1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Parica

Posts by Parica

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• Parica
    • March 22, 2022 at 1:07 PM
    Quote from Sinner99

Obzirom na rezultate potpuno neopravdani propad, a pogledaj sta je bilo na Ernt propad do 1450 a isto odlicni rezultati, panika je zajebana stvar. A dividenda ce bit nadajmo se bar 20% veca ,na oba dvije dionice.

Zadnje 3 godine sjednica NO na kojoj se predlagala visina dividende je bila krajem ozujka tako da i ove godine ocekujem da se u roku 8 dana odrzi sjednica NO...

Ocekujem divku od 77kn što je oko 40% dobiti nakon oporezivanja iz 2021. godini jer vec desetljece isplacuju divku u rasponu 35%-50% ostvarene dobiti (bez jednokratnih stavki i bez poreznih olaksica)...

• DRY BULK

• Parica
    • March 22, 2022 at 12:15 PM
    Quote from tin
    Quote from Parica

Prema sluzbenoj obavijesti sa ZSE narucili su 2 novogradnje +2opcijske novogradnje...isporuka u 2023

https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/39735

S tim što su opciju trebali potvrditi ,zar ne...a ne vidim da jesu!

Koliko pratim, cijena novogradnji nije nikako padala ispod njihove ugovorene nabavne cijene...tako da su u svakom momentu bili u plusu s novogradnjam pa mi nema nikakvog smisla da ih nece (ili nisu vec sad) aktivirali...

Isto tako, od vremena kad su ugovarali novogradnje puno bolje im je i financijsko stanje, a Q1 je, vjerujem, i njih pozitivno iznenadio...a po futuresima i u Q2 se moze ocekivat raspodija...

Pretpostavljam da cekaju zadnji dan za aktivaciju zbog neizvjesnosti u UKR...nadam se da je tako

• DRY BULK

• Parica
    • March 22, 2022 at 11:46 AM
    Quote from tin
    Quote from brajakica

4 mil$ diskont za nove i postojece investitore, da su odmah u plusu i da na kraju dana ne kapitaliziraju dobitak ;( :saint:

Koliko vidim iz novijih tekstova radi se o dvije novogradnje,zar ne!?

Dubrovački brodar trenutno upravlja flotom od 12 brodova prosječne starosti oko 10 godina, a naručili su nedavno i dva nova broda koje grade u brodogradilištu u Kini.

https://lidermedia.hr/biznis-i-polit…i-biznis-141665

Prema sluzbenoj obavijesti sa ZSE narucili su 2 novogradnje +2opcijske novogradnje...isporuka u 2023

Obavijesti izdavatelja

• DRY BULK

• Parica
    • March 22, 2022 at 9:31 AM
    Quote from hugh
    Quote from jasko

Da ne bi bilo nismo znali........... ;) https://fda195ed-9571-42ec-b092-d42af79f832c.usrfiles.com/ugd/fda195_712…c5823c26811.pdf

hvala na linku kolega......stvarno mnogo korisnih i zanimljivih podataka ima........ja se dosta volim osvrnuti na same cijene dionica jel od toga se zarađuje lova na burzi.......i opet sam se uhvatio u tome kako dojam vara sve dok se ne usporedi rast cijena u nekom periodu pa čak i onda zbog nekih specifičnosti može prevariti (kasniji rast i veliki prodavač s jedne strane i nedostatak dividende i odnosa prema dioničarima s druge strane pa zbrojim i oduzmen i dobijem nulu).......atpl je u zadnjih godinu dana po postotnom rastu cijene daleko nadmašila sve tamo navedene brodare.......vjerujem da je kod naših nelikvidnijih brodara postotak još veči........a osječaj za filing je da nama fali optimizma dok po brojkama izgleda da ga ima i previše........

zvijeda vodilja i dalje su vozarine ali trenutno imamo problema sa kompasom pa ne vidimo jasniji smjer za dalje pa u špekulacijama idemo od toga da če brodova falit do toga da neče biti dovoljno robe ili biti potražnje dovoljno za veliku zaradu svima.......za sad smo sa smjerom bdi-a u sredini i idemo ravno u nikuda dok bdi jače ne opali nekuda.......

Nije bas tako...istina je u sredini...zavisi iz kojeg kuta/pozicije se gleda...

Situacija je ovakva...

1. U zadnjih 365 dana

DSX +47%

GOGL +59%

GNK +82%

EGLE +66%

SBLK +77%

ATPL +136%

2. Od 01.01.2020.

DSX +69%

GOGL +124%

GNK +108%

EGLE +103%

SBLK +168%

ATPL +17% (LOL😃😃, ludo)

Inace nisam ljubitelj komparacija cijena jer nista ne govore...puno pametnije je usporedjivat fundamente...tu se vidi tocna vrijednost u odnosu na peer grupu

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Parica
    • March 22, 2022 at 7:36 AM
    Quote from dionicar

kolika su to predviđanja o dividendi ¿ Netko je napisao da je slao mail upravi i da je dobio suptilan odgovor da će biti divke

Aj da pokusam...

CAPEX 2022.

1. Ove godine trebaju ugradit BWTS u 9 brodova (koliko se sijecam)...izdatak ugradnje (i dokovanja) je oko 1mil USD po brodu...znaci 9 mil USD

2. Trebaju platit ucesce za 2 novogradnje; cca 20% od 60mil USD...znaci 12mil USD

3. Trebaju za Batalu zatvorit financijsku konstrukciju...trosak izgradnje je oko 18 mil USD bez zemljista (nittkova tablica)...znaci da im za totreba ove godine cca. 10mil USD

Ukupno: 220 mil kn (31mil USD)

Keš 2022.

1. Trenutno imaju 135mil kn + cca. 50mil kn od Q12022

2. Nezahvalno je prognozirat ali do kraja godine bi trebali kumulirat jos 100mil kn iz poslovanja

3. Rekli su da flotu mece siriti sto znaci da ce prodat 2 broda, medjutim skoro pa sam siguran da ce ic na prosirenje flote i da ce prodat samo 1 brod (i to Libertasa😁)...dobit ce za njega 15mil USD od cega ce 10mil USD (odokativna procjena) koristit za zatvaranje njegove kreditne linije sto znaci da ce im ostat 5 mil USD

Ukupno primici: 320 mil kn

Primici-izdaci=100mil kn (cca 70 kn po dionici)

Bitno je naglasit da je ovo poprilicno konzervativna procjena jer svi izdaci su planirani da se financiraju iz vlastitih sredstava, bez kredita...dok je u primicima planirana prodaja 1 broda iako su rekli da nece sirit flotu sto znaci da ce na bubanj 2 broda...

Na kraju, kad uzmem u obzir gore naveden izracun, tko je glavni dionicar, kakve su vozarine, koliko divke isplacuju ino brodari i neizvjesnost s UKR...ocekujem 30kn divke po dionici (42 mil kn)

P.s. molim da me se ispravi ako sam nesto pogresno napisao/izracunao jer vecina toga je napisana "iz glave"...

• Parica
    • March 21, 2022 at 11:41 AM

Ljudi moj...u zadnjih 365 dana svi, ali bas svi, institucionalaci su prodali dionice...odokativno bih rekao cca. 200 tis kom...sve su pokupovali "mali" osim 5k komada koje su uzeli 2 allianz OF-a...u prosloj godini, dok je rasla, ulazili su spomenuti allianz OF-i i nekoliko jacih fizickih igraca na margin koji su kao i institucionalci svi izasli u zadnjih 6 mjeseci...ove godine, do 18.02. (od kad imam zadnju knjigu) nijedan novi institucionalac nije usao...za rast cijene nam treba potraznja od 5k-10k komada...treba bit strpljiv, uvijek se cijena otkljuca (vidi HPB i SAPN)...vratit ce se institucionalci, a kad krenu kupovat nece stat dok je ne nabiju barem 20% u precjenjenost...takva je igra na nasem marketu...samo nek vozarine budu na ovim razinama i bit ce para ko blata i firmi i nama...

I jos nesto...ako i bude jaka recesija, ja iskreno mislim da ce brodari plovit u plusu ili s malim minusima jer OB je nikakav i valuacije bulk brodara su niske pa nema previse prostora za raspad cijene...

Sve ovo s Ukrajinom i neizvjesnosti moze bit pozitivno za dry bulk jer se povecavaju ton milje, brodovlasnici se teze odlucuju za novogradnje, banke ce teze davat kredite, a drzave ce, zbog nesigurnosti opskrbe, punit zalihe (vise nego je potrebno) svega i svacega...

Rekao bih da svjedocimo modu "climbing of wall of worries"...

• Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

• Parica
    • March 17, 2022 at 10:38 PM

Ma Putin je idiot...

U 21. stoljecu vojnom intervencijom pokusat sirit svoj utjecaj...nemam komentara

Pa nije se Ukrajina i ostale ex drzave Sovjetskog saveza priklonile Zapadu zbog propagande i "šupljih prica" nego jer se BOLJE ŽIVI, ima se para, trosi se, putuje, uziva...

Nitko nije kriv Rusima sto su pokrali drzavu i zapeli u razvoju prije 50g i sto su ekonomska (a cini mi se i vojna) sprdacina...

Izbilo ih je iz cipela i vojno i ekonomski...dobili su sto su trazili

• Parica
    • March 16, 2022 at 9:46 PM
    Quote from Milo

Mogli su dat info sa sjdnice, ali to me ne brine.Bitno mi je da prvi kvartal bude 40MK, i tako redom, možda uz povećanje neko😀.Svi su izgledi, da ova godina bude bolja od prošle....i ja u to jako vjerujem.Divka će doći...

Ja ocekujem u Q1 dobit od 50mil kn...mozda zbog dokovanja 47mil...ispod 45 mil kn bi bio nezadovoljan...

Zasto?

Zato jer su svi racunali na kinesku NG i sigurno su u listopadu/studenom dogovorili par brodova na kratkorocni najam (cca.6mj) sa diskontnim vozarinama u to vrijeme, odnosno s vozarinama sa premijom u vrijeme oko kineske NG...

Prava bomba bi mogao bit Q2 kad jedan dugorocni ugovor ide na spot/kratkorocni i jer ocekujem da par gore navedenih brodova taman izadju iz kratkorocnog najma...a vozarine su bomba...tako da bi Q2, ako vozarine ostanu ovakve mogao bit +70mil kn...

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• Parica
    • March 6, 2022 at 11:16 PM
    Quote from renchi
    Quote from Etranger

Znaći, sad je firma bez dugova tj. po tome onda vrijedi puno više od 5.36 ako su dugovi isplaćeni

Tocno

Jel ovo neka zajeb.ancija?

Nisu dugovi otplaceni samo su (mozda, to se ne zna) prebaceni na UG...Opte i dalje ima dug od 560mil kn (Q42021)...

Sad imate vecinskog vlasnika koji drzi i vecinu duga (ako su otkupili dug od HT i ZABE)...

Osisat ce vas ko ovce, sve vas koji ostanete...

• DRY BULK

• Parica
    • March 6, 2022 at 10:18 PM
    Quote from 5. Element

Recesija? Da, to je ozbiljna mogucnost. Ali nekako si mislim da je ono sto bulkeri prevoze najosnovnija roba za zivot. Poput zitarica, ugljena, rudace za neki celik, gradjevinu... Bez svega ostalog se moze. I bez novog mobitela i kompjutera i krpica. Znaci po meni prije bi kontejneri trebali stradati. Naravno da to ima kaskadni efekt. Ali eto, samo razglabam.

Tocno, bas to kolega...

Po meni recesija je vrlo izvjesnsa, ali sirovine koje bulkovi prevoze (pogotovo segment manjih brodova) su egzistencijalne i u slucaju recesije potraznja ne bi trebala previse stradat...osim toga, ovo s Ukrajinom ce povecati ton milje i smanjit ponudu brodova (sankcije ruskim vlasnicima)...sve u svemu ja ocekujem profitabilne avg vozarine i u slucaju recesije, isto tako brodovlasnici ce zbog nesigurnosti i ekoloskih standarda usporiti narudjbe novogradnji, a banke ce zavrtit pipu sto znaci da ce OB bit jos nizi nego sad pa ce se bull market produljit...

Treba bit svjestan i da recesije u 21.st ne traju dulje od godinu dana...prodje to u cas

Cisto za usporedbu, u 2008. orderbook je bio 70% fote (koliko se sjecam) tako da neki raspad bulk trzista kao tada nije moguc (IMHO)

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• Parica
    • March 6, 2022 at 12:29 PM
    Quote from kanabis

Plastici ce vjerojatno sve u rusiji biti oduzeto.

https://m.vecernji.hr/vijesti/rok-od…-rusiji-1568653

Ne razumijem zasto bi Putin oduzimao imovinu od rusa???

Pa nije u ratu s rusima...još nije, nadam se da bude uskoro

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• Parica
    • March 5, 2022 at 11:15 AM
    Quote from Meri

Da li su ruske tvornice dobavljači domaćem dd?

Ne, puptuno su poslovno neovisne...ruske tvornice iskljucivo posluju na trzistu Rusije, a europske na EU trzistu...

• Parica
    • March 5, 2022 at 10:32 AM

Ma muljaju stalno s tim ostvarenim mjesecnim vozarinama i utilizacijom...

Ne samo da su netransparentni nego i ono sto napisu u izvjestaju uzimam s rezervom jer

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• Parica
    • March 5, 2022 at 8:52 AM
    Quote from kanabis

Nitko se u ovakvoj situaciji nece trampit za imovinu. Ni rus nije lud da ponudi svoj europski dio za dio u rusiji koja ce biti godinama pod sankcijama i unistenog gospodarstva.

Mislim da je u ovoj situaciji trenutna vlasnicka struktura u kojoj rusi imaju 30% vlasnistva najbolje sto se moglo dogodit jer su sanse da napuste trziste Rusije minimalne buduci vecinski dionicar ima prebivsliste u Rusiji i nema razloga tamo zatvarat pogone...ako bi u Rusiji razvlastili ostale dionicare onda ce i oni biti razvlasceni kod nas sto bi, obzirom na situaciju, bilo odlicno za ADPL..tako da je najvjerojatnije da ce nastavit poslovat tamo i ovdje...IMHO

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Parica
    • March 5, 2022 at 8:39 AM

Ma fundamenti nisu problem...Deda je sjebo motku...

Dok vozarine divljaju i dok se ocekuje jaki market minimalno sljedecih par godina on je raskinuo novogradnje koje su ugovorene u najbolje vrijeme (pocetak ciklusa) i svjesno unistio priliku pomladit flotu...iz toga zakljucujem da je odlucio da JDPL izlazi iz bulk segmenta jer je flota mala i prastara i pomladjivanje je bilo neophodno...sad luta i pokusava uci na neka potpuno nova trzista upitne profitabilnosti pri cemu je upitan i know-howa od JDPL...svoj know-how je pokazao do sada tako sto nije ni lipe smanjio BE, a ostvarene vozarine su katastrofa u odnosu na peer grupu i raspolozivost (spot) flote...definitivno najlosiji CEO u svemiru...

Mislim da cemo za 3g shvatit da je Deda svojom idiotskom (oprostite na izrazu, ali nemam drugu rijec kojom bi opisao ovo sto je napravio) odlukom da raskine novogradnje ostetio JDPL za minimalno 150mil kn (kroz propustenu zaradu od vozarina sto kroz vrijednost brodova)...

I zato, dok je Deda tu, JDPL je za mene, nazalost, zavrsena prica...

Vama koji ste unutra nek je sa srecom...

• ADRS (Adris grupa d.d.)

• Parica
    • March 3, 2022 at 1:31 PM
    Quote from Lory

Nije mi jasno zašto trezor kupuje redovne dionice kada su povlaštene (ADRS P-A) jeftinije.

Povlastene ne nose pravo glasa...otkup im prvenstveno sluzi za jacanje vlasnicke/glasacke pozicije...

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Parica
    • March 2, 2022 at 8:03 PM
    Quote from Marin83

Vidit ćemo u petak, tko kupuje... danas je dionica zatvorila na 840kn cijelih 60 kuna rasta...uživajte u kešu:)

I kolega Parica mi je u ponediljak govorio to je to loše je, ovo ono i da je izašao na 760 kn....i što je dobio, osim izgubio 80 kn rasta po dionici u 48 sati od prodaje??

Ma nemam ja s tim problema...kupujem dionice jer nesto ocekujem...HPB-ovo izvjesce me razocaralo i nije ispunilo ocekivanja...za mene dovoljan razlog da rasprodam...

A ovo danas ionako nema veze s izvjescem i ne smatram da sam pogrijesio...jednostavno, ovaj put nisam imao srece

Kako god, cestitam svim imaocima...i sretno

• Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

• Parica
    • March 1, 2022 at 7:12 AM
    Quote from Barikb
    Quote from diokidina

Podravka je super rizicna?!

Nisam mislio na Podravku. Sve je super-rizično, turizam osobito. Rat je tek na samom početku. Plan Rusije je potpuno uništiti ili zgaziti cijelu Ukrajinu i ići dalje. Rusi glavne snage i oružje nisu još koristili, zločinački pohod neće biti opozvan dok je Putin živ. Važno je to uzeti u obzir, zato sam rekao da bi mi eventualno pola sadašnje cijene Podravke bio znak za razmišljanje.

Evo ja kupujem turiste ko nikad i to bez straha...

Putin je htio izvrsit vojni udar i nije uspio...sad je tamo rat kojeg je vec izgubio..kakvo sirenje kakvi bakraci, niti ce ikad zauzet Ukrajinu niti ce moci (i htjeti) ici dalje...polomio je zube tamo...

P.s. zato me i strah nuklearnog sukoba jer Vlad nema sto izgubit, ne postoji pozitivni scenarij za njega...gotov je i kao takav najopasniji

Quote from Barikb

Ako Putin poživi do ljeta ili ne daj Bože do zime 2022/2023 današnje cijene biti će na pola maksimalno. U suprotnom sve se isplati. A nije bilo loše 😷. Što je tu je.

Moguce, ali ne zbog rata nego inflacije/recesije i posljedica sankcija Rusiji...

• Parica
    • February 28, 2022 at 7:54 PM
    Quote from Mrcash

S druge strane, na kraju razdoblja samo 23 milj kuna na računu?

A nebi sve bilo euforicno , vozarine u 12 mjesecu su počele padati, radi brodova na spotu očito. To znaci i lošiji Q1 nego Q4 , nešto što nisam ocekivao .

Još jednom , čestitke na cohonisima svima koji ste unutra ! :thumbup:

Na racunu je 133 mil kn (cca 100kn/share), a 23 mil kn je na racunu matice (nekonsolidirano).

Da, slazem se da ce Q1 biti losiji od Q4, ali pitanje je koliko ...ja mislim max 25% losiji, sto znaci oko 45 mil kn dobiti, mislim da je to pristojno za najlosiji kvartal u godini :) :) ...a valjda bude i divka dok cekamo Q1...

Ne manje vazno je da je u Q22021 i Q32021 po jedan brod svaki kvartal ispao sa dugorocnog u kratkotocni najam (do godinu dana) pa za najkasnije 4 i 6 mjeseci mozemo ocekivat dodatne brodove na spotu ili pod novim dugorocnim Ugovorima (sto bi osobno vise volio)...a trenutno je 1yTC oko 30k USD/d...

• Parica
    • February 28, 2022 at 5:48 PM
    Quote from hugh

ajd nek' netko "prevede" ovu dobit.......vozim trenutno.......

Revalorizacija, povecali su i dugotrajnu imovinu, bez toga dobit je oko 80 mil kn...

Avg vozarine za studeni i prosinac su preko 22k USD/d sto pokazuje da su PNMX indeksirani...dodatni je brod upao u kratkorocni najam...ma luda kuca, iznad svih ocekivanja (i bez revalorizacije)...novac na racunu 130 mil kn...BOMBA!!!!

Ipak ne, dobit iz poovanja je 58 mil kn u q4, nisam procitao biljeske, racunao sam da se od 295 mil kn ostalih prihoda bar 20mil odnosi na core business...ali nazalost nije

1. Privacy Policy
  2. Kontakt