Display MoreDugoročno turisti...već od 2021...
lako moguće.
gledajući poreznu i monetarnu politiku, cilj nam je izložiti se turistima (strancima) još i više nego do sada (nešto kao Jamajka), a ostale ekonomske grane baciti u propast.
međutim, problem je što nezaposlenost eskalira tek godinu dana do dvije nakon što kriza zvekne, a ubrzano se ide prema robotizaciji i automatizaciji što znači da će uskoro još više ljudi ostati bez posla, odnosno nezaposlenost se neće tako brzo smanjivati.
bila je odlična analiza Velimira Šonje da ljudi koji su sada ostali bez posla, a imaju dobru štednju (stranci) da često uzmu godinu dvije dana malo za sebe da malo predahnu od vremena kad su zaposleni i dobro zarađuju.
međutim, ako se u međuvremenu ne izmisli nešto novo di se ti ljudi mogu vratiti raditi, nisam baš siguran da će im i treću godinu biti do cjelogodišnjeg odmora.
mislim da će prije biti da ćemo imati navalu stranih penzionera na naše nekretnine na obali, jer time opet ubijamo više muha jednim udarcem.
dobivamo devize kojima financiramo sve naše dugove, a naše ljude ne prilagođene na nove tehnologije zapošljavamo da brinemo o njima.
postat ćemo europska Florida.
Ne mislim da će bit baš tako crn scenario. Istina, corona-kriza je sasvim nova stvar za cijeli svijet. Pa to je bio i 2.svjetski rat iako ne mogu baš uspoređivati te događaje al pari...ne kažem da će se sve vratit u normalu (ako ikad i bude), no moje mišljenje je da turizam (pa i hrvatski) i nije toliko osjetljiva grana ekonomije kako se misli (i piše). To mi je više kao neka urbana legenda. Ok, bit će skromno, bit će 30% prihoda neto na kraju godine (nabacujem sad, može i do 50%) ali i 30 je bolje nego 0%, zar ne? Već sad je bolje od katastrofičnih predviđanja a' la Nostradamus prije lock-down-a.