Osim Allianza B mir.fonda pojavio se i Erste plavi mirovinski fond kao kupac dionica RIVP Valamar.
Posts by Barikb
-
-
moje mišljenje da je Ericson Nikola Tesla ovih dana BB dionica.
radi optimalnog balansa rizika, značajno snižene cijene i perspektiva 5G u bliskoj budućnosti.
Ne bi rekao da je BB, prvo su rezerve novca poprilicno potrosili da bi bili pripremljeni za krizu drugo imaju ogroman trosak placa od 213 mil kvartalno pa im s time hladni pogon kosta jako puno
Ključan trošak plaća su razvojni inženjeri programeri i njihove se plaće vrlo pristojne za hrvatske prilike, ali značajno niže u okviru
grupe Ericson, tako da smatram da je trošak plaća zapravo nužan i neophodan kao esencija firme i prihoda, ali istovremeno
vrlo prihvatljiv u usporedbi sa konkurencijom. Trošak plaća je + kompanije, a ne minus prema tome kako ja na to gledam.
Isto tako danas (i u svakom trenutku) kada je sve praktički stalo, inženjeri Ericsona Nikole Tesle praktički sve mogu raditi od kuće što također smatram velikom prednošću branše obzirom na novonastale izazove.
-
- stoga u aktualnoj situaciji best buy ispada OPTE, nakon njega HT, možda ERNT i JNAF (ukoliko odluče isplatiti dividendu), te INA (isplaćuju dividendu i potencijalno preuzimanje)
slažem se osim što bih u svakom slučaju izbacio INU.
Fokusiran sam na ERNT gdje sam dosta kupovao i ušao više od plana, dividendu očekujem i nadam se da će biti ne samo zbog tradicije nego i vlasničke strukture. ERNT ću još nešto kupovati, jer mi izgleda odlično po ovoj cijeni i ne vidim problema i krizu za njih. Mislim da je dionica za 5 tj. 5G. U svakoj dionici koju imam važno mi je kakvi su rezultati i reputacija uprave, ovdje sve štima.
Nadam se da će biti dobra ponuda za OPTM.
-
meni su i rivp i adpl još fundamenralno ok, ali tko kupuje ptkm po 60 mi nije jasno...
Prehrambeni sektor ce trebati gnojiva za uzgoj hrane, vjerojatno netko igra na tu kartu... Ovu krizu koja nas ceka ce prebrodit logistika, prehrana i telekomunikacije bez nekih velikih udaraca...
Logistika je enormno pogođen sektor. Zapravo najpogođeniji, svaki vozač ide u karantenu.
-
Valamaru treba skinuti kapu na transparentnom odnosu prema dioničarima.
Istina, posložena je to firma. Ima još takvih kompanija u Hrvatskoj, ali nažalost premalo.
O budućnosti moje razmišljanje; Hrvatska pretjerano ovisi o turizmu, Valamar je vodeća turistička kompanija, zapošljava najviše ljudi i ima u korištenju čak 40 km jadranske obale i raspolaže sa 58.000 postelja. Za Vladu RH i ekonomiju propast takve kompanije bio bi ravan katastrofi i porazu. Već ovaj potez da neće davati otkaze radnicima nego smanjiti plaće za 40%, sa time da Vlada RH plaća 3.250 kn, a Valamar 1.000 kn po radniku mjesečno za najveći broj radnika upućuje na suradnju. Dobro je biti dobar sa državom u ovim trenutcima, a ipak si uvažavan sugovornik radi veličine, ali još više radi kvalitete i društvenog doprinosa. Pomozi si sam pa će ti i Bog pomoći.
Mjesečni trošak za plaće je REALNO minimalan dok su hoteli zatvoreni uz ovo smanjenje 40% i dotacije iz proračuna.
Dividenda se može u svakom trenutku isplatiti izvanrednom odlukom i ja je u razumnom roku od normalizacije poslovanja i očekujem. Nema predaje, dapače, možda bude i koja prijateljska akvizicija. I još neki "osigurači" Valamarovi su snažni puni k'o brod poslovni partneri; mirovinski fondovi. Allianz i Erste Plavi su u top 10 dioničara, a u partnerstvu sa PBZ Croatia osiguranjem su kupili Helios na otoku Hvar elitnoj lokaciji HR turizma. Sa Allianzom je kupljen Imperial Rab pa su i tu vlasnički povezani. Krajnji osigurači su elitna zemljišta i hoteli, kampovi. CASHA u blagajni po FI 31.12.2019. je više od pola milijarde kn tj. 550 MILIJUNA KN. Malo koja kompanija u RH toliko ima.
-
Prvi, dakle napripremljeniji u branši...
https://www.glasistre.hr/istra/valamar-…30-posto-631227
"Privremeno, dok se stanje ne smiri, ne možemo redovno poslovati. Ponosni smo na naše djelatnike i cilj nam je da niti jedan djelatnik radi ove krize ne izgubi radno mjesto. Valamar će učiniti sve da se svi naši ljudi koji su na pauzi čim prije vrate na svoja radna mjesta. Situacija je privremena, posao će se ponovno pokrenuti i tada svi moramo biti spremni za "RESTART" poslovanja. Valamar je snažno i stabilno poduzeće te vjerujem da ćemo uz podršku javnog sektora, naših dioničara, investitora, partnera i djelatnika prebroditi ovaj period i pripremiti se za kvalitetan nastavak poslovanja", poručio je prvi čovjek Valamara Željko Kukurin.
-
Barem malo ozbiljnosti izgleda da im je doslo do glave ipak da se radi o ozbiljnoj situaciji nego su se nedavno postavili
Ozbiljnost i fokusiranost je potpuna i najvišoj razini, a ne "malo ozbiljnosti". Prvi od turista vuku važne poteze.
Tvrditr da su nedavno neozbiljno postavili. U čemu to ?
-
Potrebna, pravodobna i kvalitetna krizna odluka uprave Valamara. Maksimalno rezanje troškova uz povlačenje sve dostupne pomoći od države kako bi se lakše održala financijska stabilnost i pripravnost za nastavak poslovanja.
-
Prema svim izračunima jučer iznesenim na Komenatri trgovanja na burzi, ako je ARNT na 200 kuna, prema svim trenutnim parametrima RIVP bi trebao biti na nekih 10 do 12 kuna.
Kojim izračunima, čijim ? Vi to ne znate
Objasnite zašto 10 kn, ako ide bankrot ? Zašto Allianz kupuje onda Valamar, a ne Arenu. Pošaljite im upit.
Mislim da nemate pojma što pišite samo da nešto pišete. Ako neće bankrotirat onda je ova cijena 300 milijuna eura za firmu koja ima dobiti EBITDA desetke milijuna eura smješno mala i zato veliki prometi već danima jer kupaca ima. Oni koji misle da će bankrotirati firma prodaju, a ovi koji misle masno zaraditi kad se hoteli otvore kupuju. Niža cijena niži rizik.
Valamar ima dugotrajne imovine preko 6 milijardi kuna i uloženih više od 3x u odnosu na današnju cijenu kompanije na ZSE 20 kn.
Objasnite kako Adris stoji iza Arenaturista što ste jučer tvrdili. Tvrdite da znate nešto o FI, a pojma nemate. To je isto kao da dođem u vaš stan i kažem vam da vrijedi 100 tisuća kn.
-
Da ZSE prati NYSE onda bi cijene bile sadašnje uvećane tri i pol puta. Nikakve posredne niti neposredne veze ta 2 tržišta nemaju. Onda bi ZSE skočila danas 10% ili više od 10, a biti će oko nule.
kolega, nije to pračenje samo tako, da bi se pratili onda bi zse tj. rh imala mjere za gospodarstvo kao ameri, ali ništa od toga, dok ameri potiču gospdarstvo i tako spašavaju ekonomsku državu, naša "država" bar. u fin krizi 2008. a niti sada nije nešto bolje, zgazi gospodarstvo novim uhljebarinama i spašava samo sebe
Da. Gledam sada na tv pitaju čovjeka iz HGK oko krize i vladinih mjera. HGK su gulikože privatnuk i najveći uhljebi na svijetu, tajnice, putovanja, plaće a ima ih tisuće.Oni ne rade baš NIŠTA imaju velike plaće i najbolje urede. Takav stavlja omču i puva poslije u zatiljak, a ne da će on pomoći u krizi. HGK treba ukinuti sad je vrijeme.
Nema država prebijene kune i još mora platiti doktore vojsku policiju sada. Neće ti država pomoć, možda nekom velikom da se slikaju za novine. Uređene države imaju fond sa milijardama za ovakve slučajeve.
-
Bogati gosti i eu srednja klasa su glavni gosti. Oni se luksuza ne odriču osim u karanteni koja će biti još mjesec vjerojatno i dva.
-
Cijena je mrvicu rasla zadnja 2 dana, ali po 1.050,00 kn je sniženje od velikih 30% u odnosu na prijašnjih 1.500 kn. Zapravo i nema valjanog razloga zašto je toliko pala ? Znate li vi ? Korona njima ne smeta, jedino je momak bio zaražen koji tamo radi kao prvi hrvatski pacijent.
-
moje mišljenje da je Ericson Nikola Tesla ovih dana BB dionica.
radi optimalnog balansa rizika, značajno snižene cijene i perspektiva 5G u bliskoj budućnosti.
-
pa će odmah drugi dan nahrupiti u salone po nove aute.
slažem se, radi samoizolacije mnogi će željeti imati auto samo za sebe. prodaja manjih auta bi mogla rapidno gore u bliskoj budućnosti
-
I manje, jer kad nema turista, nema prihoda. A kad nema prihoda ide minus - zbog amortizacije, ako ništa drugo. Predbankrotna cijnena je 2 ili 1 kuna.
A ako se hoteli ne otvore, cijena će ići prema 1 kuni.
onda se slažete da je danas odlično prodati ili ? Zašto je onda 20 kn pa svi znaju za korončicu i koliko je opasna
-
Da ZSE prati NYSE onda bi cijene bile sadašnje uvećane tri i pol puta. Nikakve posredne niti neposredne veze ta 2 tržišta nemaju. Onda bi ZSE skočila danas 10% ili više od 10, a biti će oko nule.
-
-Adpl 600kom po 112.5 i 113 dobit 19%
-Atpl 390 kom na 161, 160 i 164 dobit 16%
Dvije tepsije bureka velike. A da će dobro doći , upravo sad kad nije zgodno do pekare hoće.
-
Ne vidim razloga da ovi koji kupuju dižu cijenu i 18 kn i 20 kn je predbankrotna cijena. Dobro da je likvidnost visoka, to je uvijek dobro. Većina dionica sada prelazi u čvrste ruke, jer ako se hoteli otvore ovdje prinos neće biti 15 ili 20% nego puno više. Prodavači koji prodaju mislim da ne gledaju na kunu dvije ovdje, jer vjeruju u potpunu propast turizma općenito. Neki kažu da hoteli sada realno vrijede 0,00 kn.
-
Renault je jučer rastao 18%, Daimler 27%, BMW i Continental 14%, Volkswagen 19 %.
Većih problema osim zastoja kod AD Plastike ne očekujem. Cijena je zasad vrlo primamljiva.
-
U 2020.g. do danas RIVP je pao 48% puno što je znatno više nego tržište gdje je izlistan. Ocjenjujem da će ova kriza donijeti rješenje jednog velikog problema koje je imao Valamar i ostali hotelijeri, a to je osoblje radna snaga. Valamar je najveći poslodavac u turizmu, ima internu akademiju i najveće plaće od velikih kuća. Zaposlenici će drugačije gledati na stvari od sada, sigurnost posla, uvjete, reputaciju poslodavca, misleći o svojoj koži i budućnosti. Isto tako mnogi mali će otpuštati pa se stanje tržišta rada stubokom mjenja. Osim toga jasno je da plaće više ne mogu rasti i da će se mnogi Hrvati koji rade u ugostiteljstvu vraćati doma i tražiti posao. Zaustavljanje rasta plaća moglo biti dobro utjecati na profitabilnost, iako sam ja relativno zadovoljan razrijeđenom neto vrijednošću po dionici koja pripada dioničarima od oko 2,32 kn po dionici. Turizam koji Valamar razvija 4* i 5* ima svoju klijentelu i donosi najvišu dodanu vrijednost, ali traži više kvalitetnih radnika.