1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Sheriff

Posts by Sheriff

• Turističke dionice i perspektive

• Sheriff
    • July 17, 2020 at 9:30 PM
    Quote from accountant

Prošao sam kroz Veliku Goricu jučer navečer, nigdje nikog! Tek pokoji putnik-prolaznik na terasama kafića

U Pan-Peku se ne možeš o kupca očešati, što si prije mogao bez problema

Konzum u centru pun peciva u 19h navečer

Hotel Bijela ruža s mračnim prozorima svjedok je korona vremena.

Tu i tamo koji avion propara rijedak zrak i spusti nove putnike u zračnu luku (koju je mogla projektirati pokojna Zaha Hadid, a nije, jer su nekim našim prd_njama dali posao)

Nakon obilaska uputio sam se autom na zaobilaznicu... Zgrada vodotornja sablasno se nadvija nad gradom

Display More

Ovo ko putopis 👍. Al Gorica ti i inače tako izgleda :D.

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• Sheriff
    • July 17, 2020 at 4:05 PM

Ha ha, bome lupa to odvjetničko društvo, eto i AZTN ih spominje u godišnjem izvješću saboru.

A dobro, borba predstoji.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• Sheriff
    • July 17, 2020 at 2:47 PM
    Quote from calypso
    Quote from Sheriff

Mislim da je najveci sustavni rizik (malih) dionicara da ht/zaba prihvate ponudu koja im namiruje potraživanja a cijena kapitala ide po simboličkoj cijeni. Ht ima samo 18% dionica i vaznije mu ja da namiri 100% duga, dok zaba bi mogla tražiti i kapitalnu premiju (rađe).

Čini mi se lakše dogovoriti sa vjerovnicima i otplačivati dugove kroz par godina nego kroz 'premiju' na cijenu papira gdje mora cijeli cash imati spreman. Da ht prodaje 70+% drugacija prica. Mislim da ce uzeti ponudu gdje su oni namireni (prio1) + zadovoljavajuca cijena dionice (prio2).

Po ne znam koji put...

1. Optima je zadnji neovisni (nekupljeni) telekom na Hrvatskom trzistu sa poprilicno pristojnom bazom korisnika.

2. Optima se prodaje u vecinskom paketu (preko 50% + 1 dionice) sto novom vlasniku omogucava samostalno vladanje Optimom. Takav je ugovor izmedju HT i ZABA, HT koristi drag-along pravo kod prodaje dionice i prodaje svoje i ZABA-ine dionice u paketu.

3. ZABA i HT su mijenjali dug za dionice po 10kn i to pred nekih 6-7 godina (ne znam vise ni sam).

4. Tele2 je prodan nedavno United Groupu koji nema nikakve koristi od samo mobilnog telekoma i vjerujem da ciljaju kupiti Optimu da sloze novi kompletni telekom, sto je pak bio i dugorocni cilj AZTNa - stvaranje novog jaceg telekoma na trzistu koji ce biti protuteza HT/A1 kombinaciji.

5. Kriza kuca na vrata i DT i Unicredit ce traziti sve moguce nacine da naplate potrazivanja sto bolje mogu te povuku novce u maticne drzave. Optima im je uteg vec godinama, a mogu dobiti pristojne novce sada tako da, po meni, prodaja bi morala ici. Usudio bih se reci da bi ovdje DT puno vise inzistirao na prodaji, nego Unicredit, jer ZABA ne smije isplacivati dividendu radi ocuvanja likvidnosti.

Sve u svemu, mislim da do odgode prodaje nece doci jer ce im se moguca konacna cijena samo rusiti ako preuzme investicijska banka te kako kriza bude jace grizla sljedece godine... Takodjer, ocekujem puno vecu cijenu od 10kn po dionici jer je to bila cijena pred 6-7 godina za firmu koja koma posluje... Sada imas firmu koja uredno vraca svoje dugove, kupuje se vecinski paket i kupuje se zadnji telekom koji donosi (mislim) preko 200.000 korisnika i vlastitu opticku infrastrukturu (za poslovne korisnike)... Jos ako je poznato da postoje tri ponudjaca, cijena sigurno nece biti malena... E sad, do kud ce cijena ici ne znam, ali da sam na mjestu HTa i da moram predati Optimu ljutom neprijatelju, zapaprio bih im cijenu zestoko u pregovorima...

Ovo nije poziv ni na kupnju ni na prodaju dionica. Imam OPTE dionice.

Display More

Komentar na točku 4, nije zdravo za gotovo:

Ipak, taj scenarij je, malo vjerojatan, kažu upućeni jer United Grupa pruža i medijske usluge. U svom portfelju ima Novu TV i N1, ali i licence za niz TV programa. AZTN već je odlučivao o tom dijelu koncentracije i sukoba interesa pri kupnji Tele2.

Istina, nakon dva postupka i konzultiranje s releventnim institucijama, zaključeno je da kada se radi o kupnji mobilnog operatora odnosno Tele2, nema nikakvih negativnih učinaka. No, kada bi na stol došla Optima, prema nekim mišljenjima, usluge pružanja i proizvodnje audivizualnog sadržaja i stjecanje licencija na audiovizualni sadržaj trećih strana za vlastite televizijske kanale, tržištu veleprodaje općih i specijaliziranih televizijskih kanala (Nova TV, Doma TV, N1, Mini TV, Sport Klub kanali, SK Golf, Lov i ribolov, Fight Channel…) kabelskim, satelitskim i IPTV operatorima, od kojih su Nova TV i Doma TV istodobno slobodno dostupni putem digitalnog zemaljskog signala, mogao bi nastati problem.

• Sheriff
    • July 17, 2020 at 10:49 AM
    Quote from st-brajo
    Quote from havi

https://www.vecernji.hr/biznis/vipnet-…una-eura-298028

https://dnevnik.hr/vijesti/gospod…ijuna-eura.html

Bnet je placen 93 miliona eura od čega je 40 miliona eura bio dug.

U to vrijeme je Bnet imao upola manje prihode nego optima a to se moze vidjeti iz financijskog izvjesca Vipneta iz godine preuzimanja.

Tako da mislim da niste u pravu ovo gore kaj ste napisali.

u pravu ste.

ima nekih postova na starom poslovnom forumu di se ovo navodi.

kako se ovdje stalno vrtimo u krug i prežvakavamo iste stvari x puta više mi se sve pomiješalo.

zato mi je drago da uvijek ima netko tko je temeljitiji.

ja sam izvukao sve informacije koje sam mogao izvući, tako da mi je više ovo sve skupa oko Optime postalo blago zamorno.

bitno je samo da svak ima svoju računicu i donosi svoje odluke za sebe.

Display More

A da dobro velis...

Samo imam komentar. Kako sam pročitao na aztn stranicama, primjerice ponude koje su dolazile za H1 prodaju koja je u konacnici pripojena optimi (sa dugovima). Dosta ponuda je bilo što su ciljale otpise dugova (30%-50%) vjerovnika a neke su ciljale cijenu dionice.

Prodavacima nije bilo prihvatljiv znacajan otpis duga nego su ponude vrednovali po dva kriterija. Naplata duga/potraživanja i vrednovanje papira (dionice).

Mislim da je najveci sustavni rizik (malih) dionicara da ht/zaba prihvate ponudu koja im namiruje potraživanja a cijena kapitala ide po simboličkoj cijeni. Ht ima samo 18% dionica i vaznije mu ja da namiri 100% duga, dok zaba bi mogla tražiti i kapitalnu premiju (rađe).

Čini mi se lakše dogovoriti sa vjerovnicima i otplačivati dugove kroz par godina nego kroz 'premiju' na cijenu papira gdje mora cijeli cash imati spreman. Da ht prodaje 70+% drugacija prica. Mislim da ce uzeti ponudu gdje su oni namireni (prio1) + zadovoljavajuca cijena dionice (prio2).

• Sheriff
    • July 17, 2020 at 10:05 AM
    Quote from havi
    Quote from Mrcash

Ajmo ovako , ako postoje objektivno prihvatljive ponude i prodje 31.7 i nitko se ne oglasi, jeli to znaci da sljedećih recimo 6 mjeseci jos mogu otezati sa prodajom i ne oglasavati se i onda reci kako ponuda ipak nije bila prihvatljiva?

Mislim da ne mogu na taj nacin manipulirati jer isti mora biti transparentan , objektivan i nediskriminatoran.

Mogu otezati i teoretski se dovesti u tu poziciju.

Ako su dobili neobvezujuće ponude, onda njih razmatraju. One neobjektivne i lose maknu. Onda ide dubinsko snimanje, pa obvezujuća ponuda...itd.

Taj 31.7 može taman biti u trenutku kada se radi dubinsko snimanje ili ranije pa je teško reći što je to neprihvatljiva ponuda dok nije zadnja tj. obvezujuća koa može opet biti smeće.

HT baš i nema puno mjesta (vremena) za zajebanciju i manevre. Ne vidim ni jedan razlog zašto bi to radili. Bolje im je voditi cijeli proces nego da to neko za njih radi.

• Sheriff
    • July 16, 2020 at 8:15 PM

A evo malo kako to izgleda u praksi, proces prodaje (slucaj optima&h1):

Nadalje, HPB kao najveći pojedinačni dioničar H1 u svom mišljenju, od 31. listopada 2016.,

navodi da je postupak prodaje H1 trajao od rujna 2015. do 29. srpnja 2016. kada je potpisan

„Ugovor o pripajanju“ H1 Optimi. HPB je opisao postupak prodaje H1. U razdoblju od rujna do

listopada 2015. odvijala se priprema društva H1 za prodaju te priprema relevantne

transakcijske dokumentacije. U studenome 2015. kontaktirani su potencijalni kupci. Savjetnik

za prodaju (KPMG Croatia d.o.o.) i prodavatelj su identificirali skupinu od 24 najizglednija

potencijalna kupca za H1 koje su činili operatori koji su prisutni na hrvatskom tržištu, operatori

koji posluju u regiji srednje i istočne Europe (dalje: CEE regija) ili su u prošlosti iskazivali interes

za poslovanje u CEE regiji te financijski investitori kojima je u fokusu djelovanja CEE regija.

Potencijalnim kupcima koji su potpisali ugovor o povjerljivosti podataka dostavljen je

Informacijski memorandum koji je sadržavao financijske, komercijalne i druge informacije o

H1.

Temeljem dostavljenih informacija, indikativne i neobvezujuće ponude predala su četiri

potencijalna kupca. Analizom primljenih neobvezujućih ponuda HBP i Croatia osiguranje su

kao najpovoljnije ocijenili ponude Optime i [...] te su im kao podnositeljima najpovoljnijih

ponuda omogućili dubinsko snimanje H1.

Tijekom travnja i svibnja 2016., Optima i [...] su proveli dubinsko financijsko, porezno, pravno

i komercijalno snimanje H1, a 1. lipnja 2016. podnijeli su svoje konačne ponude. HPB i Croatia

osiguranje su kao najpovoljniju ocijenili ponudu Optime te pristupili pregovorima o

transakcijskoj dokumentaciji. Zaključno, 29. srpnja 2016. potpisan je „Ugovor o pripajanju“ H1

Optimi.

Eto kako to ide, zanimljivo je da su poslali na 24 potencijalna kupca a 4 bila zainteresirana...i to za H1 u problemima.

Vide se datimu i kome se dozvoljava dubinsko snimanje...ulijeva mi povjerenje da bude vise zainteresiranih 😁.

• Sheriff
    • July 16, 2020 at 6:58 PM

Točno, prodaju vodi HT.

Ako nema kupca, u 7 mjesecu mora predati prodaju drugom entitetu i ne moze se više izdavati kao onaj koji vodi prodaju, tj ako ce biti potrebno ponovno dati externi oglas, ne može se HT vise potpisati kao voditelj procesa prodaje i ponude ne idu 'na njegovu e-mail adresu' vec novom entitetu.

U slučaju da po proteku roka od 6 (šest) mjeseci od dana utvrđenog početka

prodaje dionica Optime ne bude iskazan interes za kupnju dionica Optime ili da

iskazani interes odnosno podnesene ponude za kupnju dionica Optime ne budu

objektivno prihvatljive, o čemu će Povjerenik obavijestiti Agenciju, HT se obvezuje

angažirati investicijsku banku s mandatom vođenja procesa prodaje.

• Sheriff
    • July 16, 2020 at 6:30 PM

Hanfa: Izdavatelj može, sukladno čl. 17. st. 4. Uredbe o zlouporabi tržišta, na vlastitu odgovornost odgoditi objavljivanje javnosti povlaštenih informacija kako ne bi narušio svoje legitimne interese, pod uvjetom da ta odgoda vjerojatno ne bi obmanula javnost i da izdavatelj može osigurati povjerljivost te informacije.

Povlastena informacija je da li postoji kupac. Međutim da li je HT 6 mjeseci nakon objavljivanja tendera (sijecanj 2020) pronasao prihvatljivog kupca je također važna informacija jel može utjecati drasticno na cijenu. Nakon toga mora angažirati investicijaku banku ili trecu osobu za prodaju.

Jel kad sve to gledam, što je povlaštena informacija ovdje? Valjda je i bitno tko vodi prodaju, jer kad čitam po aztn izvjestajima ht se navodi kao prodavatelj, spominje se i povjerenik itd... AZTN nece moci transparentno izvjestavati javnost kao dosad ako zataska činjenicu tko zapravo prodaje optimu. Hmm...

• DDJH (Đuro Đaković Holding d.d.)

• Sheriff
    • July 16, 2020 at 3:48 PM

Kakvom valutom ovi trguju?? Šta je ispod lipe?

• Tehnička analiza - komentari LIVE

• Sheriff
    • July 15, 2020 at 9:04 PM

Pa ne znam, ATPL je dosta u fokusu malih, miljenica malih :).

A da je danas jedina transakcija isla po asku ne bidu, probili bi triangle i bio bi ono, totalni bull. Mozda bolje gledati weekly.

Spread je velik zadnjih dana i slab promet. Ekipa se gleda preko nišana.

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• Sheriff
    • July 15, 2020 at 7:30 PM

Da, ovo je loše. Ok, bio popust na količinu. Problem je što veliki vide (koji su obavili transakciju) tu cijenu kao fer vrijednost za zatvoriti tu transakciju. Pa to je možda polugodišnji ukupni promet adpl.

Strah i podloga za izuvanje malih i trežnjenje na plastici :(.

Nemam plastike ali pratim kako ce q2 preživjeti i ponavljam, mirnije spavam kao promatrac nego kao vlasnik dionice. Ali loše...ne želim ni misliti da je to u svrhu neke manipulacije, treba vidjeti tko je prodao/kupio.

• Tehnička analiza - komentari LIVE

• Sheriff
    • July 15, 2020 at 7:21 PM

Evo jedan stari dobar clanak, isplati se pročitati.

http://arhivanalitika.hr/blog/dionicka-…a-kada-prodati/

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• Sheriff
    • July 15, 2020 at 7:15 PM
    Quote from Mark85

Ta stranica WallSt koristi razne algoritme i korisna je otprilika kao google translate prije 5 godina kad prevodi hrvatski s turskog. Koristi algoritme koji su formulirani kao da ih je pisala ljudska ruka odnosno neki kvazi analitičar. Problem je da tamo puno stvari nema veze sa zdravim razumom pa tako i ova priča oko duga RIVP.

Da, te analize sa smartwally ne treba ni gledati. Očajne se i rade ih glupi algoritmi. Mozda za 2-3 dionice su uzeli analitičare (to piše, neki nas lokalni broker radio, zaboravio koji a za ostale puka projekcija. Čak i analiticar (human) je radio projekcije dobiti za god/dvije dalje algiritam. Ak se dobro sjecam, ista stranica vrednuje atgr na 750kn, dlkv na 13, ptkm na 150 itd...pregledno im je jedino preko grafova racuni dobiti/gubitka i obaveze.

• Sheriff
    • July 15, 2020 at 7:06 PM

To su neprovjerene vjesti, možda cak i točne...nebu članaka da nema zainereairanih.

A kakve veze ima kredit i dionice? I da HT izgubi/proda svoj udio dug ostaje za vratiti.

• Sheriff
    • July 15, 2020 at 11:08 AM
    Quote from st-brajo
    Quote from Moller

pa dobro, došlo je do male desinkronizacije članka i MKT naloga i kaj sada, pa nije prvi i jedini put i na ovoj temi, toga ima stalno i ne treba biti osjetljiv, ali je utješno da bar nije skroz pobjegao, ka na IGHaju:)

burza je to , možda su neki shvatili ove nove mjere stožera da moraju kupovati samo s mASKom :D

kolega, da raspolažem količinom kapitala kao primjerice SZAIF, ovo bih kupovao i napucao budućem kupcu tromjesečni prosjek.

al njima je napetije držati dionice Autotransa, Belja, Dubrovačkih podruma, Elektrode, Jamnice, itd.

Pa upravo to. Dobar tromjesecni prosjek moze biti tezinski vazan argument pri prodaji i dogovoru oko cijene. Ovako nita.

• CORONA virus

• Sheriff
    • July 15, 2020 at 8:30 AM

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/…ligic-o/1w1rpe8

Evo poznata baba govori o virusu, ima par zanimljivih detalja: peekovi, mutacija, cjepivo, gripa&covid.

• Što smo danas tržili

• Sheriff
    • July 14, 2020 at 4:09 PM
    Quote from Moller

+dlkv sve, iz turističkih u avanturističke

Sto nisi trebao staviti 5.08. Nisi čvaknuo ni kilo.

• ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

• Sheriff
    • July 14, 2020 at 2:40 PM
    Quote from ares

https://www.index.hr/vijesti/clanak…je/2198063.aspx ima li komentara na ovo????

Nema, ništa nova, pisalo se naveliko o tome a i dotaknuo se u prošlim postovima.

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Sheriff
    • July 13, 2020 at 3:21 PM

Dry bulk shipping is “very close” to seeing a supply and demand balance and an improved outlook is expected in the second half of this year and into 2021.

...

“One way or the other in 2020, you are going to have a supply side dividend either through slow steaming of the entire fleet or a combination of recycling some of the older ships and slow steaming by the balance fleet”

...

With demand virtually disappearing due to the coronavirus (COVID-19) pandemic, owners have reacted swiftly by rushing to recycle older ships due to the costs of operating them.

The recycling of bulk vessels has gone from 2.45m dwt in the first quarter of 2019 to 4.77m dwt in the first quarter this year, though the figures were suppressed by the lockdowns in March as recycling yards of India, Bangladesh and Pakistan came to a halt from April.

...

“If our conservative reading of both the demand growth rates and the supply side turns out as per our predictions, then second half of 2020 and 2021 should be reasonable compared to the disaster that is shaping the first half of 2020”

• IGH (Institut IGH d.d.)

• Sheriff
    • July 13, 2020 at 3:10 PM
    Quote from bjane

Sheriff

Već sam napisao da nešto ostavlja,emocionalna veza se ne kida.

Ma sve 5, samo sam ironičan i skeptičan na tech analizu na ovako plitkom i nelikvidnom tržištu.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt