1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. emil

Posts by emil

• Birtija

• emil
    • July 16, 2023 at 8:42 PM

ljudi kupe zemlju i desetljecima nikog nije bilo kraj njih al vremena se mjenjaju. dolaze susjedi i vise nemas svoj mir i tisinu. ak si htio mir i tisinu mogao si si kupit par hektara njive oko svoje kuce pa da ti se nitko ne moze doselit

stan da ne pricam. kupis stan i onda ocekujes da ces imat mir i tisinu? pa koje to gljive moras jest da bi u to povjerovao?

dolaze obitelji s malom djecom- naknadno su to tinejdjeri- tulumi itd... kakav mir i tisina? preseli se u prirodu ili u staraacki dom pa uzivaj u miru u tisini s istomisljenicima .

zivim u kuci i svakoddnevno slusam taj mir i tisinu - cajke-sevdalinke-narodne-starogradske itd. zavisi koji je susjed taj dan DJ :D

naravno da i oni slusaju moj repertoar (techno-deephouse itd.. al sam se potrudio kupit dobar razglas da me cuju i oni na drugoj ulici :D ako nekome treba DJ ...tu sam :D

meni je samo cudno da netko zaziva porez na nekretnine jer kao zjape stanovi prazni a onda ovdje tupi da se te iste nekretnine nebi smjele izjajmljivat da bi on mogao mirno spavat u svojoj nekretnini

• Birtija

• emil
    • July 16, 2023 at 8:36 PM

ako zele mir i tisinu neka si kupe kucu na selu a ne stan u centru grada.(mir i tisina ne ide zajedno u recenicu sa stanom u zagrebu koji bi se dao rentat turistima) ako je mir i tisina zivite kraj groblja ili na nekoj periferiji koji bas i nije interesantan turistima

sta ja kao vlasnik ne proizvodim buku ? pa vise je vlasnik u svom stanu nego turist jer turist nije doso lezat u stanu nego je u razgledavanju a napit i bucit moze vlasnik kao i turist a da ne spominjem birtiju u prizemlju ispod tog stana u kojoj buce lokalni pijanci a ne turisti koji su u iznajmljenom stanu.

a to sto bi ti napravio susujedu je prica za sebe jer da sam ti ja susjed nebi se sigurno dobro proveo prvo ti a naknadno ni ja.

• Turističke dionice i perspektive

• emil
    • July 16, 2023 at 8:13 PM
    Quote from 5. Element
    Quote from emil

??

kako je stetno?

sto vlasnik stana ne placa rezije pricuvu porez?

kad bi vlasnik stanovao unutra sto bi ti ili drzava dobila s time u odnosu na to kad je turista unutra?

sto vlasnik nebi rabio infrastrukturu a turista je rabi(takve floskule se cesto ovdje cuju)

da je vlasnik unutra drzava bi samo izgubila jer poreza nikakvog nebi vidjela.

da nije nitko unutra opet drzava nista nebi dobila od poreza.

nabrojite mi te benefite koje stalno spominjete.

prvo se navija da se uvede porez na nekretnine jer kao zjape stanovi prazni a sad se provlaci neka prica da treba zabraniti turisticko rentanje.

upalite klimu jer vidim da vam je visoka temperatura pocela utjecat na logicno razmisljanje.

ja u vasim postovima vidim iskljucivo jal na susjeda.

tocno se iscitava da svi zagovornici koji zazivaju poreze na nekretnine i zele oporezivat nekoga ne posjeduju to sto zagovaraju.

pa da se vratimo na poreze. mozda da vlada dekretom uvede i zabranu prodaje losih dionica jer tada drzava nista ne dobije od toga pa eto nema prodaje u crvenom ? naravno prije toga da ukine neplacanje poreza nakon 2 godine jer ni tada nema nista od silnih milijuna koje okrecu ovdje prisutni ulagatelji a neimatelji nekretnina...

Display More

Apsolutno je stetno da se stambeni prostor projektiran za zivot trajnih stanara u zajednici kratkorocno turistificira.

Razloge sam naveo gore, a podrobnije ih objasnjavati necu, jer ili razumijete pa ne trebam ili ne razumijete pa nema smisla.

Display More

stetno?

po okolis? po drzavu? po koga je stetno? lupate floskule samo tako i onda kao ne zelite pojasnit jer kao ja ne razumijem nesto...

a nije stetno ulazit u necije vlasnistvo i naredjivat mu sto ce s njim i kako ? i to jos retroaktivno jer kad je netko uzeo stan za rentanje zakon je bio kakav je bio.

puno je stetnije da mi ovdje ne placamo nikakava porez drzavi(+2g) a okrecemo daleko vise od nekog tko renta stan turistima pa da se mozda malo vise angazirate da se napokon ukine ta povlastica od neplacanja poreza nakonj dvije godine. tu drzava ima puno vecu stetu al...znam dionice imate i vi pa to ne treba dorat nego ono sto vi nemate tamo treba poreze nabijat...

ovo italic nije moje misljenje nego samo da kolegi pojasnim (za razliku od njega koji ne zeli pojasnjavat) nesto sto mu promice ispred ociju jer stalno gleda u susjedov djep.

nijue li osobni automobil koji je projektiran i dizajniran da sluzi trajno(dok ga ne proda ili razbije) obitelji koja ga je kupila jako stetno da ga kratkorocno taksira vlasnik ? pa nije za to projektiran .da netko samo udje unutra na kratko i ode nakon nekog vremena iz auta pa udje netko drugi .... hmm meni je to bas slicno turistu koji udje u apartman i ode nakon nekog vremena... mozda da pojasnim ? :D

• emil
    • July 16, 2023 at 4:00 PM
    Quote from Normani

Eto, za svakoga ponešto. Od prljave starudije pa sve do 2.000 eura. ^^ Bitno je da je čovjek svjestan kamo ide i što i koliko plaća.

Gosti: Znali smo da jeftinije znači slabija kvaliteta

Najnižu ocjenu za smještaj dala je grupa mladih partijanera koji su u Split stigli na festival elektroničke glazbe Ultra. Ispričali su nam kako su smješteni u studentske sobe."Nismo sigurni jesu li sobe stare ili prljave. Možda i jedno i drugo. A WC unutar sobe, joj, nećemo se prisjećati. Možda bismo je ocijenili s 5/10", kažu nam gosti koji dodaju kako nisu ljuti zbog smještaja.

"Ne smeta nam. Mi smo se došli zabaviti, nećemo puno vremena provesti u toj sobi i stvarno smo jako malo novca potrošili. Oko 30 eura za osobu po noći. Znali smo da jeftinije znači i slabija kvaliteta. Na kraju smo je rezervirali upravo zato što je bila jeftina."

https://www.index.hr/vijesti/clanak…_vijesti_prva_d

upravo tako.

svaka roba ima svojeg kupca.

to sto je meni nesto ruzno i nikad to nebi kupio ne znaci da vec nakon minute to nece nac kupca.

• emil
    • July 16, 2023 at 3:46 PM
    Quote from 5. Element

Ne govorim o tome.

Nego o tome da ekipa renta stan na 5. katu zgrade na Vrbiku u Zagrebu ili neke ulice u Splitu za turisticki najam. Sto je smijurija i u konacnici stetno za sve osim za iznajmljivaca.

??

kako je stetno?

sto vlasnik stana ne placa rezije pricuvu porez?

kad bi vlasnik stanovao unutra sto bi ti ili drzava dobila s time u odnosu na to kad je turista unutra?

sto vlasnik nebi rabio infrastrukturu a turista je rabi(takve floskule se cesto ovdje cuju)

da je vlasnik unutra drzava bi samo izgubila jer poreza nikakvog nebi vidjela.

da nije nitko unutra opet drzava nista nebi dobila od poreza.

nabrojite mi te benefite koje stalno spominjete.

prvo se navija da se uvede porez na nekretnine jer kao zjape stanovi prazni a sad se provlaci neka prica da treba zabraniti turisticko rentanje.

upalite klimu jer vidim da vam je visoka temperatura pocela utjecat na logicno razmisljanje.

ja u vasim postovima vidim iskljucivo jal na susjeda.

tocno se iscitava da svi zagovornici koji zazivaju poreze na nekretnine i zele oporezivat nekoga ne posjeduju to sto zagovaraju.

pa da se vratimo na poreze. mozda da vlada dekretom uvede i zabranu prodaje losih dionica jer tada drzava nista ne dobije od toga pa eto nema prodaje u crvenom ? naravno prije toga da ukine neplacanje poreza nakon 2 godine jer ni tada nema nista od silnih milijuna koje okrecu ovdje prisutni ulagatelji a neimatelji nekretnina...

• Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

• emil
    • July 13, 2023 at 11:30 PM

A gospon ruskog patuljka nije?

u 3 dana ce prosetat do Kijeva?
    realan je bio skroz :D evo samo sto nije...

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• emil
    • July 13, 2023 at 3:27 PM
    Quote from Ivan1902

Plenković bi im možda i dao, ali nema, jer treba naći 9mlrd kuna za HEP...

jel to onom HEPU koji nije nista izgubio kad je kupovo po 49 a prodavao po 11 ?

tih 9 milijardi je izgubio kad je kupovao jeftino i prodaval skupo...

logicno :D

tak smo i mi ovdje na forumu uvijek svi u plusu i nema gubitnika :D

• emil
    • July 10, 2023 at 5:56 PM

Znaci oni novinari crnjaci kaj su pisali da je sezona katastrofa ipak su samo crnjaci koji su gledali 5 dana tijekom 6 mjeseca dok je padala kisa a i tad su gledali krive tablice u kojima se nisu zbrajali turisti s EU trzista ...

to je tako s "profesionalnim" novinarima koji ce za "sendvic" pardon klik napisat svasta.

sad cekamo da pronadju neki apartman s namjestajem iz doba Tita pa da odma poistovjete sve apartmane upravo s tim jednim i opet najave katastrofu...

• Nekretnine opcenito u HR

• emil
    • July 8, 2023 at 1:53 PM

Nisam bas ziher da je ovo tocno al u novinama je pa je valjda tocno :D

Tako se u Vukovaru za prosječnu godišnju plaću može kupiti 48 kvadrata, u Zagrebu šest i pol kvadrata, a u Dubrovniku samo dva kvadrata.

i onda se kuka kak mladi ne mogu kupit stan. ne mogu u centru Zagreba ili Dubrovnika al eto u Vukovaru sigurno mogu.

i ja bi si rado kupio stan u centru NY i na Stradunu, al ne mogu a AP i vlada mi nikako ne zele pomoci :D

Za prosječni godišnji dohodak u Zagrebu se može kupiti 6,5 kvadrata, a u Vukovaru 48
    Rata stambenog kredita u Osijeku veća je zato što je netko u Splitu prenamijenio svoj stambeni prostor za kratkoročni najam - ističe Vizek
    www.jutarnji.hr
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• emil
    • July 8, 2023 at 1:30 PM
    Quote from tento

Upravo zbog tih razloga sam na vrijeme izašao van, a ne petljati s porezom, prirezom i padom poslije divke. Netko je dan iza divke nešto i zaradio, ali sve skupa nije vrijedno živaca i vremena. Sada mirno promatram ;) .

ja vas nis ne kuzim.

kakvo petljanje? pa porez na divku se automatski zuracunava i vi ne morate NIŠTA. dok pri izlasku morate na kraju godine obracunat porez i prirez a to je kao bio razlog izlaska

fakat mi nije jasno

jos da to radite na inozemnom trzistu ima smisla jer tamo stvarno morate izac prije divke jer inace imate petljanje s prijavom poreza na tu divku al kod nas ne morate ništa. (mene stalno iznenadi neka uplata na racun bez da ista moram petljat)- skroz sam iznenadjenj i zbunjen :D

pogotovo dugorocne ne kuzim da izlaze i ulaze nazad(sto znaci da nisu dugorocni nego trejderi) i stalno petljaju(placaju porez i naknade brokeru na ulaz i izlaz) umjesto do stoje i trpaju divku u djep i cekaju 2 godine za kompletan izlazak bez poreza.

?(

• emil
    • July 8, 2023 at 12:19 PM
    Quote from D_artagnan

Ne trebam platit porez jer su starije od 2 godine.

Nisam sve prodao/kupio, mali dio samo jer nije bilo toliko prometa da se to odradi, a i nebi radio na 100% pozicije. Inace vecinu imam preko 2 godine, vecina je iz 2016 kad je bila 110-130kn.

Na svim ostalim pozicijama uvijek imam dio starijih od 2 godine 😉, za prodaju

pa znaci vrlo specificna situacija koju ne moze primjenit svatko. sto meni znaci ta taktika kad sam kupio unutar 2 godine ? nista. platio porez kad prodam ili na dividendu mi je tak svejedno. Dividenda je i dalje zakon.... i kak bi neke dame rekle : sto vece to bolje :D tehniciranje ostavljam onima s m...

• emil
    • July 8, 2023 at 1:09 AM
    Quote from D_artagnan

Nema komentara puno kako ste zadovoljni sa 5€ divke koje cete dobit za mjesec dana na koje cete platit porez i prirez 😏

Ja dio sto sam prodao, danas usao natrag da naplatim odmah divku bez poreza. 🙃, jer je to klasika za dionice ovdje, jbga

A sad zamislite ovih malo manje od 7 mil. € umjesto da su vam platili divku, da su stavili na skriveni kupovni nalog na 60€.. to je preko potencijalnih 100k komada koje bi mogli kupit, koje bi pokupili od svih tko zeli izaci vani, pa onda podjelit na svakih 100 … 5-10 kom. kao dividendne dionice… to bi bio posao, a ne ovih 5 eura, koje u biti niste ni dobili 🙃

vi ne placate porez i prirez na taj dio koji ste prodali?

to bi znacilo da ste kupili jako skupo i prodali jeftinije...

il ida ste toliko u minusu u ostalim dionicama(na kojima to isto radite ulaz-izlaz) pa na kraju opet ne morate platit porez

ili da ste imali dionicu od prije i drzite ju 2 godine pa samim time to ne mozete radit stalno nego tek sporadicno

mi koji ipak nesto sitno i zaradimo jer kupujemo jeftino i prodajemo skupo moramo platit porez koji je isti kao i na dividendi pa ne vidim smisao stalnog ulaska i izlaska jer time samo gubite ono sto vam uzme broker.

mozda ima i neka peta varijanta al to su vec varijacije na varijacije

ak ste mislili na to da je pala vise od divke plus porez + prirez eto odma primjer zabe i plaga a kolko se sjecam i HT ...gdje se to nije dogodilo jer je palo manje od divke i vratilo se u plus pa samim time na tim dionicam bi vasa praksa lagano izgubila cijelu divku na ulasku natrag.

• emil
    • July 7, 2023 at 8:40 PM
    Quote from zdenkic

evo jedna slasticarna je od prosle godine i 2 kune kuglice dosla na 2 eura, kolko je to posto poskupljenje, 600%

???? 2 kune kluglica prosle godine? pa to za vrijeme Tita nije bilo :D

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• emil
    • July 7, 2023 at 8:32 PM

sta je ovo

kupuje se ko da ne postoji sutra :D

sve zeleno i to postenski

baba +9%

plinari 4-5%

• Ulaganje u obveznice

• emil
    • July 6, 2023 at 2:34 PM
    Quote from Zlatek

Ima jedna stara narodna: ak ne razumiješ onda to nije za tebe. NHF

posto mi nejde u onom sto razumijem prebacio sam se na ono sto ne razumijem.

manje glava boli kad popusim.

barem nisam nista razumio...a bogami puno boli kad si sve razumio a popusio :D

al barem nis ne istrazujem ko AP koji kao nista ne razumije oko plina al istrazuje :D

nego oce li netko ko razumije rec kolka je kamata ili bar kad ce se znat kolka ce bit kamata i kad i gdje cemo to moc kupit? ili ipak to nitko ne razumije :D

• Ulaganje u obveznice

• emil
    • July 6, 2023 at 1:47 PM

nis mi nije jasno oko ove obveznice.

kad je drzava izdavala znalo se kolka je kamata a ovdje se to nigdje ne spominje

kak da upises nesto ak neznas kolka ce bit kamata?

kad je drzava izdavala znalo se od kad do kad i gdje mozes kupit obveznicu (jasno i glasno je to bilo iskazano)

kad ce se uopce mali moc upisivat?

vec su dvije objave bile al unutra pise sve osim ono sto mene zanima a to je koliki je prinos i kad i gdje to mogu kupitit :(

4.7 objava : https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…4b658927bae.pdf

6.7 objava: https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/50411

valjda kad veliki pokupuju po procjeni(napamet) ce odredit kolka ce bit kamata i onda slijedimo mi mali?

• emil
    • July 4, 2023 at 12:05 PM
    Quote from tenchi0110

Evo još par neznalica...

https://arhivanalitika.hr/blog/neshvaceni-turizam/

clanak je bas na mjestu. nit hvali nit kudi nego sagledava realno stanje

• Ulaganje u obveznice

• emil
    • July 4, 2023 at 11:38 AM
    Quote from Zlatek
    Quote from emil

jel se to oporezuje ili ne?

Mislim da i tu vrijedi da nema poreza ako držiš 2+ godina.

ma krivo sam mozda postavio pitanje

dal se oporezuje tih 5% kamata godisnje sto isplacuju svakih 6 mjeseci?

• Porez na nekretnine

• emil
    • July 3, 2023 at 7:21 PM

al ova usporedba s kapitalom je bas na mjestu.

evo upravo je aktualna obveznica s prinosom cirka 5%.

uzmimo jedan prosjecan stan od 50m2 * 2500€ = 125.000€

to treba namjestiti i odrzavati da bi dobio kolko? cirka 500E mjesecno pa to puta 60mj = 30.000€ pa nakon toga moras to malo i obnoviti i popraviti i kupit sto je potrgano platit porez , pricuvu i imas 5 godina stariji stan.

sad uzmemo tih 125.000E i kupis obveznicu koja samo sto nije izdana . 5%

pa ide racunica 125.000*5% * 60mj = 31.250€ i nakon toga ne moras nista popravljat ili kupovat.

postoji rizik da ce ti inflacija pojest glavnicu al postoji i rizik da ce ti i cijena stana past/narast kao sto je vec padala svicarcima. da ne spominjem da mozda i neces imat podstanare stalno unutra jer neki ne placaju racune drugi su preneuredni ili preglasni a treci su otisli jer su nasli jeftinije pa ti opet plati oglas pa dok nadjes nekog a u tom periodu rente nema. porez takodjer moras platit bez obzira dal imas nemas par mjeseci podstanara unutra.

znaci imas navlacenje s podstanarima, uredjenjem, popravcima itd naspram 1 klika na ZSE i ktome si zaradio 1.250E vise u istom razdoblju.

i zato sto sve to kao vlasnik nekretnine vec imas trebalo bi ti jos i poreza nametnuti jer onaj s dohodkom takodjer treba kupit stan a ne stedi nego sve trosi pa je red da mu drzava pomogne tako da tebi sjedne na grbacu.

• Ulaganje u obveznice

• emil
    • July 3, 2023 at 7:13 PM

jel se to oporezuje ili ne?

1. Privacy Policy
  2. Kontakt