ima li tko link na brodare vani?....pogubio linkove sa listama brodara pa da ne tražim jedan po jedan.
Unaprijed zahvaljujem.
Danas vani vecina brodara u zelenjavi.
Ako i dalje nastavi rast indeksa bit ce zanimljivo.
ima li tko link na brodare vani?....pogubio linkove sa listama brodara pa da ne tražim jedan po jedan.
Unaprijed zahvaljujem.
Danas vani vecina brodara u zelenjavi.
Ako i dalje nastavi rast indeksa bit ce zanimljivo.
GOGL: NO Oslo
+5.28%
U Kini danas opet sve raste. Cape-ovi i Supre značajno rastu.
Kad Kina krene.
Capeovi skoro 20% up, Panamaxi u plusu, a Supramaxi oko 7% up
Neka cvate tisuću cvjetova
a pozitivnije nego da je toliko u minus.. uglavnom TC vozarine su i dalje ostale iznad razina da se može pozitivno poslovati
Bdi +4.9% 427
Freight futures am update
Capesize up ~9%
Panamax up ~3%i to bi bilo pozitivno za nas u dionici ?
Neka cvate tisuću cvjetova
Danas u Kini svi indeksi u porastu
Za sada sramezljivi rast, ali lijepo za vidjet malo za promjenu
Display MoreATPL
Ovaj graf je vrlo zanimljiv, kompliciran i trenutno nepredvidiv. Trenutno smo u "no trade zone". Moj plan je pratiti svakodnevno i "act accordingly", a za to imam dva scenarija.
Cijena je od zadnjeg dna radila higher high (HH) i higher low (HL), a sada prije dva dana smo imali prvi lower high (LH). Sada je trenutno na prijelomnoj točki , leži na liniji trenda i može ići u dva smjera - ili probija trendline prema dolje ili se odbija, radi higher low (HL) i ide dalje prema gore. Uvijek je naravno moguć i fake breakout.
RSI je već probio rastuću liniju trenda i dolazi do potencijalne linije podrške. U slučaju da cijena u sljedećim danima napravi HL, ova linija na RSI bi trebala biti linija podrške.
Stochastic je u downtrendu, MFI i MACD histogram također. To načelno nije dobar znak, ali isto tako ne mora biti ako je cijena u konsolidaciji. Zato je ovo sada no trade zona. Volumen cijelo vrijeme opada, Bollinger se sužava, cijena je ispod svih EMA i Ichimoku cloud-a, cijena je u svojevrsnom trokutu, a takvi trokuti mogu mogu imati breakout u oba smjera.
Dakle, da zaključim, imamo dva scenarija, sve kako je ucrtano na grafu. Prvi scenarij govori -43% (cca 100 kn), drugi +54% (270 kn). Moguće je naravno i nešto između, ali to za sada na žalost ne mogu predvidjeti. Stvari će biti jasnije nakon breakouta, bilo prema gore ili prema dolje.
Ako se cijena odbila od 160 kn prema 175 uz današnji porast BDI-a, pretpostavljam da je
trenutno aktualan scenarij B i potencijal porasta +54% (270 kn), dakako uz daljnji porast BDI-a.
Kolega, izgleda da ste ulovili samo dno što se tiče cijene
nadam se, mislim da neće više biti provokatora da se zalijeću prema 160
Tko zna, provokatora nikad ne nedostaje, ali ja si uvijek ostavim određenu
količinu keša, pa da imamo dovoljno za te provokatore
Idući tjedan će biti zanimljivo
Freight futures
Capesize up ~2%
Panamax up ~2%i danas je zanimljivo, samo jedan šus po bidu, ostalo ask i to je dobar znak za petak
Kolega, izgleda da ste ulovili samo dno što se tiče cijene
Idući tjedan će biti zanimljivo
Freight futures
Capesize up ~2%
Panamax up ~2%
Lagano se oporavljaju brodari vani
GOGL: NO Oslo
+7.85%
ericsson ili ericsson tesla, dragi kolege. Vrag je u detaljima. Kolega bud, dobronamjerno, čuvajte se long poziciije,i vjere. Znate o kojoj vjeri pricam.
Kolega zasto mislite da Ericsson Nikola Tesla nije dobra firma? Ja imam njihovu dionicu vec sigurno 5 godina i visestruko se isplatila do sada, sto kroz dividendu, sto kroz porast cijene.
Po meni je Ericsson medju top 10 firmi u Hrvatskoj, sto zbog stabilnosti poslovanja, a sto zbog koncentracije pameti, jer oni ne rade nista drugo nego prodaju svoje znanje i to masno naplacuju.
na temu usporedbe sa zapadnim burzama treba znati da su njihovi indeksi pali 10-15% od maksimalnih vrijednosti (ili ATH) , a naš Crobi je na na cca 15% od najnižih povijesnih vrijednosti.. i vrijeme je da "malo stanemo sa padom" jer mi smo prilično zastali u drugom vremenu vrijednosti indexa..
Upravo tako kolega. Dok su ostale burze u 2020. godini, mi smo još uvijek u 2009. godini ili čak i ispod te vrijednosti.
S obzirom da se desio i Agrokor 2017. godine, te su Ledo i još neke Todex dionice izbačene iz Cro indeksa,
Crobex se vuče po dnu već dulje vrijeme, a konstantno zazivanje pada je i uzrok tome stanju.
Ljudima u Hrvatskoj je očito draže da manje izgube od svog susjeda (a svi dugoročno gube),
nego da svi skupa zarade, ali šta ćeš, takav nam je valjda mentalitet, bar većini.
To vidim i po komentarima na forumu, da svi zazivaju neki pad (Poznati Padajući trokut by @Neo),
a krava tj. burza je mrtva od posljednjeg pada iz 2009. godine, uz povremene skokove, što se sve
vidi dolje u grafu Crobexa.
Pa pogledajte i usporedite grafove ZSE i regionalne burze (Makedonija) i svijetskih burzi (USA, Njemačka) i bit će vam sve jasno.
Zagrebački berzan zvani Crobex
Makedonski berzan
Američki NASDAQ
Njemački DAX
Display MoreDragi kolega B,
ja se slazem s vama, situacija nije nimalo blistava.Ali u tom slucaju i vase perjanice Ernt i kodt ce platiti visoku cijenu. Kriza ce pogoditi cijeli svijet, pa tako i vase favorite. Ljudi ce, izmedju pripremanja 5g i transformatora, ipak izabrati blitvu i krompir za rucak. Dakle, best buy je Podr,a sve ostalo best sell.
To sam i sama pretpostavila pa me ovo što je iz Ericssona stiglo pozitivno iznenadilo:
"Kao posljedicu veće potražnje za uslugama telekoma u Ericssonu predviđaju i da će porasti potreba za 5G mrežama. U ovoj su kompaniji stoga podigli svoja očekivanja od razvoja tržišta za 5G opremu. Sada predviđaju da će do 2025. godine u svijetu biti 2,8 milijardi pretplatnika na 5G usluge telekomunikacijskih kompanija. Ranije je ova prognoza bila postavljena na 2,6 milijardi korisnika. Prognoze za poslovnu 2020. godinu također će biti donekle uvećane, kažu iz Ericssona."
S obzirom da telekomi bilježe povećane podatkovne mobilne i fiksne promete u vremenima Korona krize,
povećat će se i potreba za nadogradnjama mreže, bilo fiksne ili mobilne, a tu onda uskače Ericsson sa svojim uslugama.
Ja sam long u Ericssonu, bez obzira što ove godine nema dividende.
Njemački telekomunikacijski div Deutsche Telekom (DT) izvijestila je u četvrtak o većoj dobiti u prvom tromjesečju, ističući veće prihode od telefonskih usluga i pojačani podatkovni promet u vrijeme pandemije koronavirusa.
Danas se brodari vani malo oporavljaju.
Nadam se da smo došli do dna i da će se
vozarine uskoro stabilizirati i početi rasti.
Evo malo o potencijalu telekoma u vremenima Korona krize kada su svi uglavnom kod kuće
Njemački telekomunikacijski div Deutsche Telekom (DT) izvijestila je u četvrtak o većoj dobiti u prvom tromjesečju, ističući veće prihode od telefonskih usluga i pojačani podatkovni promet u vrijeme pandemije koronavirusa.
Potpora na kupnji od 159-160kn na Atpl izgleda impresivno,pitanje od milju dolara je dal je to dno? Ova 2020.je do sada bila sve samo ne predvidljiva te smo svjedocili i nevjerojatno za zamisliti negativnih cijena nafte a jel moguce da i BDI index dođe takoder na povijesno najnize razine?
Mislim da smo blizu dna, ako ne i na dnu...
Usporilo je padanje Cape-ova:
The Capesize index is down 4.3 percent to 1,992 per day
Istovremeno Panamaxi i Supramaxi (značajno) rastu u Kini.
SAD je još uvijek u lockdown-u zbog Korone, pa kako se uskoro bude
kretalo otvaranje ekonomija, tako će i aktivnost rasti...
P.S. Ovo je sve prst palac predviđanje, pa nek svatko odluči za sebe.
Zanimljiv link sa brodovima AP, mozda nije 100% aktualan, jer je link od prije par godina, ali koga zanimaju klase brodova i kako izgledaju moze pogledati
https://dubrovackidnevnik.net.hr/fotogalerije/f…ma-fotoglaerija