1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Marielena

Posts by Marielena

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Marielena
    • April 27, 2021 at 10:10 PM
    Quote from looserst
    Quote from Marielena

Pa ja i ocekujem da ce FI za 2Q biti izvrstan, a ovaj za 1Q da jos nece imati wow efekt.

A taj za 2Q cemo tek kasnije vidjeti, moze se pretpostaviti na temelju sadasnjih vozarina itd.

Kljuc su ovi tc za panamaxe. Ovisno o tome kako su ugovoreni dobit moze biti tih super 15-20 milja koje se spominju ali i puno manja ako samo supre i handy stancaju pare. Mi koji jos nismo zavirili u izvjesce (koje izgleda skoro svi imaju na desktopu) mozemo se samo nadat da su gospari to mudro izveli. Bumo videli

Pitanja o takvim ugovorima se postavljaju na skupstini dionicara. Ima li ovdje dugorocnih dionicara koji idu na skupstine?

Gotovo sigurno da su ti ugovori vezani uz indeks, uz odredjeni vremenski odmak. Pricekajmo.

• Marielena
    • April 27, 2021 at 9:55 PM
    Quote from hugh
    Quote from Parica

Ajmo se vratit malo u prošlost….ne tako davne 2018. ATPL je u prvih devet mjeseci imala dobit od 4,3 mil kn uz prosječne dnevne vozarine od 11.215 USD. Odnosno ostvarili su oko 1,3 mil kn po kvartalu te im je breakeven očito bio oko 11k USD/d, čak i niže ako uzmemo u obzir pad operativnih dana u navedenom razdoblju.

„Ostvarena je dobit u visini od 4,3 mil. kuna. Društvo nije imalo problema s likvidnošću. Prosječni dnevni TC ekvivalent po brodu u prvih devet mjeseci je iznosio 11.215 USD bruto, odnosno 65,44 USD po DWT, što je porast na godišnjoj razini od 28,5% u odnosu na isto razdoblje 2017.g., a sve kao direktna posljedica rasta prosječnih vozarina i dodatnog poboljšanja upravljanja flotom. Time je gotovo u potpunosti kompenziran gubitak operativnih prihoda (-1,50%), usprkos 513 operativnih dana manje“

U toj istoj godini, u q3 su ostvarili 1.173 mil kn neto dobiti. Malo sam škicnuo podatke o BDI u tom razdoblju i prosječna vrijednost BDI-a je bila 1.608. S druge strane 17.01.2021. vrijednost BDI bila 1707 i samo je rasla sljedeća 2 mjeseca.

Osim samog BDI-a, potrudio sam se i malo pogledao na starom forumu kako su se kretale vozarine za PNMX i SUPRE u tom razdoblju…koliko vidim vozarine za PNMX nisu prešle 14k USD, a za SUPRE preko 13k USD dok za Handy nisu bile preko 10k USD.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

U Q1 2021 prosječni dnevni spot za PNMX je 16.650 USD/d, za SUPRE 15.600 USD/d a za HANDYE 13.870k USD/d. E sad, ako im je brekeven ostao isti kao i 2018 (oko 11k USD), a moguće da je i niži što zbog refinanciranje dugova što zbog značajnog pada operativnih dana u promatranoj 2018., na samo 4 supre i 2 handya koja su na spotu su zaradili 13,1 mil kn (ako su ugovarali spot po prosječnoj cijeni i ako su imali iskorištenost flote od 96%; kroz povijest su dokazali da uvijek ugovaraju iznadprosječne vozarine pa možemo to i sad očekivati).

Glavna nepoznanica i dalje ostaje kako plove 5 pnmxa koji su na petogodišnjem TC, ako su vezani uz indeks realno je očekivat +15mil kn u suprotnom je potencijal budućeg rasta dobiti poprilično ograničen.

Ako bude ispod 10 mil kn (bez jednokratnih stavki, dokovanja i sl.) onda znači da nemaju 6 brodova na spotu…ili da su PNMX ugovoreni da plove s minusom što mi je manje vjerojatno od prve opcije.

I ono najvažnije, i dalje vozarine galopiraju...luda kuća

Display More

bilo bi loš potez da su taman uoći ovakvog porasta vozarina promjenili strategiju na manje od 6 brodova na spotu.....ako u nekom trenutku i jesu imali su dosta vremena u q1 da to promjene.......ali će onda izvrsni rezultati biti tek u q2...... no nemogu ni pretpostaviti zašto bi tako nešto uopće i pomislili napraviti ove godine ili krajem prošle godine......nisu valjda bili toliko neinformirani i tako loše postupali......

a što se tiće sumnje da su panamaxi ugovoreni da voze sa minusom nezam da li je uopće i kako moguće da su u drugom polugodištu prošle godine imali dobit od ako se ne varam nešto više od 4 mil kuna (q3 plus 6,4 a q 4 minus 2 i nešto mil ako se ne varam) u tom slučaju ugovorenih negativnih vozarina jel onako po sječanju vozarine za supre i handye nisu bile toliko visoke da bi pokrile gubitak pamanaxa......prije bi rekao da je obrnuto ali trebalo bi se vratiiti u drugu polovicu prošle godine i to točno utvrditi......

Display More

Pa ja i ocekujem da ce FI za 2Q biti izvrstan, a ovaj za 1Q da jos nece imati wow efekt.

A taj za 2Q cemo tek kasnije vidjeti, moze se pretpostaviti na temelju sadasnjih vozarina itd.

• Marielena
    • April 27, 2021 at 6:32 PM
    Quote from havi
    Quote from Marielena

Mislite na cijelu godinu ili 1Q?

i jedno i drugo

1Q 2020 godine i 1Q 2021 godine nema puno smisla usporedjivati jer je vecinu 1Q 2020 godine Kina bila u lockdownu.

Ja ocekujem da ce dobit 1Q 2021 biti 7-8 milijuna kuna jer u sijecnju nisu imali slobodnih brodova pa su po visim vozarinama plovili pretpostavljam pola kvartala.

2Q 2021 ocekujem dobit 15 milijuna kuna.

A godisnji revidirani izvjestaj za 2020 ce prikazati 60 milijuna kuna gubitka.

Dobit za 2021 godinu se ne usudjujem prognozirati jer ona ovisi o puno varijabli koje su meni trenutno nepoznate.

P.S. nisam strucnjak za brodare.

• Tehnička analiza - komentari LIVE

• Marielena
    • April 27, 2021 at 5:47 PM

Da, sada vidim da je prilozen i crtez naknadno.

• Marielena
    • April 27, 2021 at 5:42 PM
    Quote from maratonac
    Quote from Flight

Na nekim stockovima se formiraju potencijalno mnogo opasniji patterni, ala DLKV gdje se trenutno formira setup za “death cross”.

A to bi značilo kaj?

Da li je kolega mislio na spajanje dionica?

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Marielena
    • April 27, 2021 at 2:03 PM

Hoce li netko kontrolirati sto i mi ovdje piskaramo🙃

https://www.cnbc.com/2021/04/27/aus…streetbets.html

• Marielena
    • April 27, 2021 at 12:32 PM
    Quote from havi

Koliko bi u odnosu na proslu godinu mogli rasti prihodi ?

u postocima mislim ?

Mislite na cijelu godinu ili 1Q?

• Marielena
    • April 27, 2021 at 11:41 AM
    Quote from BudFox
    Quote from zlocesti

Hoće ovdje biti suza ?

A ?

:S

Što kažu braća tehničari ?

Bit će suza onih koji nisu kupili kada pređe 300 kn :)

up up up :thumbup:

Display More

Kaj si kupio danas?😅

• Marielena
    • April 27, 2021 at 8:27 AM
    Quote from st-brajo

ma samo hrabro svi skupa.

čak sam i ja skinuo medvjeđe krzno i navukao bikovske rogove.

do rujna smo definitivno mirni, a do tada je još uvijek daleko.

Ameri rade sve što je moguće da oslabe dollar, infacija će biti prolazna.

sve što je evenualno moglo biti rizično je prošlo.

vidim da nas je dosta parkirano u brodare, šta je odličan potez (napokon smo svi počeli puhati u isti rog), jer je hard data neumoljiv.

uskoro izlaze sva ključna izvješća.

još samo da se i Optima napokon riješi, i onda, plovi miško.

all hands on deck! :S

Display More

Kada medvjedi postaju bull, vrijeme je pri kraju🙈😅

• Aktualno (vijesti)

• Marielena
    • April 26, 2021 at 6:36 PM
    Quote from zlocesti

https://www.index.hr/vijesti/clanak…no/2270997.aspx

Ako ovo nije za prosvjede, ne znam što je

Centar za socijalnu skrb kao samoukidajuca institucija.

https://www.vecernji.hr/vijesti/psihol…omagali-1485775

• SAPN (SAPONIA d.d.)

• Marielena
    • April 26, 2021 at 1:51 PM

Kolega tin koliku dobit predvidjate za 1Q i gdje mislite da bi nakon izvjesca mogla ici cijena dionice?

• Marielena
    • April 26, 2021 at 11:42 AM
    Quote from Mrcash
    Quote from forumas

Ali ako je netko već saznao kakvo je izvješće (da je dobro, budući da se tako žestoko kupovalo) nastavit će i dalje

Ovo bi bilo nemoguće samo u La la landu ili nekoj bajci . Žar vi zaista mislite da bar 100njak ljudi nezna kakvo će biti izvješće?

Naravno da zna. Samo ne znam zasto mislite da oni kupuju sada? Tko kupuje? Uprava? IB? Kumovi, ljubavnice?

Kod nas se ne može nikako van iz tih teorija zavjere.

Uostalom, insideri su mogli kupovati i na 150, ne 250.

• Marielena
    • April 26, 2021 at 10:47 AM
    Quote from delboy

čitam kako je jedan mladi momak iz turske pokupio 2milijarde dolara a kriptu i nestao a ulagači ostali bez svoji para

sad me silno zanima kakva je razlika između tok turčina i našeg anemičnog govneta lopovskog hdz ovog osim što je ovaj nestao a ovo govno se šepuri i dalje pod mantrom kako je spasio tisuće radnih mjesta i još bi ga trebalo proglasit herojem a istu pljačku je napravio i fondovi i ulagači ostali bez para

dali je to moguće ista stvar jedan lopov drugi heroj spasitelj

Hrvati sami glasaju za HDZ. Mazohizam, što ćete.

• Marielena
    • April 26, 2021 at 10:38 AM

Ne znam zbog cega itko misli da se trgovalo povlastenim informacijama, odnosno da je netko vidio izvjestaj pa kupovao. To bi bilo kazneno djelo.

Sentiment na trzistu je bio pozitivan zbog rasta vozarina. Od tuda rast.

FI cemo tek vidjeti te kako ce cijena dionice reagirati na njega.

• TPNG (tankerska plovidba next generation)

• Marielena
    • April 25, 2021 at 6:49 PM

TPNG dionica je uvijek bila fundamentalno podcijenjena upravo zbog odnosa vecinskog dionicara prema manjinskim dionicarima. Takva je i danas.

Vozarine za dry bulk su trenutno izvrsne, za tankere srednja zalost, ali Tpng je trenutno podcijenjena dionica, Atpl mislim da trenutno nije uopce.

Ne tvrdim o perspektivi rasta u blizoj niti jedne niti druge nista time.

• Marielena
    • April 25, 2021 at 11:13 AM
    Quote from tollway

apsolutno marine,

to sam i mislio svatko po svome! samo mi nije jasno zašto si prodavao sunce i končar (veliš dosada...vjerovatno znaš da je na burzi potrebno strpljenje) ako si uvjeren u njihovu vrijednost. onda sam ih ja od tebe kupovao!! osobno, nije mi nikakav problem ( ako treba ) biti duži niz g unutra ako se stvari dobro odvijaju. duže od 5 g sam u podravci, ikba, ht....već sam i zaboravio na njih.

kolegice

nisam mislio na predstečajuše i stečajuše.

Eh, upravo na dionicama tipa Djuro se moze zaraditi prava lova ;)

• Marielena
    • April 25, 2021 at 10:48 AM
    Quote from tollway

točno kolegice

ali po meni je na našoj burzi najvažniji faktor psihološki momentum. i po mogućnosti iskoristiti ga!

Da, ali onda trebate znati na vrijeme izletjeti van. Po mogucnosti brzinom zeca.

To opet znaci kontrolirati vlastite emocije, a to je najteze.

Hint:Djuro, Viro😅

Ali mozda je onda bolji i bitcoin🤔

• Marielena
    • April 25, 2021 at 10:43 AM
    Quote from Marin83

Inače kada ulažem, imam neku svoju filozofiju, odnosno svrha ulaganja mi je prvenstveno da ne izgubim ni kune. Jer ako si maksimalno eliminirao mogućnost gubitka, dobit je neizbježna, u protivnom bi igrao rulet.

Mislim da znam što radim jer mi je lani prinos bio 18% i to sa polovinom portfelja u kešu. Kada sam se uspiješno izvukao iz 4 pozicije u kojima sam u jednom trenutku bio u minusu 35-50%.

Izvukao sam se neokrznut prvenstveno jer sam slijedio pravila koja sam si sam postavio.

1. ulagati u zdrave dionice

2. pol portfelja keš

3. kada pada dokupljuj, dokupljuj, dokupljuj

4. kad je najgore, kupuj najviše, (na dan potresa u ZG-u sam usuo sve u dionice)

5. ako te udre stres zbog minusa, napij se (odma opusti)

Display More

Ja bih rekla da kod investiranja treba pratiti ove korake:

1.Fundamentalna analiza

2.Tehnicka analiza

3.Bliske perspektive sektora.

Pravilo dokupljuj, dokupljuj, dokupljuj u padu vrijedi samo ako znate intrinzicnu vrijednost dionice.

Pod pritiskom psihologije neka dionica moze jako pasti ili narasti neovisno o intrinzicnoj vrijednosti, a trejdati mozete uspjesno samo ako znate realnu vrijednost dionice.

Mnogi smo se zeznuli na Atpl jer smo dokupljivali u padu kada je pocela padati sa 400 kuna ;)

P.S. Broj 5 necu komentirati jer sam pristojna djevojka ;)

• Marielena
    • April 24, 2021 at 8:29 PM

Joj, nemojte se svadjati. Svaki investitor ima svoje kriterije. Nekome je vazna sigurnost, nekome visi prinos pa puno riskira. Osobno puno riskiram.

Za nekoga je HT, nekoga Djuro.

• TPNG (tankerska plovidba next generation)

• Marielena
    • April 24, 2021 at 1:55 PM

Kolega Parica,

Ako sam nesto naucila o brodarima, onda je to da je buducnost nemoguce predvidjeti. Ja ne znam hoce li vozarine i dalje ostati visoke.

Kljucno je ako ce ostati visoke. Brodarstvo je ciklican business.

Ja sam kupovala Atpl i po 139 kuna. Znala sam da nece u stecaj. I to je jos uvijek ista firma. Rizik jos postoji.

A sto se tice Tpng, na ovim vozarinama kupac sam na razinama 38-42 kune. Omjer risk/reward mi je tu ok.

Quote from KicanCRO

Trenutno je vrijeme ATPL i trajat ce po svemu sudeci dugo, vrijeme TPNG tek dolazi i trajat ce bar do 2025(predikcije struke) . Razlika je sto su zarade ATPL enormne i bit ce jako visoke, ali im je proslost losija, a TPNG ima dobre zarade u proslosti. Brodari su po svemu sudeci pred dobrim godinama. Ipak za TPNG cemo se trebati strpiti barem jos 2 mjeseca, Q3, Q4 ce biti jako dobri i izvuci ce zaradu za losije Q1 i Q2(ako bude losiji).

Slozila bih se sa time, ali se Tpng onda akumulira sada.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt