Nisam ništa pisao na forumu u zadnje vrijeme, ali redovno čitam i pratim grafove. Vidim da je entuzijazam zamro, čudna su neka vremena.
Gledam graf ATPL i nisam mogao odoliti, opet zadnjih dana kupujem. Bulkeri bi sezonalno sljedeća dva mjeseca trebali biti na vrhuncu, bila korona ili ne, a uz to i graf pokazuje da bi kratkoročno mogli vidjeti porast cijene. Jedno u kombinaciji sa drugim mi daje dobar risk/reward. Ako neće sada rasti, neće nikada.
Na grafu vidimo da je cijena trenutno na dnu downtrend kanala i ujedno leži na dobroj razini podrške. Uz to svi cincilatori ukazuju na bullish divergenciju. Cijena se cijedi na padajućem i malom volumenu. Momentum raste, Stoch je u oversold i ispali smo iz doljnjeg Bollingera. Cijena je između 0,5 i 0,618 Fib.
Kratkoročno bi bilo očekivano da cijena opet ode prema gornjem rubu kanala, što je potencijal od +13%. Srednjeročno (do kraja godine) me ne bi iznenadilo da cijena ode i do 270 kn, što je upside potencijal od 46%. Za ovaj scenarij bi vozarine prvo morale jače potegnuti prema gore. Imam i za taj scenarij nekakav game plan, ali o tom po tom. Za sada je vrh kanala prvi target.
Ispod vidimo BDRY graf. Cijena se konsolidira u trokutu, i to zgodno ispod 200EMA, dok trenutno leži na 50 i 100 EMA. Stochastic je u oversold, RSI crta inverse H&S.
Tehničari znaju da iz trokuta cijena može dalje prema gore ili prema dolje, i da je za akciju najbolje pričekati break. Breakout je vjerojatniji ako smo ranije imali bullish trend. Kako je pred nama peak sezone, a od svibnja imamo rast vozarina, ja se kladim na breakout. Možda sam u pravu, možda nisam - vrijeme će pokazati. Rast Capeova smo već vidjeli, sada bi na red trebali doći Panamaxi i Supre. Omjer Cape/Pmx je prije nekoliko dana bio oko 3, a znamo da je već oko 2 povoljnije iznajmiti dva Panamaxa nego jedan Cape. Capeovi se sada korigiraju i čekamo jači rast Panamaxa. Ovakav pad BDI-a je zgodan za dokup jer BDI zapravo ruši pad Capeova, dok se Panamaxi i Supre trenutno stagniraju u uskom range-u. Svi gledaju samo BDI i panično prodaju, što onda u ovakvim okolnostima pruža (ne)priliku za kupnju
Pozdrav svima!