1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Sheriff

Posts by Sheriff

• Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

• Sheriff
    • May 15, 2022 at 12:42 PM

kada kripto raste onda je prenapuhani ponzi balon, kada pada onda je mrtav da da.

Sto je usd? Kada fed printa $ i to odlazi u napuhavanje trzista i techa, djeli helicopter money...di je tu zero sum game??

Glede transparentnosti, tko voli nek izvoli. Ko da atpl daje transparentna izvjesca i na vrijeme, ih. A crypto nije ni reguliran.

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Sheriff
    • May 13, 2022 at 1:46 PM
    Quote from havi

Mislim da bulk brodarstvo ne ovisi o amerima, osim kaj prednjace trenutno po volatilnosti.

Njima je brodarstvo rizicna bransa i zato imamo svakodnevno swingove u suprotnom smjeru.

Ti swingovi nista ne govore o trendu sektora i poslovanju firmi , vec su posljedica dogadjaja na makro planu i pridruzene neizvjesnosti.

A je? A tko odlucuje jel ok za brodare p/e 2 a za tech p/e 100 nego wallstreet?

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Sheriff
    • May 13, 2022 at 1:43 PM
    Quote from hugh

@zločesta

ameri upravo polaze kroz taj proces kad bi se cijene dionica i indexi "trebali" odbiti ali ne ide......tržište je tehnčki preprodano ali đaba kad odbijanca još uvijek nema.......tržište duže može ostati preprodano nego što možeš imati keša ako kupuješ......"market će biti sretan i zadovoljan tek kada svi izgube".......

Fed je ugasio printer. Ne stapaju nove $. Jel znate da je 80% svog $ isprintano ubzadnje 3 god. Nevjerovatno. Naravno da padaju isto tako kako su rasli na printanju.

Nakon covida su upalili printer i otisli na ath. Ono, wtf. Sada zbog inflacije nema printanja, naravno da padaju i past ce. Mozda skliznu u recesiju. Kada pain bude velik prestat ce dizati kta stope.

Tako da treba gledati trenutak kada pocnu razmisljati o dizanju 0.25 a ne 0.5 kta. Onda kada obuzdaju inflaciju ici ce pomoci godpodarstvu sa niskim kta. Burza je uvijek indikacija sto ce se dogoditi u buducnosti sa ekonomijom. Fedubje primarni posao rjesavati inflaciju, onda tek ostalo. Dok ne obuzdaju inflaciju nema up. Prve naznake treba pricekati...

• Sheriff
    • May 13, 2022 at 1:25 PM
    Quote from karlo

po mojim brzinskim i grubim procjenama, samo na LUNA TERRA gubitak je 25 MILIJARDI dolara najmanje...

ljudi ne kuže: da bi netko zaradio, netko mora izgubit, u idalnom bi to dalo nulu kad se sve zbroji i oduzme, ali kako je u crypto inflacija konstantna, i imaje skoro u svakom kriptu, kad se zbroju i oduzmu, više je gubitka nego dobitka....

žao mi je što se crypto, koji je inicijalno zamišljen kao valuta, s kojom sam i sam kupovao dok je BTC bio 750-1000 dolara, pretvorilo u "investiranje"...

crypto je trebao biti i ostati VALUTA za jeftine decentralizirane međunarodne transakcije, ali ljudska pohleda je učinila svoje....

i kad mi je kad se smiju "kakva je to zarada" kada kažem da ja u prosjeku na 1000 kuna godišnje dobijen 20-30 kuna prihoda dividendi od blue chip dionica...

a najžalosnije mi je što sada države i vlade imaju "izgovor" za nadzorom crypta ;(

Display More

Kad je enron prdnuo vrijedio je tada 16 mld $. A bio je blue chip i katastrofa dotad neviđena.

Crypto je mlada grana. Bitcoin se dobro drži s obzirom na sve. Smisao je u decentraliziranoj vtijednosti tj suproto od ovoga sto rade ameri. Printaju i printaju, pumpaju do neba, dođe inflacija i prestanu pumpati. Naravno da sve pada, dolar raste (zato jer je printer ugašen).

Naveliko se priča da je terra usdt napadnuta od blackrocka i citadela, ekipe sa wall streeta. Zašto? Zato jer je vladi trn u oku stablecoin narocito algoritmicki kakav je bio terra.

Oni zele usd imati pod kontrolom (fed) i sve ostalo im je glavobolja.

Bitcoin je teže napasti dok su za terru izveli taktiku Georga Sorosa. Znali su da terra fundation drži 3 mld $ municije za braniti peg. Glavnina tog novca je u btc-u. Likovi su napali sa 100k btc-a (posudili na gemini), poceli prodavati btc masovno. Tada također su poceli prodavati usdt i depegali coin. Ljudi su vidjeli depeg, opet ovi lupili po btc, stavli short na lunu i usdt. Nastala je panika i dogodio se bank run (kada svi pohrle u svoju bamku dici pare). Depeg je jos bio veci. I to je to.

Napadaci su zaradili masu na shortanju i napadu koji su izveli. Vlada usa je drugi dan opet popovala kako crypto i stablecoine treba regulirati. Naravno, ekipa na wallstreetu to radi non stop ali u cryptu je sve zapisano u blockchainu. Sada se pita gemini ko je stavio polog za 100 000 komada btc da zapocne napad. Forenzika ce uciniti svoje.

Blackrok je u krevetu sa svim bankama, pogledajte 100 top kompanija i nađite mi di nije u top 10.

To su lešinari i žele stvoriti dostopijsko drustvo gdje vladaju korporacije i mala elita.

Ne vjerujute? Zagooglajte blackrock i past cete na guzicu. Kontroliraju ama bas sve.

Kazem nije pohlepa nego planski napad.

U crpytu jos nema toliko institucijalnih igraca, blokiraju etf-ove, u cryptu su retail (obicni ljudi), par likova (Sailor) i nekoliko kitova. Svi zele wallstreet igrace, fondove ali oni donose pare i svoju igru. Pogledajte korelaciju tech stockova i btc-a. 90% korelacija. To nikada nije bilo, naprotiv misija btc-a je store of value aka digital gold. Wall street ga je ucinio samo jednim risk assetom i zele ga dumpati i pumpati kako zele. Ali btc adoption u svijetu ide sve vise. Broj ljudi koji ga drzi je ath. Kupi i drzi, dca... za 5 god mozda se obogatite.

• Sheriff
    • May 12, 2022 at 1:26 PM
    Quote from verdi

po novim se to sad zove shitcoin. svi zajedno. zamisli da to stvarno pukne kao što kaže WB. žali bože onolike struje i kompjutera.

Ne po novom se shitcoin zove usd. Izgubio je na vrijednosti 11% (inflacija) a dolar index povijesno najveci sto znaci da su ostale fiat valute u jos vecoj banani.

Fed je printao i printao i printao i doprintao do inflacije. I sve najebemo zbog toga. Vladek je tek nadolio ulje na vatru.

• Sheriff
    • May 12, 2022 at 10:53 AM

crypto se raspada, altovi propali. Tera stablecoin izgubio 99% u 48 hrs. Navodno wall street napada stablecoine jer imaju pik na to. Teter isto gubi peg. Neki altovi izgubili 50% u danu.

Sad treba uc, sto preživi vrijedit ce.

• Birtija

• Sheriff
    • May 7, 2022 at 9:22 AM
    Quote from Yieldchaser

Sjećam se da kad sam bio dijete, Coca Cola se mogla kupiti u trgovini za 4,50kn. U maloj trgovini...bilo ih je puno..danas jedva ikoja..

Ove cijene iz Mede su prastare.. Valjda iz '95.

Vrijeđaš, kad sam bio mali nije bilo Cole samo Cocta, piće naše i vaše mladosti. Znači nije prastaro nego nedavno hehe

• Sheriff
    • May 5, 2022 at 2:09 PM

šta će nama zajednica kad se jede gibanica :)

• Sheriff
    • May 4, 2022 at 3:24 PM
    Quote from Yieldchaser

Hahaha, američki i bilo koji BDP je jedno, a financijska tržišta su drugo!

Ja sam sve izloženo na SAD rasprodao još krajem srpnja prošle godine. Prema njihovom BDPu, pogledajte što kaže The Warren Buffett indicator. Tržište je već duže vrijeme debelo prenapuhano u SADu i to uglavnom zbog techa. I Microsoft i Google i Apple...sve to ćemo gledati na prepolovljenim cijenama od trenutačnih.

Slažem se, naravno, s kolegom Marinom da treba promatrati svaku dionicu za sebe. Intel je trenutno svima odbojan, a ja ozbiljno razmišljam da bih ušao na veliko. To je jedina tech dionica na NYSE koja mi se trenutno jako sviđa.

Kod nas su cijene ok. Ne vidim neki balon. Bude li išlo dolje, to će biti samo prilika.

Gle naš Intercapitalov tehnološki fond..koliko se urušila cijena, a nije to ni blizu koliko to još može i hoće pasti. Samo ne znamo kad. Ali znamo da hoće.

Kolega, tržišta naročito vani trebaju imati narativ. Narativ je da nakon borbe s inflacijom dolazi recesija (ako okine još jedan kvartal negativan).

FED će do kraja godine dizati kta i dok to traje novac se ne bude slijevao naročito u tehnološki sektor. Još gore od kta je što FED izvlači lovu iz cirkulacije (kao što ju je upumpavao prošle godine) što sigurno hladi tržišta.

Btw, Buffer je jako puno kupovao u 2 mjesecu ove godine kad ga već citiraš.

• Sheriff
    • May 4, 2022 at 2:48 PM
    Quote from Marin83

Ne lagiti:

The Gross Domestic Product (GDP) in the United States expanded 3.40 percent in the first quarter of 2022 over the same quarter of the previous year

pao je, dobro verdi govori

• DRY BULK

• Sheriff
    • May 3, 2022 at 11:43 AM
    Quote from stipe_Cro

Oprosti, ali kakva je važnost DSX-a za naše bulkere?

Povijesna!

• Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

• Sheriff
    • March 18, 2022 at 8:07 AM
    Quote from Parica

Ma Putin je idiot...

U 21. stoljecu vojnom intervencijom pokusat sirit svoj utjecaj...nemam komentara

Afganistan, Irak, Libija...?

Za razliku od Rusa, Amer uz oružje i financijski udara kad štiti svoje interese - Iran, Venecuela...

Zadnji idiot prije Putina nam je bio Trump, ali Ameri nisu tada ratovali a pisalo se da je lik u stanju aktivirati nuklearke kada ima los dan.

I danas u 21 stoljecu prevladavaju interesi i nazalost vrijedi tko jači taj tlači. I u takvom svijetu živimo...vec tisucama godina.

• Sheriff
    • March 16, 2022 at 7:53 AM

Uz sve interpretacije, novinarske članke pristrane ili nepristrane treba gledati comodities.

Oni određuju koliko je blizu kraj rata i mislim da su najpouzdaniji indikator.

Zlato i nafta su drastično pali.

• ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

• Sheriff
    • March 14, 2022 at 9:28 AM
    Quote from Goran

- Ako je p/ b 1 odličan znači da investitori ne vjeruju u mogućnost firme da pravi profit i ne žele ulagati u tu firmu.

Uvijek je kod profitabilnih firmi price nekoliko puta veći od book value.

A kolko je kod firmi p/b koje imaju strojeve, brodove, hale, hotele a kolko je kod onih koji prodaju samo pamet (SW)?

• Sheriff
    • March 10, 2022 at 3:11 PM

Povećava atraktivnost poduzeća.

Rađe je imati "zarađeni" novac u đepu nego na bankovnom računu firme.

Psihološki, novac koji se ne isplati u dividendi ako loše ulože je epic fail.

Novac koji uspiju oplemeniti je super. Ali ovdje je stvar povjerenja u kompaniju. Ako vjerujem u njih onda ću ulošiti npr sa 30% portfelja u 40% ali opet daj ti meni dividendu.

• Sheriff
    • March 10, 2022 at 2:57 PM

Ja mislim da smo bliže rješenju zato jer:

NATO je rekao da Ukrajnu ne planiraju primiti u sljedećih 15 god (ono što Putin traži donekle),

Moldavija je rekla da neće tražiti zahtjev u NATO-u (isto što Putin traži),

Traži se priznavanje odmetnutih pokrajna (vjerovatno će Ukrajna pristati na to).

Znači pomaci na geo-strateškom polju se vide.

Kompromis koji Rusija može tražiti je povlačenje sankcija nakon peace-treaty.

• Birtija

• Sheriff
    • March 7, 2022 at 1:32 PM
    Quote from Moller

ma je , delaju kao MB365 ^^

samo je on imao mlađu grijalicu

Treba osloboditeljicu Zagreba poslati Putinu, da nas oslobodi i od njega .-)

• Sheriff
    • March 7, 2022 at 9:16 AM
    Quote from accountant
    Quote from D_artagnan

Da, trenutno su ameri profitirali, ali kad rusi dođu pameti, pa maknu ovog luđaka i krenu su modernom zapadnim stilom zivota, vratit ce se plin i nafta te resusrsi puno povoljnije od jedne iscrpljene i siromasne rusije

vojska je tradicionalno uz predsjednika (cara)

tko će dakle, po Vama, maknuti Putina?

studenti?

kućanice?

nezadovoljni radnici koji su radili u zap. firmama i u međuvremenu ostali bez posla?

tko?

Display More

snajper?

• Sheriff
    • March 7, 2022 at 7:57 AM

Nafta otišla 10% preko noci na špekulacije zatvaranja plina i ruske nafte koje pripremaju.

Ovo je onaj dio koji udara sve, osim amera.

Iz cijele price ameri najvise profitirali. Imaju energente koje ce skupo prodavati eu.

Danas bude crveni dan i raspad burzi.

• Sheriff
    • March 5, 2022 at 11:38 AM
    Quote from brajakica

U cijenu rata treba uracunati i ratnu odstetu koju ce agresor platiti.

A tko drugi?

Irak i dalje placa za agresiju na kuvajt. Koliko je godina proslo?

Zapljena od prodaje nafte i plina i direktna uplata zrtvi agresije.

Ako rusi nebi htjeti placati ekonomska izolacija im je jos skuplja.

Bez reda nema napretka za nas.

Agresija se nesmije isplatiti,ona mora biti skupa pogreska i prevencija buducih agresija.

Rusi nece isporuciti putina u hag ali ga u odsutnosti osuditi za genocid, posredno i ruse koji su ga podrzavali u toj politici.

Ili neka ga isporuce i operu si ruke od njega.

Ruski veliki voljeni voda= ruska odluka.

Display More

Ma da?

Ratnu odštetu plačaju poražene države.

Zapad ne želi u otvoreni sukob s Rusijom. Niti je uveo zabaranu leta u Ukrajni jer to dovodi u direktan sukob. Niti se eu odrekao Ruskog plina. Pipe nisu zatvorili, a zašto nisu - jer im nije u interesu. Nikome se ne plačaju cjene energenata po astronomskim cijenama.

Sve je i dalje vođeno interesima. Kada su nas srbi napali jebalo im se za nas jer smo im beznačajni. Opalili nam embargo na oružje.

Nema tu pravde, i dalje interesi prevladavaju. Ukrajna ce dobiti samo simpatije i nesto love da nastave obranu.

Osim toga Amer je radi vlastitih interesa vise ratovao nego Rus, zar ne? Ko da su ti ratovi bili opravdani?

Preloše je sto se događa ali Irak, Afkanistan, Libija sad Ukrajna samo drugi akter.

Sutra Kina moze napasti Tajvan, USA Sj Koreu...ratova je uvijek bilo i nazalost jos ce ih biti.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt