Display MoreZa moj ukus ste malo prerano pa i previse kratili. Treba iskoristiti q4 pa cak i ako se odvije igra tako kako ste napisali nece se to dogoditi preko noci, mislim da cemo imati vremena reagirati.
Ali svakako bolje nego ostati zadnji i ugasiti svijecu, probleme ste lijepo popisali, svaka cast
Da zakljucim pricu...ovo su razlozi zasto sam kratio:
1. Skratio sam pola bulka...znaci i dalje vjerujem u njega
2. U zadnjih mjesec/dva dojma sam da BDI raste znatno brze od cijena bulk dionica i da to nije zbog trzisne iracionalnosti vec zbog ogromnih poremecaja u ekonomskim tokovima i povecanih rizika...sto su ti poremecaji veci to je bolje za shipping, ali s druge strane povecavaju vjerojatnost nekog "black swana"3. Potencijal fundamentalnog rasta cijene ATPL opada...npr. ako bi u 2022.g ATPL imala dobit 240 mil kn, na cijeni od 1k kn per share bi P/E bio 6...to uopce nije jeftino kad je shipping u konjukturi i sto je najgore to je rast od "samo 100%", nema vise brutalnih relativnih/postotnih prinosa, prosla baba sa kolacima...a da bi zaradili 240 mil kn sa 7 brodova na spotu potrebna im je prosjecna godisnja vozarina od oko 26k USD/d po brodu (uz iskoristenost flote 95% i BE 11k USD/d)...da skratim pricu, smatram da PNMX
na 5yTC drze kljuc buduceg potencijalnog jaceg rasta cijene. Bez njih ne vjerujem u +300mil kn godisnje dobiti...do ovih cjenovnih razina oni (PNMX) mi nisu imali znacajniji ponder, ali daljni, jaci rast ovisit ce o PNMX-ima pa mi je njihov poder jako narastao...a o njima nemam nikakvih informacija
Osim navedenih fundamentalnih ogranicenja postoje i tehnicka ogranicenja jer su "tone" dionica prosle po razinama 200kn- 300kn i uvijek ima prodavaca.
Obzirom na ove ekstremno visoke vozarine, trenutno mi je bitnija vremenska dinamika uposlenosti flote (SPOT vs. TC) nego dnevna vrijednost spot/futures vozarina...zato sam pojacao poziciju u JDPL
4. Zbog strelovitog rasta tokom godine cijene bulker dionica se na svaki šum poprilicno korigiraju...pa na Evergrande su cijene potopljene 15%, a "kriza" je trajala 1 dan...gdje bi cijene otisle da se produzilo na 7 dana...kako kaze kolega 5.Element veca je zelja za padom nego za rastom
5. Nije burza samo ATPL...mozda niste obracali pozornost, ali q2 izvjestaji na marketu su bili najbolji u zadnjih 10 godina...milina, svi su RASTURILI...ne vidim razlog zasto ne bi nastavili i u q3...dusa bi me bolila da q3 ne docekam u ATGR, ERNT, ADRS, KODT, HPB, LKPC i vrući SPAN...ili da ne uzmem 9% sigurnog prinosa na OPTE...ATPL nema potencijal za rasturit q3 jer su ocekivanja visoka, dobit ispod 60 mil kn ce se smatrat ocekivanom, a osobno ne vjerujem da ce bit visa od 50mil kn...6. Osobni razlozi...u zadnja 2 mjeseca jako sam se "razvukao"...hendlao sam brodare, sudjelovao u dokapu JDPL sa 20% portfelja i u IPO SPAN-a sa 10% portfelja...puno energije i vremena sam potrosio na to uz veliku neizvjesnost i rizik...posteno se zaradilo ove godine i ne smeta mi da do kraja godine zaradim malo manje ako cu odmorit i dobit malo mira...to mi je trenutno vaznije od novca...
Pa kad si javno razlozio svoju retoriku bit cu slobodan prokomentirati je.
Tocka 2) vec duze vrijeme postoji nesrazmjer visokog bdi-a i cijena bulkera. Dosta je otici u pre covid stanje i vidjeti drugačiju situaciju, narocito za atpl. Postoji iznimna korelacija bdi-a i vrijednosti papira koja nije ni priblizno izliverilana. Naravno, sezonalnost i mikro događaji puno više utjecu na bdi nego na kompanije.
Kad smo kod black swana, zasto ne bi cijeli dry bulk staviobkao centar black swana i tek pocetak superciklusa? Nakon 10 god mrcvarenja mrtve industrije dolazi nesto ovako? Treba pišat uz vjetar...a vjetar sve jace puse. Treba pustiti dobitke da teču, prerana ejakulacija dolazi od straha
Tocka 3) poceo si analitiku od cijene atpl 1000 kn. Ok, koliko ima firmi koja kao bazu racunice moze uzeti q1.2022 kao uduplanu cijenu? Bojim se nijedna iz navedenih u tocki 5). Kako vrijeme ide a vozarine su visoke sve je veca šansa da se dugorocni panamaxi ponovo ugovore za 5y za puno bolju cijenu.
Tocka 4) sam si pisao za nesrazmjer bdi-a i cijena papira pa dnevni pad od 15% i nije nešto. Narocito ako je cijelo trziste generalno percipiralo strah od novog Leman brothersa u tom trenutku i test KP Kine i moguci kolaps. Naravno, to je bila prilika za buy the dip. Evergrande ima nepokriveno 68 milijardi a ne 300. Lemanu su plasmani bili nulovani a Evergrande ipak ima milione neuseljenih stanova koji ipak nesto vrijede. Oni ne mogu biti nulovani.
Također covid congestioni koji su napucali bdi, je sezonalno ali ne vidim da ce prestati uskoro.
Tocka 5) sve stoji, individualna averzija prema riziku i slaganje i preslagivanje portfelja je sasvim u redu.