1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. mitkko

Posts by mitkko

• Tehnička analiza - komentari LIVE

• mitkko
    • October 13, 2020 at 8:23 PM

Nisam ništa pisao na forumu u zadnje vrijeme, ali redovno čitam i pratim grafove. Vidim da je entuzijazam zamro, čudna su neka vremena.

Gledam graf ATPL i nisam mogao odoliti, opet zadnjih dana kupujem. Bulkeri bi sezonalno sljedeća dva mjeseca trebali biti na vrhuncu, bila korona ili ne, a uz to i graf pokazuje da bi kratkoročno mogli vidjeti porast cijene. Jedno u kombinaciji sa drugim mi daje dobar risk/reward. Ako neće sada rasti, neće nikada.

Na grafu vidimo da je cijena trenutno na dnu downtrend kanala i ujedno leži na dobroj razini podrške. Uz to svi cincilatori ukazuju na bullish divergenciju. Cijena se cijedi na padajućem i malom volumenu. Momentum raste, Stoch je u oversold i ispali smo iz doljnjeg Bollingera. Cijena je između 0,5 i 0,618 Fib.

Kratkoročno bi bilo očekivano da cijena opet ode prema gornjem rubu kanala, što je potencijal od +13%. Srednjeročno (do kraja godine) me ne bi iznenadilo da cijena ode i do 270 kn, što je upside potencijal od 46%. Za ovaj scenarij bi vozarine prvo morale jače potegnuti prema gore. Imam i za taj scenarij nekakav game plan, ali o tom po tom. Za sada je vrh kanala prvi target.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Ispod vidimo BDRY graf. Cijena se konsolidira u trokutu, i to zgodno ispod 200EMA, dok trenutno leži na 50 i 100 EMA. Stochastic je u oversold, RSI crta inverse H&S.

Tehničari znaju da iz trokuta cijena može dalje prema gore ili prema dolje, i da je za akciju najbolje pričekati break. Breakout je vjerojatniji ako smo ranije imali bullish trend. Kako je pred nama peak sezone, a od svibnja imamo rast vozarina, ja se kladim na breakout. Možda sam u pravu, možda nisam - vrijeme će pokazati. Rast Capeova smo već vidjeli, sada bi na red trebali doći Panamaxi i Supre. Omjer Cape/Pmx je prije nekoliko dana bio oko 3, a znamo da je već oko 2 povoljnije iznajmiti dva Panamaxa nego jedan Cape. Capeovi se sada korigiraju i čekamo jači rast Panamaxa. Ovakav pad BDI-a je zgodan za dokup jer BDI zapravo ruši pad Capeova, dok se Panamaxi i Supre trenutno stagniraju u uskom range-u. Svi gledaju samo BDI i panično prodaju, što onda u ovakvim okolnostima pruža (ne)priliku za kupnju :)

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Pozdrav svima!

• mitkko
    • September 5, 2020 at 5:06 PM

Ne znam prati li tko od vas grafove indeksa stranih burzi. NDX i DAX su opet u opasnoj zoni. Svi su bullish, dionice samo rastu, svi su na istoj strani broda, samo je pitanje vremena kada će se sve ovo naglo okrenuti. Ako vani krene korekcija, ne želim ni ja biti u dionicama na našoj ZSE.

NDX

NDX drži ovaj rastući trendline još od sredine 4. mjeseca. Cijena ga je testirala već 7-8 puta. Jučer se cijena odbila opet točno na trendline-u. Istovremeno se formira rising broadening wedge (popularno zvana "truba"). Hoće li u sljedećim danima opet do vrha trube ili će propasti, ne znam. Jučer smo vidjeli bullish svijeću, tako da ne mislim da će se odmah strmoglaviti, ali valja ovo držati na oku. Potencijal pada sa ove razine je do cca 30%.

DAX

DAX formira rising wedge, trenutno smo na dnu wedge-a. Graf crta bearish divergenciju već mjesec i pol dana, i ovdje je samo pitanje vremena kada će u veću korekciju. Potencijal pada sa ove razine je cca 10%.

Neću više puno pisati na forumu, trenutno imam drugih obaveza kojima se moram više posvetiti, pa vas ovim putem sve pozdravljam.

• mitkko
    • August 27, 2020 at 9:36 PM
    Quote from my moon
    Quote from mitkko

Evo da vas malo opet izmanipuliram (kako kaže kolega @naim), ja sam trenutno u bluechipovima, mislim da će iznenaditi. Svi redom izgledaju bullish - ADRS2, ADPL, RIVP, PODR.

