1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. mitkko

Posts by mitkko

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• mitkko
    • March 29, 2020 at 11:51 PM

Zanimljiv clanak. Uglavnom o cape-ovima, ali ima zanimljivih informacija i razmisljanja.

Crossroads for dry bulk shipping: recovery or disaster?

https://www.freightwaves.com/news/crossroad…or-disaster/amp?

“If you look at the basic fundamentals of dry bulk — the end of the rains in Brazil, the talk of stimulus in China — I think you’re probably looking at a better risk-reward [balance] than the futures are telling you,” Kartsonas said. “If you get better volumes out of Brazil, I wouldn’t be surprised to see the BDI [Baltic Dry Index] double.”

Then why are April and second-quarter Capesize FFA contracts so low? “I think most of the people who trade [FFAs] are in the Western world, in London and Geneva and places like that,” Kartsonas answered. “Everybody’s affected by what’s happening [with coronavirus], sitting at home and trying to make sense of the world. They probably don’t have the most optimistic macro perspective right now. Also, it may be derisking: People may be being told, ‘Listen, forget about trading freight for now.’”

“You’re looking at the lowest prices for freight in many years. Can they go lower? Of course. But the higher risk is that rates actually snap back on seasonality, China and better weather in Brazil. I think the broader trade that people are entering into here is: long China, short the Western world.”

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• mitkko
    • March 28, 2020 at 7:07 PM
    Quote from BSOD

mitkko prepisali smo masu zakona, posebice 90-tih od njemaca (ZTD, a i dio ZTK). Nije to neka sreća. Različiti su to mentakni sklopovi....možemo mi imati najbolji zakon, ali što to vrijedi kada je vjera u institucije koje ih donose i primjenjuju ravna nuli s jedne strane, a pak s druge strane, kao što ste naveli, uvijek treba ostaviti prostora za lovce u mutnom.

Jesmo, nažalost prepisali smo samo parcijalne stvari, napravili komplilaciju šta nam je i kako odgovaralo, a o implementaciji da ne govorim.

• mitkko
    • March 28, 2020 at 6:02 PM
    Quote from Moller

a ne bi ovdje njemački model prepisivali

https://seebiz.eu/tvrtke/njemack…pidemije/228225

Eto, pametan narod.

Inače, dugo sam se pitao zašto mi uvijek moramo otkrivati toplu vodu. Zašto jednostavno nismo prepisali ustav i zakone neke druge države gdje stvari dokazano funkcioniraju? Zašto mi uvijek moramo nekim svojim putem, vrtimo se stalno u krug i nikako da prebolimo dječje bolesti? Zašto zapošljavamo hrpu činovnika na pozicijama za koje nisu kompetentni? Zašto otvaramo hrpu agencija za koješta, da nam analiziraju i prate neku gospodarsku, ekonomsku ili sociološku problematiku za koje odavno vani u starim demokracijama postoje prokušana rješenja? Zašto eksperimentiramo sa čudnovatim i nedorečenim zakonskim odredbama koje onda opet tumačimo kako se kome smisli?

Umjesto da trošimo novce na golemi državni aparat, mogli smo jednostavno prepisati ustav neke druge zapadne uređene zemlje, platiti stranim stručnjacima da sjede kod nas godinu-dvije u državnoj upravi, zakonodavnoj, sudbenoj i izvršnoj vlasti, da nam pomognu pri implementaciji sustava. Tako danas ne bismo bili ovako izbirokratizirani do jaja, tromi, neučinkoviti, korumpirani, frustrirani, nekonkurentni, jalni... nastavi niz.

Već iz ovih pitanja je stvar jasna, barem mi se čini da se jasno nazire odgovor. Kada bi stvari bile jasno propisane i uređene, onda ne bi bilo prostora za lov u mutnom, a to naravno establišmentu ne odgovara. Negdje se moraju namiriti stranački kadrovi, provizije se moraju moći dogovarati, dobro je imati poslušnike i glasačku mašineriju kada ti zatreba. Dobro je da se zakoni mogu tumačiti kako kome i kada odgovara jer se tako jednostavno možeš izvući ako zagusti, neka je nama pravosuđe "neovisno". Neka "institucije rade svoj posao".

Znam da sam sada malo zabrazdio u ovu tematiku, možda nije ni mjesto na ovoj temi na forumu. Ali opet, ovo što nam se događa u gospodarstvu je upravo rezultat sve ovoga što sam nabrojao. I sada kako stvari stoje, ne vidim kako bi se ovo u nekoj bližoj budućnosti moglo promijeniti, bojim se da smo preduboko zaglibili. Jednostavno ne vidim tko bi to sada mogao niti imao interesa promijeniti.

• mitkko
    • March 28, 2020 at 4:27 PM

calypso, ne moraš mi se obraćati s visoka, dobro znam kako porezni sustav funkcionira, i sam sam poslodavac i imam nemali broj ljudi zaposleno, i ja plaćam poreze, a dobro razumijem i pregovarački postupak.

Ono na što sam se htio osvrnuti su uvjeti koje su postavili, traže otprilike sve što su uopće mogli zatražiti - dakle, oslobađanje od bilo kakvih davanja državi dok se situacija ne smiri - i plaće, i poreze, a još traže i bespovratna sredstva.

Ne bih imao ništa protiv da država intervenira, dapače, mislim da je to i državi u interesu, a onda i svima drugima jer nam je turizam nažalost okosnica gospodarstva, ali ne da intervenira na ovakav način koji oni traže, a koji i ti opravdavaš.

Smeta mi razmišljanje koje si i sam opisao:

• "Pa hotelijeri su najveci porezni obveznici!!"
    • "Kad turizam nosi 17% BDPa, onda imaju pravo i na ustupke..."
    • "30 godina uplacuju nemile novce u drzavni proracun i sad da im drzava ne pomogne..."
    • "Traze maleni dio love koju su uplatili unatrag 30 godina..."
    • "Hotelijeri pune proracun, a mirovinski fondovi su vlasnici ogromne kolicine dionica hotelijerskih kompanija..."

Reci mi šta je sa drugim poreznim obveznicima, ovima koji doprinose BDP-u sa preostalih 83%? I oni isto tako plaćaju poreze ("nemilice" kako kažeš), pune proračun i isto tako nisu ništa dobili nazad od države (niti smatram da trebaju), a ova situacija sa pandemijom će im isto tako zadati snažan udarac.

Hoću reći da država ne smije selektivno otpisivati davanja niti spašavati situaciju na ovakav način kako oni traže. To su sve privatne firme. To jednostavno nije u duhu slobodnog tržišta niti kapitalizma kao takvog koji već 25 godina neuspješno pokušavamo uvesti, a imalo bi po meni nesagledive posljedice za budućnost našeg gospodarstva.

Ako država oslobađa turiste od plaćanja poreza, onda mora i sve druge firme osloboditi. Ako daje bespovratna sredstva, onda mora i drugima. Sve drugo je nakaradno i samo će stvoriti još veći balon u budućnosti - druge grane gospodarstva će nam i dalje propadati, a za 10 godina će nam turizam nositi možda i 50% BDP-a. Jesi razmišljao kakve bi to moglo imati posljedice za sve ovo što si nabrojao - mirovinski sustav, plaće državnim službenicima itd.

Nitko se ne smije ponašati kao da je "too big to fail". Evo ti situacija danas sa Boeingom u SAD-u - zadnjih nekoliko godina su potrošili 45 milijardi dolara na "share buyback", a sada traže da ih država spašava sa 50 milijardi dolara. Jel se sjećaš šta je bilo sa bankama u SAD-u 2008.? Jednako su se tako ponašali. Sjeti se kako je to izgledalo kada je država ne tako davno spašavala Agrokor, a time su istovremeno uništili hrpu drugih manjih firmi.

Da zaključim, država mora pomoći gospodarstvu općenito, ne samo turistima. Pomoći mislim poreznim olakšicama, oslobađanjem plaćanja doprinosa na i iz plaća kroz neki period, osiguranje jeftinih kredita i slično. A ako misli firmama pomoći financijskim injekcijama, onda postoje dokapitalizacije, otkup obveznica i drugi slični mehanizmi koji bi osigurali likvidnost firmama, ali od čega bi i država imala koristi, pa onda i ovaj naš nesretni mirovinski sustav.

Stvari nisu crno-bijele.

• DJ is so hot, glazbom predvidjamo trendove

• mitkko
    • March 28, 2020 at 3:31 PM

Svijet ide u klinac, ljudi su u izolaciji, budućnost je neizvjesna, vlade nas vodi u krivom smjeru... Nekako je ova pjesma danas opet aktualna. Ako ništa drugo, barem meni uljepšava ovu tmurnu radnu subotu :) Sam sam u firmi pa mogu odvaliti do daske :)

• mitkko
    • March 28, 2020 at 2:34 PM
    Quote from Lulu1

Poslije ovih strmop...avanja, mozemo malo uključiti i bojice. Neznam što bi se trebalo desiti da se ovaj scenario ne ostvari?!

Za sad stvari stoje ovako. Glavni trend je još tu.

Ja sam očekivao rast do 2800-2900 (0,5-0,618 Fib) pa tek onda nazad dolje, isto tako i za Crobex. Preslab bi ovo bio dead cat bounce. Nismo još imali jedan ozbiljan "reversion to mean". 50EMA mi za to izgleda idealan, a što koincidira za 0,5-0,618 Fib. Ali tko će ga više znati.

• mitkko
    • March 28, 2020 at 2:27 PM
    Quote from user35

Hoteljeri, iako na burzi ne pisu nista, ocito Imaju jako dobar visibility na utjecaj covida u narednih 12 mjeseci. Ko hebe male dionicare...

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/…i-foto-20200328

Pa fini su im prijedlozi. Znači otprilike oslobađanje svih poreza i doprinosa, država plaća plaće i daje bespovratna sredstva za likvidnost, te reprogram kredita. Ovdje su nabrojali sve što im je palo na pamet. Sav teret snose porezni obveznici.

I tata bi sine!

• mitkko
    • March 28, 2020 at 9:38 AM
    Quote from zlocesti

A nama Wall Street piše da ne pokušavamo tajmirati market

https://www.index.hr/vijesti/clanak…ne/2169829.aspx

To sto je prodao je samo 3% njegove ukupne imovine u Amazonu. To je radio i prijasnjih godina. Evo u nastavku jedan citat.

"Bezos made similarly massive sales of Amazon stock in 2019 and 2017, and has said he sells at least $1 billion of Amazon stock a year to fund his rocket startup, Blue Origin."

• mitkko
    • March 27, 2020 at 6:27 PM

Evo nam negdje vec i nafta u minusu.

One Corner of U.S. Oil Market Has Already Seen Negative Prices

https://www.bloomberg.com/amp/news/artic…negative-prices?

• Tehnička analiza - komentari LIVE

• mitkko
    • March 26, 2020 at 8:12 PM

I ovaj graf izgleda obećavajuće.

Cijena izlazi iz downtrend kanala, iako još uvijek ne uvjerljivo, neodstaje još povećani zeleni volumen. Volume opadaImamo bullish divergenciju na RSI i MFI, MACD će vjerojatno sutra napraviti bullish cross, Stoch izlazi iz oversold i probija liniju downtrenda.

Potencijal rasta je 34%.

Disclaimer: Nemam OPTE.

Files

OPTE.png 179.12 kB – 0 Downloads

• mitkko
    • March 26, 2020 at 7:51 PM

Tehničari, šta mislite o ovome. Wyckoff distribucija na djelu. Nisam stručnjak za Wyckoffa, pa bih volio čuti suprotna razmišljanja.

Obično nakon distribucije u pravilu slijedi pad, ali naravno ima i iznimaka.

"The pattern doesn’t always follows order like accumulation→uptrend→distribution; it also follows randomly accumulation → uptrend→ accumulation, or some other variation."

I molim vas, nemojte me prozvati drukerom jer graf možda nije kakav bi ljudi ovdje priželjkivali. Vozarine su odlične, firma radi sa profitom, i ja sam na bidu ali ne uspijevam kupiti veću količinu. Opet, uvijek je dobro sagledati stvari i iz drugog kuta da se ne bi previše opustio.

Files

TPNG.png 146.54 kB – 0 Downloads

• mitkko
    • March 26, 2020 at 7:31 PM

Izgleda da je odluka da ne ugradjuju scrubbere ipak bila vizionarska :)

https://lloydslist.maritimeintelligence.informa.com/LL1131688/Dry-…r-cancellations

Dry bulk and containerships lead ‘flood’ of scrubber cancellations

"The price of 0.5% very low sulphur fuel oil now used by some 70% of the international global fleet has plunged by 278% in Singapore since the beginning of 2020, when it was as high as $653.75 per tonne, according assessments compiled by price reporting agency Argus Media.

“Persistent low marine fuel prices will hit the fortunes of shipowners who have invested heavily to have their vessels equipped with scrubbers,” said Alphatanker, a research division of Paris-based brokers BRS.

The difference in price between compliant VLSFO and 3.5% high sulphur fuel oil used by vessels with scrubbers has shrunk to $50 per tonne, from more than $400 per tonne earlier this year, according to Alphatanker.

The premium is not expected to widen as VLSFO prices are unlikely to rise given free-falling demand across the oil complex.

Dry bulk scrubber penetration is just over 12%."

• mitkko
    • March 26, 2020 at 7:18 PM

Zanimljivo.

"The S&P 500 Index is up 3% after the worst initial jobless claims number in history. Is this:

A signal that the worst is behind us?

A signal of investor deniability?"

• mitkko
    • March 26, 2020 at 6:35 PM

ADRS iz TA perspektive.

Imali smo bullish divergenciju na RSI i MFI. MACD histogram je cijelo vrijeme rastao, MACD sada ukazuje na skori bullish cross. Stochastic oversold i okreće prema gore.

Potencijal rasta cca 17%, gdje je otprilike i 50 EMA (tj. gdje će biti), ali prije toga moramo osvojiti kotu cca 360 kn.

Disclaimer: Imam ADRS od zone 311 kn.

Files

ADRS.png 114.1 kB – 0 Downloads

• mitkko
    • March 26, 2020 at 6:31 PM

RIVP iz TA perspektive.

Cijena je formirala falling wedge, imali smo bullish divergenciju na RSI i MFI. MACD histogram je cijelo vrijeme rastao, MACD sada ukazuje na skori bullish cross. Stochastic oversold i okreće prema gore.

Potencijal rasta cca 58%, gdje je otprilike i 50 EMA (tj. gdje će biti), ali prije toga moramo osvojiti kotu cca 23 kn.

Puno većih likvidnih dionica ima sličan graf i svi ukazuju na rast.

Disclaimer: Imam RIVP od zone 18,10 kn.

Files

RIVP.png 116.93 kB – 0 Downloads

• mitkko
    • March 26, 2020 at 6:27 PM

Gledano čisto iz TA perspektive, rekao bih da ćemo up.

Cijena je izašla iz downtrend kanala, imali smo bullish divergenciju na RSI i MFI. MACD histogram je rastao, MACD sada ukazuje na skori bullish cross. Stochastic oversold i okreće prema gore.

Potencijal rasta cca 100%, gdje je otprilike i 50 EMA (tj. gdje će biti), ali prije toga moramo osvojiti kotu od 200 kn.

Disclaimer: Imam ATPL kao long term ulaganje.

Files

ATPL.png 132.71 kB – 0 Downloads

• mitkko
    • March 26, 2020 at 6:24 PM

Update starog grafa.

CROBEX se za sada ponaša u skladu sa TA. Vjerujem da ćemo rasti do cca 1645, što je 14% više od danas.

Cijena je formirala falling wedge, imali smo bullish divergenciju na RSI. MACD histogram je cijelo vrijeme rastao, a MACD sada ukazuje na skori bullish cross. Stochastic oversold i okreće prema gore.

Potencijal rasta cca 14%, gdje je otprilike i 50 EMA (tj. gdje će biti).

EDIT: zaboravio sam prikačiti graf :)

Files

CROBEX.png 117.29 kB – 0 Downloads

• mitkko
    • March 26, 2020 at 6:20 PM

Evo kako ja to vidim sa TA strane.

Cijena je formirala falling wedge, imali smo bullish divergenciju na RSI i MFI. MACD histogram je cijelo vrijeme rastao, MACD sada ukazuje na skori bullish cross. Stochastic oversold i okreće prema gore.

Potencijal rasta cca 50%, gdje je otprilike i 50 EMA (tj. gdje će biti), ali prije toga moramo osvojiti kotu cca 127 kn.

Disclaimer: Imam ADPL od zone 97 kn.

Files

ADPL.png 126.83 kB – 0 Downloads

• mitkko
    • March 26, 2020 at 5:40 PM

Ameri ne posustaju. Za sada još uvijek sve u skladu sa TA.

Files

SPY.png 212.1 kB – 0 Downloads

• mitkko
    • March 26, 2020 at 11:13 AM

Electricity demand in China is increasing... coal imports should follow...

Files

IMG_20200326_111224.jpg 48.89 kB – 0 Downloads
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt