Zaraza se širi i po EU.
i po kriptu...
Zaraza se širi i po EU.
i po kriptu...
Display MoreDisplay Morenov sam u ovim vodama pa nikako da shvatim kako to funkcionira.
kad oni svoje prodaju jeftino onda cete vi ili netko kupovat skupo i to ce onda ic brzo jer ce bit skupo?
znaci "netko" ne kupuje danas od cerpa po 60 nego ce cekat da kupi od mene ili vas po 70 da bi brzo isli gore?
ja sam za takve bajke cuo da postoje samo u zemlji nedodjiji...
ne bi li isli jos brze gore da sad kupujete od cerpap po 60-62-65? ili mislite da cemo ic gore jer cemo jeftino kupovat?
prije ce ti sto jeftino kupe dans posle opet prodavat po malo skuplje.
Zakon ponude i potražnje.
Kada nestane prodavač na 60 eura idemo gore.
Samo zašto mu dati 60 eura kada je tražio 49.99.
Ne znam odakle zaključak da CERP prodaje.
A i da prodaje, nastavlja prodavati sitniš.
Naravno da prodaje u potpuno krivo vrijeme za sitniš. To je država 🤣
JA sam vec prestar da bi za svog zivota docekao da CERP proda svoj udio ovim tempom.
Al u pravu ste kad nestane prodavaca na 60 onda cemo morat kupovat po 60,20 pa 60,40
al kad nestane kupaca na 60 onda cemo vrlo brzo i na 50.
Hvala na pojasnjenju. To mi nije bilo jasno jer sam jos mlad i zelen..
Ne treba im se gurati visoko na bid. Zašto državu hraniti. Neka nam svima ponudi jeftinije i neka izađu.
Onda idemo brzo gore.
nov sam u ovim vodama pa nikako da shvatim kako to funkcionira.
kad oni svoje prodaju jeftino onda cete vi ili netko kupovat skupo i to ce onda ic brzo jer ce bit skupo?
znaci "netko" ne kupuje danas od cerpa po 60 nego ce cekat da kupi od mene ili vas po 70 da bi brzo isli gore?
ja sam za takve bajke cuo da postoje samo u zemlji nedodjiji...
ne bi li isli jos brze gore da sad kupujete od cerpap po 60-62-65? ili mislite da cemo ic gore jer cemo jeftino kupovat?
prije ce ti sto jeftino kupe dans posle opet prodavat po malo skuplje.
te banke i te apence nitko ne tjera da rade to što rade na naćin koji rade i uvjetima u kojima to rade, da bi im na kraju zbog njihove nesposobnosti, neznanja i pohlepe netko drugi trebao bit kriv........
Nije u tome poanta.
Da nisu sada te banke pale kad je kamata feda 4.75 kod sljedećeg ili sljedećih povećanja kamate srušilo bi se možda nešto još veće.
Kad u katastrofi izazvanoj tsunamijem ili potresom stradaju tisuće kažeš li onda sami su krivi jer su znali da žive u rizičnim područjima?
Ono što Fed izaziva je gospodarski plimni val i oni što žive na rubu moraju stradati.
hmm. kad si vec spomenuo katastrofe osvrnimo se na Tursku. Da vecina kuca je pala jer je lose sagradjena. One koje su bile na zdravim temeljima i sa dovoljno zeljeza i betona nisu pale(sagradjene po propisima). tako su i ove banke pale jer su koristile lose materijale jer su bile pohlepne kao i onaj gradjevinar u turskoj.
FED radi sto mu je poso. ne moze glumit gljivu da ne bi propala neka banka jer lose ulaze tudje novce.
???
kad je to ukinula?
20.03.2023 krece novi krug APN poticaja.
i kad god ga ukine napravice napokon nesto dobro.
Rečeno je da je to zadnji.
Mozda zadnji ove godine
nadam se da je to tocno pa da napokon mozes nac keramicara ispod 300kn po m2 a da je slobodan u narednih 6 mjeseci.
sto mislite dal ce raspustit ove iz agencije nakon toga? ...šala mala ..pa potrebni su u šumama
PS: Eto sto nam je Bacic rekao prije neki dan:
U tijeku je novi krug APN-ova subvencioniranja stambenih kredita. Na komentare dijela struke i oporbe da je ova mjera samo rezultirala rastom cijena nekretnina, Bačić kaže: “Ove godine prema zakonu je njegova zadnja godina provedbe, međutim to ne znači da ćemo mi taj model ukinuti. O tome ćemo odlučiti nakon stambene strategije koju ćemo napraviti ove godine. Nisam pobornik toga da govorim ili da razmišljam kako je taj model krivac za ovakvu cijenu stana”.
Napomenuo je da je na rast cijena nekretnina utjecao ulazak u eurozonu, to što trećinu stanova u Hrvatskoj kupuju strani državljani i što je znatno veća potražnja od ponude. A APN-ova subvencija je, kaže, moguće tek u nekom manjem postotku utjecala na cijene. Nova stambena strategija bi mogla sadržavati i subvencioniranje najamnine za podstanare, a kritičari se boje istog scenarija kao i s APN-om, da će samo rezultirati višim cijenama najamnina.
znaci, ne da ce zadrzat APN nego ce jos uvest APN2 za podstanare ...
Definicija gluposti: ponavljanje iste stvari ocekujuci drugaciji rezultat
Što mislite zašto je vlada potiho ukinula APN? Da nije možda zato što prva generacija korisnika prelazi na promjenjivu kamatu koju bi sada u cijelosti sami trebali snositi. I to u najgorem trenutku. Ako dio njih ne bude u stanju otplaćivati kredite tko će biti kriv i tko će preuzeti obvezu?
???
kad je to ukinula?
20.03.2023 krece novi krug APN poticaja.
i kad god ga ukine napravice napokon nesto dobro.
ovdje su sve izgleda mladci, kad se ne sjećaju stare devizne štednje i kombinacija s njom ...
pa na kraju su svi dobili svoje novce ma kolko su to slovenci htjeli eskivirat.
a i nije isto kad propadne banka ili kad propadne drzava.
mislim, može se dogoditi da nekoj našoj banci propadne matica, pa krene histerija.
ak je propala matica jel onda propala i banka kod nas?.......
ne . tada se vracamo na scenario od kolege juniusa
To naši maheri riješe lako...zatvori se banka 3-4 dana, preuzme je država za 1kn i objave u pon se nastavlja normalno poslovanje u unutar HPB grupe, te malo ruke ako treba da i Agencija za osiguranje depozita u vidu dokapitalizacije , ako treba može i HNB uskoči i otkupit malo obveznica od dotične banke da se stvori dodatna likvidnost.i riješena stvar.
Barem neke koristi od mafije.
Osigurana gotovina je 20000Eura, a što je sa vrijednosnim papirima kupljenim i prijavljenim kod brokerske kuće koja je propala, da li su oni neotuđive kad su prijavljeni kod SKDD
naravno. pa glase na tebe.
tu je i bio rizik raznoraznih brokera tipa REVOLUT ili Trading212. tamo nisi ti bio vlasnik dionice nego oni. zato si i mogao kupit samo mali dio dionice a ne cijelu.
kolko sam ja shvatio ovo s brokerskim racunom kod banke je najsigurnije sto postoji.
ak propadne banka lova na brokerskom se ne dira. znaci imao tamo 20.000€ ili 20M € je svejedno jer to ne potpada pod stecajnu/likvidacijsku masu banke.
s druge strane ak propada broker. kak ce propast broker ak je broker banka? broker nije zaseban subjekt da bi propao. tako da prica o 20.000€ osiguranja nema veze s vezom . ne vidim scenario tko bi i u kojem trenutku morao propast (dal broker-pa banka ili obrnuto) pa da ta sredstva s brokerskog racuna odu u stecajnu masu ili da padne pod ovrhu.
Al posto zivimo di zivimo svasta je moguce.
druga stvar su samostalni brokeri. ovih 20.000€ se odnosi na njih.
rijesenje problem je : krenite u shoping dionica-. ne drzite bezveze novce na brokerskom racunu.
neće banke propast, barem ne kod nas, zasad.
druga stvar će bit ako ljudi počnu povlačit depozite i krenu otkazi, ili firme krenu u bankrot.
downside trigger mogu biti loša sezona i nerad nedjeljom.
ili neki globalni fenomen tipa skidanje sa kineske sise radi Tajvana.
onda će portfolio banaka biti krcat nelikvidnom imovinom, poput hipoteka 🤷
ma nikad se to nece dogodit.
prije ce ic scenarijo:
uvest ce se porez na nekretnine pa ce svi prodat nekretnine i onda ce svi s kešom doc u banku . banka ce tad propast od silne tezine tolkih depozita
Display Moreda, takvu sam i ja informaciju jos prije dobio......i sad npr. banka propadne.......20000 € ti garantira država a što s ostatkom?.......
Evo ovako je bilo za Centar banku koja je imala brokerski odjel...
"Brokersko poslovanje je bilo integralni dio banke, a tada novac na računima ne ulazi u stečajnu i likvidacijsku masu, ali u njoj ostaje do odluke Trgovačkoj suda o pokretanju stečaja", sudac Trgovačkog suda mora unutar 30 dana odlučiti hoće li ili ne pokrenuti stečaj.
Podsjetimo, jesu li sredstva klijenata brokerskih kuća osigurana štednja ili ne, posvađala je HNB i Hanfu nakon propasti Credo banke u studenom 2011. HNB je tada poručio da treba razlikovati pruža li banka investicijske usluge ili samo vodi račun za investicijsko društvo. Ako pruža investicijske usluge klijentima (kao u slučaju Centar banke) novac je siguran i izuzima se iz stečaja ili likvidacije.
Dakle brokerski račun ako je dio brokerskog odjela banke, je safe haven.
bilo bi lijepo da isti post zaljepis u temu broker i brokerske naknade jer je dobar info upravo za tu temu
sad se već polako treba pripremati za korekciju u 18.00
prodo sam asx i toyotu. pa se pripremam za short
nije li se korencija pomakla na 17
na kraju ce i SHIP u zelenom zavrsit
Lova na brokerskom je možda izdvojena iz stečajne mase, ali navodno je lova na brokerskom računu osigurana do 150.000 kn ... dali je to točno?
da, takvu sam i ja informaciju jos prije dobio......i sad npr. banka propadne.......20000 € ti garantira država a što s ostatkom?.......
o tome je vec raspravljano ovdje na stranici 14:
Radi zaštite tražbina Klijenata koje kreditna institucija kao član Fonda za zaštitu ulagatelja (dalje u tekstu: Fond) nije u
mogućnosti isplatiti ili vratiti Klijentima, osnovan je Fond. Banka je po ZTK-u obvezna biti član Fonda. Najveći osigurani
iznos tražbine je 150.000,00 kuna (20.000,00 EUR) po Klijentu Banke kao člana Fonda
al nije to bas tako jer je broker sama banka . vise o tome u temi o brokerima.
brodari lijepo potegnuli
jedino SHIP ode 10% u minus. ne pratim pa nemam pojma zasto- valjda je divka bila:D
Ma, sramote moram zvat kolegu sa posla da mi kaže kako nakbrže doći do btc a :).
napit će mi se krvi.
Može i preko interactive brokersa no kod njih je to nuklearna fizika, naravno , a Revolut sam zatvorio, naravno.
imate u konzumu bankomat za kripto
ili uplata preko kartice ili neke banke ovdje
al tu su i fee-evi poveliki
i sto je najbitnije oni taj porez na nekretnine zele podvalit pod nesto sto ce pojeftinit cijene stanovanja...
pa kad vlasnik pocne placat extra poreze to ce na kraju sve platit krajnji kupac, a to je u ovom slucaju turist-podstanar-stanar vlasnik .
nitko tu nece bit postedjen- bogati ce ionako nac nacina da to eskiviraju, a mali ce kao i obicno placat vise.
dobro im je rekao neki reporter pri komentiranju APN . Drzava ce nam najvise pomoc kad nam prestane pomagat.