Žao mi je što sam propustio KOEI, nije mi bio na radaru.

samo da napomenem da smo istovremeno a neovisno najavili RIVP kao dobar ulaz. To mi je kompliment :)

Sjecam si da si bio najavio rast na KOEI, a meni bilo lijeno pogledati graf. Moj grijeh :)

• mitkko
    • August 27, 2020 at 8:44 PM
    Quote from mitkko
    Quote from mitkko

Evo još jedan "tip" - HT.

Imamo vrlo jasnu bullish divergenciju na koju je cijena već regirala prije tri dana. Danas je bila prilika za kupiti na pullbacku koji baš zgodno koincidira sa linijom podrške od ranije.

Targeti su 170 tj. 173 kn.

I CROBEX pokazuje znakove života. Graf crta lijepi falling wedge, koji doduše još nije potvrđen, ali valja pratiti. Target ove formacije je +3,76%.

Display More

CROBEX je i dalje u up trendu. Vidjeli smo breakout iz falling wedge-a, RSI je iznad 50, Stochastic u overbought ali ima još prostora za rast, MACD je iznad 0, MFI probio downtrend liniju. Trenutno smo iznad 1600, zona koja je bila prijašnja zona otpora, sada je zona podrške. Tu je i 50EMA, ne bismo smjeli pasti puno ispod ako se uptrend misli održati.

Display More

CROBEX apdejt

CROBEX fino napreduje, ima još prostora za upside do sljedeće zone otpora.

• mitkko
    • August 27, 2020 at 8:29 PM

PODR

Ne treba poseban komentar, dvije varijante su ucrtane na grafu, obje su bullish.

Varijanta A - ulaz ako probije 425, ili varijanta B ulaz na 420 ako vidimo rejection na vrhu trokuta.

Potencijal +10%.

• mitkko
    • August 27, 2020 at 8:06 PM
    Quote from toluen
    Quote from mitkko

Ružna svijeća danas na DDJH.

(Malo šale.) Ona "ružna svijeća" danas na DDJH je zapravo zaštitni znak poduzeća - ako bolje pogledate izgleda kao macola - teški čekić od nekoliko kg koji je u DDJH jedan od glavnih alata i vrlo korisna spravica kad se pravilno upotrijebi. Ništa nije slučajno To je DDJH osobno potvrdio da stoji iza onih grafova i cijena. :)

I jedna primjedba na eksponencijalni rast. Istina je da se nakon bilo čega radikalno brzog u jednom smjeru može logički očekivati i radikalno brzi suprotan odgovor. Ali bitno je na kojoj razini se to događa. Nije isto kada dionica naraste s 1 kn na 3 , ili s 10.000 na 30.000.

Čisto psihološki ono prvo izgleda zanemarivo i prihvatljivo dok ovo drugo izgleda opasno i zapravo jest opasno za buduću cijenu. Suština je u kontekstu koji onda daju fundamenti jer npr DLKV i druge slične dionice po nekoj logici ovih dana tek dolaze na svoju pravu vrijednost, tako da ove zadnje eksponencijale nisu dugoročno opasne ukoliko će se firma nastaviti razvijati po planu. Ali kad jednom uđe u zonu daleko iznad fundamenata onda to stvarno postaje opasno i pravi SELL signal.

Još jedan detalj koji nisam primjetio da itko igdje komentira. U fazi rasta neke dionice od neke najniže cijene prema onoj gdje konačno dođe do sloma ima nekoliko ovih eksponencijalnih skokova (dobro vidljivo na grafu DLKV od prije). Pitanje je nakon koliko ovih eksponencijala je pametno reći doviđenja na tom papiru ? Postoji li i tu neka skrivena TA logika koja bi se dala iskoristiti u odlukama?

No općenito - mislim da je tu onda FA u suradnji s TA (koliko god bila neprecizna na malim prometima) zapravo najbolja kombinacija za procjenu smjera cijene neke dionice.

Display More

Ovom čekiću još fali i srp, to bi tek onda u potpunosti opisivalo stanje firme :)

Dopustite mi umjetničku slobodu :)

• mitkko
    • August 27, 2020 at 8:03 PM

Evo da vas malo opet izmanipuliram (kako kaže kolega @naim), ja sam trenutno u bluechipovima, mislim da će iznenaditi. Svi redom izgledaju bullish - ADRS2, ADPL, RIVP, PODR.

Žao mi je što sam propustio KOEI, nije mi bio na radaru.

• mitkko
    • August 27, 2020 at 7:51 PM
    Quote from my moon

kud nestaďoše oni Indijanci i zastavice? ozbiljno pitam.

na hlađenju su :)

• mitkko
    • August 26, 2020 at 10:05 PM

Samo ti ukazuj, nema problema.

• mitkko
    • August 26, 2020 at 9:32 PM
    Quote from naim

Ma te sve tehničke pričice i crtkarije su vrlo ograničenog karaktera i zbog male likvidnosti su ugkavnom jako dvojbene i manipulativne. To je danas zorno pokazalo trgovanje sa DDJH ili Opte.

To je tak. Piš mi vrit. Vrijedi dok netko sa malo većom količinom novaca ne raturi pattern. Preko bare i na razvijenim marketima to uglavnom nije tako. Iako se i tamo špekulanti igraju, kao i ovdje sa penny stocks, short squeezevima i nazovimo ih manipulativnim trading strategijama. U tome nema nist loše, dapače.... ali u nas TA nažalost nema tu prediktivnu vrijendost koju ima ili može imati na velikim, superlikvindim tržištima i stockovima.

Nemoj onda ovo pratiti i sve ok.

• mitkko
    • August 26, 2020 at 9:27 PM
    Quote from mitkko

TPNG

Evo još jedan tip. Cijena opasno koketira sa zonom otpora 44,50. Ako ovo probije vjerujem da ćemo vidjeti relativno brzi rast do cca 60 kn.

TPNG apdejt

Eto nam danas i breakout. Volumen je dobar, čak zadnjih dana i fundamenti idu na bolje i podržavaju rast. Pratimo dalje, target 60-63 kn, što je potencijal od +13%.

• mitkko
    • August 26, 2020 at 9:08 PM
    Quote from mitkko
    Quote from mitkko

IGH apdejt

Cijena je prekjučer došla do downside targeta koji je bio postavljen na 108-111 kn i jučer smo vidjeli lijepi odbijanac. Danas nažalost vidimo gravestone doji svijeću, što znači da ćemo sutra još malo prema dolje. To bi trebao biti retest ovog trokuta i dobra prilika za kupnju prije novog impulsa prema gore.

IGH apdejt

Ne volim kvariti zabavu, ali ovaj rast ne izgleda tehnički zdravo. Imamo danas ružnu topping svijeću, RSI pokazuje bearish divergenciju. Nisam siguran koliko ovo može ići još gore, prije očekujem konsolidaciju na zoni 113-115 kn. Ja nisam kupac dok se ova slika ne popravi.

Display More

IGH apdejt

Danas smo vidjeli bearish engulfing candle koja je potvrda preokreta u trendu - dalje idemo prema dolje. Ovaj moj tagret od 113 kn se školski uklapa u sliku bullish cyphera, što bi značilo da nakon toga idemo opet prema gore.

• mitkko
    • August 26, 2020 at 8:59 PM
    Quote from mitkko

PTKM

OVo je graf od jučer, danas se još podaci nisu ažurirali. Ovo je swing trade, vraćamo se barem na prethodni top.

Danas se cijena već pokrenula, sada nam je potreban follow-through. Target je 83 kn, što je od danas +9,5%.

PTKM apdejt

Tko nije uspio neki dan ući, danas je imao priliku za popravni. Cijena je lijepo probila 50EMA i danas napravila retest. Indikatori su bullish, RSI se napinje prije breakouta, Stochastic samo što nije izašao iz oversold.

Target je 83 kn, potencijal +14%.

• mitkko
    • August 26, 2020 at 6:51 PM
    Quote from harpun
    Quote from mitkko

Evo i DDJH. Sada mi je žao što mi netko ranije nije skrenuo pozornost na ovu dionicu. Imam dosta ograničen spektar dionica koje pratim, uglavnom samo likvidnija izdanja.

DDJH je kratkoročno bullish. Odlična zona za kupnju je bila prije par dana u zoni 1,40-1,50. Cijena je već treći put testirala tu razinu, uz istovremenu prilično jasnu bullish divergenciju. Cijena je danas zatvorila iznad ovog trokuta, malo ispod 26EMA, ali na nikakvom volumenu.

Potencijal rasta u ovom valu je do 2,15 kn, što je +21%. Agresivniji kupci će kupiti već sada i čekati target, dok malo konzervativniji trejderi bi sačekali možda retest trokuta negdje oko 1,65-1,70. Ja sa druge strane neću kupovati jer imam pravilo da ne trejdam prije objave neke važne vijesti - u ovom slučaju je to skupština u utorak. To je event koji će bitno utjecati na cijenu, tako da TA u tom slučaju neće biti relevantna. A kako ja nemam dovoljno informacija da znam ili mogu sa dovoljnom sigurnošću pretpostaviti ishod glasovanja, ovo ću promatrati sa strane.

Quote from mitkko

Taj je moj idol :) Čestitam!

Pa vi ste preporučili kupnju

Display More

haha, da ustvari, jesam, na 1,78 :) komentirao sam tada da ne volim kupovati pred objavu nekakvih važnih vijesti jer ne mou biti cijeli dan pred kompjuterom i igrati se najbržeg prsta. Isto je tako lako mogla biti velika svijeća prema dolje. Ne znam jeste primijetili kako je kupnja snažno ojačala i potjerala cijenu gore i prije službene objave glasanja. To je bio dobar signal od braće insajdera :) nisam nažalost stigao reagirati pa je pobjeglo. Poslije je bilo preriskantno za ulaz pa sam gledao sa strane. Nije mi žao, čestitam onima koji su uspjeli profitirati. Uvijek bude drugih prilika.

• mitkko
    • August 26, 2020 at 6:45 PM
    Quote from gta1

Mittko, možeš li graf za VIRO ? hvala

Kolega, evo i VIRO.

Cijena je trenutno u konsolidaciji nakon breakouta iz dugog downtrenda, taman ispod 50EMA i zone otpora od ranije. Pri dnu smo imali jasnu bullish divergenciju koja je ukazivala na preokret.

Kako ovu dionicu inače ne pratim, ne znam kakva je baš likvidnost i spread, ali ako u sljedećim danima ne padne ispod 47 kn velika je vjerojatnost da će otići skroz do cca 59 kn. To je upside potencijal od 19%.

PS. Vidim da si mi i ranije pisao nešto na wall-u, nisam to vidio, pa shvati ovaj graf kao moju ispriku :) - i btw, kaže se Bok :)

• mitkko
    • August 26, 2020 at 6:20 PM
    Quote from BudFox

mitkko imaš li noviji graf za ATPL, ili stari apdejtan?

Nije se dogodilo ništa značajno od zadnjeg puta pa nemam šta apdejtat. Imamo velikog kupca i velikog prodavača koji arbitriraju oko cijene pa je graf u distorziji. Tehnički smo i dalje u aptrendu, cijena se drži iznad ključnih razina. Dok se ovaj prekrcaj ne okonča, nećemo daleko.

• mitkko
    • August 26, 2020 at 6:09 PM
    Quote from harpun
    Quote from mitkko

Ružna svijeća danas na DDJH. Tko je kupio ujutro, do kraja dana je izgubio 37%. Neće mi nikada biti jasno kako to ljudi uvijek tako lakomo reagiraju. Tko je jednom prošao ovu školu, brzo nauči, ali izgleda da uvijek bude nekih novih naivaca. Tako na to treba gledati - to je škola. Been there, done that :) Sada su dugoročni.

A tko je prodao u jutro a kupovao dan,dva prije

Taj je moj idol :) Čestitam!

• mitkko
    • August 26, 2020 at 4:49 PM

Ružna svijeća danas na DDJH. Tko je kupio ujutro, do kraja dana je izgubio 37%. Neće mi nikada biti jasno kako to ljudi uvijek tako lakomo reagiraju. Tko je jednom prošao ovu školu, brzo nauči, ali izgleda da uvijek bude nekih novih naivaca. Tako na to treba gledati - to je škola. Been there, done that :) Sada su dugoročni.

• Što smo danas tržili

• mitkko
    • August 26, 2020 at 4:45 PM
    Quote from Marielena

-TPNG po 45.50 kuna. Zaboravljeni nalog prosao🙈

Mislim da sam to ja kupio :/

• mitkko
    • August 26, 2020 at 12:45 PM
    Quote from rambo_5

Zašto postotnu. Razlika je u glasačkom pravu, a to market cijeni kao 60 kn. Kako cijena raste / pada tako se i % mijenja.

Razlika u cijeni je premija zbog glasačkih prava. Postavi si stvari ovako - da recimo sutra ADRS2 vrijedi 1 kn, jel bi ADRS vrijedio 1+60 kn?

1. Privacy Policy
  2. Kontakt