1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Parica

Posts by Parica

• Kolike prinose ostvarujemo

• Parica
    • December 30, 2021 at 10:14 PM
    Quote from Parica

Dosla je napokon kraju ova govno godina...

Bruto prinos (prije PKD) ove godine 26,9%...ostvaren vecinom u trejdu sa CROBEX10 sastavnicama...na nijednoj dionici nisam ostvario neki znacajni prinos...sve su skoro odradile podjednako, mozda su mi ERNT i ATGR malo jace potegle (ali su bili i jaci ulazi)...

Na smecu nisam bajno prosao...nesto sitno se zaradilo, ali obzirom na rizik i nestabilnost bolje da nisam nista s tim radio...ATPL i DLKV (na kraju godine) su mi dobru paru izbili, nesto se sredinom godine zaradilo na VIRO, IGH...

Uglavnom, definitivno nije bila godina spekulativnih dionica (mozda mjesec dana su bile u fokusu)...

Teskasi i fundamenti su rasturili i tako i treba bit...mozda to postane novonormalno...

Sretnu i uspjesnu 2021., od srca, zelim svima...

Display More

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

2020. +26,9%

Prinos u ovoj godini 77,6% bruto, na sve treba platiti PKD, bruto zarada 630 tis kn (neto cca. 560k kn). Sve dividende su reinvestirane.

Oko 40% prinosa ove godine donjeli su mi brodari, ostatak su odradili KODT, HPB, ATGR, SPAN, VLEN (pocetak godine), RIVP i ERNT.

SAPN sam izasao na 500kn sa manjom kllicinom kao i KOEI na 700kn, steta...

ADRS i HT su mi najvece pozicije zadnja 3 mjeseca (cca 30% portfelja) i teska su pusiona😃😃😃, a uz to imam i 30% keša...

Jedini los mjesec mi je bio studeni jer sam se prerano poceo vracat u ATPL

U ovoj godini zaradio sam 150% na ulozeni kapital...

Sljedeca godina je godina turista i tu treba bit pohlepan...vruca roba (uvijek) su brodari...a mogla bi i HPB iznenadit, ostalo je dosta raslo i rasti ce i dalje, ali manje nego ove godine...IMHO

Sretnu i uspješnu 2022. Vam od srca zelim i nek bude bolja od ove....🍾🍾🍾🍾

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• Parica
    • December 30, 2021 at 9:45 AM
    Quote from renchi

Glede Optime i Agrokora nije samo u pitanju cijena i dionice. Tu je kao kod ine i nesto drugo u pitanju. Ako su sanadera prozivali za veleizdaju, sto je ovo ? Kako nazvati čin otimanja privatne imovine ljudima i poklanjanje strancima ? S tim da je ta imovina takve velicine da je i zempljopisni pojam na karti RH.

Osim toga u odlucivanju i prodaji Optime sudjeluju majke i prijatelji predsjednika vlade.

Osobnu imovinu iznjeti iz Rvacke, ne ulagati u Rvacku.

Morate znati tko raspolaze s vasom imovinom i donosi odluke o njoj. To su ljudi, imaju ime i prezime i odgovorni su za svoja djela.

Ma daj prestani više...OPTE je privatna firma i prodala se po cijeni koju su kupac i prodavatelj dogovorili i TOČKA!!!! Da ona vrijedi više valjda bi se javilo još par kupaca pa bi se nabidavali...čak je prodane po nižoj cijeni (cca 4 kn) nego čemo mi mali dobiti...

Prodaj ako želiš pordat ili ostani unutra ako misliš da vrijedi više...

Agrokor je pljačka i ne može u istu rečenicu s OPTE...

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Parica
    • December 29, 2021 at 2:38 PM
    Quote from tenchi0110
    Quote from tin

To što je bio na doku rezultirat će umanjenjem prihoda maximalno 2 mil.kn .... većina zanemaruje činjenicu da će ATPL u Q4 imati veći prosječni prihod po brodu nego u Q3...tako da smatram da će dobit biti veća nego u Q3.

A šta ugradnja je đabe?

Nije đzabe, ali ne ide kroz RDG/troskove nego kao investicija/CAPEX.. smanjuje novcani tok, ali ne povecava troskove pa nema utjecaja na dobit, na dobit utjece samo propusteni prihod za vrijeme dokovanja...

• Sretan Božić i Novu godinu žele vam Dionice.NET

• Parica
    • December 26, 2021 at 9:55 PM

Dragi forumasi,

Sretan i blagoslovljen Božić...za ljubav, srecu, mir, slobodu i obitelji zivite, a za sve ostalo radite...

Želim vam i sretnu i uspjesnu 2022 i nek vam snovi postanu stvarnost...

Samo ljubav❤...

• Kako trgovati dionicama? Strategije, cake i savjeti

• Parica
    • December 20, 2021 at 8:19 AM
    Quote from JetroGibbs

Pozdrav svima od novog člana.

Počinjem graditi svoj portfelj dionica.

Prodajom nekretnine sav novac ulažem u dionice. Pročitao sam dosta toga po forumu i imam pikove koji mi se čine potentni, prije svega tipa ATPL i LPLH, dalje možda vlak koji ce tek krenuti ADPL, građevinari su u škakljivim pozicijama...

Molim vas prijedloge savjete na što da kao novi član obratim pozornost.

Kakvo je stanje s likvidnosti, koliko je teško skupiti recimo 200k kuna neke nelikvidnije dionice bez znacajnog dizanja cijene ?

Znam da su iznosi relativna stvar, ali cijenit cu iskustvo iz prakse.

Dolazim i dijelom iz drugačijeg tržišta bez fundamenata, ne mogu se oteti dojmu da ovdje postoje fundamentalno jake firme koje zbog nedovoljnog hajpa idu ispod realne vrijednosti koju jednog dana mogu dočekati budući da ne planiram trgovati nego dugoročno ulagati prije svega, opet s rezervom na tipa ATPL koja može znacajno rasti kroz 5 godina.

Dok turizam sigurno da može biti ulaganje od 10+ godina i rasti uz eventualna preuzimanja i slično.

Svaki savjet je dobro došao s obrzirom da moja pitanja ciljaju više na samo iskustvo trgovanja kojeg trenutno na ZSE imam 0.

Također pohvale cijelom forumu i visokoj kulturi komunikacije, nadam se ugodnom druženju i upijanju znanja.

Display More

Vidim da ciljate "brze" dionice...one cesto vode do brzog gubitak kapitala...budite oprezni

Savjetujem Vam da, za pocetak, kupite najlikvidnije i dividendne dionice (ATGR, ADRS, KODT, HT, RIVP), a samo manji dio parkirajte u "brze" diinice...

Protekom vremena upoznat cete trziste, ali, jos vaznije, i sebe (kako podnodite rast/pad, jeste panicar, jeste li tvrdoglavi, jel uopce zelite ulagat na TK, jel vam supruga/obitelj stvara pritisak...)...nakon nekog vremena sve ce vam bit puno jasnije i znat cete sto trebate radit...

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Parica
    • December 10, 2021 at 7:01 AM
    Quote from Pavich

Hm, nisam našao adekvatnu temu pa se nadam da neće smetati ako ovdje priupitam....

Što je s dionicama Agrokora, odnosno - možemo li ih ove godine konačno koristiti kao priznati gubitak?

Imao sam nemalu količinu belja, ove godine imam dobiti, pa gledam kako odigrati kraj godine kako bi se smanjio porez...

Kolega, da sam na tvom mjestu "proknjizio" bih gubitak Agrokorki...iako zakonski nitko na to nema pravo jer je proslo vise od 2 godine od zadnje trgovine...IMHO

• Tehnička analiza - komentari LIVE

• Parica
    • November 24, 2021 at 8:27 PM

Dragi tehnicari,

Molio bih TA SPAN-a...zadnjih mjesec dana je bilo poprilicno zanimljivo uz sasvim pristojan promet...a iskreno mislim da je buduca sastavnica CROBEX10 pa bi bilo u redu da vidimo i njegov "horoskop"...tnx

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • November 21, 2021 at 11:24 PM
    Quote from BudFox
    Quote from Roman

Pa sto to znaci?

Kompanija raste nezadrživo prihodima, posložiti će oni i marze. Jednom kad ih poslože cijena će biti vjerojatno daleko veća. Njihov posao funkcionira tako da morate (pri)dobiti usera dugoročno, a kad ga osvojite onda ugovarate nove poslove za koje možete ostvariti više marže.

Treba uzeti izvješće i pažljivo ga pročitati

To znaci da je taj povecani prihod jednokratni efekt dokapa, a same usporedbe SPAN-a i ERNT-a necu ni komentirati, jer te dvije firme nisu ni u istoj kategoriji, a kamoli slicne, osim sto tamo nesto programiraju. SPAN vecinu prihoda ostvaruje preprodajom Microsoft software-a i licenci u kojem su marze minimalne uz veliki prihod, a ERNT ipak razvija tehnologiju za 5G sto je buducnost i vec sada sadasnjost uz razvoj AI i ostale nove tehnologije koje tek dolaze.

Na cijelom TK ERNT je najblizi SPAN-u i jedini je s kojim se mogu raditi kakve takve usporedbe...ako imate bolju ideju molim napisite

Ocito je da su cijene dionica od obje fundamentalno priblizno jednako vrednovane...ma koliko to nekom smetalo

Meni je posebno nevjerojatno kako se podcjenjivacki odnosite sa 425 djelatnika SPAN-a koji operativno rade u IT sektoru (Prospekt)...a koji imaju jednaku prosjecnu placu kao i zaposlenik ERNT (poslovna.hr), prosjecne zivotne dobi od 34 godine (najpotentnije zivotno razdoblje) i oko prosjecno 3,5 godine radnog staza u SPAN-u (nevjerojatno obzorom da je IT sektor, ocito im je dobro!!!)...

Zar stvarno mislite da SPAN pruza jednostavne usluge i da lako moze zamijenit osoblje...

Pa najveca snaga SPAN-a je u mladom, privrzenom i brojnom osoblju...koje ce s ovim IPO-om bit jos ucinkovitije i privrzenije...odnosno osiguran je glavni resurs (osoblje) za daljni razvoj i sirenje poslovanja...

SPAN ima sve sto dionica treba imat...value i growth komponentu, potentan sektor, odlicnu vlasnicku strukturu, transparentno upravljanje, a zadnjih dana vidimo i zadovoljavajucu likvidnost (koja ce se povecat s dolaskom MM)...

P.s. i da, prihod nema nikakve veze sa uspjesnom provedbom IPO-a...to je potpuna besmislica

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • November 21, 2021 at 4:29 PM
    Quote from Manu
    Quote from Parica

Digitron u ruke i udri...

EV/EBITDA (ttm) SPAN-a je 9,2...na cijeni od 290kn/share bi EV/EBITDA bila 12

Aritmetička sredina EV/EBITDA za CROBEX10 je 9,6 (izvor MD) tako da nije ni istina da je precijenjen u odnosu na CROBEX10, baš obrnuto...

Medijan EV/EBITDA CROBEX10 je 8,12 i to je EV/EBITDA ERNT koji je najbliži SPAN-u...pa evo i nekih usporedbi međju njima

SPAN vs ERNT

EV/EBITDA 9,2 vs 8,12

P/E 20 vs 15

P/B 2,7 vs 7

P/S 0,59 vs 1,16

Δ prihoda yoy +36% vs +6%

div yield 2%* vs 4,4%

* očekujem SPAN divku od 5 kn dogodine

Po fundamentima SPAN uopće nije procjenjen ni u odnosu na CROBEX10, a ni u odnosu na ERNT pogotovu u kontekstu iznimnog rasta prihoda i niske profitabilnosti (koja može ići samo gore)...

Jedini "problem" SPAN-a je sto mu je cijena 235kn, a svi su mogli kupovat po 175kn pa imaju psihičku barijeru da kupuju...ali precijenjen ni skup nije

Treba uzet u obzir i da će dogodine SPAN sigurno biti jedna od sastavnica CROBEX-a, a ja mislim čak i sastavnica CROBEX10 ekipe tako da otkuljučavanje vrijednosti tek očekujem...

Display More

EV/EBITDA 11.4 i to sa cijenom 175.

https://inter.capital/flash-news/spa…res-on-the-zse/

Display More

Ma dajte kolega...budite ozbiljni...to je EV/EBITDA prije godinu dana...na kraju 2020. i bez dokapa...nesto slicno kao da pricate o fundamentima ATPL iz 2020...

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • November 21, 2021 at 2:34 PM
    Quote from Manu
    Quote from jasko

Kolike su šanse za oživljavanje prilično skučenog i tromog tržišta kapitala u nas? Izlazak SPAN-a na Zagrebačku burzu unio je malo živosti, ali danas još vlada zazor prema trgovanju dionicama, nakon kraha tržišta 2008. godine. https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvats…talizam-1144426

Ne bih rekao da je span unio nekakvu živost ali neka im bude. Ova usiljena medijska galama oko spana je pretjerana. Sa ev/ebitda 12 još su i visoko precijenjeni za 9 od 10 dionica unutar crobex10. Veći impuls dali su Pivci svojim ulaskom na Podravci ili prije toga borba oko preuzimanja Kraša ili Bilbija na Atlantskoj. U posljednje vrijeme da nema Atlantske likvidnosti praktički ne bi ni bilo.

Što se tiče rejtinga dovoljno je reći da se Hrvatska zadužuje 5x povoljnije od Norveške, Švedske ili Češke. To dovoljno govori koliko je rejting vezan uz euro i koliko iza toga stoje gospodarski a koliko politički razlozi. Očito više ni rejting ni niske kamate nisu dovoljne da pokrenu neke stvari.

Digitron u ruke i udri...

EV/EBITDA (ttm) SPAN-a je 9,2...na cijeni od 290kn/share bi EV/EBITDA bila 12

Aritmetička sredina EV/EBITDA za CROBEX10 je 9,6 (izvor MD) tako da nije ni istina da je precijenjen u odnosu na CROBEX10, baš obrnuto...

Medijan EV/EBITDA CROBEX10 je 8,12 i to je EV/EBITDA ERNT koji je najbliži SPAN-u...pa evo i nekih usporedbi međju njima

SPAN vs ERNT

EV/EBITDA 9,2 vs 8,12

P/E 20 vs 15

P/B 2,7 vs 7

P/S 0,59 vs 1,16

Δ prihoda yoy +36% vs +6%

div yield 2%* vs 4,4%

* očekujem SPAN divku od 5 kn dogodine

Po fundamentima SPAN uopće nije procjenjen ni u odnosu na CROBEX10, a ni u odnosu na ERNT pogotovu u kontekstu iznimnog rasta prihoda i niske profitabilnosti (koja može ići samo gore)...

Jedini "problem" SPAN-a je sto mu je cijena 235kn, a svi su mogli kupovat po 175kn pa imaju psihičku barijeru da kupuju...ali precijenjen ni skup nije

Treba uzet u obzir i da će dogodine SPAN sigurno biti jedna od sastavnica CROBEX-a, a ja mislim čak i sastavnica CROBEX10 ekipe tako da otkuljučavanje vrijednosti tek očekujem...

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • November 9, 2021 at 2:59 PM
    Quote from nalet

Ne znam zašto bi fondovi dizali na kraju godine, u slučaju kada svi imaju dobre rezultate u ovoj godini. Očekivao sam da bi se to moglo desiti početkom iduće godine...

Iako SPAN u imovini bilo kojeg fonda sudjeluje u vrlo malom, skoro i zanemarivom postotku.

IPO SPAN-a je bio medijski dobro popracen, dosta malih i novih ulagaca je krocilo na TK i to je prilika fondovima da s malim parama dignu cijenu, omoguce zaradu malima a sebi i ZSE veliku reklamu...a i poslovni rezultati drustva im idu u prilog...

G. Dujmovic takoder ima interes da dionica ima veću cijenu...s jedne strane kao dionicar/vlasnik, a s druge strane zbog zadovoljstva radnika koji su sudjelovali u IPO tako da ocekujem dividendu izmedju 2kn-5kn...

Uvijek je nezahvalno pricat o cijeni, ali ako se rast poslovnih rezultati nastavi, cijena bi trebala rasti preko 20% godisnje...

Iskreno, odavno nisam bio ovako siguran u investiciju...sektor je potentan, poslovanje raste po ludim stopama, profitabilnost raste, g.Dujmovic mi izgleda fer i normalan tip, fondovi je vole...a ocekujem i divku...sve je spremno da postane nova CROBEX10 dionica...

• Birtija

• Parica
    • November 8, 2021 at 8:08 PM
    Quote from maratonac
    Quote from mitkko

Ne trebam ja nikome nista dokazivati. Sta ti znas sa koliko sam ja tu novaca usao? Je li to uopce i bitno? Isto ovo si mogao napraviti sa 10.000-20.000 ili 100.000-200.000. Bitno je znati pravilno razmisljati, onda ces i 10.000 brzo moci pretvoriti u 100.000 ili milijun. U suprotnom, dzabe ti i silni novci ako ces ih na kraju sve prokockati.

Ja upravo mislim da se ti opako trudiš ovdje po forumu kako bi se dokazao. Pusti kolegicu brajakicu.

A opet promašeno. Drugačije se u glavi donose odluke kad investiraš 10.000 kn, a potpuno drugačije kad ulažeš 100.000 kn, da ne spominjem kad i ako ulažeš milju kn. Tako da molim da te floskule ostaviš po strani. Hvala.

Ne bih se slozio...ja sam krenuo 2013. sa 10k kn...i svakih +-100kn (1%) u tom razdoblju me veselilo/bolilo kao i danasnjih 1%...ako se mene pita samo relativni iznosi su bitni...

p.s. naravno da je puno lakse radit kad si mali jer ne trebas brinit o likvidnosti i strategiji ulasaka/izlaska...ali 1% je 1%, bez obzira na ulog

• Birtija

• Parica
    • November 3, 2021 at 6:15 PM
    Quote from mitkko
    Quote from Moller

pa sada izgleda, a do sada si bio u bunkeru, a nas neka granatiraju na koti 360, aaa

samo jedno pitanje kolegici Marieleni, vidim da razumije psihologiju,

od kuda trejderima novac da stalno kupuju po 500, a prodaju po 350, nisu li već trebali pogubiti takvim načinom trgovanja i nestati s obzora burze,

moram ipak stati u obranu kolega, koji održavaju trgovanje aktivnim,

trejder se nikada ne plaši, osim kada ga je strah

Kupio sa danas da vas malo podrzim. Podmetnuo sam ledja na 36x. Ne valja ostaviti drugara samog u nevolji ^^

Display More

Skidam kapu...

Kako si odigrao brodare ove godine je fantazija...

Usao si u JDPL ispod 10kn...izasao na vrhu (75kn-80kn)

Usao si u ATPL isto na dnu na 190kn (i prodao puno prerano) pa sad opet pogodio lokalno dno...i sve to sa respektabilnim kolicinama...

Uz to savrseno baratas FA i filtriras podatke, a ni TA ti nije nista losija...

Impresivno...iskrene cestitke

Bravo

👐👐👐👏👏👏

P.s. i jos oborio rekord u mrtvom dizanju i cucnju (valjda)...ide te i gotovo🤭🤭

• Parica
    • November 3, 2021 at 12:24 PM
    Quote from Moller
    Quote from mitkko

haha, covjece, koja panika :D

Sada se treba kupovati. Kod nas sve uvijek naopako. Sta ti je psihologija mase.

Cak i graf dobro izgleda.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

pa sada izgleda, a do sada si bio u bunkeru, a nas neka granatiraju na koti 360, aaa

samo jedno pitanje kolegici Marieleni, vidim da razumije psihologiju,

od kuda trejderima novac da stalno kupuju po 500, a prodaju po 350, nisu li već trebali pogubiti takvim načinom trgovanja i nestati s obzora burze,

moram ipak stati u obranu kolega, koji održavaju trgovanje aktivnim,

trejder se nikada ne plaši, osim kada ga je strah

Display More

Danas nista kupovao/prodavao nisam...i nije mi zao...pune gaće gov.ana bile😁😁😁...

Padajuci noz ne kupujem...burza je maraton a ne sprint...

Lako je danas bilo kupovat ako si pad promatrao sa strane, ali za nadokupljivat je trebalo imat MUDA...cestitke kupcima👐👐👏👏👏

• Što smo danas tržili

• Parica
    • November 2, 2021 at 4:59 PM
    Quote from Moller
    Quote from tento

Otkrite nam tajnu :)

tento naš, pa gdje ima više vreća nego u mlinovima

+ATPL, nema puno prodavača, ali sipaju u vreću, skoro puna

p.s. nije prošlo puno vremena, sada već presipa

danas kolega Parica uživa, sam će napraviti miljon prometa

Da, dan ko stvoren za "uživanje"...divota, ne ponovio se...

Trgovao sam...kupio 550kom po avg. 429kn, a prodao 340 kom po avg 446kn...

Na papiru to izgleda odlicno, ali na portfelju i ne bas...unazadilo me za 45k kn zbog pocetnih 500 kom...

Nervozan sam sto znaci da do daljnjeg ne dokupljujem vise...a sto je najgore, ubilo mi volju za trgovanjem na drugim izdanjima...hitno mi treba "miran", dosadan dan...

• Parica
    • October 31, 2021 at 7:41 PM
    Quote from bbkk0000
    Quote from Parica

Sad sam tek bacio oko na .pdf izvjesce...i ono sto vidim je da im je utilizacija 90,3% ALI ZA DEVET MJESECI (sijecanj-rujan)...komparirajuci sa q2 dolazim do sljedecih cinjenica za q3...

Raspolozivi dani u q3 su 1103, a operativni 908...sto znaci da je utilizacija za q3 82%...pa to znaci da su imali 140 operativnih dana manje (da je utilizacija 95%) u odnosu na q2...obzirom da je ostvarena prosjecna vozarina u q3 oko 17k USD/d ispada da je u manjoj utilizaciji isparilo cca 15 mil kn...i to je cista dobit jer dnevni troskovi broda idu, bio on u funkciji ili ne...

Ponavljam, ovih 15mil manje dobiti se ne odnosi na utilizaciju 100% vec na 95% sto vec godinama imaju i nije nesto sto oni obicno ne realiziraju...e sad pitanje je jeli manja utilizacija rezultat "trcanja" za spotom i balast dana (kako je kolega u prethodnim postovima napisao) ili je rezultat jednokratanog dogadjaja...

Tako da, iz perspektive operativnih dana, dobro su natukli para...moglo je to i preko 60mil kn da se sve poslozilo...

Iskreno, ovo mi je super pozitivna informacija jer pokazuje da ima dosta prostora (33%; za dodatnih 15mil kn sa 45mil kn) za rast dobiti samo na temelju utilizacije...bolesno

U prethodnim izvješćima kada su bile znacajno manje vozarine odgajati su dokovanje maxzbogcashflowa... to se mora negdje odraziti

.

Display More

Po izvjescu to nije tocno...jer dokovanje smanjuje raspolozive dane, a oni se stavljaju u omjer s operativnim...odnosno da brod ide na dokovanje 30 dana u kvartalu njegovi ce raspolozivi dani bit 60 dana i onda se to stavlja u omjer sa operativnima sto znaci da utilizacija teoretski opet moze bit 100%...

• Parica
    • October 31, 2021 at 12:34 PM
    Quote from stefek
    Quote from Parica

Sad sam tek bacio oko na .pdf izvjesce...i ono sto vidim je da im je utilizacija 90,3% ALI ZA DEVET MJESECI (sijecanj-rujan)...komparirajuci sa q2 dolazim do sljedecih cinjenica za q3...

Raspolozivi dani u q3 su 1103, a operativni 908...sto znaci da je utilizacija za q3 82%...pa to znaci da su imali 140 operativnih dana manje (da je utilizacija 95%) u odnosu na q2...obzirom da je ostvarena prosjecna vozarina u q3 oko 17k USD/d ispada da je u manjoj utilizaciji isparilo cca 15 mil kn...i to je cista dobit jer dnevni troskovi broda idu, bio on u funkciji ili ne...

Ponavljam, ovih 15mil manje dobiti se ne odnosi na utilizaciju 100% vec na 95% sto vec godinama imaju i nije nesto sto oni obicno ne realiziraju...e sad pitanje je jeli manja utilizacija rezultat "trcanja" za spotom i balast dana (kako je kolega u prethodnim postovima napisao) ili je rezultat jednokratanog dogadjaja...

Tako da, iz perspektive operativnih dana, dobro su natukli para...moglo je to i preko 60mil kn da se sve poslozilo...

Iskreno, ovo mi je super pozitivna informacija jer pokazuje da ima dosta prostora (33%; za dodatnih 15mil kn sa 45mil kn) za rast dobiti samo na temelju utilizacije...bolesno

Iz ovoga se onda može izvesti povećanje troškova što se kolega statusquo pitao...trosili su "svoje" gorivo u tim danima.

Od tih 140 dana nešto su bili u luci, negdje su mozda i dobili ballast bonus, a negdje plovili.

Taj prazan hod se odnosi zapravo na 6 brodova, što znači da nisu zarađivali u prosjeku 24 dana u ovom kvartalu, više od 1/4 operativnih dana.

Nek je trećina dana bila u ballastu, 6 brodova x 30 tona x 500$ je trosak od 750.000$.

Neki dan je je Cal22 bio 26k$, za ovakve beznačajne firme to je poklon s neba, odlična, sigurna lova. Nisu oni bezveze ugovarali capeove na 3 godine na tim razinama.

Display More

Nije me sramota priznat da nemam pojma...pa molim kolege da me educiraju (ako zele) i odgovore na sljedeca pitanja:

1. Kod spot vozarina vlasnik brodova placa gorivo i lucke pristojbe pa me zanima jesu li spot vozarine koje se dnevno objavljuju korigirane za te troskove i na taj nacin usporedive sa TC vozarinama ili te troskove treba oduzimat od objavljenih spot vozarina?Cini mi se da sam davno procitao da su korigirane za troskove i da su usporedive sa TC...to znaci da su onda spot vozarine "na papiru" veceg iznosa od objavljenih...

2. Dokovanje/remont smanjuje raspolozive dane i to indirektno smanjuje i operativne dane (ali ne i utilizaciju koja je omjer raspolozivih i operativnih). Koji tocno dogadjaji smanjuju operativne dane? U izvjescu se navodi Off hire...sto je to? Dani izmedju zavrsetka jednog najma i pocetak drugog? Gdje brod provodi te dane izmedju?

Na putu do drugog unajmitelja, u luci? Ili u šumi😄😄😄??? Kako to izgleda u praksi...jel se mjesec dana ranije vec zna da npr. trenutni najam zavrsava u nedjelju, sljedeci krece u srijedu ili se do zadnjeg dana pregovara i trazi bolji i pristupacniji kupac?

Sto su to balast dani (i ballast bonusi)? Koliko sam shvatio ballast dani su dani kad brod plovi prazan iz luke iskrcaju u luku ukrcaja...jel to tocno? Ovdje mi nije jasno ako je netko unajmio brod na razdoblje (npr. 2mj) sto brige vlasnka broda je li on napusta luku prazan iii ne, jedino ako je unajmljen "za putovanje"...

3. Isto tako sa congestionom...kakve veze ima ATPL sa tim ako daje brodove u najam na razdoblje (naravno ako nije Ugovorom drugacije odredjeno)...brige njih jel brod vozi ili ceka

4. Osnovno pitanje (nije me sramota)...kad brod iskrca teret u nekoj luci vecinom se vraca prazan u luku ukrcaja ili ipak nesto pokupi i u luci iskrcaja...jasno je da moze bit raznih kombinacija, ali sto je uobicajeno? Meni razum kaze daje skoro uvijek u jednoj luci iskrcaj, a u drugoj iskrcaj...Isto tako, koliko shvacam brod stalno plovi po istoj ruti...u kojem momentu napusta tu rutu i odlucuje se otic na drugu...jel to mijenjaju sezonalno ili mjesecno ili u pravilu nikad???

5. Kad brodovi nisu u operativnim danima njihov trosak je jednak kao i kad jesu (placaju osoblje, kamate, amortizaciju, gorivo (ako voze), pristojbe (ako cekaju u luci)??? Odnosno pitanje glasi da je ATPL imala ovih operativnih 140 dana vise bili joj to sve islo u dobit (ok, mozda nesto manje) jer svi troskovi ionako idu bili brodovi u operativnim danima ili ne...

6. Nevjerojatno je da je utilizacija ATPL bila 82% u q3, a pola flote ima utilizaciju 100% (ekipa na TC) ispada da je ekipa na spotu imala utilizaciju oko 74%, odnosno da svako cetvrti dan voze bez vozarina...pa kako je to moguce ako oni ugovaraju brodove na kratkorocni najam (do godine dana) sto je u stvari kratkorocni TC...jel to znaci da su flotu prebacili na pravi spot i da voze po putovanju ili ultra kratke najmove???

Sry, ako sam napisao pokoju budalastinu...jednostavno me zanima sve vise detalja oko funkcioniranja shippinga (u praksi) da znam za ubuduce i da mogu bolje predvidjet rizike...a i sve vise para je unutra, nije vise sala...

Sve konstruktivne kritike i objasnjenja su dobrodosla...hvala

• Parica
    • October 30, 2021 at 9:43 PM

• Parica
    • October 29, 2021 at 4:15 PM

Ma nismo na burzi od jucer...izlazi jedan veci igrac...pa ask je prazan do 530kn, a on trpa sam na 490kn...

Nema to veze ni sa vozarinama ni izvjescem...dapace, iskoristio je izvjesce za iskrcaj i to je dobro napravio, ovo je bio idealan dan za izac sa 5k komada...

Kako bilo, zadnjih dana sam se posteno vratio unutra jer ocekujem barem mali bounce vozarina, a i sljedeci tjedan idu izvjesca ino brodara koja bi ih trebali vratit u zeleni fokus...

P.s. ako je SZAIF jos unutra, onda se kladim da oni izlaze jer ovo je njihov stil prodaje...

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• Parica
    • October 29, 2021 at 1:27 PM
    Quote from Brunos

Malo sam pokusao simulirati divku. Na kraju godine vidljivo je da mozemo ocekivati 20-30% bolji rezultat po pitanju prihoda i profita. Prosle godine imali smo jednokratnih 17mil kuna dodatnog prihoda na ime ukidanja rezervacija. Unatoc tome ocekujem na kraju 2021 profit prije oporezivanja oko 105milja. Ovisno o tome kakvu ce raspodjelu dobiti napraviti (rezerve, zadrzana dobit, divka) minimalna divka po dionici trebala bi biti oko 60kn. Ak se odluce veci dio dobiti staviti u dovku ili barem uzeti dio zadrzane dobiti od lani (nemalih 18 milijuna je tamo) divka bi mogla biti i do 100kn. To predstavlja dodatni rast postotka dividendnog prinosa u odnosu na proslu godinu i mogao bi iznositi 3-5% u odnosu na sadasnju cijenu.

Dobit prije oporezivanja u q4 u odnosu na ukupnu godisnju ostvarenu dobit prije oporezivanja kretala se u sljedecim omjerima:

2015. - 20% (dobit prije opor. je cinila 20% ukupne godisnje dobiti prije opor)

2016. - 27%

2017. - 38%

2018. - 40%

2019. - 35%

2020. - 38% (normalizirana dobit bez jednokratnih stavki 17mil kn)

P.s. uzeta je dobit prije oporezivanja jer drustvo stalno koristi porezne olaksice pa dobit nakon opor. nije usporediva

Ako bi u q42021 dobit nakon oporezivanja bila na razini 30% ukupne godisnje dobiti nakon opor. to znaci da u q4 mozemo ocekivati oko 35 mil kn dobiti (nakon opor), odnosno oko 117 mil kn prije oporezivanja.

Zbog poreznih olaksica dobit nakon oporezivanja bi mogla bit oko 105 mil kn, odnosno oko EPS 205kn.

P.s. obzirom na stanje ugovorenih poslova (+38%) i strukturu zaliha smatram da ce dobit u q4 biti i veca...ovo je konzervativna procjena

U prethodnim godinama udio dobiti za isplatu divke u ukupnoj dobiti izgledao je ovako:

2015. - 40%

2016. - 40%

2017. - 40%

2018. - 50% (provedeno povecanje TK, animalija)

2019. - 34% (dio dobiti se rasporedio na pokrice negativne zadrzane dobiti; da nije bilo toga bilo bi oko 40%)

2020 - 39%

2021. - 38% (kad se oduzmu jednokratne stavke, porezne olaksice i ukidanje rezervacija)

Gledajuci brojke, realno mozemo ocekivati da ce oko 40% dobiti ici za dividendu, sto znaci oko 82kn/per share...odnosno oko 3,7% d.y. na cijenu 2200kn...a s uracunatim q4 P/E je oko 10 a EV/EBITDA oko 7

Svake godine cijena dionice i divka sve veca...a dionica sve jeftinija...san snova...

1. Privacy Policy
  2. Kontakt