sto je najbitnije svaki novi porez na imovinu ce direktno pogodit ne vlasnika nego turista ili podstanara.
Posts by emil
-
-
turist plati boravisnu i plati vecu najamninu a tu najmninu vlasnik apartmana stuce u struju-wc papir-krecenje-pranje i u novu nekretninu gdje opet plati porez te pdv na sve sto kupi za tu nekretninu.
i ne placa podstanar nikakav porez ili prirez jer to obveza najmodavca.
je li pravedno da pausalni obrti rade nelojalnu konkurenciju?
nije li onda i studentski rad nelojalna konkurencija?
nije li i trgovanje dionicama nelojalna konkurencija jer ne placas doprinose i placas jako mali porez u odnosu na dohodak ili dobit?
covjek bi pomislio da si samo jalan na vlasnike apratmana, al ne bi se zacudio da direktno ovisis upravo o porezima pa zato i navijas za njih.
-
Ukratko, visina plaće je bitna.
https://www.mirovinsko.hr/hr/kako-se-odredjuje-mirovina/188
Kako se određuje mirovina?
Svota mirovine računa se tako da se osobni bodovi pomnože s mirovinskim faktorom i aktualnom vrijednošću mirovine. U svotu mirovine uračunava se, odnosno sastavni je dio mirovine dodatak na mirovinu. Dodatak se utvrđuje na način i pod uvjetima propisanim Zakonom o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju i određuje se na mirovine ostvarene u razdoblju od 1999. do 2010. godine u rasponu od 4% do 27%, a od 1. siječnja 2010. u iznosu od 27%. Od 1. siječnja 2012. dodatak je sastavni dio mirovine.
Osobni bodovi
Osobni bodovi ovise o mirovinskom stažu i plaćama koje je osiguranik ostvario za vrijeme radnog vijeka, a utvrđuju se tako da se prosječni vrijednosni bodovi pomnože s ukupnim mirovinskim stažem i polaznim faktorom i jednako se računaju za sve vrste mirovina.
Vrijednosni bodovi
Vrijednosni bodovi računaju se tako da se plaća, odnosno osnovica osiguranja podijeli s prosječnom godišnjom plaćom svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj za istu kalendarsku godinu, a za izračun uzimaju se u obzir plaće od 1970. do godine koja prethodi godini ostvarivanja prava.
pa lijepo vam piše.
kako se određuje mirovina?, tj. temeljem kojeg izračuna vam država obećava da ćete toliku mirovinu i imati.
to, u konačnici, ne znači da ćete istu mirovinu i ostvariti.
I. stup je trenutno upravo to što sam i naveo, ponzi shema i skup dobrih želja.
zato ga vlada stalno mora i dopunjavati, jer postojeće uplate ne pokrivaju prijašnja obećanja.
a, nažalost, ne vidim da je trend da se ovo dopunjavanje smanjuje, već se povećava.
kažem, dao Bog da naših potomaka bude više od nas i da bolje žive 🤷
dopunjavanje je tu radi povlastenih mirovina(i najnovijih obiteljskih-nacionalna-te povecanja braniteljskih)kojih je sve vise i sve su izdasnije pa samim time i dopunjavanje mora bit sve vece i vece.
Nikako vam ne stoji ova shema svi cemo imat isto a uplacivat cemo razlicito.
ta shema koju predlazete moze funkcionirati jedino ako je odvajanje za 1 stup (solidarnosti) svima jednaka(u eurima a ne u postocima) i onda svi jednako zavisno od godina uplata jednako i dobivaju iz 1 stupa. samim time bi se u drugi stup odvajalo puno vise pogotovo bi vise odlazilo ovima s visim primanjima pa samim time bi imali i vec mirovine.
-
Umjesto da se prica o smanjenju poreza i drzavnog aoarata, ovdje se zazivaju novi porezi.
Pa obećao vam je HDZ već deset puta da će smanjiti broj lokalnih jedinica. Obećat će opet ako treba. 😂
pa dok nam ja ovakvih kao sto ste vi i slicni koji zazivate nove poreze mogu nam i dalje obecavat sto god zele i uvodit nove poreze jer eto uvjek ima netko na koga ce se to zalijepit. u ovom slucaju se zalijepilo na nekolicinu ovdje u kojoj ste i vi.
-
a npr ... porezi na kapitalnu dobit su 30% u SAD pa bi mogli rec da bi bilo lijepo da i kod nas uveudu tako veliki porez nekolicini koji trguju dionicama
tada cemo svi zivjetu u "ravnopravnosti" s ogromnim teretima na ledjima.
SAD zato nema pdv. A imaju porez na imovinu boli glava. Zato imaju razvijeno gospodarstvo i mogu sebi dozvoliti visok porez na kapitalnu dobit.
Treba gledati cjelokupan kontekst a ne samo uzimati ono što nam se sviđa.
upravo tako i onda je vrlo neozbiljno tvrdit da netko tko je utukao svoju ustedjevinu(do koje je dosao placajuc porez na dohodak-kapitalnu) u apartman placa samo 300 kuna poreza godisnje i da mu treba uzet nekretninu kroz poreze(5%) u slijedecih 20 godina. to treba onda uvest i na dionice-obveznice-štednju pa da zejedno zivimo u nekom kanalu ili na klupici pred konzumom.
al ako cemo o ravnopravnosti sto da radnik placa vece poreze od vas na dionicama ili iznajmljivaca? treba dionicare opteretit vecim porezima i doprinosima pa da i njima i radniku bude jednako tesko. sto da vama bude lakse nego nekom radniku...jel to cilja vaseg zazivanja novih poreza?
-
Npr. u Poljskoj su tereti na plaće dvostruko niži nego u Hrvatskoj.
a npr ... porezi na kapitalnu dobit su 30% u SAD pa bi mogli rec da bi bilo lijepo da i kod nas uveudu tako veliki porez nekolicini koji trguju dionicama
tada cemo svi zivjetu u "ravnopravnosti" s ogromnim teretima na ledjima.
dobro su debunkali ovaj mit o pretjeranom oporezivanju dohodaka kod nas.
To nije nikakav mit nego lako provjerljiva činjenica.
PDV je najmanje štetan od svih poreza jer je porez na potrošnju a dobar dio potrošnje čine stranci koji mu daju dodatni doping u ljetnim mjesecima.
spomenuo je debunkanje poreza na dohodak a ne pdv-a.
niste li vi rekli stranicu prije da treba oslobodit 2M radnika i opteretit 200.000 vlasnika nekretnina? a tvrdi se da je vlasnika 80% u hrvatskoj?kao svi imaju svoju nekretninu i da to nema nigdje u svijetu? e pa te dve tvrdnje jedna drugu pobijaju. ili je 5% vlasnika po vasoj tvrdnji ili je 80% vlasnika po indexovoj tvrdnji. neko tu nije u pravu.
-
🤷
šta se tiče američkih mirovinaca, slušao sam jednog lika koji se bavi financijskom forenzikom, da se tamo u knjigama krije hrpa smeća koja ima dobar book value, jer ga isto drže do dospijeća, a, u biti, ne vrijedi ništa.
obično se radi o privatnim tvrtkama koje ne kotiraju na burzi.
njega obično angažiraju učitelji, vatrogasci i slična ekipa da im pročešlja knjige od njihovih mirovinskih fondova.
prevedeno: njihovi "poslovni anđeli", VC-i i slični su svoje portfolio-e tamo utrpali mirovincima, a vidim da i kod nas lobiraju da mogu uraditi istu stvar (ako niste pratili, većinom se radi o nekakvim "tech" startupima).
Toga se najvise bojim a krenulo je . pocelo se pricat da ce omogucit mirovincima ulaganje u startupove i raznorazne IPO ICO sheme.
Naravno da takve spike odma nalete na plodno tlo. Uzmimo Rimca. ak pitas na placu za Rimca i dal bi ulozil u njega naravno da bi 99% njih uloziloa rimac grupa npr nije revidirala fi za 2021 godinu. naravno da su im svi rokovi istekli odavno. naravno da proizvede 0 ili 1 auto na godinu i naravno da je u minusu kolko se sjecam 500milja 2021g i da je to daleko vise pa zato ni ne revidira fi. kad tome dodamo da mu je drzava poklonila zemljiste na 69 godina i da placa 1lipu po kvadratu te da mu je tata poznat hrvatskom pravosudju s malverzacijom zemljista po slavoniji, kako ta prica onda moze poc u krivo
al hebiga raja misli da je rimac novi tesla i mladji musk. sto se ovog drugog tice tu bi se jos mogao i slozit jer mate stvarno zna lupetat bezveze(od svemirskog lifta preko el.brodova do najbrzeg el.auta na svijetu) kao i musk samo za razliku od muska mate ne zaradjuje nista.
i da spomenemo ono sto nas novi Tesla cesto govori. "..sam odvajao od gableca da bi si sklepao kockicu"... tata tajkun a on odvaja od sedvica
nakon toga je slijedio strelovit rast naseg tesle. najvise je znanja upio na forumima gdje je cak saznao tajne i razlike izmedju DC i AC struje .
-
upravo tako - ne treba uvodit nove poreze( npr nekretnine ili kompletnu imovinu-novac-dionice) nego treba smanjit postojece .
ako je sad nesrazmjer izmedju poreza na dohodak i poreza na kapitalnu vlada ce vrlo rado povecat porez na kapitalnu a sigurni ce se jako opirati smanjit porez na dohodak. vlada ce vrlo rado uvest porez na nekretnine al zato se nikako nece odrec pdv-a na energente da olaksa svima placanje rezija.
da ne spominjem parafiskalne namete kojih je bezbroj.
-
a sto cemo s porezom na imovinu? imas nekretninu. imas podstanare. placas porez na imovinu 10% od najamnine. znaci placat ces porez na imovinu i jos porez na nekretninu? i eto opet se vracamo na ravnopravnost. ako netko mora platit porez na nekretninu onda i imaoc dionice mora platit porez na dionicu samo zato jer je ima. i imaoc nekretnine i imaoc imovine(dionica) placaju porez od 10% odnosno . jedan na kapitalnu dobit a drugi na imovinu. i jedan i drugi su povlasteni u odnosu na radnika i porez na dohodak. ktome imaoc nekretnine jos mora platit i porez pri prodaji-kupnji mada je placao i porez pri iznajmljivanju a bogami i pdv kad je kupovao stvari da namjesti nekretninu.
zanima me kako gledate na štednje? i to je imovina. ktome štednja je osigurana do 100.000€ . i ajmo uvest ravnopravnost. zasto je necija stednja osigurana od drzave do 100.000€ a necija nekretnina od 100.000e nije? zasto ovaj s nekretninom mora osigurat stan od potresa a ovaj s stednjom ne mora osigurat stednju od potresa na financijskom trsistu? ovom propala banka- a ovom drugom propala zemlja i kuca se srusila.
-
ljudi, nemojmo se baviti zarezima, gledajmo širu sliku, a to je da porezni sustav treba biti ujednačen, a da tržište odredi kome se više isplati iznajmljivati podstanarima, a kome turistima 🤷
potpuno se slazem. svi znamo kak nam je lijepo bilo kad se nije placao porez na kapitalnu dobit i naravno da su onda neki navijali(koji ih nisu imali) da treba tu drzava zagrabiti i zagraabila je. i to je uredu. al sto da je zagrabila 50% umjesto 10% kako bi to ovdje neki htjeli zagrabit u tudje nekretnine al nebi da im se grabi u njihovu imovinu(keš-dionice-aute)
treba li izjednaciti porez na kapitalnu s dohodkom? ak drzava uzme 40% od dohodka treba li uzet u 40% od kapitalne ?
nemoguce je to poravnat i da svi budu zadovoljni. prije ce svi biti nezadovoljni. eto radnik je nezadovoljan jer mi ovdje vrtimo milijune i dajemo samo 10%
neki ovdje su nezadovoljni jer oni tamo iznajmljivaci daju samo 300kn po krevetu a oni ovdje daju 10 %...
umjesto da smo zadovoljani sto tu placamo samo 10% mi smo nezadovoljani jer onaj tamo placa manje od nas :..nek krava crkne....
-
kazete 570kn *60 dana =34.200kn . tu treba odbit rezije za 60 dana. odbit radnika za 60 dana koji je pospremao za gostima i prao. kolko ostane? kolki je neoporezivi dio na dohodku? pa rad preko studentservisa da ne upadne u porezne skare je 24.000kn. znaci da odbijemo i tih 24.000 od onih 34.000 i te rezije i placu nekom studentu da cisti taj apartman 2 mjeseca ispadne da je i tih 300kn*2 previse jer kako god okrenuli ipak taj apartman trazi i odrzavanje te kupnju nove klime- frizidera-farbanje zidova itd.
zato i imamo clanke das 300kuna godisnje poreza i mozes 300.000 kuna zaradit iznajmljivanjem..
jeje. mozes ak dilas drogu u tom apartmanu s jednim krevetom
Niste kolega pažljivo čitali, iznajmljuju se tri sobe s kupaonama, gazdarica sama čisti( čisti ??? ) ,
posteljina iz Lidla, šarena, rohava koja se ne pegla, a nakon završetka sezone dolaze građevinski radnici kojima se predaju ključevi, a susjeda ih malo nadzire i preuzima ključeve kad odu.
To iznajmljivanje bi se trebalo tretirati kao dugoročni najam u neturistucke svrhe i trebalo bi odvojeno voditi evidencije i platiti porez na dohodak, ali tko će to kontrolirati, tko će zaviriti u njihove torbe da provjeri da li su unutra gaće za plažu ili alat… i tako to…..
3 -5 -12 soba je nebitno kad se placa po krevetu. napisali ste 2*300kuna znaci da su dva kreveta u pitanju a ako nisu to je stvar inspekcije a ne poreza i mjenjanje poreza radi utaje. tako su mi smijesni i ovi za ukidanje rada nedeljom jer se radnik treba odmorit i imat nedelju za druzenje s obitelji i odlazak u crkvu. pa nek se odmara neki drugi dan. nek ide u crkvu ponedeljkom .crkva je otvorena. nek se druzi s obitelji svaki dan a ne samo nedeljom. crkveni lobij je tu tolko jak da se radi crkve mijenja zakon. mozda da zatvorimo sve ducane jer se krade po ducanima? zatvoris ducane i eto rijesio si problem kradja po ducanima. to je ta logika koja se primjenjuje oko rada nedeljom i oko neprijavljljivanja viska kreveta kao i iznajmljivanje izvan sezone. ako je netko u nekom prekrsaju treba mu poslat inspekciju pa ako imate saznanja da ona ima vise kreveta posaljite inspekciju. ako znate da je u najmu nakon sezone nekim radnicima posaljite inspekciju .to je posao inspekcija a ne zakona o nekretninama.
ktome sto gazdarica nema pravo na zaradu ak sama cisti? mozda da joj vi dodjete ocistiti i naravno da vam to ne plati jer cemu da se vrednuje vas rad a njen ne.. a vidimo da bi vi to bolje od nje obavili (bar po prici ovdje na forumu). dal je tamo cisto ili nije ce njeni gosti prosudit i to nije na vama . da je tako kako vi kazete onda tamo nikad nitko ne bi dosao i platio tih 570kn po danu
-
Ma kolega Paulie , ne smatram ono sto sam napisala u prvim rečenicama svog posta miješanjem države nego samo uspostavom nekakvog reda ponukana primjerom u kući na moru gdje ja imam apartman. Dakle , gospođa iznad moje etaže iznajmljuje 3 sobe turistima preko bookinga, smještajnim jedinica dodijeljene 3* , pa recimo oglašava obiteljsku de luxe bračnu sobu veličine 15m2 sa vlastitom kupaonicom, u stvarnosti je to soba od 8,90 m2, a kupaona jedva da se ugura u nju jedna osoba, nema vise od1,80 m2. U to sam sigurna jer je to bila obiteljska kuća roditelja moga supruga, raspored i kvadratura prostorija na sve tri etaže bila je identična. U špici sezone jedno noćenje ovog ljeta bilo 570 kuna, a godišnji paušal 2• 300 kuna= 600 kuna za sobu i bila je dva mjeseca ful puna.Kuća je stara 40 godina, nerenovirana osim moje etaže koju sam 2016. renovirala u opsegu od recimo 95 % jer sam ostavila nedirnuta samo četiri vanjska zida i postojeće otvore.
Mene je sram i neugodno mi je kad dotična gospođa koja je uzgred rečeno nepismena ( nikad nije bila upisana u školu, a potpisuje se tako da nacrta svoje inicijale )) , od jezika govori samo nekakvu mješavinu bosansko- hrvatskog jezika prima turiste, uglavnom strance. S takvom turističkom ponudom se samo sramotimo.
kazete 570kn *60 dana =34.200kn . tu treba odbit rezije za 60 dana. odbit radnika za 60 dana koji je pospremao za gostima i prao. kolko ostane? kolki je neoporezivi dio na dohodku? pa rad preko studentservisa da ne upadne u porezne skare je 24.000kn. znaci da odbijemo i tih 24.000 od onih 34.000 i te rezije i placu nekom studentu da cisti taj apartman 2 mjeseca ispadne da je i tih 300kn*2 previse jer kako god okrenuli ipak taj apartman trazi i odrzavanje te kupnju nove klime- frizidera-farbanje zidova itd.
zato i imamo clanke das 300kuna godisnje poreza i mozes 300.000 kuna zaradit iznajmljivanjem..
jeje. mozes ak dilas drogu u tom apartmanu s jednim krevetom
-
to uvijek neradnici misle kako drugi samo sjede u kaficu a lova kapa, a oni ni malim prstom nisu mrdnuli
apartman si dobio besplatno, apartmani se sami ciste, rezije ne postoje, nema poreza nema pristojba, ni pdva na provizijske usluge agencija...
turisti sami ulaze i odlaze, ne piske i ne kakaju, perpetum mobile apartman koji ima popunjenost 373 dana u godini
upravo tako. i onda se u clanku napise da je dohodak oporezovan s npr 18000kn godisnje a povlasteni iznajmljivac daje 300kuna po krenetu do 300 000kn. i nijednom rijecju ne spomene koliko to kreveta moras imat i koliko t odana moras iznajmljivat i po kojoj cijeni da bi dogurao do 300 000kn
citatelj odma misli da iznajmljivac daje godisnje 300kn a zaradjuje 300000kn . da ne spominjem da je taj krevet kostao, da posteljinu treba prat da je cigla oko kreveta takodjer kostala itd. da klima-komunalije -struja-odrzavanje te radnik koji to sve radi takodjer kosta i da se sve to mora platit iznajmljivac a radnik s dohodkom to ne placa jer to placa poslodavac(iznajmljivac).
-
znaci ti bi uveo porez, na nesto sto si vec kupio? svake godine?
Znači kad ulažem u dionice, nisam već platio porez?
Znaci zelite placat porez zato sto drzite dionice(nekretnine) nakon toga placate porez na prodaju dionica (nekretnina) i kad umrete zelite da vam obitelj ne nasljedi dionice(nekretnne) nego 50% zelite dat drzavi od svoje ustedjevine-dionica-kesa i nekretnina?
stvarno zelite da svu vasu mukom stecenu imovinu(nekretninu-keš-dionice) naslijedi drzava u iznosu od 50% ili ste mislili da samo treba uzet 50% onoga sto vi trenutno ne posjedujete (nekretninu)a da dionice-ustedjevinu-itd... ne treba oporezivat s 50% u nasljedivanju
Kao sto je netko spomenuo tako nije bilo ni za vrijeme Tita. nakon par godina sve bi postalo društveno vlasnistvo a svi gradjanji bi postali podstanari bez ijedne nekretnine - dionice ili kesa u djepu.
-
ERSTE napokon sredio stranicu pa sad i porez pokazuje kak spada.
-
Smanjit unos kofeina i opijata pa ce vam se manje pricinjavat bijeli misevi. Valjda sudite po sebi pa mislite da svi oko vas isto razmisljaju. Mozda je stavit neprikladna rijec al je samo to neproikladna rijec a ne podcjenjivanje podstanarstva.
Tvoji postovi inače obiluju neprikladnim riječima. Tu ni kofein ni opijati ne pomažu.
"
Sad će mnogi koji su uložili u obveznice škicati dividendne prinose na nekim dionicama koji su i po nekoliko puta veći i pitati se gdje im je bila pamet. I pomalo se okretati prema dionicama. Pogotovo kad su mlađi investitori u pitanju. Tako to ide."
ovo je vas post o mladim investitorima. kao sto vidimo spranca je ista . zato ste i mislili za moj post da je podjcjenjivanje jer se tako vi ponasate.
ak je mlad onda je glup i nije bas pametatan, a vi ste stari pa ste zato jako pametni .
samo za razliku od vas ja svoje "stavljanje podstanara" nisam branio nego sam odma rekao da je neprikladno izrazavanje a vi ste svoju pamet odnosno mladju glupost i dalje obrazlagali i branili svoj stav da su mladi ulagaci u biti glupi.
i sad sjasi s mene i posveti se temi.(ne ovo nije neprikladno izrazavanje)
-
Nije li i dionica(kripto) takva? cekas da je jednog dana nekom prodas po vecoj cijeni nego si je kupio?
cak ti donosi profit veci ak stavis podstanare unutra nego sto sto dobije od divke.
Tako ti o podstanarima s visoka. Staviš ih unutra za svoje zadovoljstvo ko da su namještaj a ne ljudi.
Smanjit unos kofeina i opijata pa ce vam se manje pricinjavat bijeli misevi. Valjda sudite po sebi pa mislite da svi oko vas isto razmisljaju. Mozda je stavit neprikladna rijec al je samo to... neprikladna rijec, a ne podcjenjivanje podstanarstva.
-
Po tome se vidi koliko je to sve umjetno prenapuhano sa cijenama kvadrata.
Imas imovinu koja je nefunkcionalna i ne donosi ti profit, osim sto se nadas da ces je jednog dana imati nekom prodati po vecoj cjeni nego si kupio 🤔
Nije li i dionica(kripto) takva? cekas da je jednog dana nekom prodas po vecoj cijeni nego si je kupio?
cak ti donosi profit veci ak stavis podstanare unutra nego sto sto dobije od divke.
-
Neki bi to rekli i za dionice. npr...neupuceni
-
ja sam uzo malo po 55.50 pa malo po 55 . nadam se da necu morat malo na 54,5 ili nedaj boze ispod 50
sve je blize ovih 50