1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Sheriff

Posts by Sheriff

• DRY BULK

• Sheriff
    • October 3, 2021 at 9:13 AM
    Quote from Parica
    Quote from looserst

Za moj ukus ste malo prerano pa i previse kratili. Treba iskoristiti q4 pa cak i ako se odvije igra tako kako ste napisali nece se to dogoditi preko noci, mislim da cemo imati vremena reagirati.

Ali svakako bolje nego ostati zadnji i ugasiti svijecu, probleme ste lijepo popisali, svaka cast :thumbup:

Da zakljucim pricu...ovo su razlozi zasto sam kratio:

1. Skratio sam pola bulka...znaci i dalje vjerujem u njega

2. U zadnjih mjesec/dva dojma sam da BDI raste znatno brze od cijena bulk dionica i da to nije zbog trzisne iracionalnosti vec zbog ogromnih poremecaja u ekonomskim tokovima i povecanih rizika...sto su ti poremecaji veci to je bolje za shipping, ali s druge strane povecavaju vjerojatnost nekog "black swana"

3. Potencijal fundamentalnog rasta cijene ATPL opada...npr. ako bi u 2022.g ATPL imala dobit 240 mil kn, na cijeni od 1k kn per share bi P/E bio 6...to uopce nije jeftino kad je shipping u konjukturi i sto je najgore to je rast od "samo 100%", nema vise brutalnih relativnih/postotnih prinosa, prosla baba sa kolacima...a da bi zaradili 240 mil kn sa 7 brodova na spotu potrebna im je prosjecna godisnja vozarina od oko 26k USD/d po brodu (uz iskoristenost flote 95% i BE 11k USD/d)...da skratim pricu, smatram da PNMX

na 5yTC drze kljuc buduceg potencijalnog jaceg rasta cijene. Bez njih ne vjerujem u +300mil kn godisnje dobiti...do ovih cjenovnih razina oni (PNMX) mi nisu imali znacajniji ponder, ali daljni, jaci rast ovisit ce o PNMX-ima pa mi je njihov poder jako narastao...a o njima nemam nikakvih informacija

Osim navedenih fundamentalnih ogranicenja postoje i tehnicka ogranicenja jer su "tone" dionica prosle po razinama 200kn- 300kn i uvijek ima prodavaca.

Obzirom na ove ekstremno visoke vozarine, trenutno mi je bitnija vremenska dinamika uposlenosti flote (SPOT vs. TC) nego dnevna vrijednost spot/futures vozarina...zato sam pojacao poziciju u JDPL

4. Zbog strelovitog rasta tokom godine cijene bulker dionica se na svaki šum poprilicno korigiraju...pa na Evergrande su cijene potopljene 15%, a "kriza" je trajala 1 dan...gdje bi cijene otisle da se produzilo na 7 dana...kako kaze kolega 5.Element veca je zelja za padom nego za rastom

5. Nije burza samo ATPL...mozda niste obracali pozornost, ali q2 izvjestaji na marketu su bili najbolji u zadnjih 10 godina...milina, svi su RASTURILI...ne vidim razlog zasto ne bi nastavili i u q3...dusa bi me bolila da q3 ne docekam u ATGR, ERNT, ADRS, KODT, HPB, LKPC i vrući SPAN...ili da ne uzmem 9% sigurnog prinosa na OPTE...ATPL nema potencijal za rasturit q3 jer su ocekivanja visoka, dobit ispod 60 mil kn ce se smatrat ocekivanom, a osobno ne vjerujem da ce bit visa od 50mil kn...

6. Osobni razlozi...u zadnja 2 mjeseca jako sam se "razvukao"...hendlao sam brodare, sudjelovao u dokapu JDPL sa 20% portfelja i u IPO SPAN-a sa 10% portfelja...puno energije i vremena sam potrosio na to uz veliku neizvjesnost i rizik...posteno se zaradilo ove godine i ne smeta mi da do kraja godine zaradim malo manje ako cu odmorit i dobit malo mira...to mi je trenutno vaznije od novca...

Display More

Pa kad si javno razlozio svoju retoriku bit cu slobodan prokomentirati je.

Tocka 2) vec duze vrijeme postoji nesrazmjer visokog bdi-a i cijena bulkera. Dosta je otici u pre covid stanje i vidjeti drugačiju situaciju, narocito za atpl. Postoji iznimna korelacija bdi-a i vrijednosti papira koja nije ni priblizno izliverilana. Naravno, sezonalnost i mikro događaji puno više utjecu na bdi nego na kompanije.

Kad smo kod black swana, zasto ne bi cijeli dry bulk staviobkao centar black swana i tek pocetak superciklusa? Nakon 10 god mrcvarenja mrtve industrije dolazi nesto ovako? Treba pišat uz vjetar...a vjetar sve jace puse. Treba pustiti dobitke da teču, prerana ejakulacija dolazi od straha :P

Tocka 3) poceo si analitiku od cijene atpl 1000 kn. Ok, koliko ima firmi koja kao bazu racunice moze uzeti q1.2022 kao uduplanu cijenu? Bojim se nijedna iz navedenih u tocki 5). Kako vrijeme ide a vozarine su visoke sve je veca šansa da se dugorocni panamaxi ponovo ugovore za 5y za puno bolju cijenu.

Tocka 4) sam si pisao za nesrazmjer bdi-a i cijena papira pa dnevni pad od 15% i nije nešto. Narocito ako je cijelo trziste generalno percipiralo strah od novog Leman brothersa u tom trenutku i test KP Kine i moguci kolaps. Naravno, to je bila prilika za buy the dip. Evergrande ima nepokriveno 68 milijardi a ne 300. Lemanu su plasmani bili nulovani a Evergrande ipak ima milione neuseljenih stanova koji ipak nesto vrijede. Oni ne mogu biti nulovani.

Također covid congestioni koji su napucali bdi, je sezonalno ali ne vidim da ce prestati uskoro.

Tocka 5) sve stoji, individualna averzija prema riziku i slaganje i preslagivanje portfelja je sasvim u redu.

• CORONA virus

• Sheriff
    • September 24, 2021 at 7:59 AM
    Quote from Paulie
    Quote from Sheriff

Nek si ti svoje reko. A kome bi ti vjerovao? Daj nabroji 5 ljudi eto u HR iz bilo koje branše kojima bi vjerovao.

Ljudi nikom nevjeruju danas al kakav bias imas stogod da je rekla bi je popljuvao.

Za razliku od tebe ja vjerujem rezultatima bilo kakvog stručnjaka. Ukoliko mi građevinar napravi kuću i ona izdrži potres rezultati pokazuju da je napravio dobar posao. Ako se sruši napravio je loš posao. Nakon cijepljenja ljudi su opet bolesni, kuća se dakle srušila, e moji farmaceuti...

Ovako iz glave evo nekoliko točaka

1. Sljedeća 2 tjedna su ključna - evo prošlo 18 mjeseci i još je ključno
    2. Maske ne pomažu, pa najednom pomažu (najnovija istraživanja pokazuju da većina maski ne pomaže nimalo osim N95)
    3. Cjepivo je ključ u borbi protiv korone - sve procijepljenje zemlje su zaražene jednako kao i prije cjepiva
    4. Otpočetka je bilo naklapanje koliko dugo cjepiva štite, čini mi se da praksa pokazuje da je u najboljem slučaju riječ o 3-4 mjeseca (primjer UK, Izrael, itd.)
    5. Treća doza je sada potrebna (booster), iako zdrava logika kaže da ako prve dvije doze nisu pomogle neće ni treća
    6. Za kvalitetno cjepivo je potrebno 5-10 godina istraživanja (Alemka Markotić) - najednom je cjepivo odlično i nakon godinu dana istraživanja
    7. Naručuju se cjepiva koja nisu testirana, sada 300.000 doza nekog cjepiva koje nigdje nije odobreno, a i ova odobrena ima problem miokarditisa i tromboze
    8. Lani su govorili da djeca lako prebolijevaju Covid i da se ne trebaju cijepiti, sada bi najednom cijepili i bebe
    9. Ruganje od mjera - u crkvu na misu može 200 ljudi bez testa, ali na vjenčanje ne može 50 bez testa, dvostruki standardi posvuda
    10. Najbolje od svega mi je bilo, za utakmicu reprezentacije u nogometu cijepljeni gledatelji su također trebali napraviti test, pa kojeg su se vraga onda cijepili

Ne da mi se nastavljati više... Ovakvim "stručnjacima" ja ne vjerujem. I neka me poštede bilo kakvih budućih predviđanja jer pojma nemaju.

Pa nije ti ovo sto si popisao HR izum.

Nije li tako gotovo u cijelom svijetu?

Svi vrludaju.

Nije li npr nama aktualno (atpl) congestioni koji se stvaraju u lukama upravo zbog covida?

Jedan ima, sve zatvore.

Nekužim...u kojoj zemlji bi htio živjeti?

Glede tvoje kuće i dobrog majstora, eto dogodio se potres, jednom u 100 god dogode se sranja kao potres ili novi virus.

• CORONA virus

• Sheriff
    • September 23, 2021 at 1:32 PM
    Quote from Paulie

Ukoliko je Covid-19 išta pokazao, onda je pokazao slabost i neznanje akademske zajednice. Toliko nagađanja, naklapanja i krivih predviđanja do sada nikad nije bilo ovako javno prokazano. Car je definitivno gol. Sad ona najednom zna daljnju evoluciju virusa, smiješno... Kako ih više nije sram bilo što pogađati.

Nek si ti svoje reko. A kome bi ti vjerovao? Daj nabroji 5 ljudi eto u HR iz bilo koje branše kojima bi vjerovao.

Ljudi nikom nevjeruju danas al kakav bias imas stogod da je rekla bi je popljuvao.

• Tehnička analiza - komentari LIVE

• Sheriff
    • September 23, 2021 at 8:50 AM

Znači može gore a može i dolje.

Zanimljivo.

• PTKM (PETROKEMIJA d.d.)

• Sheriff
    • September 14, 2021 at 12:31 PM
    • Natural gas prices have been racing higher and are now 99% higher year-to-date, on combination of supply concerns and rising demand.
    • Natural gas is expected to keep rising, and if there is an especially cold winter, Goldman Sachs analysts see the potential for another doubling of price.
    • The jump in prices will impact some consumers who use it for heat, and utilities and companies that use it in production processes.
  • PTKM (PETROKEMIJA d.d.)

• Sheriff
    • September 14, 2021 at 11:35 AM

bilo se bolje kladiti na plin nego ptkm, ovo je prestrašno. Sa 6.5 na 65.

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Sheriff
    • September 14, 2021 at 11:33 AM

da, a i oni sto su mislili kroz dokap ući kako je isti propao su "tu lovu" vratili nazad po tržišnoj cijeni.

• TPNG (tankerska plovidba next generation)

• Sheriff
    • September 12, 2021 at 12:23 PM

A otkad se ti pozivaš na dugoročnu kupnju. Da dođe do 50 istrest češ se.

I da dođe do 50 što onda? Vozarine ne opravdavaju cijenu nego slijedeći skok treba biti fundamentalno opravdan sa 50 na 60.

S druge pak strane, tko ima vecu šansu: tpng sa 50 na 60 ili atpl sa 500 na 600?

Za atpl si tvrdio prije koji mjesec da su vozarine ukljucene u cijenu. A slijedio je znacajan rast.

Ja ti uopce ne vjerujem, zapravo si dobar indikator za izac gdje gorljivo pricas.

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Sheriff
    • September 10, 2021 at 2:33 PM
    Quote from NaBiduAsku

Tko je ta?

Sad si miran 24h, pod lokotom je.

• Tehnička analiza - komentari LIVE

• Sheriff
    • September 10, 2021 at 2:31 PM

Neo moze Atpl.

• Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

• Sheriff
    • September 8, 2021 at 12:02 AM

The down day may also reflect a “sell the news” dynamic after El Salvador became the first country to adopt Bitcoin as legal tender, alongside the dollar– the country’s other official currency.

Merchants in El Salvador are now supposed to accept Bitcoin for goods and services. Citizens have been promised $30 worth of Bitcoin in their digital wallets by the government. McDonald’s has started accepting Bitcoin in El Salvador, according to Reuters. And the government of president Nayib Bukele has been buying Bitcoin, including at least $20 million worth, ahead of the official launch.

Bome presidente kupio na vrhu i nakon ručka prdnuo btc.

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Sheriff
    • September 3, 2021 at 10:48 AM
    Quote from harpun

a neki koji su do sad kupovali

JDPL BOBAN NENAD-650-0.04%26,892

Ma nemoj rec ^^

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Sheriff
    • September 3, 2021 at 8:27 AM
    Quote from tizian1

Ja bez pečata ništa ne priznajem. :)

Baš mi je drago da sam kupio nešto malo dionica , da bude zanimljivije pratiti.

Donica vrijedi 4 puta manje nego dionica Atlantske, konzervativno, dakle 120 kn.

Pametnom dosta....s tim da bi Atantska u 10-11 mjesecu trebala na razine iznad 600 kn ako bude sve ok.

Ne vjerujem da će danas pustiti trgovanje

ovih 4 puta je sa dokapom ili bez? Svašta

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Sheriff
    • September 2, 2021 at 1:53 PM
    Quote from accountant

Bože, jel ovo blue chip HT ima 20.000 EUR prometa?

pa kako trgujete uopće na ovoj ZSE s takvim prometima?

to sve pozatvarati, i brokeraje i ZSE

treba ljudi kojih nema na burzi rada pa nek se prekvalificiraju: zidara, malera, vodoinstalatera

bar bi bili korisni društvu

?(

Display More

Pa imamo mollera, vodoinstalatera a valjda i zidara.

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Sheriff
    • September 2, 2021 at 10:24 AM

A ništa, sad je opet i ATPL dobra :)

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Sheriff
    • September 2, 2021 at 10:02 AM

A što ovaj iz uprave je onda pričao da "značajno nadmašuje"?? To je obmana.

Čuvanje fotelja.

• Turističke dionice i perspektive

• Sheriff
    • September 1, 2021 at 8:38 AM
    Quote from user35
    Quote from Marin83

Većina takvih jeftinih rezervacija kroz srpanj, a pogotovo kolovoz je potiho otkazana, barem u privatnom smještate

uf to je bilo reputacijski vrhunsko, naročito za kolege (prema pisanju kolega BudFox) koji su izgleda zapeli u nekom hoteljeru...

Bolje zapeti u hoteljeru nego u DCF-u :D

• Sheriff
    • August 30, 2021 at 1:21 PM
    Quote from Paulie
    Quote from Sheriff

U vrijednosti brodova su uračunate perspektive zarada istih.

Kupci žele znati da nešto ne preplačuju, zato.

Naravno da ne gledamo prodajni aspekt brodova nego kolko firma vrijedi na papiru i da li postaje balon.

Po meni je to besmisleno, Buffet je tvrdio da svakodnevno nema smisla gledati koliko nam kuća vrijedi na tržištu. Vrijednost brodova se drastično mijenja s vozarinama, tako da nije to neka stabilna nego privremena vrijednost. Dovoljno je gledati vozarine, nema smisla uz to gledati i vrijednost brodova koja bi otišla naglo dolje da odu vozarine.

jel Buffer ulagao u brodare? Kako je besmisleno kad je dry bulk ciklična i volatilna industrija. Cijena brodova->NAV je referentna točka promatranja iz koje možeš usporedbe raditi.

• Sheriff
    • August 30, 2021 at 12:50 PM

U vrijednosti brodova su uračunate perspektive zarada istih.

Kupci žele znati da nešto ne preplačuju, zato.

Naravno da ne gledamo prodajni aspekt brodova nego kolko firma vrijedi na papiru i da li postaje balon.

• Sheriff
    • August 29, 2021 at 6:14 PM

Svaki dan na ovim vozarinama je blagoslov. Svaki tjedan, mjesec, kvartal. Taman i da ne rastu nego idu sideway.

Ovo nije ath ove godine a cijena je daleko od balona.

Kraj rasta se ne nadzire i to je super.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt