1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. mitkko

Posts by mitkko

• TPNG (tankerska plovidba next generation)

• mitkko
    • April 3, 2020 at 8:09 PM
    Quote from george

Nisu to vremena kad se uspjeh kažnjava. Kao višegodišnji pratitelj brodara sigurno znate priču o TNPL. Samo ne znam zašto takve priče se pokušava prodati opet.

Evo da pojasnimo, pogledajte tko je vodeći dioničar tnpg.Zatim obratite pozornost na to da taj vodeći dionicar isplacuje dividendu. Odkuda?

Za sve one kojima se ne da istrazivati (suludo, radi se o vasim novcima) :

ekipa iz ZD: zajezeznula vas je sa delisitiranjem, a evo ih opet s mirovincima vas naguziili,

Slažem se, Tankerska plovidba naplaćuje od TPNG naknadu za upravljanje i tu isisavaju novce. Vidi se u FI koji su to iznosi. Nisam uspoređivao prijašnje godine jer me nije previše zanimalo, da li uzimaju postotak od prihoda ili neki fiksi iznos, i da li je taj fiksni iznos nekako promjenjiv. U svakom slučaju, ulagače u ovo bi to trebalo zanimati.

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• mitkko
    • April 3, 2020 at 8:04 PM

@naim

Koliko ja znam (a mogu odgovorno tvrditi da znam jer sam ga koristio, i margin i lombardni), financijski instrumenti koji služe kao zalog za kredit moraju biti na računu skrbništva u banci, ne mogu ostati na imenu.

Ako uzimaš margin, nema drugog načina nego da kupuješ preko tog računa, ne znam zašto to nazivate igricama.

• mitkko
    • April 3, 2020 at 1:57 PM

Zanimljivo mi je čitati sve ove teorije, uzeo sam kokice i pratim :)

Nego, da pojasnim, kada uzmeš margin, dionice koje si založio idu na skrbnički račun, i sve dionice koje sa margina kupuješ budu na tom računu (isto je i sa lombardnim kreditom). Stvar je jednostavna. To ne znači da se prikriva ili manipulira. A ove dionice koje su na njegovom imenu sigurno nemaju tereta, jer da imaju, kako sam već rekao, bili bi na nekom skrbničkom računu, ne na njegovom imenu.

• mitkko
    • April 2, 2020 at 9:51 PM

Dobar clanak, sazeto opisuje uzroke i posljedice stanja bulkera zadnjih mjeseci.

Dry Bulk Market In Q1: The Rat Was Infected

https://www.hellenicshippingnews.com/dry-bulk-marke…s-infected/amp/

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• mitkko
    • April 2, 2020 at 9:17 PM
    Quote from Ledica
    Quote from mitkko

O svasta, sada citam da samo male firme (sa prihodima manjim od 7,5 milijuna) koje imaju pad prihoda manji od 20% su popusile jer velikim firmama se umanjuju porezi i doprinosi proporcionalno stvarnom padu prihoda, bez ogranicenja od 20%?!? I posebno ce stimulirati poljoprivrednike? Pa zasto je pobogu to opet povlastena kategorija?

Poznato je da u proizvodnji hrane nismo samodostatni osim možda sa piletinom , junetinom , jajima , žitaricama pa potraje li ova nepogoda mjesecima , a takav scenarij nitko potpuno ne isključuje , dobro je stimulirati poljoprivrednu proizvodnju da ne ostanemo gladni .

Proizvodnja u državama iz kojih uvozimo može biti smanjena , izvoz ograničen ,a cijene poletjeti u nebo.

Slazem se sa svime, ali gdje ces boljeg poticaja ako drzava od poljoprivrednika otkupljuje njihove proizvode kako su najavili. Cemu ih dodatno oslobadjati poreza, doprinosa i placa kada nisu ugrozeni? Nisam danas pratio vijesti, ne znam jesu li pojasnili predlozene mjere.

• mitkko
    • April 2, 2020 at 3:56 PM

Ajmo oklada, hoće maknuti ovo strašilo na asku prije zatvaranja? :)

Files

bid-ask.png 12.76 kB – 0 Downloads

• mitkko
    • April 2, 2020 at 10:27 AM
    Quote from Zelenko22

Što Bilbija proda jučer onoliko ATPL?

A do prije 2 mjeseca se kleo u nju---

Ja bih rekao da je Bilbija kupovao jučer.

• mitkko
    • April 2, 2020 at 12:31 AM

O svasta, sada citam da samo male firme (sa prihodima manjim od 7,5 milijuna) koje imaju pad prihoda manji od 20% su popusile jer velikim firmama se umanjuju porezi i doprinosi proporcionalno stvarnom padu prihoda, bez ogranicenja od 20%?!? I posebno ce stimulirati poljoprivrednike? Pa zasto je pobogu to opet povlastena kategorija?

• mitkko
    • April 2, 2020 at 12:10 AM

Ja ne razumijem ove vladine nove gospodarske mjere. Kako sada stvari stoje jedini kriterij za (djelomicno) oslobadjanje placanja doprinosa i poreza na dobit je smanjenje prihoda. Je li nekome ovdje jasno sta to uopce znaci? Koji period se gleda, kako se to dokazuje? Najbolja mi je izjava premijera da one firme koje imaju pad prihoda do 20% su dovoljno jake da se same pobrinu za sebe i nece dobiti nista?!? Kakva je to izjava? Nekome kome taj prihod jedva pokriva trosak ce biti u ozbiljnom problemu sa padom prihoda i do 20%. Kada uz to dodas trenutni ogroman problem likvidnosti i vjerojatne otkaze ili prolongiranje postojecih ugovora koje ima, i tih 20% je sasvim dovoljno da upropasti firmu.

Sta je sa firmama kojima prihod nije ravnomjerno rasporedjen kroz mjesece u godini, a takvih je puno, pogotovo malih firmi? Radis neki posao nekoliko mjeseci do prve fakture i taman ti sada ta faktura upadne u ozujak (ili prvi kvartal, ne znam koji je kriterij) i ti si odjednom super firma kojoj ne treba pomoc, a ne znas sutra sta ces raditi jer su ti stali svi buduci poslovi, a ne znas niti kako i kada ces naplatiti ovaj posao koji si upravo fakturirao jer su se svi stisnuli i obustavili placanja.

Sta je onda sa firmama koje su mozda vec lose poslovale i imale pad prihida u ovom prvom kvartalu zbog nekih drugih razloga, a ne zbog korone? Oni ce biti nagradjeni.

Ne znam, jadno. Ne da mi se dalje ni nabrajati.

Da me se krivo ne shvati, pohvalno je sto su napokon povukli neke konkretne poteze, ali bojim se opet da ce provedba biti traljava. I onda jos procitam da ce obustaviti sve javne nabave koje trenutno nisu od drzavne vaznosti?!?

• mitkko
    • April 1, 2020 at 11:43 PM
    Quote from StatusQuo

Evo malo sam bacio oko na revidirano neke stvari koje su mi zapale u oko

Na dan 30.11.2019.

godine brodovi su proeijenjeni od strane neovisnog procjenitelja Associated Shipbroking S.A.M. na trzisnu

vrijednost od 156,5 milijuna USD, sto predstavlja nizu vrijednost od izracunate vrijednosti brodova u upotrebi.

S obzirom da se prema misljenju Izvrsnih direktora ocekuju povoljne trzisne i gospodarske okolnosti za

obavljanje djelatnosti prijevoza rasutih tereta, Izvrsni direktori Grupe smatraju iskazanu vrijednost imovine

realnom i nadoknadivom. Takoder smatraju da se u razdoblju od datuma testiranja do kraja kalendarske

godine parametri koristeni u proejenama nisu znacajno promjenili, te da iskazana testiranja odrazavaju

vrijednosti koje mogu biti primijenjene i na 31.12.2019.

Ocekivali su povoljnjie uvjete a sada su jos gori suprotno od ocekivanja ako ovako potraje na cijelu godinu slicno morat ce ic umanjenje vrijednosti, a ekonomski outlook nije bas da je povoljan iz danasnje perpektive, ako gledamo dug je samo 820 mil medjutim ono sta je fascinantno je da im je kamata u zadnjoj godini narasla za 2% na 8,97% pa tko to moze izdrzat u danasnje vrijeme, jel postoji koja caka zasto im je kamata ovoliko skocila ?

Prosjecna ponderirana kamatna stopa na primljene kredite za godinu koja je zavrsila 31. prosinca 2019.

iznosila je 8,97% (2018: 6,76%)

Display More

Radi se o drugacijem knjizenju bareboat chartera za ova dva broda Sv. Vlaho i Drzic. Pogledaj MSFI 16. Imas sve pojasnjeno u poglavlju gdje se pojasnjava knjizenje najmova. Od 2019. se ti vrijednost najma tih brodova knjizi pod imovinom i obvezama, a amortizacija i trosak kamata od najma se knjize pod rashodima. Tako odjednom imas veci dug i trosak kamata, pa je i ponderirana kamatna stopa veca, a zapravo se nista nije promijenilo. Prije se rata najma knjizila samo kao poslovni rashod.

• mitkko
    • April 1, 2020 at 10:00 PM
    Quote from george
    Quote from mitkko

Tebe bih stvarno najviše volio upoznati.

Ajde, sve je ovo igra, dokle god se ne igraš sa novcima koji ti trebaju za egzistenciju. Nisam zločest ni zlopamtilo i uvijek sam za kvalitetnu raspravu. Čovjek najviše nauči kada posluša kontraargument. To mu možda potvrdi da je njegovo razmišljanje stvarno ispravno, a možda i shvati da pogrešno razmišlja. U svakom slučaju je dobro.

Ljudi moji, ovo nije igra. Lako za mene ili tebe, ali vi nemate svijest da nekoga mozete navuci na kupnju necega sto ce sutra vrijediti 50 % ulozene vrijednosti, Nije ovo igra misica tko ce biti u pravu i sad smo si svi frendovi jer je george bio u pravu. To mi je nebitno. Pratim brodare jako dugp, utrosio sam stotine sati na izracune i projekcije, upozoravao sam sto slijedi, da bi sad dobio odgovor - u svakom slucaju je dobro. Ne, nije, bilo je dobro na 600, 500.400 kn ATPL, sada nije dobro.

I dugorocno, ne moze biti dobro (govorim o ATPL) ali o tome nekom drugom prilikom i kad budem imao vremena.

Nije igra nekoga navlačiti na kupnju/prodaju. Ja nikoga nisam ni na što navlačio. Uvijek sam pisao samo svoja razmišljanja, i na ovoj i na drugim temama. Svatko za sebe donosi odluke. Ja sam još uvijek u ovoj dionici i ne mislim prodavati.

Ovaj odgovor "u svakom slučaju je dobro" se odnosi na raspravu! Ne možeš mi tvrditi da si očekivao ovakav pad, ni na ovoj dionici, ni na drugima.

• mitkko
    • April 1, 2020 at 9:56 PM
    Quote from BudFox
    Quote from george

A di je kompadre Gigic, nesto je zapelo u tom padu od 700 do 150.... neka ste vi meni Bud dobre volje, bitno je da ste vratili vjeru u ATPL.

Ma ja vam kolega nemam vise vjere u nista i nikoga, vec samo u stanje na svom racunu, koji se dobrano ispraznio od 2016. godine, ali relativno sam mlad, pa cu opet zaraditi i Drugi put pametnije :)

Kolega, to je važna lekcija, ja sam se isto tako opekao bezbroj puta, ne samo u dionicama nego i u drugim stvarima u životu, ali svaki puta sam iz toga izašao jači i pametniji. Bitno je samo ne odustati. Kada ti život da limune, napravi limunadu, znaš kako kažu :)

Još jedna lekcija koju sam vremenom naučio, a možda je primjenjiva u ovim trenucima je da čovjek tek kada ga život dobro izudara počne razmišljati na drugačiji način. Nevolja te natjera gledati stvari drugačije, moraš i postupati drugačije, primoran si maknuti se iz svoje "comfort zone". I to je dobro, to je evolucija. Onda odjednom počneš uviđati nove prilike, otvaraju ti se novi horizonti, i u konačnici isplivaš i budeš još jači. Malo ljudi tako radi, većina jednostavno nakon prvog neuspjeha odustane, i zapravo jedino to čini razliku između uspješnih i neuspješnih ljudi. "Our greatest weakness lies in giving up. The most certain way to succeed is always to try just one more time."

Evo i još jedan citat za kraj:

"Every mistake you’ve made is another mistake you won’t make in the future! If you don’t learn from your mistakes, they’re pointless. And so are you! Wake up, grow up, train up, then you’ll BE UP!"

• mitkko
    • April 1, 2020 at 9:32 PM
    Quote from george

Ja stizem na pivu ali samo ako mi kolega Gigic potvrdi rezervaciju. I naravno plati pivu jer drukanje na 700 da ide to ap jednostavno mora imati neke konsekvence.

A i kolega Mitko mi je duzan pokoju pivu, i on ima putra na glavi.

Tebe bih stvarno najviše volio upoznati.

Ajde, sve je ovo igra, dokle god se ne igraš sa novcima koji ti trebaju za egzistenciju. Nisam zločest ni zlopamtilo i uvijek sam za kvalitetnu raspravu. Čovjek najviše nauči kada posluša kontraargument. To mu možda potvrdi da je njegovo razmišljanje stvarno ispravno, a možda i shvati da pogrešno razmišlja. U svakom slučaju je dobro.

• mitkko
    • April 1, 2020 at 9:27 PM

Čitam danas neki članak jednog stranog analitičara, i čovjek kaže: "Trenutno nije vrijeme za prodaju, ali ni za kupnju". Pametan čovjek :) Previše je i naglo palo da bi sada prodao, a nije siguran ni da sada jer kupuje možda još padne. Haha, kralj :)

• mitkko
    • April 1, 2020 at 9:23 PM
    Quote from BudFox

Hahaha, dobri ste kolega mitkko, stvarno simpa, bilo bi sigurno zabavno s vama popiti pivu :D

S obzirom na danasnji prekrcaj na ATPL kojeg cekamo od pocetka godine, moguce da smo blizu dna. Moglo bi biti jos prekrcaja iducih dana. Danas sam cak nesto i kupio, ali za sada sam jos oprezan, jer se nikad ne zna gdje bi nas ova Korona panika mogla dovesti...

Bit će valjda prilike jednom i za pivicu :) Ti, ja i Žorž, pa ćemo raspravljati do dugo u noć, a poslije par pivica zavijati na mjesec, u tome mi nema ravnog :)

• mitkko
    • April 1, 2020 at 9:18 PM

Evo još.

Crises may push down VLSFO and HSFO prices even further

https://lloydslist.maritimeintelligence.informa.com/LL1131755/Cris…es-even-further

Sada su bome scrubberi u banani. Spread je trenutno jedva 70USD. Panamaxi trebaju spread barem 150USD, a Capeovi oko 75USD da bi bili na nuli. Pogledajte u prilogu graf isplativosti scrubbera.

Files

spread.png 108.86 kB – 0 Downloads IMFOFIG2.jpg 39.82 kB – 0 Downloads IMFOFIG3.jpg 54.67 kB – 0 Downloads

• mitkko
    • April 1, 2020 at 9:00 PM

"Is it just me" ili stvarno zadnjih dana ima sve više dobrih vijesti?

Vale ponders short-term options to raise Brucutu mine output

https://www.nasdaq.com/articles/vale-…tput-2020-04-01

• Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

• mitkko
    • April 1, 2020 at 5:43 PM

Jel trguje netko od vas ovih dana?

Danas sam imao malo više vremena pa sam se igrao sa shortanjem sa 100x leverage-om na 5min chartu :) Inače ne bih nikome preporučio toliki leverage (opekao sam se previše puta), ali je price action izgledao dosta dobro, uz naravno fakeoute karakteristične za crypto :)

Veliki leverage je zgodan jer možeš uhvatii dobar profit i kada je mala volatilnost, ali ovi česti fakeout-i znaju često pomrsiti račune. Naučio sam na svojoj koži pa sada koristim puno širi stop loss, što je dobro ako pogodiš trend, ali isto tako jako loše ako cijena krene protiv tebe pa onda i gadno popušiš :) Ja sa velikim leverage-om trgujem samo za zabavu i treniranje TA, ali uvijek sa malim iznosima.

Skalirao sam si izlaz iz ovog trejda, a na zadnjem dijelu pozicije (četvrtina) mi se aktivirao stop-loss kada cijena nije nastavila pad na ovom zadnjem malom descending trokutu kako sam očekivao, ali sam spuštao stop-loss kako je cijena padala tako da mi je i to završilo u profitu.

Da podijelim s vama graf, kada već tako lijepo izgleda :)

Files

BTC.png 170.15 kB – 0 Downloads BTC_history.png 16.99 kB – 0 Downloads

• mitkko
    • April 1, 2020 at 5:17 PM

Ne znam kako vi razmišljate, ali meni je današnje trgovanje izgledalo jako bullish.

U prilogu su 15m i daily chart.

Ako pogledamo 15min graf, vidimo da je nakon 7-dnevnog rasta cijena ispala iz uptrend kanala. Danas je cijena formirala falling wedge (što je bullish formacija) u kombinaciji sa bullih divergencijama na RSI, Stoch i MFI. MACD je pred kraj dana počeo okretati prema gore. Najniža današnja cijena je koincidirala sa dnom od prije 5 dana, a gdje je ujedno zgodno postavljen i 0,618 Fib. Sve ovo je bilo popraćeno velikim volumenom.

Daily graf prilično dobro prati moju prjekciju od prije 7 dana kada je cijena izašla iz downtrend kanala. Na ovom grafu vidimo danas formiranu doji svijeću, koja uz veliki današnji volumen priča lijepu priču.

Ovo sve zajedno izgleda vrlo dobro. Ako je suditi prema 15min grafu, potencijal rasta sutra je skoro 10% (170 kn), što je target ovog falling wedge-a, iako je prije toga moguć još jedan retest dna wedge-a na cca 150 kn. Daily graf i targeti su vjerujem još uvijek aktualni. Uvijek su naravno mogući neki dodatni potresi sa stranih tržišta izazvani ovom pandemijom, ali ako gledamo samo tehničku sliku grafa, ovo izgleda vrlo dobro.

Files

ATPL_15min.png 219.87 kB – 0 Downloads ATPL.png 135.16 kB – 0 Downloads

• mitkko
    • April 1, 2020 at 4:24 PM
    Quote from Moller
    Quote from mitkko

MM ili ne, dobro je za dioničare. Danas ogroman volumen.

ma to je naša Putica zaslužna, našla je investitora,

vako ide:

Igore, ovo je toliko roknulo da izgleda jako ružno, najbolje da ti potegneš još tih para, jer inače.............

Haha :) Eto, i neka onda netko nešto kaže protiv Putice :)

By the way, evo odličnih vijesti.

Are the darkest days over – for Panamax freight at least

https://freightinvestorservices.com/blog/are-the-d…eight-at-least/

Kako smo ono naučili, brodari prvi padaju i nagoviještaju piz..rije, ali isto tako i prvi potežu prema gore. Ovaj članak gore to lijepo opisuje.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt