nije ti taj mali ff neka sreća, bolje da država proda svojih 10% i dionica postane likvidnija. Samo ak to i bude vjerovatno neki 'strateški' bude izabran. Neki zeleni
Posts by Sheriff
-
-
Vidiš ja nisam razumio zašto je netko kupovao na +70kn, ma kolika da je tada bila zarada. Uostalom imamo 2 dioničara u TOP 10 koji dokupljuju trenutno.
Zašto? Pa nije isto da li je cijena plina super jeftina 1Q ili 1Y ili 2Y. Razlika može biti milijarda kuna, doslovno.
Meni je slično BDI i cijena plina. Pa čim duže na povoljnijim razinama tim bolje za vlasnike.
-
Da, slažem se da je cijena katastrofalno velika, čak i za seznonalnost je preko mjere.
Sve predikcije prije nisu naslučivale ovakav rast plina.
PTKM može solidno (dokazano) poslovati (ala 2019) oko 15 Eur/MWh.
Sve više od toga je loše, a 25 je banana.
-
tebi je svaki dan pri kraju...ajde više kad si tolko vidovit reci kad je kraj? Sutra, preksutra, da sve možeš spasit i reći im kad izađu.
-
Ne znam jel ima što novije...
Prvog siječnja 2020. stupa na snagu odluka Odbora za zaštitu morskog okoliša Međunarodne pomorske organizacije prema kojoj će brodovi morati koristiti gorivo s manjim udjelom sumpora . Jeste li se tome prilagodili?
Budući da su na tržištu već dostupna nova goriva koja zadovoljavaju propise što će stupiti na snagu 1. siječnja 2020. te s obzirom na to da su svi veliki dobavljači najavili da su pripremljeni za opskrbu gorivom novih karakteristika u svim važnim lukama, Atlantska se odlučila za upotrebu tog novog goriva. Ugradnju tzv. scrubbera kao pročišćivača jeftinijeg goriva lošije kvalitete zasad smo stavili u drugi plan iz više razloga. Investicijski, to bi bio iznimno zahtjevan projekt s neizvjesnim ishodom zna li se da su neke države poput Kine, Njemačke i Belgije već zabranile upotrebu scrubbera u svojim vodama. Govorimo o sustavu koji sumpor iz goriva, umjesto u zrak, otpušta direktno u more i po nama je pitanje trenutka kada će postati ekološki neprihvatljiv u cijelom svijetu. Druga je mogućnost zatvoreni sustav, tzv. closed loop. Osim što je iznimno skupa investicija, tu se, pak, postavlja pitanje skladištenja otpadnih voda zasićenih sumporom iz goriva. I to ne samo skladištenja na brodu nego i gdje će se takav nusprodukt iskrcati na kopnu. Nepoznanica je još uvijek mnogo iako smo na pragu stupanja na snagu novih propisa.
Kakva je politika ugovaranja brodova Atlantske plovidbe?
Uvijek nastojimo disperzirati zaključke, ako je moguće. Preferirana politika je imati trećinu do polovicu flote ugovorenu dugoročno, a ostatak zaključujemo na spot-tržištu ili na kraći period.
-
Stari članak o IB
Oprez u ulaganju
Za sebe kaže kako je konzervativan investitor koji ulaganjima pristupa oprezno i studiozno. Ističe kako ništa ne radi slučajno, a njegova se investicijska strategija djelomično temelji na "contrarian" pristupu, odnosno kupovanju dionica kada im je cijena na dnu. To je i jedan od razloga značajnijeg kupovanja dionica Atlantske plovidbe. "Vjerujem u oporavak dry bulk sektora i smatram kako se neće dogoditi i treće dno u kretanju cijena vozarina", istaknuo je u razgovoru Bilbija. Dodaje kako je dugoročni investitor, a povećanjem udjela želi pomoći kompaniji kako bi unaprijedila svoje upravljanje i transparentnost, a čime bi posredno zaštitio i svoj udjel. Za Atlantsku plovidbu kaže kako je vrlo dobro vođena kompanija koja njeguje konzervativni pristup u poslovanju. To se očituje u činjenici da su u "dobrim godinama" akumulirali imovinu koja im je poslužila da prežive razdoblje niskih vozarina i krize u brodarskom sektoru. -
O čemu se tu priča, pa ovaj je kupio samo 150 kom, znate li vi koliko je to beznačajno i simbolično, odnosno samo predstava za javnost??!
A gdje su tek drugi iz same firme, ima ih tko zna koliki broj i nitko još nije dao ijednu obavijest o kupnji, ni ispod 200, ni iznad 300, znači da jako vjeruju u podcijenjenost i daljnji rast.
Pa inače bi se krcali sa tisućama komada kad bi imali velika očekivanja, mora da nešto ipak smrdi, jer oni znaju najbolje stanje.
A ne ovaj kupio "ogromnih" 150 kom!
Kad je jučer srušena ispod 310 više se nitko nije usudio unutra (uključujući znači i one koji svaki dan tu pišu), inače bi na 300 bili deseci tisuća komada na bidu, a ne niti komad.
Tu se vidilo da se zapravo samo navlači druge da sad kupuju i dižu im cijenu za iskrcaj.
Priče ne znače ništa, gledalica priča tisuću jezika.
Oprosti ali što te hrani privlačenje pažnje.
Pišeš totalne bedastoće, kolektiv ti daje negativne thumbove a priča ti je prešuplja.
Ako želiš neku konstruktivnu kritiku napisati pa daj, apsolutno.
Ali non stop pilat po ovome je teški SPAM. Što znači da je jučer srušena na 310??? O čemu ti.
Navijanje i anti navijanje su prisutni, normalni ali preko mjere umaraju. Ti si u ladici: kako izgleda prosječni forumaš koji nije na vrijeme ušao. A nisi jedini.
