Mogao bi nam kolega Alias i ove godine prokomentirati FI
Posts by Marielena
-
-
Ne brinite kolega Naim vi za Viro. Oni sada doniraju alkohol drzavnim bolnicama. Tako radi firma u stecaju.
Kolega BudFox je ovdje u pravu. Ako jos jedna sezona bude losa, drzava nema vise cime jamciti za place, a drzava je u bankrotu ne varajte se, krediti ce doci na naplatu i kljuc u bravu je jedna od mogucnosti. Ne drukam niti nista jer niti kupujem niti prodajem Rivp. Imala sam ga prije 2 godine i primala par godina lijepe dividende.
Nije ovdje uprava kriva naravno. Ovo je bila elementarna nepogoda.
-
Kolega vi jos niste rijesili privatne svadje sa Neom😅
Pa rekla sam vam da ne kupujem po Neovim savjetima.
I rekla sam vam tada da cu Sapn smatrati pravom prilikom kada bude pred preuzimanjem. I da pratim.
kolegice, zakrvili smo se oko Saponije.
sad vidite i zašto.
što se mene tiče, nek se vrati nazad.
treba mi netko drukati na pad da kupim i neke druge dionice jeftinije
O da, sjecam se dobro😂
Znam dobro i zasto😂
Ma Neo je simpatican momak koji misli da pisanjem na forumu moze srusiti cijenu. To nije moguce cak niti na niskolikvidnom trzistu kao sto je nase.
Nedostaje i meni. Bili su mi zabavni njegovi komentari. Ne znam gdje je sada.
Valjda se bude vratio ili on ili brat Jastreb
-
I rekla sam da ce kataklizmicari morati malo pricekati😅
kolegice, zašto ste kupovali ATPL kad je Neo zvao pad na 160, a niste Saponiju kad je zvao pad na 200?
Kolega vi jos niste rijesili privatne svadje sa Neom😅
Pa rekla sam vam da ne kupujem po Neovim savjetima.
I rekla sam vam tada da cu Sapn smatrati pravom prilikom kada bude pred preuzimanjem. I da pratim.
-
I rekla sam da ce kataklizmicari morati malo pricekati😅
-
Pozitivna 0
Očekujem pozitivan izvještaj, vozarine u Q3 su veće za 80 % od Q2 i 50 % veće nego što su bile u Q1.
U prvoj polovini godine su natukli 70 milje minusa. Da, vozarine su sada bile vise. Ja ocekujem da ce poslovati sa nulom, ali moguce da ove prodaje prikazu i kao "dobit".
Iskreno ne znam da li su sve lose vijesti vec ugradjene u cijenu. Na ovoj dionici je uvijek velika potraznja i to na kraju odredjuje cijenu. Na ovim razinama ja ocekujem odbijanac.
P.S. imam Atpl
-
Slazem se ali ne po trenutnim cijenama.
-
Sto misle forumasi kakvo FI za 3Q ce izaci?
-
Kakve FI za Rivp i Adpl ocekujete?
-
Samo nek ne testiraju dok nam izvjestaji dolaze😂
-
Cijena je ljetos rasla jer je rastao BDI. Pratim ovu dionicu dugo i to je zakonitost ovdje. Rasti ce opet ako krene BDI.
Cijena dionice ovisi o ponudi i potraznji, a ovdje potraznje uvijek ima. Burza je ionako iracionalna. Tpng je nelikvidna dionica i tamo mozete dugo ostati zarobljeni. Iz Atpl mozes uvijek iskociti van sa manjim gubitkom ako krivo udjes.
-
Hvala kolega BudFox na receptu. Svasta covjek nauci ovdje.
Tko zna hocemo li mi dozivjeti big crash ili ne, bio je 1929 godine.
-
Neka gruba procjena realne vrijednosti ovakve kompanije bi bila vrijednost brodova minus dug plus profit. Ima tu jos dosta sitnih finesa kako je rekao kolega Naim. Ovo bi bilo osnovno. E sada, tu ove godine nije bilo profita.
Zbog korone su pale vozarine, a time i njihovi prihodi. Ako narastu vozarine rasti ce i njihovi prihodi. Znaci korona ima itekakvog utjecaja, a imali su oni problema i prije korone.
A trzisna vrijednost dionice na burzi ne mora nuzno biti i realna vrijednost. Trzisna cijena ovisi o ponudi i potraznji. Pa tako trzisna vrijednost moze biti i ispod i iznad realne.
P.S. uprava nisu genijalci ali jesu madjionicari. Uspijevaju plivati unatoc svim problemima u bransi na svj trzistu sa svojim starim brodovima😂
-
Marielena
Napravio sam analizu prije godinu dana i prije dvije i prije tri. Sad vise nemam volje. Prodavao sam je i javno po 200kn cak, tek kad sam prvu napisao prije 3 godine i kad je dionica bila 685kn. Preporuka je bila sell sell sell. Pisao sam to ljudima na poslovnom. Pisao sam i stalno zasto dionica ne vrijedi, ali nitko nije slusao. znam da kad sam radio prije godinu dana da sam gledao da je realna cijena nekih 100kn. Bez ova dva broda niže.
Jos cu jednom objaviti dio koji sam napisao i na poslovnom, gdje sam ispravljao vrijednost brodova jedne kompanije u analizi:
"Kod Diana shippinga vrijednost brodova je precijenjena za visokih 399 milijuna $, te sam i za toliko smanjio kapital. Usprkos tome P/NAV je s ovim izračunom 0,63, što je skuplje od
P/B-a koji iznosi 0,39, ali je daleko niži od Atlantske plovidbe, koja i s ovim izračunom prikazuje svoju precijenjenost."
Diana shipping je sljedeći kvartal smanjila vrijednost brodova za (neces vjerovati) 390 mil $. Dakle, fulao sam minimalno.
Kupoprodaj, revizori i pisu da se vrijednost brodova teško izracunava. Svi, ali svi brodari su smanjivali vrijednost brodova (i o svemu tome sam pisao), a ATPL je povecala vrijednost brodova na temelju lažne vrijednosti troška kapitala, kojeg je smanjila na nekih 8%, dok bi trebalo biti iznad 14, što bi sam izracun smanjilo u nebesa. Ja znam da ovdje vecina vas ne kuzi vrijednost, jer je ne mozete izracunati, ali zapitajte se jedno; iz kojeg bi razloga ja pisao protiv ATPL-a? da li sam sve ove godine pogađao dal će dionica rasti ili padati? Zašto onda sad sumnjati u ono šta pišem? Ja stvarno nikakve koristi nemam.
I samo ovako. Vi gurajte po svom. Meni ni iz dzepa nit u dzep. Drzite, kupujte, prodajte, meni svejedno. Sastat cemo se za jedno 6mj pa vidjeti tko je opet bio u pravu
Sjecam se tog komentara kolega. Mislim da je tada dionica bila cca 300 kuna. To je bilo prije korone.
Kolega @alias, ne mislim da imate lose namjere. Dionica je tu gdje je zbog vrijednosti BDIa od veljace do danas. Moguce da ste to mogli predvidjeti i cestitke na tome.
-
Prodani brodovi su novijeg datuma proizvodnje....koliko su ih platili prije 4 odnosno 5 godina?
I to svakako treba potraziti, oduzeti amortizaciju, i vidjeti koliko je gubitak/dobitak na prodaji. Ovo svakako lose utjece i na starost flote, a samim time i na cijenu dionice. Ja znam da nitko ne voli lose vijesti, ali trebate znati da svatko tko se bavi dionicama, da je strucan i ima znanje, ne bi vrednovao ATPL preko 100kn. S ovim brodovima. Bez njih sami zakljucite. Odmah da se ogradim, ja ne mislim kupovati ATPL nit po jednoj cijeni, tj. mozda bih kupio dio ako bi mu cijena bila oko 60kn. Znam da ce mnogima pasti mrak na oci, ali za mene je to realna vrijednost, s gotovo nikakvom maržom sigurnosti.
Na temelju cega kolega procjenjujete firmu na 60 kuna, a kazete da niste napravili analizu?
Lako za Pivce, ne brinem se ja za njih, imaju oni svoju čokoladu s mesom,
a šta ćemo mi ostali koji se godinama već vozimo u ovom brodu i po kiši i
suncu
Pa da nije mi jasno kako uklopiti dry bulk u cokoladu i meso😂
-
Pa znamo da je stanje ovdje lose. U ovoj godini su vozarine bile u podrumu, stari krediti dolaze na naplatu. Pa to tko prati sve zna. Ovdje je jedino pitanje kada ce vozarine krenuti gore i hoce li se u buducnosti poslovati bolje.
Moja kalkulacija je da ce nakon korone potraznja na svj trzistu porasti, porasti ce i trgovina pa ce i vozarine krenuti poznatim pravcem.
Mozda sam ja u krivu. Mozda korona potraje jos 2 godine pa svi odemo u kameno doba.
A nista onda, Pivac i ja izgleda gubimo lovu tu🙃
-
Ma da, višak je u pitanju. A manjak na računu kompanije. Možda lova nestaje negdje na putu od žiro računa do predsjedavatelja upravnog odbora?
Jel itko nedavno izracunao koliki je NAV ATPL-a? Ako nije, može sad. Tko ne zna kako se radi objasnim ukratko. Ja nemam volje nit vremena. Dakle, izvadis ovih nekoliko reportova s ove stranice od zadnjih par tjedana (kao sto je pisalo za revelin itd. imate na hellenicu te reportove). Kao o ovoj prodaji brodova. Onda ode na stranicu ATPL-a, potrazi flotu, i u reportovima potrazi slicne brodove koji su se prodali ovih par tjedana i usporedi s flotom. Znaci ATPL ima recimo brod 2003. 79.000 tona i potrazimo neki slican brod koji se prodao u tom razdoblju. Brod moze imati i 75.000 tona i biti 2004. god i prodan je recimo za 10 mil $ i onda uvrstis da brod ATPL-a vrijedi otprilike isto 10 mil $. Nije bitno da bude potpuno isti brod, nego logikom smanjis i povecas cijenu broda ovisno o nosivosti i godini. Kad na kraju dobijes ukupno vrijednost brodova, a koliko sam shvatio ATPL ima sad jos samo 6 brodova u svojoj floti, onda vrijednost koju si dobio pomnozis s tecajnom listom HNB-a (srednji tečaj dolara) i na kraju oduzme ukupan dug (može to potraziti u godisnjem izvjescu). Tako dobijes ukupnu vrijednost koju bi ATPL trebao imati. Ajde koga zanima nek napravi pa nek objavi.
Pa sto ti to ne napravis?
I kad bi to bilo tak jednostavno... “malo” je složenije. Obzirom da vidim da ne kalkuliras da ATPL ima još neke imovine, pa pored toga i neke ugovore koji su vremenski razgraničeni pa bi trebalo računati njihovu sadašnju vrijednost i diskontirati projicirane priljeve po njima. I stosta još nešto o čemu treba voditi računa, a o čemu prosječan ulagatelj obzirom da nije insajder, nema pojma.
Pa to je odokativna procjena vrijednosti firme. Vrijednost brodova minus dug. Ne znam sto imaju jos od imovine. Je li Batala uopce prodana?
A sigurno da mi koji nemamo inside info puno informacija nemamo.
Treba im procesljati izvjestaj sada kada ga objave.
Ako objave izvjestaj na vrijeme, to je ovdje vec korak naprijed.
-
A uvijek netko kada proda, netko kupi
-
Jedan kolega na drugom forumu je pisao da Pivci kupuju, da su prodali Batalu, te da su dogovorili kredit sa Hborom. Iskreno, ja sam mislila da nista od toga nije tocno.
Vidjeti cemo. Koliko znam za Batalu nije bilo nikakvih sluzbenih obavijesti.
A jasno je svima koji ovo stalno prate, a ja pratim, da stanje nije dobro i da su prosli teska vremena. Zanima me vizija za buduca vremena.
-
Lijepo od njih da su poslali obavijest na ZSE
Šta se s Batalom, jel tko zna?
Na poslovnom forumu tvrde da su ju kupili Pivci u nekom deal-u.
Iz knjige dioničara je očito da Pivci kupuju dionice ATPL.
Također spominje se neki kredit od HBOR-a koji su dobili, pretpostavljam
po nižoj kamati.
Nisam vjerovala da Pivci kupuju. Sto ce oni u Dry bulku? Znaci li to da ce prosiriti spektar poslovanja?
Ove godine stize i FI na vrijeme. Biti ce zanimljivo ove godine.
Najvise me zanima jesu li uspjeli reprogramirati stare kredite.