G-đa Ivana7 me potaknula na misao o ideji o ulaganjima građana u OIE čiji su povrati na investicije 8-10 godina, ima dosta novaca građana na bankama, a mirovine su jako male, osim toga pokrenuo bi se ciklus kod malih poduzeća na radovima ugradnje mikrosolara po kućama. Kako je kod nas lako doći do ideje, ali dug je put do realizacije. Kod većih investicija u vjetroelektrane trebalo bi uključiti i mirovinske fondove.
Posts by plavi05
-
-
Kada bi stvari postavili tržišno, što ulazak u EU -zajedničko tržište znači za RH. Moje razmišljanje: 4 milijuna ljudi ima priliku prodavati svoje proizvode na tržištu od 400 milijuna ljudi pod istim uvijetima, a svoje ulazne troškove (interne poreze) regulirate sami. Ovo se po meni loto zgoditak kojega naše društvo nezna ili neželi iskoristiti. Zamislite samo kad bi Kinezi ili netko sličan imao takvu priliku doći na tržište 100 puta veće pod istim uvijetima prodaje, a svoje troškove proizvodnje regulira svatko za sebe, i tu situaciju u EU zajedničko tržište, a porezi na nivou države pametni mogu iskoristiti na nagli i brzi rast,
-
Veliki pad potrošnje naročito na domaćem tržištu negativno će djelovati i na Podravku i na Mediku (potraživanja od države).
-
Adrisov turistički oporavak biti će dosta spor zbog jako luksuznih i time skupih hotela u Rovinju, do zrakoplovnih gostiju (Kinezi, Korejci, Ameri i sl.) u Zagrebu i Dubrovniku, i to će biti veliko opterećenje za Adrisovo buduće poslovanje, vjerovatno za sada su prestali kupovati dionice za trezor.
-
Kao dioničar saznao sam jednu vrlo neugodnu pojavu među radnicima ERNT-servisi, do 2016.godine bili su radnici HT u više gradova, da su prijavili lažna mjesta boravka i na takav način stječu nepripadajuća novčana primanja za putne troškove. Ova pojava je vrlo učestala, ali ne znam o kolikim mjesečnim prevarama se radi i ne znam kako to službeno zatražiti da se istraži. I sve to eto saznao sam u ovo vrijeme krize kada ni dividenda nije isplaćena, kada se pokušava uštedjeti gdje god se može. Da li netko ima slične informacije?
-
-
U Poslovnom kaže ekonomist Vuk Vuković da kriza još nije ni počela. Virus je bio iznenađenje za svijet, a nas sada očekujuju razno razna "iznenađenja" da bi država zadržala "vrijednosti" koje gaji godinama (zadržala razna "stečena prava" nositelja i čuvatelja politike. Kako građani funkcioniraju znamo, bitnije je gdje se prerađuje nafta nego koliki su dugovi u zdravstvu. Mislim jedino da će bankarski sektor ostati neokrznut u narednom periodu. Već smo imali priliku gledati kako izgleda dužnička kriza, zato očekujem razno razne smicalice države prema vjerovnicima.
-
Nepoznanica broj 2 kod kontrole duga države: Da li se Medika osigurala ukoliko sve zaduženija država (kupac lijekova) u jednom trenutku ne nađe novog dobavljača-veletrgovca koji ne će imati velika potraživanja od države i moći će na dug opskbljivati državu lijekovima u puno većim iznosima nego štoto radi Medika. Medici tada padaju prihodi, naplata i profit.
-
Logistički centar znači očekivati porast prihoda u budućnosti, ali mene zanima dug prema bankama i kamate, kao i potraživanja od proračuna RH, poštivanje rokova plaćanja i zaračunate kamate.
-
Sjetiti će se Amerikanci TianNanMena kada su propustili priliku obračunati se sa KP Kine, a ne ovako dozvoliti neki hibrid od partijski kontroliranog kapitalizma u kojem su upitne temeljne slobode i pravo privatnog vlasništva (prosvijedi u Hong Kongu). Kad tad na žalost za svjetsko gospodarstvo i ove teme moraju se razriješiti, a ovdje Tramp ima podršku cijelog SAD-a.
-
Ne znam detalje, zanimljivo je tko će preuzeti proizvodnju brojila
-
Počeo sam više interesa pokazivati za KODT nakon ugovora vezanim na planove uvećavanje proizvodnje struje iz vjetroelektrana u Irskoj. To je zaista jedan veliki posao za KODT. Moram priznati da sam se zanimao i za RIZO nakon objave HEP-a da svako kućanstvo mora imati elektronska brojila za očitavanje na daljinu. To je možda jedan od najvećih poslova objavljen na ZSE za tako malo firmu kao što je bio RIZO. Srećom KODT i RIZO su neusporedivi u kvaliteti vođenja i upravljanja.
-
Koja energija se troši kad ste doma, kad radite od kuće? EE nije toliko vezana za industriju koliko za kućanstva, kod nas se nevidi toliki značaj EE jer imamo velikog kočničara u liku i djelu HEP-a, pa samo vidite potencijal Dalmacije u priozvodnji struje iz fotonapona, a mikrosolare možete izbrojati, a koliko ih imate u Austriji. Imate podatak da Maribor proizvodi više struje iz solara nego cijela Hrvatska. A KODT ima prihode u Hrvatskoj nekih 8-10%.
-
Za sada politika EU država je poticati državnu potrošnju za kapitalne investicije.
-
Mislim da uprava jača kapital i rezerve, jer žele ulaganja što više financirati iz vlastitih sredstava a manje iz kredita banaka?
-
Da li je ERNT korisnik pomoći iz proračuna, pa je to problem kod isplate dividende?
-
Većina zna ERNT=5G, a KODT = razvoj elektroenergetskog sustava EU, omogućava prodaju i kupovinu električne energije za svakoga građanina iz svakog kutka EU, a to širenje malih (mikro) srednjih i velikih sustava OIE. Primjer čovjek koji ima mikro solarnu elektranu na svom krovu moći će u bilo kojem trenutku po trenutnoj cijeni kupiti (manjak) i prodati (višak) električne energije. Ovaj razvoj traje od prije 10-tak godina i trajat će sigurno još 10-tak godina. Usporavanja može biti, ali prekida u razvoju sigurno neće. Pad aktivnosti najmanje se osjeti u potrošnji električne energije koja će se u budućnosti sigurno najviše tražiti mislim na Europu, a osim toga KODT je dobro posložena kompanija.
-
nerealizirane narudžbe uvećane za 12% u odnosu na lani, vjerovatno se može očekivati i mali zastoj zbog virusa, pitanje je koliki će biti zastoj kod razvoja električne infrastrukture iz OIE koja jedina može u EU umanjiti ovisnost o nafti i plinu. Očekujem najmanji zastoj u narudžbama jer se radi o dugoročnoj strategiji zemalja članica EU. Znam da se prošlog ljeta neslužbeno šuškalo o zainteresiranom kupcu za KODT, od tada top 10 uvećava udio u vlasništvu.
-
Vezano na Barikb objave: Ovakve ambicije, ovakva perspektiva, budućnost je svijetla, pa i novac koji bih dobio od oporezovane dividende neznam gdje bi bolje uložio nego ovdje i zato mi nije žao što nema dividende. Sada je ogromna odgovornost na menadžmentu da sve ovo pretvori u djelo.
-
KODT, U nekonsolidiranom izvješću, stanje ugovorenih poslova na 31.03.2020. veće je za 12% u odnosu na prošlu godinu, a prošle godine je pisalo da su ugovoreni poslovi 2% viši od pretprošle, a pretploše godine pisalo da su 3% više ugovorenih poslova u odnosu na 31.03.2017.godine. Znači kontinuirani rast.
Dodatnu sigurnost daje i poslovanje tvornice u Poljskoj koja je najbolje u EU prošla krizu 2009. Za očekivati je i kod kupaca KODT proizvoda da će doći do nekog zastoja, ali ovdje je vidljivo da će biti najmanji, a oporavak najbrži. Da li netko zna našto više?