke dobro pozicionirane sam kratio (ATGR, HT i ADRS), a neke dokupljivao (ATPL i KODT)...

Za ne pozicioniranim (KOEI i ARNT) sam trcao...

Lose pozicionirane rijesavao (TPNG)...

A neke sam samo trejdao (ADPL)...

Na kraju dana +2% i dvostruko veca keš pozicija spremna za sutrašnji ringišpil...

• Što smo danas tržili

• Parica
    • October 28, 2021 at 7:01 PM

Sto sam trzio?

Sve...nebi stale sve transakcije...

630 tis kn prometa...47% portfelja se "zavrtilo"...sutra nastavak...

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• Parica
    • October 28, 2021 at 6:25 PM

Brutalno...iako sam imao visoka ocekivanja opet su me ugodno iznenadili...ovo traje sad vec 3 godine, za nevjerovat...

1. Rast prihoda u q3 20%

2. Rast dobiti nakon oporezivanja u q3 200%

3. EBITDA marza u q3 14%, uvecana za 100% (7 p.p.) u odnosu na q32020

4. Novac na racunu veci od ukupnih obveza prema bankama

5. Zalihe vece za 13% ali u stavkama zalihe sirovina i pfizvodnja u tijeku...gotovi proizvodi biljeze pad sto znaci da prodaja ide ko blesava, a narudzbe divljaju...savrseno

6. Ugovoreni poslovi u odnosu na prethodnu godinu ubrzavaju sa cca. +30% zadnjih par kvartala na sadasnjih +38%

7. Zadnjih par godina q4 im je tradicionalno najbolji kvartal..ovo je savrseno, jel stvarno mogu bolje od ovog???

👏👏👏👏👏👐👐👐👐

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Parica
    • October 26, 2021 at 2:43 PM

Eto me nazad...

Prvih 200kom vraceno sa skrivenim na 502...

Zadovoljan...za sad

• Razotkrivamo portfelje

• Parica
    • October 25, 2021 at 3:14 PM

Ja apsolutno ne vodim nikakvu evidenciju...osim uplata na brokerski...prinos racunam na bazi whatsapp poruke u kojoj supruzi na 31.12. posaljem stanje portfelja...nijedan folder, ni jednu kalkulaciju nemam na kompu jer 99% analiza (kao i poruka na forumu) saljem preko moba (sa palcem desne ruke, jer ne znam pisat na mob s dvije ruke🤣🤣🤣)...sve kalkulacije ionako postam na forumu pa ih nadjem ako me zanimaju...dnevno imam barem 3-5 transakcije pa nema nikakvog smisla vodit evidenciju o k/p...ako me zanima odem na brokerski racun i tamo sve imam...

A zivotne troskove ne zelim (niti imam potrebu, hvala Bogu) pratit jer novci su da se trose...kad zaradjujem dosta trosim dosta (ali uvijek manje od zaradjenog), kad je losija situacija malo se stisnem...supruga i ja smo zaposleni i imamo super primanja, burza raste ko gljiva i jedino sto nam preostaje je da trosimo i uzivamo u slobodno vrijeme...trudimo se ne biti robovi novca...zelim priustit djeci i sebi sve sto nas veseli i sto zelimo jer uspomene su vjecne...

Sve se moze preko noci okrenuti, ali dok smo zdravi, mladi i dok je dobro ne zelim se sputavat...

• Best buy

• Parica
    • October 23, 2021 at 12:40 PM
    Quote from mitkko

U zadnje vrijeme me dosta okupirali brodari pa nisam pratio grafove drugih dionica. Tražim neke kratkoročne prilike dok se brodari konsolidiraju. Jel ima tko kakav perspektivan graf?

Gledam samo likvidnije dionice, tako da mogu brzo ući i izaći sa recimo 100-200k. Danas sam kupio HT, bio sam na bidu i za ADRS2 ali bezuspješno.

Jel ima šta još zanimljivo?

Zadnjih mjesec/dva (ma cijelu godinu) me "ljubi" burza...izasao iz brodara i kupovao ATGR, ERNT, HT (185kn) i TPNG, LKPC, ADRS2...iz aviona se vidjelo da ce ATGR (pogotovo nakon PODR) i ERNT eksplodirat...sve sto je raslo sam ovaj tjedan pokratio...sad dokupuljujem KODT jer ocekujem odlicno izvjesce i nije rastao zadnjih mjeseci...mislim da je ADRS2 sljedeci za lansiranje, isto nije odradio rast, a q3 ce bit bomba...JDGT mjerkam jer bi q3 trebao bit dobar, a u sijecnju ide predujam divke...HT i TPNG bi isto trebale rast, ali tu me brine izvjesce pa cu pokusat to rasprodat prije q3...

Cudno zvuci, ali mozda je vrijeme za SPAN, nakon q2 ocekujem jednako dobar q3, prodaja je u petak nestala tako da mozda tu bude iznenadjenja...

Zakljucak...

1. Svi teskasi du odradili rast osim ADRS2 i HT tako da ocekujem da su oni sljedeci...

2. Obzirom na rast teskasa zadnja 2 mjeseca vrijeme je za 2. ligu (HPB, JDGT, KODT, SPAN, LPLH, KTJV)

3. Kratkorocni bb mi je ADRS, KODT...i SPAN koji nakon q2 uopce nije skup, dapace...ima branu na 200kn i nekako mi djeluje da je spreman za novu razinu nakon q3...HT i TPNG su isto spremni, ali strah me izvjesca...iako sam i jedne i druge pun "ko brod"

• TPNG (tankerska plovidba next generation)

• Parica
    • October 19, 2021 at 1:47 PM
    Quote from Marielena
    Quote from brajakica

Ima tu dosta vise od spekulacije.

Relativni orderbook u odnosu na velicinu flote je desetljece low.

A starost flote je desetljece high.

Demand ce rasti oporavkom od korone a kratkorocno ide i duga hladna mracna zima. plin je puno skuplji energent od nafte i nema ga dovoljno, ugljena isto nema dovoljno za sve.

Moja prognoza:

Najkasnije do bozica smo na 50

Najkasnije za 6 mj smo na 60

Najkasnije za 12 mj smo na 80

Evo zapisano je pa da vidimo.

Tko se ne slaze neka napise svoje razloge i targete.

Display More

Ja ne znam koliko ste vi dugo na burzi. Ja dvije godine.

Tpng sam kupovala 2019 godine na 43 godine. To je bila izvrsna godina za tankere. Imali su 16-18 milijuna kuna dobiti po kvartalu. Isto sam citala da idemo na 80 pa na 100 i slicno.

2021 su poslovali lose, a cijena je tu gdje je na 43 kune. Znaci niti je narasla niti pala.

Ne znam kakva ce biti 2022 za tankere, mozda jako dobra, ali to opet ne znaci neko divljanje cijene.

Jedino sto sam ja vidjela je da je dionica u jednom trenutku 2020 narasla sa 43 na 60 kuna u 2 tjedna zbog contango efekta na nafti. Cijene spota su divljale u nebo, a vrlo brzo pale na dno. U roku par tjedana.

I istina je da su tankeri puno stabilniji od dry bulka gdje vlada velika volatilnost. Gledala sam da Atpl u par mjeseci pada sa 490 kuna na 130 kuna, ali i da raste u par mjeseci sa 180 na 400 kuna. Na tankerima takvih oscilacija nema. Zato je cijena i danas 43 kune.

I za dizati cijenu na 50 pa 60 pa 100 netko to treba i kupiti. Ja ne znam tko ce i zasto to kupovati. Ja ovdje vidim jedino da jedan skrbnicki racun izlazi, a da kupuju mali trejderi kojima je cilj to brzo preprodati. Znaci tko ce napucavati cijenu?

Nekada se pricalo da ce trezor, ali koliko se sjecam oni nisu nikada napucavali cijenu. Kupovali su jeftino, a iznad 50 kuna nisu kupili nista. Zasto sada ne kupuju dok je kao jeftino, ne znam.

Mislim da je najvisa cijena bila na IPOu 70 kuna kada se potencijalnim investitorima obecavala redovita dividenda. Jasno mi je zasto ove godine nece biti dividende, ali nije je niti bilo kada se zaradjivalo.

Display More

Kolegice sve ste tocno napisali...ALI...najvazniju stvar ste previdili u racunici...

Bez Kraljice ni jedan nas brodar dugorocno ne moze rast...ona je leading indikator...smijesno zvuci, ali tako je... Kraljica je demostrirala kako rast izgleda i sad se samo ceka okidac za rast ovdje koji ne mora bit fundamentalan...mala iskra ce bit dovoljna za pozar...

I jos nesto...ATPL se zbog dugogodisnje krize i narusene bilance odljepila od dna tek nakon tromjesjecnog neprestanog rasta vozarina (ni ja nisam vjerovao sve do sredine ozujka)...ovdje ce biti suprotno, zbog manje likvidnosti, uredne bilance i nedavne izvedbe Kraljice, nece se imati ni jedan dan vremena za uc u poziciju...

• TPNG (tankerska plovidba next generation)

• Parica
    • October 19, 2021 at 11:47 AM

Ja sam danas kupovao:

1. Jer mi je cijena prihvatljiva (vise jeftina nego skupa)

2. Nadam se da izlazi "vjecni kocnicar"/PBZ skrbnicki i da ce do kraja tjedna bit out

3. Jer sam trejder i ne zelim propustit zabavu

4. Svi mantraju da smo na pocetku Superciklusa, pa zelim to provjerit sa palube...jer ako jesmo, mogli bi stvarno gledat mini reprizu bulkova i kontenjera

5. Sljedecih nekoliko mjeseci vozarine bi, zbog sezonalnosti, trebale divljat sto ce aktualizirat pricu o Superciklusu i povecat interes za dionicon

6. Ako bulk vozarine budu stagnirale (ili padale) doci ce do preljevanja kapitala i to investitora sklonijih riziku, shippingfila koji su zaradili dobru paru na bulku...trazit ce se "nova igracka"

7. Ako je PBZ out ocekujem rast po inerciji, sto zbog rasta trzista sto zbog rasta drugih brodara na TK...jednostavno, mora i TPNG krenut, trziste zeli da raste i rasti ce...

Unutra sam, za sada, vise spekulativo, ali sad krece sezona tankera i sigurno cu im posvetit vise vremena...a mozda dodje i do nekih ozbiljnijih poremecaja na trzistu koji ce spekulaciju pretvorit u investiciju...bumo vidili

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• Parica
    • October 15, 2021 at 7:55 PM
    Quote from Philidor

Budući da je kolega odmah napisao da se radi o njegovom prvom postu na ovom forumu, možemo deducirati da je aktivan na nekom drugom forumu na kojem ste i vi aktivni otkud ga je kopipejstao. Ne pratim druge forume pa ne bih znao reći je li tako.

Jesam li pogodio? :)

U sridu...evo ga!!!

Nista nas ne smije iznenadit...

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• CKML (Čakovečki mlinovi)

• Parica
    • October 6, 2021 at 8:18 PM
    Quote from NaBiduAsku

kakvo vam je stanje CKML? Meni stoji -99% a cijena na burzi 80,50 kn. Jel i vama tako stoji?

Izbilo ti pare...spajanje dionica ko na DLKV 98 u 1🤪🤪🤪...

P.s. meni je normalno stanje na Agramu

• Prilike koje sam propustio na ZSE

• Parica
    • October 5, 2021 at 10:27 PM

Puno je bilo propustenih prilika, a jedna od najvecih je OPTE koju sam imao 30% portfelja na 1,6kn i prodao na 1,90kn...kasnije dosta trejdao i solidno zaradio, ali nikad je vise nisam imao vise od 10% portfelja...a stvarno sam vjerovao (ocito nedovoljno) u nju i zato me posebno boli...

Ali ima nesto dobro u svim tim propustenim (ne)prilikama...naucio sam skolu, sad ih sve manje propustan i sve bolje igram...

Nemojte zalit, nego naucite nesto iz toga...svaka godina pruzi pokoju vanserijsku priliku...

P.s. kad vidim rast BDP-a, stednju na banci, makroekonomske podatke, fundamente, izvjestaje zadnja 2 kvartala pa cak i promet na burzi zadnja 2 tjedna...cini mi se da je to to...krece CROBEX i mogli bi se svi iznenadit sljedece godine...bit ce prilika da ih neces moci fulati...

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Parica
    • October 5, 2021 at 10:06 PM
    Quote from pod_zidom

JDPL ja cijeli dan kilavio na 68 ili manje, tek pri kraju trgovanja je otišao na 73 za sitnu lovu. Jedan malo veći (po 68) i više naloga ispod 10k kn po asku. Mislim da je to bilo potaknuto jačim trgovanjem na ATPL potkraj dana.

Bid, to malo što ga ima, ostao je na 68 kn.

Kolega,

Mislim da ste fulali forum...burzovni journalisti su na onom drugom...ovdje pisu ljudi koji stvarno trguju...

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Parica
    • October 5, 2021 at 9:21 AM
    Quote from dionicar
    Quote from Parica

Citam Vas post vec nekoliko puta i koliko shvacam insinuirate da sam dodao "koju nulu viska"...a to mi je bas bez veze...pa nismo djeca da se lažemo...sto bi dobio s tim...

Evo, da Vam ne saljem sve transakcije prosle godine (ima 117 strana) pokusat cu svojih 40 mil kn dokazat ovako:

Ukupni promet na burzi od 2013.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

A ovo je vrijednost portfelja u travnju 2019. i 2020.

Do 2018 portfelj je bio oko 220k kn odnosno 330k kn u 2019. sto znaci da s tim portfeljom nisam mogao napravit prevelik promet...preko 70% ukupnog prometa napravio sam u 2020. (ludoj Covid godini) i u ovoj jer portfelj je eksplodirao i ima se sto vrtit (ako bolje pogledate sliku vidjet cete vrijednost portfelja od 1.xxx.xxx; drugu brojku ne zelim pokazat jer ce se onda protumacit da se hvalim🙃🙃🙃)...

Nadam se da vise ne mislite da ima koja nula viska...LP

Display More

ovi 373 751 je li to cash pozicija ili... ?

Display More

Da, u COVID ludnici...

• Parica
    • October 4, 2021 at 10:49 PM
    Quote from verdi

kolega nisam ja to insinurao vama jer je razgovor krenuo ranije a dovoljno sam na burzi da vidim šta je privatna transakcija, a šta fondovska. na dnevni promet od par milja kn sve se vidi i sve se zna.

Onda primite isprike...potpuno sam pogresno shvatio...

Kako god, ipak se promet poprilicno povecao zadnja 2 tjedna...sve sam optimisticniji za ZSE...dok vani ne ode sve u kikindu...

• Parica
    • October 4, 2021 at 10:23 PM
    Quote from verdi

nekad davno je moj broker davao popust na 200 000 kn/mj. prometa, tko zna pogoditi provizija mu je zadnji problem u životu. kad bi se stvarno okretali toliki milioni na zse u trejdu ili bilo čemu iskusnom oku to nikako ne bi promaklo. stvar se na kraju svede na to da se kupi nešto i dopiše koja nula više. prije smo povremeno imali običaj najaviti nalog i poziciju ili već izvršeni nalog. tu je onda svaki komentar suvišan. imaš oči i vidiš.

Citam Vas post vec nekoliko puta i koliko shvacam insinuirate da sam dodao "koju nulu viska"...a to mi je bas bez veze...pa nismo djeca da se lažemo...sto bi dobio s tim...

Evo, da Vam ne saljem sve transakcije prosle godine (ima 117 strana) pokusat cu svojih 40 mil kn dokazat ovako:

Ukupni promet na burzi od 2013.

A ovo je vrijednost portfelja u travnju 2019. i 2020.

Do 2018 portfelj je bio oko 220k kn odnosno 330k kn u 2019. sto znaci da s tim portfeljom nisam mogao napravit prevelik promet...preko 70% ukupnog prometa napravio sam u 2020. (ludoj Covid godini) i u ovoj jer portfelj je eksplodirao i ima se sto vrtit (ako bolje pogledate sliku vidjet cete vrijednost portfelja od 1.xxx.xxx; drugu brojku ne zelim pokazat jer ce se onda protumacit da se hvalim🙃🙃🙃)...

Nadam se da vise ne mislite da ima koja nula viska...LP

• Parica
    • October 4, 2021 at 7:22 PM
    Quote from Marin83
    Quote from D_artagnan

Pa moraju i brokeri zivjet od necega 😀, da je od mog trejdanja odavno bi gace na stapu nosili 😂😂

Što mislite kolega( i svi ostali) koliki bi godišnji promet u milijunima trebalo imati, da tražiš privilegirane brokerske naknade??? 5,10 ili 15 milijuna kuna???

Pa ja sam sigurno ove i prosle godine okrenuo kumulativno 40mil kn...ne salju mi izvjestaj o ukupnom prometi ali kladio bih se da jesam...

Nemam nikakav povlasteni tretman, ali nisam ni pitao...stalno imam "pametnijeg posla"...a trebao bi...provizija mi je 0,3% ili 19kn minimalno (agram brokeri)

• DRY BULK

• Parica
    • October 4, 2021 at 6:07 PM

Frend koji ulaze vani u brodare mi je poslao:"Everybody is circulating this article from last week about containers going from 15k to 8k. Hence the reason for the weakness in all shipping...."

Samo to, nemam link

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Parica
    • October 4, 2021 at 10:34 AM
    Quote from BudFox

Ovdje je po meni problem trenutna neizvjesnost dokapa i promjene vlasnika, kao i odnos budućeg vlasnika prema

malim dioničarima, kao i najave direktora za nabavu 4 nova broda u Hrvatskoj, od kojih bi neki mogli biti i tankeri,

što sugerira da politika i dalje ovdje vuče svoje poteze, a to ponekad nije u interesu firme i povećanja zarade, već iz

partikularnih političkih interesa i budućih glasača.

Sve stoji, ali dok se oni sve izdogovaraju i medusobno raskusuraju...JDPL ce zaradit 50-70mil kn odnosno cca. pola trzisne kapitalizacije...

• DRY BULK

• Parica
    • October 3, 2021 at 11:25 PM
    Quote from Philidor
    Quote from mitkko

Kada se sistemski rizici maknu, bit ce kasno za ulaganje, vrhnje ce vec biti pobrano.

Svakakve karakteristike se mogu prišiti ZSE, ali brzina u reakciji tržišta na novonastale promjene i nije jedna od njih po mom dosadašnjem iskustvu. Pogotovo ako se usporedi sa stranim burzama...

Pa zato je i volimo...najsporija (i zbog toga meni najbolja) burza na svijetu...

• DRY BULK

• Parica
    • October 3, 2021 at 9:13 PM
    Quote from tollway

kolega parica

cijenim vas i poštujem, ali nekako mi kontradiktorne dvije stvari

1. skratio sam pola bulka, dakle vjerujem u njega.... ako vam pozicija atpl bila tako velika i/ili tako enormo narasla pa ugrožava portfelj, onda ok. pošto imate kvalitetan portfelj i pretpostavljam poprilično velik, pa vam rast atpl predstavlja nekakav disbalans i izaziva nesigurnost, mudro je kratiti.

osobno nikad ne prodajem dionicu u koju vjerujem.

a zatim velite... 2. podebljao poziciju u jadroplovu.... nije đavo nego je vrag... meni tako zvuči, i zato ne razumijem!!! znam da ste znalac i iskusan igrač.. jedino što mi pada na pamet je da jadroplov ima puno veći potencijal rasta!!?? dakle, 2022. atpl npr na 1000, a jdpl.... koliko? 200? 250? 300?

osobno imam obadva papira koja sam kupio u omjeru 70:30 i na sadašnjim cijenama čine točno 33% dioničkog portfelja. atpl porasla 127%, jdpl (kupljen mj i pol kasnije) 105%. s time što mi brojke, kao i starost flote, govori puno više u prilog atpl. zato sam i izabrao takav omjer.

Display More

Kolega, sjedi 5...in media res

Da kratio sam ATPL i dokupiljivao JDPL za u pola manje novca te na taj nacin smanjivao ukupnu izlozenost brodarima...

Zasto sam to napravio?

1. Zato jer JDPL ima sve brodove na spotu i punim kapacitetima participira u trenutnim vozarinama (npr. Solinu je 04.09 istekao kratkorocni TC, bas me zanima po koliko sad vozi😉😉😉)

2. Ocekujem da ce JDPL u q3 imati dobit 20mil kn, sto ekstrapolacijom na godisnjoj razini daje P/E 1,3...sto je ekvivalent kvartalnoj dobiti ATPL od 180 mil kn...a u q4 ocekujem barem 25 mil kn (ako ne bude sr.anja) sto daje P/E 1...trenutni MCAP ATPL je 6,5x veci od JDPL, a dobit ce im biti samo 3x veca a i dug im je duplo veci...

3. Sto duze traje bull to bi JDPL trebao sve vise konvergirat ka ATPL jer ima cijelu flotu na spotu, a u zadnjih mjesec dana dogodilo se suprotno...nevjerojatno mi je da se JDPL trzio po 65kn na obavijest da Tankerska ulazi kroz dokap i da sad nakon sto je dokap propao, a vozarine skocile i dalje mozes kupovat po 65kn...pa sad imaju dvostruko manje dionica nego kad je izasla obavijest o ulasku tankerske...svi fundamenti su dvostruko bolji nego na taj dan, a cijena ista...kuzim da je drzava problem i cijela prica oko dokapa je stvorila negativno ozracje...ali to je ono sto trazim, dionica u negativnom sentimentu, a fundamenti fantasticni (s trendom poboljsanja)...to je za mene bila vanserijska prilika..izaci ce q3, proci ce vrijeme i zaboravit ce se dokap...trenutno mi kupnja JDPL nije nista rizicnija od sudjelovanja u dokapu jer u dokapu bi dobili drugu seriju dionica i ne bi mogli trgovat s njima...cak se sad opustenije osjecam

4. U sljedecih nekoliko mjeseci ocekujem barem dvostruko veci prinos JDPL od ATPL...jer ga, unatoc drzavi, smatram poprilicno podcijenjenim u odnosu na ATPL

5. Zbog manje izlozenosti bulku i u ocekivanju bombasticnih izvjestaja trenutno sam all in...odnosno upogonio sam vjecnih 20% kesa koje sam uvijek imao kao protutezu riziki i volatilnosti brodara...sad mi taj kes vec mlati pare (ATGR 1460kn, ADRS 408kn, ERNT 1680kn i RIVP 28,8kn) i dize prinos

6. Ma zato jer sam trejder, koliko god se trudio bit dugorocni ne mogu...volim kapitalizirat i gotovo...uzet lovu, prespavat i sutra u nove pobijede

Ma zivila burza i razlicitost...

Svim kolegicam i kolegama, od srca zelim ogromne prinose...sretni i veseli bili!!!

1. Privacy Policy
  2. Kontakt