jel se to oporezuje ili ne?
Mislim da i tu vrijedi da nema poreza ako držiš 2+ godina.
ma krivo sam mozda postavio pitanje
dal se oporezuje tih 5% kamata godisnje sto isplacuju svakih 6 mjeseci?
Mislim da i tu vrijedi da nema poreza ako držiš 2+ godina.
ma krivo sam mozda postavio pitanje
dal se oporezuje tih 5% kamata godisnje sto isplacuju svakih 6 mjeseci?
al ova usporedba s kapitalom je bas na mjestu.
evo upravo je aktualna obveznica s prinosom cirka 5%.
uzmimo jedan prosjecan stan od 50m2 * 2500€ = 125.000€
to treba namjestiti i odrzavati da bi dobio kolko? cirka 500E mjesecno pa to puta 60mj = 30.000€ pa nakon toga moras to malo i obnoviti i popraviti i kupit sto je potrgano platit porez , pricuvu i imas 5 godina stariji stan.
sad uzmemo tih 125.000E i kupis obveznicu koja samo sto nije izdana . 5%
pa ide racunica 125.000*5% * 60mj = 31.250€ i nakon toga ne moras nista popravljat ili kupovat.
postoji rizik da ce ti inflacija pojest glavnicu al postoji i rizik da ce ti i cijena stana past/narast kao sto je vec padala svicarcima. da ne spominjem da mozda i neces imat podstanare stalno unutra jer neki ne placaju racune drugi su preneuredni ili preglasni a treci su otisli jer su nasli jeftinije pa ti opet plati oglas pa dok nadjes nekog a u tom periodu rente nema. porez takodjer moras platit bez obzira dal imas nemas par mjeseci podstanara unutra.
znaci imas navlacenje s podstanarima, uredjenjem, popravcima itd naspram 1 klika na ZSE i ktome si zaradio 1.250E vise u istom razdoblju.
i zato sto sve to kao vlasnik nekretnine vec imas trebalo bi ti jos i poreza nametnuti jer onaj s dohodkom takodjer treba kupit stan a ne stedi nego sve trosi pa je red da mu drzava pomogne tako da tebi sjedne na grbacu.
Istra i Dubrovnik, tamo sigurno problema nema. Što se tiče dijela dalmatinske zagore možeš naći u srpnju tjedan dana po 300e gdje god hoćeš te je poprilično prazno. Tako da mi stvarno nije jasna ova medijska hajka o skupoći gdje se ciljano prikaže par ekstrema.
ima i po istri za sitne pare (sve za 2 osobe i već od samo 1800 kn!)
ak si ljubitelj ljetnog horora
vidim ne ciljaju se samo nekretnine
"Oporezivanje kapitala i imovine na vrlo je niskim granama, taj je udio u poreznim prihodima, izražen u postocima, među najmanjim u Europi,
hmmmm
par redaka dalje pise ovo:
"Zagreb je od poreza na dohodak od kapitala i imovine u 2022. godini ukupno uprihodio približno milijardu kuna. Samo po toj osnovi Grad će ostati bez 15 posto na godišnjoj razini, što je oko 20 milijuna eura", rekao je.
E sad meni ovih 15% ne izgleda kao prihod koji je na na vrlo niskim granama jer da je nisko ne bi se kukalo sto se to gubi...
i onda za kraj crveni karton ulagacima prizivateljima poreza na nekretnine :
"Porez na dividendu je 10 posto. Neki direktor koji si isplaćuje minimalnu direktorsku plaću platit će minimalno poreza i doprinosa, ali će si isplatiti na kraju godine dobit, odnosno dividendu, na što će dati 10 posto poreza, a ostalo ide njemu. Pri tome će za doprinose platiti manje nego učitelj ili učiteljica, to nije pravedno", kaže Benčić.
pa ti navijaj za uvodjenje poreza....
nadam se da su prizivatelji poreza malo progledali kamo sve to vodi i da nece samo susjedu krava krepat.
vidim da Bencicka prati forum ovdje i da ima argumente koje smo ovdje iznosili
tako je pratila i forum o Rimcu i njegovim bajkama.
evo i novih cca 11€urića, fali more drž se kraja rekli bi naši stari
20€+11€ = oko 11% dividende
mozda nas iznenade s jos kojom oko Bozica
Zanimljivo ali nisam bas siguran da takvo nesto smijes kod nas staviti bez da hep obavijestis o tome i bez vadjenja par desetaka papira te mjenjanja brojila itd...
ali inace je super. kupis - zasaravis negdje i ustekas u najblizu uticnicu. mrak. to se trazi. jednostavnost.
koliko vidim po veličini panela, to bi bilo otprilike 700-800w instalirane snage panela... to je npr. kao sustav of-grid za vikendicu i dostatan je za rasvjetu, tv, punjače i frižider...ali fen, vešmašinu, usisavač i dr. kuč. aparate koji puno troše, bez mrežnog priključka možeš zaboraviti.
inaće, dokumentacija za on-grid nije komplicirana ali ispod 3kw elektrane(potr. oko 40eur struje/mj.) se ne isplati i ne moraš nikoga obavještavati da si postavio elektranu ako ne priključuješ na distributivnu mrežu ali ta igra košta, uz panele cca 250-300eur je potrebno staviti mppt regulator 130eur, pretvarač 1200w 160eur i baterije najmanje 100ah+ ili gel 200ah+ 280+eur. dakle oko od 700-800eur za elektranu oko 1-1,5kw kao na slici...inače, elektrana ključ u ruke košta oko 1100eur/kw do oko 7 kw a preko toga i nešto manje po kw.
ja sam to malo drugacije sve shvatio
postavis i ukljucis u postojecu uticnicu da bi si smanjio racun a ne da u to ukljucujem neki potrosac.
samim time sto si to ukljucio u uticnicu dolazimo do pitanja dal smijes jer ako u kuci ili stanu nista ne radi znaci da saljes u mrezu svoju proizvodnju sto bez znanja hepa ne bi smio.
nisam se osvrtao na snagu jer nije problem kupit 10 takvih i postavit po kuci, na balkon, na terasu ili na ledja kad vozis biciklo
bitno je da ne moras nikoga obavjestit o tome(kod njemaca ne moras bar tako tvrdi clanak)
da ne moras nikakve radnike angazirat
nemoras se verat po krovu, mislit o uzemljenju itd jer preko uticnice imas kao sve
montiras i to spojis u najblizu uticnicu koja ti smanjuje potrosnju u cijeloj kuci.
kad se rasiris onda pocnes prodavat po selu ispod cijene
sta je sad ovo ? pa sta nije propo kripto
Zanimljivo ali nisam bas siguran da takvo nesto smijes kod nas staviti bez da hep obavijestis o tome i bez vadjenja par desetaka papira te mjenjanja brojila itd...
ali inace je super. kupis - zasaravis negdje i ustekas u najblizu uticnicu. mrak. to se trazi. jednostavnost.
kolega, mislim da si na potpuno krivom tragu kaj se tiče strpljenja! bojim se da rusija kakva god bila da bila može to duže izdržati nego europa i ukrajina. mislite da će europsko stanovništvo dovoljno dugo tolerirati sve te milijarde njihovog novca koji odlazi u tamo neku ukrajinu gdje se vodi nekakav rat!!!??? a mogao se utrošiti na puno pametnijih stvari. dok je skoro 10 milijuna ukrajinaca raspršeno diljem europe?
ne znam baš....
pa ak eu stanovnisto pocne birat dal da ratuje "tamo neka ukrajina" ili da ratuju oni sami, mislim da ce ipak izabrat da ratuje ukrajina pa koliko god da ih to kostalo.
zasto mislite da je to rat tamo negdje i da se nece preselit k vama i u vas grad ?
sjecam se da su i u BiH jedno vrijeme tako razmisljali a onda....
al da rusija moze dugo maltretirat svoje stanovnisto kao i ukrajinsko to sigurno stoji...oduvjek su ruski vladari imali puno "strpljenja" ma koliko god zivota to kostalo.
naš primjer nije baš reprezentativan. ja se ne sjećam da sam živio u s. koreji. u mnogo aspekata smo sada na gorem nivou nego onda. nisam volio onaj sistem ali ovaj je siguran put u katastrofu.
nije li nas upravo "onaj(Titov) put" doveo do ovog puta koji nas vodi u katastrofu?
u rusiji cak slobodno i transparentno mozes skocit kroz prozor za razliku od pokvarenog zapada gdje ti je to zabranjeno i uvijek te netko sprijeci prije nego izvedes takvo nesto prije izbora
u toj rusiji tece samo med i mlijeko zato si ti sigurno i preselio u rusiju, a ne u neku zapadnu zemlju jer je rusija bogom dana zemlja slobode mira i prosperiteta.
al slazem se s prvim dijelom tvojeg izlaganja. sto bi zapad bio kriv za ista u rusiji i vodit brigu sto ce i kako biti tamo.. pa nisam ni ja nista kriv sto je moj susjed kriminalac i pijanac. sto bi ga ja trebao preodgajat ?
klasika.
BANKE u Njemačkoj podigle su kamatne stope na hipotekarne i kredite za gradnju više no što se očekivalo, a slabo ih podižu na štedne depozite, primijetio je Bundesbank u izvješću objavljenom danas.
ima dobrih komentara na jutarnjem i indexu
2021 - Rusija je druga najjaca vojna sila u svijetu.
2022 - Rusija je druga najjaca vojna sila u Ukrajini.
2023 - Rusija je druga najjaca vojna sila u Rusiji.
Ma pustimo pricu, nego, sto kaze Verdi??
Izgleda da je u pravu, ljudi se poceli vracati u Rusiju. Cca 25 000 ih uslo nazad priko granice u vrlo kratkom roku,kreću se prema Moskvi
dok jedni zure prema moskvi drugi zure iz moskve
kuha se kuha
zakuhao kuhar.
uz malo srece mogla bi im se raspast specijalna operacija.
s druge strane mali kepec bi mogao eskalirat s nekakvim spinom da ukrajina napada moskvu pa raspalit nuklearkama.
Ovo da bi napunili busotine betonom mi izgleda kao izjava nekog lika iz crtica
nemam pojma o busenju nicega ( mada se zena ne zali) al ovo mi je toliko nevjerojatno da mislim da je greska u prijevodu.
inace INA u busotine nafte koje su prikladne utiskuje CO2
Plinari mi mogli uskoro poletiti jako visoko.
nadam se da ce opet bit topla zima
ma ja to samo pratim- nikad ja nisam kupil kripto
samo indirektno iz kripta u kripto koji sam nakopal al nikad nisam kes ulozio.
ja samo prodajem
Evo propada opet kripto:D
Zamisli tek da kripto ne propada na koliko bi bio
evo ga skoro na 10.000
naravno 10.000%
e sad samo da docekam da prestane propadat pa da uletim...klizeci...