Ja cu to sa njim rijesit.
Ja u citanju pojedinih postova iscitavam da oni koji nisu kupili ili se dvoume aludiraju na dokapitalizaciju.
sa predsjednikom uprave? (aludira na dokapitalizaciju)
Ja cu to sa njim rijesit.
Ja u citanju pojedinih postova iscitavam da oni koji nisu kupili ili se dvoume aludiraju na dokapitalizaciju.
sa predsjednikom uprave? (aludira na dokapitalizaciju)
Dokovanje se amortizira, to nije trosak koji se knjizi u Q3. Takodjer, trosak dokovanja racunam na razini godine u iznosu od 10M kn, kao sto je bilo u 2020., sve pise u tablici iznad.
Ne pratim inace onaj drugi forum, ali citam sada pa vidim da me onaj Lapad tamo blati. Ne znam koji mu je nick ovdje, ali bilo bi lijepo da se ovdje javi pa da argumentirano prodiskutiramo ono sto ga muci. Ovako to samo ispada frustrirano trolanje nekoga koji nesto dobacuje iz zadnje klupe.
..država je izgubila cca jednu miljardu kuna jer JDPL nije privatiziran 2007. g
sada predsjednik Uprave Jadroplova Branimir Kovačić priča o strateškim partnerima, "kako je nominalna vrijednost usklađena s tržišnom (10kn), , osnovni preduvjet za kvalitetan proces traženja dodatnog kapitala i pomlađivanja flote", te uvođenju ro-ro brodova na električni pogon?
i on zvuči pomalo frustrirano, iako ne iz zadnje klupe..još samo da ne počne priču o kineskim investitorima..
molim Vas da li netko može pojasniti kako ovo stoji fundametalno?
ako dobro vidim ovo je čista pržnionica, break even su na cca 14.000 USD vozarine, što je očekivani dugoročni trend prema ALIBRA (HANDY 2YR pdpr).
eventualna revaloriazacija brodova će malo proljepšat bilancu, ali opet ovo je gledano danas priča za sljedeće max 2 godine...
ne može se pojasniti, ali postoje oprečna mišljenja...jedino je sigurno da ovdje nismo transparentni, kao i obično kada je u pitanju sprega ekonomije i politike..
pa kaže nama m. Kovačić-flota broji pet bulk carriera?
dok..Handymax Trogir 44.000 dwt 2001. je u škveru zbog SS/DD(suhi dok i obnova klase).
Ista stvar čeka Handymax Split 42.500 dwt 1998., što znači u 3Q,dodatnih 12.5 mil kn troška...
btw, za svaki dan kašnjenja broda brodar unajmitelju plaća penale..
The Fed's shift in tone has been taken to heart in the FX market, following the FOMC's dot forecasts of higher interest rates sooner, and sharply upgraded U.S. growth and inflation outlooks...
a kakva su očekivanja u pojedinim sektorima (video):
"Iako se svijet počeo polako oporavljati od pandemije koronavirusa, ekonomske posljedice tek će se znatnije osjetiti u bližoj budućnosti, a jedna od glavnih posljedica bit će visoka inflacija, odnosno opći rast cijena raznih dobara i usluga do kojeg dolazi uslijed prevelike količine novca u optjecaju. Inflacija je zapravo već nastupila na brojnim tržištima..
To se zapravo već događa, što potvrđuje činjenica da je u SAD-u u svibnju 2021. godine zabilježena najviša inflacija na godišnjoj razini još od Velike recesije – čak 4.2%.
Inflacija tu sigurno neće stati jer je čak 40% svih dolara u optjecaju isprintano u posljednjih godinu dana, a slična je situacija i s eurima.."
https://finviz.com/futures_charts.ashx?t=GC&p=m1
pa kažem ja da je jučer bila čudna trgovina, pa i danas. kao da se malo narušio sentiment. pratimo.
slažem se da postaje pomalo neuobičajeno, sliči na trgovanje sa RIVP..takvo trgovanje ne može ovdje dugo trajati...jap.svijeće signaliziraju neodlučnost.
TPNG je ispala iz sastava Crobexa u ožuljku, sada pričamo o njenom mogućem povratku...
Kolega ako ne znate što znači "pari mi se",onda kada dođete u Dalmaciju ni ne razumite šta pričamo.
točno, i pari mi se da je ušla u Crobex transport....thnx.
nisam paricin odvjetnik ali siguran sam da je mislio na svjetska brodogradilišta jel bio je nedavno članak o tome na dry bulk temi......
hvala..ima ih u nas još živučih, bolje reći preživjelih..VL - cca znamo što radi, a za 3. maj nisam siguran...transparentnost im očito nije prioritet na listi izvrsnosti
Display MoreSamo info da TPNG vise ne bi trebala biti sastavnica Crobexa kod iduce revizije (3. petak u Ozujku).
Naime, nema dovoljno trgovinskih dana. Prema definiciji, za uvrstenje u ovaj indeks uvjet je trgovanje kroz najmanje 75% trgovinskih dana. Simulacija je pokazala da cak i u slucaju da se ovom dionicom trguje svakim danom do kraja mjeseca to nece biti dostatno da prijedje prag.
Mozda ne bi bilo lose da netko jos jednom provjeri.
p.s. Racunam iduci sastav Crobex10tr (koji koristi ETF-7CRO) pa sam naletila na ovo. Btw, TPNG nije niti do sada bila u sastavu indeksa Crobex10tr.
Namjera mi je bila unaprijed dobronamjerno upozoriti da ce dionica izaci iz sastava Crobexa.
Informacija moze biti dobra, ako je znamo upotrijebiti i staviti u kontekst. Isprika sto nisam pojasnila u cijelosti; pogresno sam pretpostavila da se podrazumijeva pa ovom prilikom ispravljam propust.
U pravu ste, ova informacija nema veze s analizom tvrtke, ali moze imati s vrijednoscu dionice. Postoje i neki drugi faktori, osim samih FI, koje smo prisiljeni pratiti. Naime, postoje fondovi koji repliciraju indekse, kao npr. OTP Indeksni, koji replicira upravo Crobex (mozda ne po udjelima, ali svakako bi trebao po sastavu). Neki drugi repliciraju Crobex10, npr. VB Crobex10, kao i ETF-7CRO.
Ne znam koju kolicinu TPNG imaju fondovi koji repliciraju Crobex pa bi mozda bilo dobro zaviriti u KD.
Upravo je ovo razlog iz kojeg racunam sastav indeksa jer, ako ih fondovi repliciraju, trebali bi ih imati, odnosno nemati, u svom sastavu. Pokusavam dobiti na vremenu i vidjeti koje ce ispasti, odnosno koje bi mogle uci u sastave pojedinog indeksa. To je hugh dobro primjetio.
Za mene to radi programcic jer je puno jednostavnije, brze, nema nagadjanja i primjerice kod tezinskog faktora je nemoguce rucno izracunati konvergenciju, ali za sami sastav vezano za broj trgovinskih dana je moguce i rucno (mozda je moguce rucno izracunati cak i vagani trzisni udio pa odrediti sastavnice Crobexa10). Napominjem, simulacija je pokazala da cak i u slucaju da se ovom dionicom trguje svakim danom do kraja mjeseca to nece biti dostatno da prijedje prag. S obzirom da je moguce i da grijesim, pokusajte sami izracunati.
Dakle, ako TPNG ispadne iz sastava Crobexa, fondovi koji repliciraju ovaj indeks (u cijelosti ili odredjenim udjelom) vise nece imati razloga drzati je.
hvala na komentaru...pari mi se, ako TPNG i ispadne iz sastava Crobexa, znači konačno će postati jako dobra pozicija za ulaz u dugoročno ulaganje
btw "pari mi se" znači "čini mi se" u jeziku južnjaka..i nema nikakve veze sa rodnim semaforom
Display More...
Od 2007., oko 80% brodogradilista je zatvoreno (ima članak, ne da mi se kopat😀), a ostala prezivjela brodogradilista pune knjige narudzbi kontenjerasima...
Bilance bulk firmi su devastirane te trenutno nemaju financijskih kapaciteta za narucivanje novogradnji, a ni zainteresiranih kreditora...
Obzirom da je vremenski rok od odluke o narudzbi novih brodova do same isporuke poprilicno dug (odokativno, sigurno vise od godinu (i pol) dana) znacajniji rast bulk novogradnji nije realno ocekivat prije 2024. godine...
..
Zbog svega navedenog, umorni moreplovci, pripremite se za brojanje dolara🤟🤟🤟...
..koja trenutno (preživjela) brodogradilista u HR pune knjige narudžbi kontenjerašima...možeš li komentirati malo detaljnije? Lp
čudna trgovina danas prije i nakon objave rastućeg BDI-a, netko procjepljuje velikim količinama sve željne doza. Nadam se da ne ide još koji val...ili se malo ipak nadam.
meni uopće nije čudna trgovina danas...promet je bio pristojan, iako ne osobito velik, ali trend je i dalje up-RSI je ušao u pregrijano područje, cijena je još iznad Bollingera...očekivao sam zericu više top cijene, prije ispuhavanja (obzirom na obilne bikovske pripreme ovdje u zadnja dva dana) ali nije bitno, oprezno nastavljamo u revijskom tonu - šport i glazba
intraday - malo smo zaronili ispod MA10, ali rastući MA 20 još drži vodu..znači izgleda izlaze samo drhtave ručice, dok veliki još ne..
Još se nećka... čak je majstor stavio nalog na nalog pa glumi iljadarku.. ali realno, dasa skuplja.
majstor se ne nećka, nego rudari ovdje, i objeručke skuplja, brate, od drhtavih ručica koje ne znaju crtati..zar to nije očito?
možda si u pravu za pennant, ali ne pratim to..izgleda super - gledao sam kao uzlazni trokut na 30 minutnom grafu i već je danas testirana linija proboja...slijedi nastavak, target je 440-450...za dalje ne znam, jer dolazi ljetni period sa ljetnim igricama
These are the key differences to note:
"A Pennant pattern has to be preceded by a strong up or down move that resembles a flagpole. If there isn’t a flagpole, then it's a triangle and not a Pennant."
Da nebi trčao za njom po +50 da uskočiš ?
Proboj zadnjeg vrha na velikom volumenu to ne moze biti lose , jos samo da zavrsna bude na zadatku
Završna skroz dobra. Iskočilo je lijepo iz ovog trokuta što se formirao zadnja 2 mjeseca.
Za svaki slučaj, stop na cca 350. Ako se vrati do toga, bude solidan zaron.
Prema https://www.investopedia.com/terms/s/symmetricaltriangle.asp target cca 460 kn (380 proboj trokuta + 80 visina trokuta).
svejedno je, sim. ili asc. trokut ili pennant, sve je u uzlaznom trendu, i bullish.. treba samo pričekati solidan breakout...nakon čega obično slijedi kapitalizacija i testiranje gornje linije, ..bolje je imati svoj plan trgovanja i barem kakvu-takvu strategiju, nego samo trčati za cijenom, poput insekata za svijetlom
Danas fascinantan rast futuresa....a i brodari vani odrađuju rast....zanimljivo će biti sutra.....
a tek su počeli odrađivati:
https://finance.yahoo.com/quote/DSX?p=DSX
1y Target Est 5.62
https://finance.yahoo.com/quote/GOGL?p=GOGL
1y Target Est11.29
https://finance.yahoo.com/quote/NMM?p=NMM
1y Target Est 31.00
...et cetera
Vidim da je netko prodao malo Atpl, al ne znam jel pravi trenutak za to na ovim cijenama.
Mensecini da je jucer ovaj broj zaokruzen "crvenim" bio negativan, a danas je u plusu Nek mi netko pomogne? Sjeca li se tko?
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. ...
jučer u 13h bio je Pmax Jun 25250 (-600)
Ima li kakvih predviđanja za ponedjeljak, ili ste svi po roštiljima😀
nema predviđanja za ponedjeljak... ali očekujemo škori napad na granične cijene, a možebitno čak i proboj istih...npr (~*10)
https://finviz.com/quote.ashx?t=DSX
dobar tek..i ugodan vikend.
Moze li koji graf za BTC i ETH.
Hvala
jedna zanimljiva analiza za BTC/EUR:
https://www.tradingview.com/chart/BTCEUR/l…3-months-ahead/
safe trading. Good luck.
..
btw., i ja mislim da će S&P padati, al malo mi je ovo.
ja sam više za jednu "tektoniku", onako kao na Bitcoin-u, kad se korporativni i margin dugovi uruše 🤷
baš kao klade, (lumber)- u korelaciji sa The Home Depot, Inc...:
tržište održava nada da će monetarna politika biti kontinuirano ekspanzivna. Ipak podatci su malo drugačiji..-čini se da USD neće dugo ostati na ovim razinama:
Michael Kramer, jučer - IT MAY BE TIME FOR A BIG DOLLAR REVERSAL HIGHER
S&P 500 (SPY)
We have been stuck around this 4,210 area for some time, this could be the making of a double top pattern. However, to confirm such a pattern, we need to see the index fall below 4,185, and that has been solid support for most of the week.
I believe we are in a long-term period of multiple compression, leading to lower equity valuation over time. I still have wave 5 completed in the first half of May and expect prices to trend lower as we move through June.
S&P 500 target u lipnju (val 2, a ne 5 )