-
Eto, čim malo stane, tišina, vjerojatno sad izlaze oni koji su pisali svih ovih dana.
Kolega dionica je rasla u odnosu na jučer i to na lijepom volumenu.
Kad nemaš dionicu onda to ne kužiš
-
Zadnjih dana su mali prodavali ostale dionice i kupovali ovo i stalno dizali cijenu.
Kad se oni iscrpe pa još požele van biti će svega.
Pa evo, gdje su nasilu izlazili možeš kupiti jeftinije.
Kad se "ovo" kako kažeš stopošta i mali najebu, moći ćeš i ATPL jeftinije kupiti. Pa di ćeš bolje.
Baš se brineš, hvala...al netreba
-
Nema davno svi ste se kleli u građevinare.
Sada u brodare
Pa si mislim, koliko je važno ući na vrijeme, toliko je važno i izaći na vrijeme.
Al' kapa dolje, nepobjedivi ste
Jel ti to o sexu? Molim, ovo je forum za investiranje!
-
Šta je procurilo?
Je, optiku sad u brodove polažu.
-
I ovdje će par dana trajati iskrcavanje ne zadovoljnih i špekulanata.
Ne zadovoljni mi nisu jasni jer kad su se radile projekcije dobiti prije 3 mjeseca, zaključak je bio između 10 i 15 milijuna, sad im je to malo.
Sad je problem i dug, kao prije ga nije bilo.Sad tek slijedi period rasta prihoda, zarade i smanjenja duga.
I još mi nije jasna jedna stvar....Osobno sam prvi put u ovom sektoru, prije nisam htio ni štapom dirati...al sam pratio dionicu.
Neki su tad plaćali ATPL po 200, 300 pa i 400kn, a vozarine su bile u podrumu. A sada im sve smeta, luda kuća
Što se tiče duga, nikad nije bio takav omjer duga i kapitala, bar koliko pamtim.
Kapital se smanjuje, a dug i dalje raste, pa čak i uz otpise glavnice i poček na otplatu kredita od pojedinih banaka.
Ažurirano stanje na moje dionice:
Dug/kapital: 170,23%
A kolko ja pamtim nisi nikad o tome sivo pisao pa do nedavno. Ima negdje post gdje si rekao da si prodao ATPL. Jel to možda relacija?
-
Taman se vratio sa cijepljenja i vidim da mi je prošao nalog za kupnju ADRS po 444kn...
A da, kad imas 83 dođe amnezija pa kupis kad netreba. Samo sto si prvi u redu za cjepljenje
-
Čak je zanimljivo live na opte. Stave se tisućice na ask i odmah ih se pojede.
-
A evo, pisali smo o 'pozitivnom' ishodu za nas koji smo unutra. 12kn, 15kn, 7 kn itd...
A koji su obrnuti scenariji.
Recimo da tender propadne i ponude ili nisu zadovoljavajuće ili se ama baš niko nije javio ili ispunio uvjete za tender.
Onda zaba to prodaje. Jel se zabi žuri? Uglavnom da, al recimo da ne. Upravljanje ht-a prestaje i nemaju interesa opte držati u donekle poslovnom zdravom okruženju da ne kažem devastirati. AZTN je naredio ht-u do kraja tendera da opte mora biti u +- nekom postotku zdravog upravljanja (zaboravio detalje ali ima na aztn). Onda opte postaje kompanija koja polako tone (nece rasti eventualno zadrzati status quo).
Stoga zaba bi žurila prodati dok moze nesto za opte dobiti. To znaju kupci i čekaju, mogu špekulirati da dobe manju cijenu npr. Mozda opte rasture pa prodaju IP-TV bussiness zasebno itd...uglavnom u konacnici ce se prodati, ali po kojoj cijeni.
Što bi vi napravili da ste telekom i imate opte na piku za preuzeti ili dio njenog poslovanja?
-
ja samo prenosi informaciju. ništa drugo. a valjda to rade analitičari a ne forumaši....
Taj site je shit. Pa pogledaj tko je radio analizu, bootovi. Generičke rečenice koje ubace i ponavljaju se iz dionice u dionicu.
Mislim kolega dionicar, dugo si tu al ga stvarno blebnes. Ajde reci jel u analizi spominju tender i prodaju?? Imala je ptkm na tom siteu 350kn cijenu.
Žešči spam!
-
Neznam, nemogu uslikati jer sam u birtiji čitao.
-
https://novac.jutarnji.hr/novac/aktualno…brenda-15062923
Citao sam papirnato izdnje, ovo kosta 5 kn
-
vidim sve ko prije, samo zadnjih par strana cijena nije u kunama nego u eurima
-
Ima intervju Tedeschia u jutarnjem. Priča o pašteti (svaka 6kn je od paštete), da su na max kapacitetima pa zato otvaraju u Varaždinu, dividendi koju misle isplatiti, preuzimanjima, covidu koji im nije poremetio prihode (nesto palo drugo poteglo), internacionalni štih. Razmišljanje da je bolje imati firmu koja generira 5 mld prihoda i ima glavu i rep nego 9 mld koja je neefikasna.
Što god mislili, da ne pricamo o politici to je dobra, stabilna i perspektivna kompanija, kao vanzemaljac na zse a ima 2 strane foruma i totalno nije u fokusu malih.
Svi nevolimo mirovince jer su radili sranja ali velim, nemaju oni gdje slijevati novi novac nego u njih i jos 2 kompanije.
Kada bude prilika napravit ce nove akvizicije, dokazani su u njihovom integriranju i stvaranju sinergija i efektivnosti.
Nevidim da bum popušio pare, al da je dionica dosadna bome je. Do nedavno gdje je dobro potegla.