Što je s ovim LUMN ?
-40% u mjesec dana.
-80% u godinu dana.
Što je s ovim LUMN ?
-40% u mjesec dana.
-80% u godinu dana.
razlika je jer jedan gleda SAD drugi Njemacku? valjda?
Tkogod kaže da je kripto sigurniji od dionica nije baš pri zdravoj pameti. Preporučam da ga odmah stavite block/ignore i uštedite vrijeme rasprava i nepotrebno čitanje posta.
Vidim da se vanka pad nastavlja. Nažalost već sam izašao iz shorta jer sam teški amater. A nisam ništa ni prodao na ZSE. Jer stalno netko iskače na prodaji ispred mene. Netko od ovih kojima nema panike i sve je u redu. kakvi klauni majko mila.
I kazete bezobraznici vam ne daju da budete prvi na asku majko mila cudno li je to
i niste se zapitali da niste mozda vi taj "klaun" kojeg spominjete koji zeli biti prvi na asku?
mozda da stavite sve na ignore
kad je to kripto propao na 0?
znamo da je povelik broj dionica prosle godine propo 70% .
znaci zakljucak je isti.
Dionice su dobro utočište, ako voliš šišanje na nulu, barem jednom ili više puta na godinu
Šišanje na nulu je kolokvijalni izraz, ne shvatiti doslovno. Sa 67k $ na 16k $ pasti, to je po meni radila mašinica. Znam da danas nikome nije dobar dan, sutra će biti bolje...valjda
pa radila je masinica i po dionicama.
nemos ti hodat svijetom bez uredne frizure. mora masinica malo podrezat
ktome nije BTC krenuo s 60.000 nego s 0.0001$ i dosao do 60.000$
kad malo pogledate stare postove po forumima iste price su se odvijale i 2018. kad je pao s 20.000 na 6000. nakon par godina je dosao tu gdje vi sad ponavljate tu pricu iz 2018. na 60.000. i gle pao je na 20.000 na prosli vrh. gdje ce otic s 60.000 za par godina ak je s 20.00 otisao na 60.000?
ocekujem opet isti post za par godina i komentar da je opet bilo sisanje na 0 ,odnosno pad s 200.000 na 60.000
Display Morekad je to kripto propao na 0?
znaci zakljucak je isti.
Dionice su dobro utočište, ako voliš šišanje na nulu, barem jednom ili više puta na godinu
Šta nije onaj neki takozvani stable coin pao za 99% prije godinu dana i to u jednom danu?
Ako je to stabilnost, onda ne znam što je nestabilna valuta
kao da pitamo sta nije inflacija u yugi bila 10000% ? nemos poistovjecivat svaki kripto coin sa btc kao sto ne mozes usporedjivat ni svaki fiat s dolarom. i onda madjarima propadne forinta pa ja odma ovdje dotrcim i slavodobitno konstatiram kak je novac propala stvar jer eto forinta pada te se vracamo na placanje krumpirima.
Ekvador je naučio na teži način baš to što sada pišete
to je tako ako si u to usao na samom vrhu.
kao sto bi tako bilo i da si usao na 570 u ATPL ili u teslu na 300$.
prekratko vrijeme ste uzeli. uvjek nastaje kaos pri naglom padu. to ne znamo iz kripta nego iz dionica.
Btw, upeavo je btc i zamisljen da kad banke pocnu rokat zbog loseg upravljanja, pohlepe ili FEDa da bude sigurno utociste, divitalno zlato i alternativa gramzivim bankama.
Kripto je dobro utočište, ako voliš šišanje na nulu, barem jednom na godinu.
kad je to kripto propao na 0?
znaci zakljucak je isti.
A ja bas mislio kupit kucicu na Visu, sad se mislim
bolje vam je i jeftinije na Visu u Podstrazju ili Pritišćini
To je uvijek, pa i u vrijeme Juge bila najbolja zaštita od inflacije, a kada sam o tome pisao prije dvije godine, dobio sam salvu kritika
od mene sigurno niste, jer je moj trenutni portfolio cash i nekretnine, čak i nešto "narodnih" obveznica
Dje si rodjo
oduvjek je nase podneblje preferiralo keš i beton. sad smo prosirili vidike i na obveznice:D
razlika portfelja nam je jedino u obveznice-dionice
da al i dalje ostaje drugaciji podatak od 150kn ili 300kn minimum.
oba dva misljenja daje porezna. koji je tocan podatak? naravno da ni na jednom dokumentu od porezne nema datum tako da po potrebi mozemo uzet jedno ili drugo misljenje
Da. 300kuna je minimum pa puta koeficijent koji odrede lokalci. pa to moze bit i 200 eura po krevetu.
Zakon određuje samo lokalnim jedinicama okvir, po starom u kunama to je od 150 do 1500 kuna, u eurima od 40 do 199 eura, a ne znam o kakvom još koeficijentu pričate.
Kako se utvrđuje godišnji paušalni porez na dohodak?
Godišnji paušalni porez na dohodak utvrđuje se kao umnožak broja kreveta odnosno broja smještajnih jedinica u kampu, visine paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu i odgovarajućeg koeficijenta područja na kojem se usluga pruža.Na dodatne (pomoćne) krevete paušalni porez se ne plaća. Visina paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu iznosi 300,00kuna po krevetu, odnosno 350,00kuna po smještajnoj jedinici u kampu.Koeficijent područja na kojem se pruža usluga određuje se prema pripadnosti naselja u kojemse usluga pruža.
Godišnji paušalni porez na dohodakod iznajmljivanja turistima =broj kreveta x 300,00 kn x koeficijent područja
https://www.porezna-uprava.hr/Gradani/Documents/KratakVodic_IznajmljivaciRezidenti_%202_%2010_18.pdf
e sad. tu spominje kampove mada kampovi spadaju kao i ostali pausalci.
kao i sve kod nas tako su i zakoni koji objasnjavju tako jednostavan porez kao sto je pausalni u biti vrlo komplicirani i podlozni manipulacijama.
i zato nadjdes razlicite podatke:
npr:
4. Kako se utvrđuje godišnji paušalni porez na dohodak?
Godišnji paušalni dohodak, godišnji paušalni porez na dohodak i prirez porezu na dohodak utvrđuje se poreznim rješenjem koje donosi nadležna ispostava Porezne uprave. Rješenjem utvrđeni godišnji paušalni porez na dohodak i prirezu porezu na dohodak je konačan porez pa po toj osnovi se ne može podnijeti godišnja porezna prijava.
Godišnji paušalni porez na dohodak utvrđuje se kao umnožak broja kreveta, odnosno broja smještajnih jedinica u kampu i/ili kamp-odmorištu i/ili objektu za robinzonski smještaj, i visine paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici. Odluku o visini paušalnog poreza na dohodak donosi predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave. Visina paušalnog poreza ne može iznositi manje od 19,91 eura (150,00 kn), a niti više od 199,08 eura (1.500,00 kn).
Da. 300kuna je minimum pa puta koeficijent koji odrede lokalci. pa to moze bit i 200 eura po krevetu.
kako futuresi, jesu još zeleni kod nekoga, kod mene više nisu
trebali ste SS napravit dok je jos bilo zeleno
Meni i pbz bloka, vidim cijenu, ali ne i naloge i obavljene transakcije
bolje mi je da ni cijenu ne vidim
aplikaciju? kaj imaju i aplikaciiju? nemam pojma
ja sam na kompu i web pregledniku.
mozda da upalite mobilne podatke i uplatite koju kunu jer bez kuna nema interneta
pa erste broker je aplikacija...ne može ni preko moba ni preko laptopa, dva različita izvora neta, nije do mene.
ja se spajam u pregledniku : https://web.erstebroker.hr i radi
dal oni tu svoju stranicu zovu aplikacijom nemam pojma. al za mene je aplikacija nesto sto radi samo za sebe . skines instaliras. a ovo to nije.
Nisam primjetio. al proucavao sam narodne novine o pausalcima pa je mozda bas u to vrijeme stekalo.
Meni samo vergla u mistu, neće da se prijavi u aplikaciju...
aplikaciju? kaj imaju i aplikaciiju? nemam pojma
ja sam na kompu i web pregledniku.
mozda da upalite mobilne podatke i uplatite koju kunu jer bez kuna nema interneta
Nisam primjetio. al proucavao sam narodne novine o pausalcima pa je mozda bas u to vrijeme stekalo.
Kolega Emile, jel kod vas erste radi???
Da. normalno cijeli dan. Nisam nista prodavao i kupovao pa za taj dio ne znam, al pregledi svi rade.
bolje da mi ne radi, pa da ne vidim ovo crvenilo
Evo da dalje ne razvlacimo kojekakve price :
(Narodne novine broj: 9/16, 54/16, 61/16, 69/17 i 120/19). Povjerenstvo Upravnog odjela za turizam i pomorstvo očevidom utvrđuje ispunjavanje uvjeta za vrstu i kategoriju objekata
1.2. KOJE SU UGOSTITELJSKE USLUGE U DOMAĆINSTVU Ugostiteljske usluge u domaćinstvu su: -usluge smještaja u sobi, apartmanu, studio apartmanu i kući za odmor kojih je iznajmljivačvlasnik, do najviše 10 soba, odnosno 20 kreveta ( ne ubrajaju se pomoćni kreveti ) -usluge smještaja u kampu, kamp odmorištu na zemljištu kojeg je iznajmljivač vlasnik, sa najviše 10 smještajnih jedinica, odnosno za 30 gostiju istodobno -usluge doručka gostima kojima iznajmljivač pruža usluge smještaja.
1.3. U KOJEM MJESTU ISHODITI RJEŠENJE Za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu iznajmljivač mora ishoditi rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, koje izdaje Upravni odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, nadležan prema mjestu u kojemu se nalazi objekt. Znači da iznajmljivač predaje zahtjev u jednom od sljedećih gradova:
1.4. PREDAVANJE ZAHTJEVA ZA IZDAVANJE RJEŠENJA Obrazac Zahtjev za izdavanje rješenja o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu(građani-iznajmljivači) može se preuzeti na stranici Splitsko – dalmatinske županije http://www.dalmacija.hr ili u Pisarnici. Iznajmljivač mora Pisarnici (Protokolu) nadležnog ureda predati zahtjev za izdavanje rješenja o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu. Zahtjev se može predati osobno, uputiti poštom ili mailom na pisarnica@dalmacija.hrIznajmljivač predaje zahtjev kada je priložena sva potrebna dokumentacija i kada je objekt u potpunosti uređen i opremljen, odnosno spreman za prijem gosta.Ako iznajmljivač nije u mogućnosti osobno predati zahtjev, u njegovo ime ga može predati i potpisati samo osoba koju je iznajmljivač opunomoćio (uz predočenje odvjetničke punomoći ili pisane punomoći koja je ovjerena u Javnog bilježnika). Obrazac zahtjeva je potrebno popuniti i potpisati. Iznajmljivač u zahtjevu mora navesti osobni identifikacijski broj (OIB) a što se odnosi i na državljane Europskog gospodarskog prostora i Švicarske konfederacije. U zahtjevu se mora navesti točna adresa prebivališta odnosno grad, ulica i kućni broj (koji su istovjetni podaci sa osobne iskaznice). Strani državljani navode adresu i državu svoga prebivališta te ime i prezime osobe koju su opunomoćili da ih zastupa u RH i koja govori hrvatski jezik te njene podatke: telefon/mobitel za kontakt u RH i njenu adresu u RH.
1.5. KOJU DOKUMENTACIJU PRILOŽITI UZ ZAHTEV U privitku zahtjeva je potrebno dostaviti dokaze:
1.5.1.dokaz o državljanstvu (osobna iskaznica, putovnica)
1.5.2.dokaz o vlasništvu objekta (sobe, apartmana, studio apartmana, kuće za odmor) ili o vlasništvu zemljišta za kamp
1.5.3. dokaz o uporabljivosti objekta - dokaz da građevina-objekt u kojem će se pružati ugostiteljske usluge u domaćinstvu ispunjava uvjete sukladno posebnim propisima kojima se uređuje gradnja
1.5.4. dokaz o uplaćenoj upravnoj pristojbi
1.5.5. dokaz o uplaćenoj naknadi za trošak očevida 1.5.6. Objekti koji se žele iznajmljivati moraju ispunjavati uvjete za određenu vrstu i kategoriju, odnosno moraju biti uređeni i opremljeni sukladno Prilozima Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu
2.2.1. AKO JE IZNAJMLJIVAČ VLASNIK OBJEKTA Dokaz o vlasništvu objekta je Izvadak iz zemljišne knjige (Vlasnički list) ili Izvadak iz Knjige položenih ugovora koji se može dobiti u Zemljišno – knjižnom odjelu Općinskog suda, kod javnog bilježnika ili putem e-građani. Izvadak ne smije biti stariji od šest mjeseci. Vlasništvo se može dokazati i pravomoćnom sudskom presudom.
2.2.2. AKO JE IZNAJMLJIVAČ SUVLASNIK - PISANA SUGLASNOST SUVLASNIKA
Ako građevina u kojoj se nalazi stan nije etažirana, odnosno ako ste u zemljišnoj knjizi upisani kao suvlasnik u idealnom dijelu (npr. 1/3, 1/5 i sl.), u tom slučaju morate dostaviti pisanu suglasnost svih upisanih suvlasnika.
2.2.3. AKO IZNAJMLJIVAČ NIJE VLASNIK NI SUVLASNIK OBJEKTA
Iznajmljivač može pružati ugostiteljske usluge u domaćinstvu i u objektu (soba, apartman, studio apartman, kuća za odmor) i na zemljištu za kamp koji su u vlasništvu njegovog bračnog ili izvanbračnog druga, životnog partnera sukladno propisu koji regulira životno partnerstvo istog spola, srodnika u ravnoj liniji ili člana obitelji, uz njihovu pisanu suglasnost.
U tom slučaju, iznajmljivač uz zahtjev mora priložiti: -dokaz o vlasništvu objekta -dokaz o obiteljskom odnosu sa vlasnikom objekta (rodni list, vjenčani list, dokaz da je iznajmljivač izvanbračni drug vlasnika ili životni partner vlasnika i sl.) -pisanu suglasnost vlasnika
2.2.3.1. PISANA SUGLASNOST VLASNIKA Vlasnik može potpisati suglasnost na jedan od načina opisan pod točkama 2.2.2. od a) do i) koje se odnose na suvlasnika. Iznajmljivač ne može biti osoba koja je kao zakupoprimac potpisala Ugovor o zakupu objekta sa vlasnikom s kojim nije u obiteljskom odnosu, odnosno ne može se registrirati kao građanin - pružatelj ugostiteljskih usluga u domaćinstvu nego mora registrirati obrt ili trgovačko društvo koje će, temeljem ugovora o zakupu, obavljati ugostiteljsku djelatnost pružanja usluga smještaja kao poslovni subjekt
i tu dolazimo do pitanja. Dal mozes dat pisanu suglasnot rodbini ako vec ti iznajmljujes krevete u tom istom domacinstvu.
Definitivno ne mozes dat punomoc nekome tko nije obitelj a da on bude u pausalnom iznajmljivanju.
domacinstvo=iznajmljivac(dal muž ili zena ili clan obitelji je nebitno)
Display MoreDisplay More???
to provjereno ? negdje to pise? to sto ja imam punomoc ne znaci da to i dalje nije vlasnistvo vlasnika i da su to njegovi kreveti a ne moji.
ako to radi u vase ime i dalje je to vase jer prihod imate vi a ne on.
ako prihod ima opunomocenik onda morate imati neki ugovor o najmu izmedju njega i vas pa samim time potpadate pod porez na iznajmljivanje.
ako imate neki info ili linki da je dovoljno dat punomoc nekom da uzima novce umjesto vas i da onda ni vi ni on ne placate porez slobodno ga stavite ovdje.
thx
Nemam link , ali imam iskustva iz stvarnog života, znam obitelj koja to tako radi, obveznik paušalnog plaćanja poreza je iznajmljivač, a ne vlasnik nekretnine.f
to mi je jasno al pitanje je sto to on iznajmljuje ako nije vlasnik? odakle mu kreveti? ili su njegovi (vlasnik) ili ih je unajmio od nekoga).
u zakonu se spominje uvjek "domacinstvo" i mislim da broj kreveta ide po domacinstvu, a ne 20 kreveta po svakom clanu domacinstva a kamoli 20 kreveta po svakom opunomoceniku kojih moze biti stotine po toj teoriji.