Jel se mlada udaje samo kod matičara (aztn) ili se čeka svećenik sa Markovog trga?
Valjda se čeka svećenik.
Obitelj je tradicionalna i da se mlada ne uda u crkvi pred svećenikom odrekli bi je se 😂
Jel se mlada udaje samo kod matičara (aztn) ili se čeka svećenik sa Markovog trga?
Valjda se čeka svećenik.
Obitelj je tradicionalna i da se mlada ne uda u crkvi pred svećenikom odrekli bi je se 😂
HT je masu FTTH optike izgradio zadnjih godina tako da stvarno nije usporedivo i ne mogu lupati napamet.
Pogledaj izvješće iz 2014 ili 15 godine pa zbrajaj na tu količinu sve do 2020 godine i dobit ćeš točan iznos u kilometar.
Već 2014 se prešlo 3000 km po financijskom izvješću.
Poanta ovih upisa je da mnogo kolega viču dugovi dugovi i samo dugovi a ne razumiju materiju. Ti dugovi su i nastali od izgradnje infrastrukture i to sve ostaje novom vlasniku tako da nije samo bilanca i brutto netto.
Vrijednost nije lako odrediti ali definitivno trubiti o stečaju i da ovo ništa ne vrijedi su besmislice, a da ne govorimo razvoj svih ostalih procesa i usluga, core mreže ( nedavno podignuta na 100 Gbps) to su sve cifre da nam se zavrti u glavi.
Evo danas udarna vijest da se srušila A1 mreža u cijeloj HR, a optima radi ko sat
Display More2700 km je bilo davne 2011 ako uzmemo prosječno do danas 100 km godišnje dođemo do blizu 4000 km.
Kolokacije su ostale u istoj razini kao i tada tako da je to točna informacija.
Ja sam bio uvjeren da nije preko 3000 km optike provučeno.
Ali ako je 4000 km...
Kolega Headhunter upućeniji ste u problematiku više od svih nas, pa znate li otprilike koliko košta postavljanje 1 kilometra?
Onak, laički.
Ak ovo ode za ispod 9 kn, netko se za sitne pare prodao. Ili je bio deal ispod stola.
Imate u godišnjem izvješću 2014 ili 15 točnu udaljenost optike, pa od tada izvještavaju samo godišnje količine izgrađene dok ne izvještavaju o ukupnoj dužini. Nisam zbrajao kalkulatorom ali ukupna dužina je između 3800 i 4000 km.
Troškovi bi trebali biti u razini 50 kn/m i potrebno je poprilično vrijeme za uvući tu udaljenost optike, kao i vjerojatnost da su neke trase neprohodne zbog zagušenosti DTK tako da to iziskiva dodatan trošak i vrijeme.
Zaokružimo segment optike na 200 milijuna kuna
nama zvuci 2000 3000 ili 4000 km optike kao puno, ajmo usporediti ako netko ima podatak koliko km ima ht? ps. nevjerujem da je optima ulagala zadnjih godina u prosirenje optike. i gdje se ta optika nalazi to je bitno ako ht ima u zg a optima u os, to su velike razlike u vrijednosti po metru..
To je neusporedivo i skroz nebitno.
Naravno da HT ima podosta vise optike od Optime.
Radimo ove kalkulacije jer znamo da Tele2 ima 0 km i da trebaju uložiti u istu zbog dolaska 5G mreže, pa tu vidimo njihovu priliku da kupnjom optime izbjegnu tu investiciju.
Display MoreKolega preciznije bi bilo 3600 km i velika većina je transportna optička mreža između gradova koja i ima najveću vrijednost.
Optima spaja poslovne korisnike na optiku dok privatne korisnike isto spaja, ali preko HT-ove fiber to the home optike koju veleprodajno uzima u najam.
Doseg 600 000 korisnika se odnosi na bakrenu infrastrukturu gdje optima ima podignute 250 vlastitih kolokacija na koje spajaju krajnje korisnike.
U svu tu infrastrukturu je uloženo preko milijardu i pol kuna sto nije zanemariv ulog.
Hvala na pojašnjenju.
Na Poslovnom sam našao sljedeće podatke:
"Navodi da je Optima položila 2700 kilometara optičkih vodova te da oni imaju tri do četiri puta veći kapacitet od Hrvatskog telekoma. Inače, pretpostavlja se da je upravo optička mreža ključan razlog zbog kojeg se Vipnet zainteresirao za akvizicije alternativnih operatera u Hrvatskoj. "
RE: OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)
A na rep.hr:
" Optima Telekom je do kraja 2012. godine podigla 276 novih kolokacija koje je spojila na vlastituinfrastrukturnu mrežu čime je broj dostupnih priključaka prešao 660.000 što je više od 46 posto svih priključaka u Hrvatskoj, a realizirala je 2727 kilometara vlastite svjetlovodne mreže - navodi se u priopćenju."
https://rep.hr/vijesti/tvrtke…situaciju/5401/
Tražio sam po bespućima interneta ali nisam pronašao, da li možda znate kakav je odnos kilometraže i dostupnih priključaka danas ( Optima : HT )?
2700 km je bilo davne 2011 ako uzmemo prosječno do danas 100 km godišnje dođemo do blizu 4000 km.
Kolokacije su ostale u istoj razini kao i tada tako da je to točna informacija.
Optima ima 3000 km optike, mogućnost priključka za 600 000 korisnika, što je pola ukupnog broja trenutnih korisnika u HR.
Kolega preciznije bi bilo 3600 km i velika većina je transportna optička mreža između gradova koja i ima najveću vrijednost.
Optima spaja poslovne korisnike na optiku dok privatne korisnike isto spaja, ali preko HT-ove fiber to the home optike koju veleprodajno uzima u najam.
Doseg 600 000 korisnika se odnosi na bakrenu infrastrukturu gdje optima ima podignute 250 vlastitih kolokacija na koje spajaju krajnje korisnike.
U svu tu infrastrukturu je uloženo preko milijardu i pol kuna sto nije zanemariv ulog.
Nece 5G doci preko noci, ali hoce se u slijedecih 5 godina prosiriti. Koliko ja znam sva 3 mobilna operatera su zatrazila i dobila frekvencije na kojima testiraju 5G. Kod uvođenja 5G porasti ce potrebe za optickom infrastrukrurom kao i za baznim stanicama. Mislim da je UG grupi to neophodno. Moze graditi sam ili vec kupiti ready made. Svuda po svijetu je u telekomima odgodjeno ulaganje u 5g mrezu za 1 godinu, a zbog corone. Mialim da se ready made UG grupi vise isplati nego graditi sve od nule. Ili unajmljivati cjelokupnu optiku od HT. Vidimo po predstecaju koliko je Optimu kostala izgradnja infrastrukture.
U potpunosti se slažem.
Simptomatično je kako još nisu kune uložili u infrastrukturu i fiksne usluge, pa nam možda to otkriva neki daljnji njihov smjer, ako znamo sa bez optike na baznim stanicama nema dobre 5G mreže.
Display MorePa iz HTa, ali uzmi u obzir da je on prešao u Optimu po nekoj vrsti kazne.
Sa priličnom sigurnošću mogu tvrditi kako PU ne zna niti 15% price koja se ovdje vrti.
Znaju samo ljudi koji izravno pregovaraju, a svi su pričali sa Đuranovicem, jer on vodi proces prodaje.
Kazne?
Pa onda su ga dobro kaznili jer u Optimi ima možda i bolje uvjete nego u HT. Ja sam ti siguran da dosta osoba zna, al drze jezik za zubima.
Naravno da na skupštini nitko neće pričati o tome, al nije mi nevjerojatno da se nešto pametno čuje o poslovanju i strategiji. Iz toga se vjerojatno da ponešto zakljuciti i o prodaji.
Priča se da je taj transfer shvatio kao kaznu, jer ideš iz najjačeg telekoma i relativno lagodno pozicije u Optimu koja je u predstecajnoj i stalno borba od tržišta do novčanih tokova.
Strategiju možeš citati i u izvještajima poslovodstva na kvartalnoj razini. Optima i dalje ulaze podosta novca u mrežu i zadovoljstvo korisnika i na toj su stepenici posebno cijenjeni. Kad je bio potres u ZG i A1 i HT su imali problema u mreži a Optima kao da ništa nije bilo.
Tu mislim da dosta kolega podcjenjuje Optimu i misle da je to raspali operater, ali oni bi sutra u svoju mrežu mogli usisati cijeli tele2 bez problema😉
Nekako sam uvjerenja da vise vrijedi jedna kava sa Đuranovićem nego 100 odlazaka na GS, jer iskreno čisto sumnjam da uprava Optime zna bilo sto o prodaji firme. Njihov je posao da ispunjavaju zadane ciljeve i točka.
Misliš?
A odakle dolazi presjednik uprave Optime?
Al da.... imaju onaj famozni “kineski zid” pa se preko njega nikako ne može prijeci.
Pa iz HTa, ali uzmi u obzir da je on prešao u Optimu po nekoj vrsti kazne.
Sa priličnom sigurnošću mogu tvrditi kako PU ne zna niti 15% price koja se ovdje vrti.
Znaju samo ljudi koji izravno pregovaraju, a svi su pričali sa Đuranovicem, jer on vodi proces prodaje.
Nekako sam uvjerenja da vise vrijedi jedna kava sa Đuranovićem nego 100 odlazaka na GS, jer iskreno čisto sumnjam da uprava Optime zna bilo sto o prodaji firme. Njihov je posao da ispunjavaju zadane ciljeve i točka.
Kolega znas li možda pod kojim nickom piše ZABA, oni sigurno imaju inside info😉
Evo, baš smo došli s ručka natrag na Trg Republike 10, bili malo u Apetitu na 9 sljedova, ma si mislimo jel nam 11 kuna dosta....
Kako se hranite i živite malo vam je i 20 kn😂
Naime , ili kresho , kako ti više paše, nešto si mi happy danas, daj reci i nama da uzmemo vise od 2000 komada
Kolega znas li možda pod kojim nickom piše ZABA, oni sigurno imaju inside info😉
Jesi siguran? 😁
A nisam u ništa siguran, ali kod nas se po starinski mlada udaje tek kad se čaću pita, a čaća mrgud😁
..
Kolega došla modernija vremena kad se nikog ništa ne pita, već mlada samo dođe i kaže udala sam se 😂
I OPTE ne treba zaboraviti, pogotovo na ovom forumu gdje je očita miljenica mnogih prisutnih.
moglo bi se reći " Život damo, OPTE ne damo!"
Bog burze će da nagradi sve vjernike kada dođe vrijeme.. 😁
Display More---------Našla sam stari link na stari članak, pa mi je nekako lakše
Nisam dakle samo ja bila psihotična, od kolektivne psihoze patili isu i cijepljeni profesionalci
No, do neki dan sam imala ulaganje, sada imam otvorenu poziciju,.
Sezona lova . Svi ste mete !
I ja svačija.
A mislili se svi parkirati, kokice i gledati TV.
Jako su zanimljivi svi povezani Članci od predmetnog autora. Još od 2013 se spominje konsolidacija i prodaja a idealno bi bilo da dođe treći igrač i objedini priču tele2 + optima.
Zanimljivost u svemu je kako tele2 još nema niti jednu uslugu iz fiksnog segmenta solo razvijenu, pa i to ide u prilog tezi da ozbiljno računaju na opte.
Ovako ja rezoniram... Ponude postoje i njih se ne želi javno objaviti zbog mogućih sto razloga, jer ukoliko ih nema objavili bi da ih nema i da se angažira inv. banka zbog nepostojanja ponuda...
Točno tako je i navedeno u rješenju.
Očito je regulator mislio da HT mora završiti prodaju do 31.07 u protivnom je dužan angažirati inv banku, a mnoge kolege su tvrdile kako HT može razvlačiti proces solo koliko hoće iako ima prihvatljivu ponudu no regulator misli drugačije.
AZTN ovime obavještava da je Povjerenik Deloitte d.o.o. izvijestio AZTN da će HT započeti s ispunjavanjem svoje obveze angažiranja investicijske banke za daljnji proces prodaje odnosno poduzima aktivnosti kojima bi se spriječilo moguće kašnjenje u pogledu ispunjenja obveza propisanih rješenjem AZTN-a o uvjetno dopuštenoj koncentraciji poduzetnika HT i Optima.
PS I priopćenje o angažiranju investicijske banke je od Agencije iznuđeno .
U svemu ovome najvise me zanima tko je iznudio objavu manje od dva sata prije zatvaranja burze u petak.
Pravi odgovor na to pitanje bio bi vrlo interesantno stivo.
Ne bih išao toliko daleko da je to sve teorija urote, jer mi se čini općenito kako kod nas još nema kulture u izvještavanju oko cjenovno bitnih informaciji.
Po meni niti jedna cjenovno bitna informacija nebi smjela biti objavljena u terminu 9-16 već najbolji tajming bi bio oko 16:30 kako bi se do jutra i otvaranja burze stigao proučiti materijal i da su svi dioničari u istoj početnoj poziciji.
Ovako velike objave kao inv banka isključivo petkom iza 16 jer za analizu treba barem 2 dana dok financijsko izvješće može svaki radni dan oko 16:30.
Hm jedna zanimljivost..
Od 2 mjeseca je službeno tele2 dio UG grupe, pa da do danas nisu izbacili niti jednu uslugu fiksne telefonije!?
Ili su amateri ili čekaju fiksnog operatora😂
Njima agencija brani samo IPTV usluge a ne usluge fiksne telefonije i interneta po optici ili bakru.
Nečijem, sigurno
Promaklo mi je, koja banka i gdje je i kada to objavljeno ?
Na ICT business ali navode kako će započeti sa ispunjavanjem obveze.
Čitam ova rješenja i jedino mi jasno kako mi ništa nije jasno😂
Uglavnom prodaja nije gotova već ide dalje sa malo ozbiljnijim igračima od Siniše Đuranovića!